Industrie Mureș Slider Ultimele stiri

Dürkopp Adler investește în tehnică și în echipă

Cu o creștere importantă a productivitatii în ultimii ani, Dürkopp Adler România continuă să aibă o pondere importantă pe piața producției de mașini de cusut premium. La fabrica din Sângeorgiu de Mureș sunt produse piese de schimb pentru mașini de cusut, subansamble, automate, dar și sisteme de transport. Directorul firmei mureșene, Johann Hermann, ne-a oferit detalii despre noutățile din cadrul Dürkopp Adler, o companie care poate fi considerată un model pentru investițiile în oameni și aparatură performantă.
Cum se poziționează Dürkopp Adler România vizavi de problematica lipsei de personal calificat în industrie și ce investiții ați făcut pentru a eficientiza activitatea?
Johann Hermann: În ultimii ani tehnica de comandă numerică a devenit primordială. Aproape 90 % din parcul de mașini pe care îl avem este bazat pe mașini cu comandă numerică. Toată fabrica este legată intranet prin fibră optică, în așa fel încât transmisia de date de la programator la mașinile de prelucrare, de la cele de prelucrare la mașina de măsurat automată tridimensională etc., să poată fi făcute optim, cu maximă eficiență. Acest circuit închis a dus la reducerea timpilor de fabricație de la 32-34 de zile (pentru un produs, de la intrarea în fabricație până la expediere), până la 12-14 zile. Vorbim aici de o cerință nouă în cadrul firmei, care a dus la o creștere a necesarului de cadre calificate. Din păcate, pe piața muncii, aceste cadre calificate sunt tot mai rare, așa că periodic organizăm cursuri de calificare în regie proprie, compania noastră fiind atestată ca formator, cu eliberare de diplome recunoscute de Ministerul Educației. Avem cursuri permanente, conlucrăm cu universitățile, cu liceele tehnice din Mureș. Asigurăm, anual, un număr important de locuri de practică. Avem angajați pe timpul verii, cu contract de muncă, studenți, tocmai pentru a-i pregăti pentru un viitor loc de muncă stabil după terminarea școlii. Având în vedere toate acestea, media de vârstă în firmă a scăzut foarte mult. De asemenea, suntem interesați de introducerea învățământului dual în Tîrgu Mureș, fapt pentru care, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Camera de Comerț și Industrie a județului Mureș, intenționăm crearea în acest an a primelor clase de învățământ dual.
Ce îmbunătățiri ar putea aduce statul în privința susținerii școlilor de meserii?
Johann Hermann: În opinia mea, din experiența pe care am avut-o cu cei doi copii ai mei, care au urmat cursurile școlare în Germania, ar trebui adoptat un sistem timpuriu de selecție în care, în funcție de dotarea intelectuală, să se poată decide care este drumul ce urmează a fi urmat de copii încă din primele clase gimnaziale. Elevul poate urma școala generală, 8 clase, după care merge la școala profesională sau învățământ dual 2 ani, respectiv liceu cu bacalaureat și facultate sau liceu cu sau fără bacalaureat. Școala postliceală de calificare în meserii este, de asemenea, o soluție, dar cere un grad de pregătire în specialitate, cu un nivel mai ridicat de cunoștințe. Teoretice.

Ce oferă Dürkopp Adler ca angajator?
Johann Hermann: În afară de un salariu atractiv și un mediu de muncă motivant, în care își pot dezvolta abilitățile, oferim școlarizare, transport gratuit, bonuri de masă, medic de întreprindere și o serie întreagă de avantaje materiale și de timp – zile libere – cu ocazia unor evenimente din viața angajaților sau ajutoare pentru cazuri medicale mai grave.
Studenților le oferim posibilitatea de a lucra în cadrul companiei noastre și în timpul anilor de studiu. Practic își stabilesc un anumit număr de ore lunar și își fac singuri programul, în funcție de cursuri și de timpul liber.
Ce își propune la modul general Dürkopp Adler pentru acest an?
Johann Hermann: Prioritar este în continuare programul de investiții. Ca în fiecare an, și anul acesta vom investi peste 1,5 milioane de euro în utilaje noi. De asemenea, am început un proiect de extindere a suprafeței de producție cu o nouă hală de cca. 2000 m² , care sperăm ca până în toamnă să fie gata, pentru a putea face față comenzilor pe care le avem. La ora actuală, avem o încărcare de 140 %, ceea ce duce la multe ore suplimentare și la amânarea unor comenzi.
A consemnat Florin Marcel SANDOR

Related posts

Administrația Bazinală de Ape (ABA) Crișuri asigură ape de calitate și prin voluntari

Traian Dan

Chimcomplex a lansat planurile de dezvoltare a noii Companii Române de Chimie, după preluarea Oltchim

redactia

Achizițiile de echipamente la Spitalul Clujana, recuperate din fonduri UE

Nora Dumitrescu

Sovata, turism 100% și în 2016

Stefana Muresan

Trei asocieri de firme, interesate de amenajarea Stațiunii balneo-climaterice de la Ocna Mureș, contract de peste 6 mil. de euro

Stefana Muresan

E.ON s-a înscris pentru obţinerea unui patent digital pentru controlul complet al datelor consumatorilor

Ligia Voro

Șimleu Silvaniei are proiecte europene de 10 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Sistem GPS în autobuzele din Alba Iulia. Călătorii pot vedea în timp real traseul și succesiunea stațiilor

redactia

Scrisoare de atenționare a patronilor din Maramureș către Parlament și Guvern

Nora Dumitrescu

Aramis Invest Baia Mare, cel mai mare producător de mobilă din România, afaceri de 1 miliard de lei

Stefana Muresan

PACK EXPO şi EXPO SHOP: Două expoziţii B2B şi un regal de evenimente între 16 şi 19 mai la ROMEXPO

Ionel Albu

Fondurile europene, prioritatea Primăriei Oradea în 2019

redactia

SunGarden Golf & Spa Resort, creștere de 30% a numărului de turiști

Ligia Voro

Noi oportunități de afaceri pentru companiile românești

Stefana Muresan

Premieră națională: Cercetători de la Timișoara au realizat prototipul unui dispozitiv care sterilizează aerul expirat de pacienții bolnavi. Se testează la OncoGen

Ion Surdu

RER Vest va colecta deşeurile din 25 de comune din Zona Metropolitană Oradea

Traian Dan

Proprietarul unei podgorii de lângă Arad, desemnat enologul anului în Ungaria

redactia

40 nations explore the future of building and construction

Ionut Oprea

Ziua Porților Deschise la Școala Finlandeză din Sibiu

Papuc Irina

Cities of Tomorrow #6: reconversie & revitalizare, structura mese rotunde

Ionut Oprea

Lidl va finanța proiecte de mediu și educație din orașele Ardealului

Nora Dumitrescu

Team Xior / DubbeLL / Mecanoo wins with “BrinkToren” tender for last lotat prime location Overhoeks in Amsterdam

Ionut Oprea

Taxiuri hibride, în premieră, pe străzile din Alba Iulia

Papuc Irina

NIS Petrol transmite că ”respectă dreptul de proprietate” acolo unde face prospecțiuni și că oferă despăgubiri

Stefana Muresan

Leave a Comment