Moartea Doinei Cornea ne-a trezit, așa cum ne surpind de fiecare dată zorile. Ne-a luat pe nepregătite, deși era certă și (mereu) apropiată, cum doar acest intim companion al vieții poate fi, pentru fiecare dintre noi. Mors certa, hora incerta.
Doina Cornea avea o vârstă venerabilă, s-a născut la 30 mai 1929 la Brașov. A trăit în adolescență la Reghin, unde a făcut gimnaziul maghiar și un an la Tg. Mureș, la Liceul Papiu Ilarian. Cea mai îndelungată și mai semnificativă parte a vieții sale s-a petrecut însă la Cluj; Ierusalimul răstignirii și biruinței sale. Cetatea mundană în care și-a exersat ascuțitul ei spirit civic, atât de atrofiat în anii comunismului și vocația libertății, în numele lui Civitas Dei.
Citindu-i cele 25 de scrisori deschise, semnate și difuzate la Radio Europa Liberă, în ultimii 7 ani ai regimului comunist al lui Ceaușescu, m-a cuprins de fiecare dată uimirea și admirația. Ce om, ce spirit ! Viziunea, curajul și verbul său clar și lucid mi s-au părut cel puțin la fel de percutante precum scrierile lui Vaclav Havel, cu al său memorabil îndemn de a trăi în adevăr.
Un David, feminin și fragil, așa o vedeam pe Doina Cornea, țintind cu praștia cuvintelor și ideilor sale curajoase chiar în fruntea colosului comunist, chiar în moalele capului ideocrațiilor, al ideologiilor totalitare pe care le denunța ca fiind „uzurpatoare de adevăr și uzurpatoare de transcendență”.
În plină dictatură ceaușistă, Doina Cornea îndrăznea să-i trimită scrisori deschise președintelui țării, Nicolea Ceaușescu, rugându-l, apoi somându-l să respecte drepturile și libertățile cetățenești grav suprimate. Pentru ca, spre finalul lui 1989, cuprinsă de disperare, să conjure liderii lumii civilizate să nu uite România. „Conjur toate guvernele țărilor civilizate, care se străduiesc să clădească o Europă fericită și unită și care admit că orice națiune aparține întregii umanități, să nu uite de poporul român.” (p 124)”
Intelectual: martor, mărturisitor și făuritor al vremii
Doina Cornea a fost un intelectual în adevăratul sens al cuvântului, așa cum îl definea, cu precizie, ea însăși: un martor, un mărturisitor și făuritor al vremii. „Cu toții suntem condamnați să trăim în istorie, spunea ea, să participăm -vai!-fie și prin pasivitatea noastră lașă- la făurirea ei.”
Inventitivă, încăpățînată, imprevizibilă și inconfortabilă, radicală și înțelegătoare, iertătoare, empatică și intransigentă în același timp, Doina Cornea a rezistat aproape singură împotriva tuturor, bazându-se pe triunghiul de aur al familiei sale, cum în numea, și pe foarte puțini prieteni. Rezistență prin cultură, prin memorie, prin filosofia gesturilor mici și eficiente, care pot schimba lumea, prin exerciții zilnice de antrenare a voinței și de învingere a fricii. „10 ani mi-au trebuit ca să ajung să-mi înving frica, ca să ajung liberă înăuntrul ființei mele”, mărturisea ea.
Nu doar cărțile au format-o, cele pe care le metaboliza adânc în ființa ei, transformînd-o, dar mai ales oamenii, în special preoții greco-catolici care au pregătit-o spiritual pentru viață. Suferințele, în schimb, i-au fost mentorul suprem.
Anii de adolescență petrecuți la Reghin au fost o astfel de lecție de viață, semnificativă, de care Doina Cornea își amintea în interviul de istorie orală, profund și empatic, realizat de Cornel Jurju în 1996 și publicat în 2017, în cea mai recentă carte cu și despre aceasta eroină: Doina Cornea – Dincolo de zid. Individualitate, autenticitate, opoziție în comunism.
Lectia existențială a Reghinului multietnic
Povestea celei mai bune prietene din adolescență, Fanny, o fetiță evreică, deportată apoi, alături de alți colegi evrei, a marcat-o profund. Instinctul vital al tinerei Doinea Cornea, de solidarizare organică cu cei nedreptățiți s-a manifestat atunci, memorabil și definitoriu.
În 1940, după cedarea Ardealului de Nord, familia Doinei Cornea trăia în județul Mureș, în Reghin, acolo unde tatăl său, preot, a hotărât să rămână atunci când cei mai mulți intelectuali români fugeau ”dincolo”, în Regatul României. „Am rămas.(..:) Am suferit foarte mult în perioada asta. (…) Înveți mai mult din suferință. ”, rememora Doina Cornea. La gimnaziul maghiar din Reghin. „Tratamentul din partea profesorilor a fost oribil, își amintește ea. Noi, copiii ne-am înțeles destul de bine.”
Pe Fanny, buna sa prietenă deportată când nebunia antisemită cuprinsese întreaga Europa, Doina Cornea a visat-o multă vreme, așteptând-o.
„Profesorul… era curentul fascist. La ei legionarii se numeau nyilas. (…) Acest profesor ne-a adunat pe toți în sala festivă a liceului. Era prin 44, chiar înainte de deportarea lor. (…) Purtau, săracii, steaua. (..) Și săracii de ei… eu stăteam chiar lângă Fanny, care stătea în picioare. Ea a început să plîngă. Când a zis „Marș afară!”, m-am sculat și eu. Nu era ceva conștient, nu vreau să fac acum pe eroina. (…) Dar îmi era atât de milă de ea, încât eu cred că am ieșit să o consolez, să o mângâi. Profesorul a început să urle: „ Dar nu de tine e vorba! Înapoi Cornea! Înapoi! (…) Nu m-a putut duce înapoi. M-am dus cu ei, cu cei șase evrei din clasă.”
Etica relațiilor cu ceilalți, respectul pentru umanitatea lor, empatia și recunoașterea nevoilor lor s-au format atunci, învățând din palmele pe care i le-a dat viața. Suferinețele sale și ale celorlalți, Doina Cornea le-a sublimat într-o lecție și o memorie exemplare.
Pledoaria sa deschisă pentru buna conviețuire între românii și maghiarii din Transilvania, înțelegerea sa profundă și autentică vin din propriile amintiri ale unei perioade nefericite.
„Înțeleg și nu vreau să procedăm noi cu ei așa cum au procedat ei cu noi. Nu vreau să-i fac să ne urască gratuit, că nu merităm să fim urâți”, își amintea Doina Cornea în interviul cu istoricul Cornel Jurju.
A rămas celebră Scrisoarea Doinei Cornea adresată unei prietene maghiare, difuzate la Radio Europa Liberă la mijlocul anului 1989, în plin proces de schimbări politice în țările central și est europene. O scrisoare notorie care a făcut valuri și a provocat frisoane autorităților comuniste încremenite de la București, și al cărei mesaj a fost pentru multă vreme răstălmăcit de propaganda securistă. Lecturarea ei acum, din nou, la rece, ne lămurește despre extraordinara luciditate și actualitatea gândirii Doinei Cornea, inclusiv în problemele complexe și de delicate ale relațiilor româno-maghiare, cum le definea domnia sa.
„Draga mea prietenă de naționalitate maghiară,
(…) aș putea spune dintr-un început că o istorie zbuciumată, o istorie dureroasă, o istorie prea puțin fericită ne leagă unii de alții, pe noi și pe voi. (…) Aș stărui mai mult asupra unui moment istoric, spune Doina Cornea, pentru că el are legătură cu devenirea noastră comună de acum.(…) (…) Mă întreb ce ar fi fost dacă, atunci (după cel de-al doilea război mondial), românii și maghiarii ne-am fi dat mâna, făcând zid în jurul tânărului monarh care nu voia altceva decât să ne apere libertatea și instituțiile?”
Să remarcăm doar miza extrem de temerară a unei astfel de întrebări retorice adresate public în contextul acelui an de grație 1989: (Im)posibila solidarizarea în jurul monarhului constituțional al țării și pactizarea minorităților cu promisiunile ocupantului sovietic.
Dar ceea ce rămâne valoros în acest mesaj a fost curajoasa ei pledoarie pentru recâștigarea drepturilor și libertăților comunității maghiare, posibilă doar prin lupta comună a majoritarilor și a minoritarilor.
„Îmi dau seama că vă doare suprimarea unor drepturi ce le consider legitime pentru orice minoritate. (…) Le ghicesc aceste suferințe, pentru că și eu sufăr, în prezent( ..) din cauza acestui sistem dictatorial.(…) Ne datorăm unii altora iubire, ne datorăm prietenie, ne datorăm sprijin reciproc și solidaritate în apărarea drepturilor nostre umane și cetățenești comune.”
Mesajul ei de atunci, alături de alte mesaje singulare, a anticipat și a animat marea solidaritate umană și interetnică din primele zile ale revoluției din decembrie 1989.
Acum postum, ar fi bine să ne însușim victoriile sale, epurate de prețul scump plătit pentru ele, să le capitalizăm, ca și cum ar fi ale noastre, ale fiecăruia/ fiecăreia în parte și ale tuturor celor preocupați să trăiască autentic, liber și în adevăr. Este darul Doamnei Doinea Cornea pentru noi.
Funeraliile de la Cluj, de luni 7 mai 2018, ce se anunță impresionante, se vor o slujbă de Inviere, și nu o tribună politică, după cum afirmă Leontin Juhasz, temerarul și fidelul său fiu, o invitație pentru toți cei ce prețuiesc mesajul existențial al Doinei Cornea.
de Sidonia GRAMA
Citește și:
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Cetatea ALBA CAROLINA intră, din nou, în starea de excelență a sunetului
Un dirijor magistral, Daniel Jinga, două orchestre de instrumentiști desăvârșiți și vocile cele mai bune duc sunetul spre…
7 iulie 2025
Lifeart răcorește marile festivaluri din România!
Lifeart Distribuție, companie românească specializată în soluții profesionale de tratare a aerului, cu peste 18 ani de experiență,…
4 iulie 2025
Cultura materială și arta contemporană, explorate la Meron Gallery
Centrul de cultură din Cluj găzduiește, în perioada 26 iunie – 6 august, expoziția “Art/if/acts. Praxis and Liminal…
4 iulie 2025
Femeia Belle Époque: Frumusețe și Eleganță
Muzeul Național al Banatului găzduiește la Bastion o expoziție extrem de interesată, denumită generic „Femeia Belle Époque: Frumusețe…
3 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Biblioteca „Gheorge Șincai” se reinventează: digitalizare și cafenea literară
Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea se apropie de final, cu un stadiu de…
28 iunie 2025
Investiții
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Infrastructură
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Noul prefect al Clujului: “Mulți investitori importanți vor să vină aici”
Cinci companii din domeniile automotive, construcții de mașini, farmaceutic sau industria ospitalității au solicitat informații despre terenurile disponibile…
8 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
