Fonduri Europene Harghita Ultimele stiri

ADR Centru: Fonduri europene de aproape 1 mil. euro pentru învățământul din Miercurea Ciuc

S-a semnat Contractul de finantare nerambursabila in valoare totala de aproape un milion euro, fonduri europene, pentru Gradinita ”Aranyalma” (”Marul de Aur”) din municipiul Miercurea Ciuc.
Prin Axa Prioritara 3 a Programului Operational Regional 2014-2020, Prioritatea de investitii 3.1B, se va aloca acestui proiect suma de peste 3,4 milioane lei fonduri nerambursabile, pentru reabilitarea acestei unitati de invatamant prescolar in vederea imbunatatirii eficientei energetice. Conditii de invatamant mai bune pentru micuti, specifice nivelului Uniunii Europene, dar si cresterea eficientei energetice a Gradinitei, alaturi de reducerea costurilor de intretinere a cladirii, sunt cateva rezultate de care va beneficia copiii, cadrele didactice si intreaga comunitate locala.
”Cresterea eficientei energetice este o prioritate la nivel european, ce sustine dezvoltarea durabila, competitivitatea, economia resurselor de energie si reducerea emisiilor de gaze toxice. Ne concentram acum atentia asupra acestor proiecte de eficienta energetica in cladirile publice – gradinite, spitale, scoli, diverse institutii – deoarece au un rol important pentru protectia mediului, dar si pentru ca duc la cresterea calitatii vietii si la dezvoltarea economiei. In special in domeniul invatamantului, cladirile au fost construite in perioada 1950-1990 si au o performanta energetica slaba, fapt ce determina costuri mari ale energiei. Investitiile in infrastructura educationala din Regiunea Centru reprezinta o prioritate, acestea asigurand desfasurarea activitatilor educative intr-un cadru adecvat performantei scolare. Aceasta performanta educationala este o prioritate locala, daca tinem seama de celelalte 10 proiecte depuse de municipalitatea din Miercurea Ciuc, pentru reabilitarea termica a inca doua gradinite, doua internate scolare, trei scoli si trei licee. Prin aceste proiecte, elevii vor studia in sali de clase mai bine incalzite, profesorii vor putea preda in conditii adecvate, iar parintii vor putea lucra linistiti fiindca scoala le asigura copiilor educatie in intr-un mediu mai bun”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.
Un numar de 62 proiecte din Regiunea Centru, dintre care 14 din judetul Harghita, sunt in prezent, o parte, contractate si o alta parte in diverse etape de evaluare pe Prioritatea de investitii 3.1 B – Cladiri Publice din cadrul Programului REGIO 2014-2020, gradul de acoperire al acestei prioritati, prin sumele solicitate de proiectele ramase in evaluare, fiind de peste 182%. Cu un buget disponibil de peste 181 milioane lei fonduri nerambursabile gestionate prin ADR Centru, se finanteaza proiecte ce sprijina eficienta energetica si gestionarea inteligenta a energiei, utilizarea energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice.
Proiectul cu titlul ”Reabilitare Gradinita Aranyalma”, are o valoare totala de 4.202.792,07 lei, din care peste 3,4 milioane lei sunt reprezentati de fondurile nerambursabile, alocate de UE si Guvernul Romaniei, pentru realizarea activitatilor, diferenta constand in cofinantarea beneficiarului. Implementarea acestui proiect se va incheia pana in 31.05.2019. Investitiile propuse vizeaza reducerea consumului anual specific de energie primara din surse neregenerabile, de la 750 kWh/m2/an, la 173 kWh/m2/an si diminuarea emisiei de CO2 a cladirii Gradinitei Aranyalma din Municipiul Miercurea Ciuc, de la 127 kg/m2/an, la 28 kg/m2/an. Concret, in urmatoarele 12 luni se vor efectua lucrari de reabilitare termica a cladirii, lucrari de reabilitare a sistemului de incalzire si a sistemului de furnizare a apei calde de consum, precum si lucrari pentru instalarea sistemului de ventilare mecanica pentru asigurarea calitatii aerului interior. De asemenea, gradinita va mai beneficia de echipamente tehnologice eficiente din punct de vedere energetic, precum si de instalarea un sistem modern de panouri fotovoltaice policristaline, montat pe acoperisul cladirii.
Realizarea acestei investitii va aduce beneficii intregii comunitati locale, prin scaderea consumului de energie primara, costuri mai mici cu intretinerea si, implicit, resurse financiare pentru alte investitii prin degrevarea bugetului local de cheltuielile cu sistemul traditional de incalzire. Beneficiarul estimeaza, de asemenea, ca rezultatele pozitive ale proiectului se vor inregistra si in domeniul sanatatii, prin obtinerea unei calitati mai bune a aerului, mai putin condens si predispozitie redusa la mucegai, ajungand la beneficii si asupra pentru mediului inconjurator (cladirile sunt cea mai importanta sursa de emisii de CO2), inclusiv asupra aspectului urbanistic imbunatatit al intregului orasul.

Related posts

Colaborare între sediile Continental din România în lupta cu pandemia și pe proiecte de responsabilitate socială

Nicolae Pop

Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România are un nou președinte

Papuc Irina

NTT DATA Romania, parteneriat cu EVW Holding în implementarea soluţiei de industrie SAP DBM

Stefana Muresan

Camelia Cavadia și Elizabeth Sagan, primele nume anunțate la TEDxZorilorWomen2019

Ligia Voro

Reabilitarea drumului care leagă Sibiul de Transalpina: primii pași

Papuc Irina

''Mihai Viteazul'' şi ''Alexandru Ioan Cuza'', noile aeronave tip Boeing ce vor intra din iunie în flota TAROM

Stefana Muresan

UiPath deschide la Cluj al doilea birou din România

Stefana Muresan

Investiții de peste 90 de milioane de euro în distribuția de gaze naturale și electricitate

Ligia Voro

BVB a a deschis în scădere puternică şedinţa de miercuri

redactia

Proiectul Regional „Apaserv” aferent județului Satu Mare debutează cu semnarea contractelor pentru comunele Bătarci, Târșolț și Orașu Nou

Gruita Ienasoiu

Modernizări finalizate la Maternitatea Oradea

Traian Dan

Cramele Darabont, tradiție de peste 100 de ani la Biharia

Traian Dan

Brașovul începe actualizarea Planului Urbanistic General cu peste 3,4 milioane lei, în cinci etape

Ion Surdu

Producătorii organizați din Cluj, depășiți de comenzi

Nora Dumitrescu

Nou director la Armătura Cluj

Stefana Muresan

Finanțare asigurată pentru ocolitoarea Zalăului

Nora Dumitrescu

Brașov: Hodlmayr va transporta 15.000 de masini pentru Toyota Romania anul acesta

redactia

Au fost anunțate primele competiții în cercetare din acest an: buget total – 100 de milioane de lei

Ion Surdu

Viitorul spital județean al Sibiului va fi cea mai mare lucrare din ultimii 30 de ani. Investiția de 500 de milioane de euro a început cu aprobarea SF

Papuc Irina

S-a semnat contractul de asociere pentru Parcul Ştiinţific şi Tehnologic din Oradea, investiție de 7 milioane de euro

redactia

Mennekes a dat Ardealul pe Moldova

Nora Dumitrescu

Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor în județul Sibiu: creștere de 1,7 milioane de lei a cifrei de afaceri în 2019

Ion Surdu

Turda atrage proiecte europene de 100 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Lacurile Beliș și Tarnița, interzise la navigația cu motoare termice

Nora Dumitrescu

Leave a Comment