Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Aproximativ 2.800 firme cu capital maghiar, în Bihor. Biroul din Oradea al Casei de Comerţ din Ungaria, cea mai prolifică activitate dintre cele 22 din Europa centrală

Din 2015, firmele maghiare care vor să intre pe piaţa din Bihor pot apela şi la un Birou regional al Casei de Comerţ din Ungaria, societate înfiinţată de statul vecin pentru a ajuta întreprinzătorii maghiari în activităţile de export şi cu informaţii despre posibili parteneri comerciali externi.
Șeful Biroului Oradea al Casei de Comerţ a Ungariei, Sárközi Zoltán, se poate lăuda cu afaceri de peste 3 milioane euro pe care firmele maghiare au reuşit să le facă în Bihor prin intermediul său, la nivelul anului trecut, scrie ebihoreanul.ro. “Pentru aceste sume s-au plătit impozite, taxe, salarii. Cel puţin 100 de persoane au fost angajate în Bihor de firmele maghiare care au investit aici”, spune Sárközi. Potrivit acestuia, anul trecut, a avut cea mai prolifică activitate dintre toate cele 22 de birouri din Europa centrală.
Casa de Comerţ a Ungariei are reprezentanţe în aproximativ 30 de ţări de pe patru continente. În România, începând din 2015, Casa şi-a deschis 7 Birouri regionale, la Oradea, Arad, Satu Mare, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Odorheiu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe, ai căror reprezentanţi colaborează deja cu peste 2.000 de firme maghiare şi au intermediat anul trecut contracte în valoare de 1,63 de miliarde forinţi, adică 24,5 milioane lei.
Birourile oferă servicii de tip “ghişeu unic”, la care firmele pot primi informaţii detaliate de piaţă, ajutor în găsirea partenerilor de afaceri, în obţinerea autorizaţiilor de export, servicii de traducere şi interpretare, precum şi activităţi de transport şi logistică.
“Am avut o companie care avea o comandă pentru bulion în Japonia. Nu făcea faţă comenzii şi a căutat parteneri. Le-am găsit o firmă românească, acum negociază, sper să se înţeleagă. Noi nu participăm la negocieri. Doar îi aducem laolaltă, le asigurăm traducător, dacă au nevoie, şi atât”, explică Sárközi, pentru ebihoreanul.ro.
Serviciile birourilor regionale ale Casei maghiare sunt disponibile şi pentru firmele din România interesate de piaţa ungară sau de pieţele ţărilor vecine. Iar sprijinul nu se rezumă la evenimente şi târguri de specialitate, ci şi la găsirea unor pieţe de desfacere, parteneri sau clienţi.
În Bihor, companii precum Kész Épitő ridică aquapark-uri, clădiri de birouri, clinici şi hoteluri de lux, iar clusterul pentru ambalaje Omnipack a devenit furnizor pentru întreg parcul industrial din Oradea.
România se menţine pe primele locuri în topul preferinţelor investitorilor maghiari. Potrivit bazei de date Orbis, în 2017 Ungaria se situa pe locul 13 în topul investitorilor străini, cu peste 13.300 firme cu capital maghiar, din care aproximativ 2.800 înfiinţate în Bihor, scrie sursa citată.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Patru noi proiecte cu finanțare europeană, câștigate de Consiliul Județean Cluj

Articolul următor

Timiș: Dumbrăviţa, comuna cu incubator de afaceri cu 20 de firme, transport în comun şi sală polivalentă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share