Industrie Mureș Slider Ultimele stiri

Dürkopp Adler investește în tehnică și în echipă

Cu o creștere importantă a productivitatii în ultimii ani, Dürkopp Adler România continuă să aibă o pondere importantă pe piața producției de mașini de cusut premium. La fabrica din Sângeorgiu de Mureș sunt produse piese de schimb pentru mașini de cusut, subansamble, automate, dar și sisteme de transport. Directorul firmei mureșene, Johann Hermann, ne-a oferit detalii despre noutățile din cadrul Dürkopp Adler, o companie care poate fi considerată un model pentru investițiile în oameni și aparatură performantă.
Cum se poziționează Dürkopp Adler România vizavi de problematica lipsei de personal calificat în industrie și ce investiții ați făcut pentru a eficientiza activitatea?
Johann Hermann: În ultimii ani tehnica de comandă numerică a devenit primordială. Aproape 90 % din parcul de mașini pe care îl avem este bazat pe mașini cu comandă numerică. Toată fabrica este legată intranet prin fibră optică, în așa fel încât transmisia de date de la programator la mașinile de prelucrare, de la cele de prelucrare la mașina de măsurat automată tridimensională etc., să poată fi făcute optim, cu maximă eficiență. Acest circuit închis a dus la reducerea timpilor de fabricație de la 32-34 de zile (pentru un produs, de la intrarea în fabricație până la expediere), până la 12-14 zile. Vorbim aici de o cerință nouă în cadrul firmei, care a dus la o creștere a necesarului de cadre calificate. Din păcate, pe piața muncii, aceste cadre calificate sunt tot mai rare, așa că periodic organizăm cursuri de calificare în regie proprie, compania noastră fiind atestată ca formator, cu eliberare de diplome recunoscute de Ministerul Educației. Avem cursuri permanente, conlucrăm cu universitățile, cu liceele tehnice din Mureș. Asigurăm, anual, un număr important de locuri de practică. Avem angajați pe timpul verii, cu contract de muncă, studenți, tocmai pentru a-i pregăti pentru un viitor loc de muncă stabil după terminarea școlii. Având în vedere toate acestea, media de vârstă în firmă a scăzut foarte mult. De asemenea, suntem interesați de introducerea învățământului dual în Tîrgu Mureș, fapt pentru care, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Camera de Comerț și Industrie a județului Mureș, intenționăm crearea în acest an a primelor clase de învățământ dual.
Ce îmbunătățiri ar putea aduce statul în privința susținerii școlilor de meserii?
Johann Hermann: În opinia mea, din experiența pe care am avut-o cu cei doi copii ai mei, care au urmat cursurile școlare în Germania, ar trebui adoptat un sistem timpuriu de selecție în care, în funcție de dotarea intelectuală, să se poată decide care este drumul ce urmează a fi urmat de copii încă din primele clase gimnaziale. Elevul poate urma școala generală, 8 clase, după care merge la școala profesională sau învățământ dual 2 ani, respectiv liceu cu bacalaureat și facultate sau liceu cu sau fără bacalaureat. Școala postliceală de calificare în meserii este, de asemenea, o soluție, dar cere un grad de pregătire în specialitate, cu un nivel mai ridicat de cunoștințe. Teoretice.

Ce oferă Dürkopp Adler ca angajator?
Johann Hermann: În afară de un salariu atractiv și un mediu de muncă motivant, în care își pot dezvolta abilitățile, oferim școlarizare, transport gratuit, bonuri de masă, medic de întreprindere și o serie întreagă de avantaje materiale și de timp – zile libere – cu ocazia unor evenimente din viața angajaților sau ajutoare pentru cazuri medicale mai grave.
Studenților le oferim posibilitatea de a lucra în cadrul companiei noastre și în timpul anilor de studiu. Practic își stabilesc un anumit număr de ore lunar și își fac singuri programul, în funcție de cursuri și de timpul liber.
Ce își propune la modul general Dürkopp Adler pentru acest an?
Johann Hermann: Prioritar este în continuare programul de investiții. Ca în fiecare an, și anul acesta vom investi peste 1,5 milioane de euro în utilaje noi. De asemenea, am început un proiect de extindere a suprafeței de producție cu o nouă hală de cca. 2000 m² , care sperăm ca până în toamnă să fie gata, pentru a putea face față comenzilor pe care le avem. La ora actuală, avem o încărcare de 140 %, ceea ce duce la multe ore suplimentare și la amânarea unor comenzi.
A consemnat Florin Marcel SANDOR

Related posts

Centrul Cultural Clujean a intrat într-un program european de 3 milioane €

Nora Dumitrescu

„Ambulanța pentru monumente”, printre câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu: „O inițiativă puternică ce poate fi adaptată pentru alte țări din Europa”

Ion Surdu

Planurile Paralela 45: Creştere a afacerilor de 20%, deschiderea a cinci agenţii și pachete pe zbor charter spre Antalya din Târgu Mureş

Stefana Muresan

Costurile de producție în agricultură, comparativ cu cele din vestul Europei

redactia

Banca Transilvania a bătut palma cu APIA

Nora Dumitrescu

Bogdan Badea, noul CEO al eJobs România

Stefana Muresan

TeraPlast, majorare de participație cu încă 7% în Depaco

Stefana Muresan

Corneliu Florin Buicu: Primele 300 de noi ambulanțe, distribuite către serviciile de urgență din țară

redactia

Sprijin guvernamental de 25.000 lei pentru participarea la târguri si expoziţii internaţionale

redactia

Arçelik, producătorul Arctic, alege între Timișoara și Iași pentru cel mai important birou de cercetare-dezvoltare din afara Turciei

redactia

Lucrări de infrastructură apă în regiunea Turda – Câmpia Turzii în valoare de 150 milioane euro

Stefana Muresan

AFIR, sume uriașe pentru afaceri la țară

redactia

Număr record de cereri pentru negocierile cu băncile în cadrul CSALB

Traian Dan

IAR Ghimbav reia producţia de elicoptere

Stefana Muresan

Mii de elevi bihoreni, ajutați să-și aleagă cariera printr-un proiect european

Traian Dan

Fermierii campioni la porumb din Moldova

redactia

Baia Mare a pierdut bătălia pentru Capitala Europeană a Tineretului

Nora Dumitrescu

Materialele sanitare sosite la Oradea din China au certificat de conformitate european

Traian Dan

Gastronomia și vinurile din România, promovate intern și extern printr-o Gală de Ziua Națională

Ligia Voro

Este gata cel mai mare centru pentru deșeuri din România

Nora Dumitrescu

Crama La Salina din Turda vinde 10% din producţie pe pieţele din Anglia şi Polonia

redactia

Astra Trans Carpatic, tren care să circule de la Viena până la Constanţa

Stefana Muresan

Fiscal disputes: sensitive issues regarding tax audits

Transilvania Business

ANOFM a anunțat un nou număr unic de apel pentru informarea cu privire la şomajul tehnic

Ion Surdu

Leave a Comment