Profesionalismul medicilor ortopezi din cele două Clinici de Ortopedie din Tîrgu Mureș și a școlii mureșene de ortopedie a fost recunoscut de către forul european ESSKA -European Society of Sports Traumatology, Knee and Arthroscopy, așa că, din acest an, centrul medical din municipiu a fost acreditat drept centru de training ESSKA, singurul din Europa Centrală. Mai multe detalii ne-a oferit prof. dr. Tiberiu Bățagă, șeful Clinicii de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș și președintele Cursului Internațional de Chirurgie Artroscopică a Genunchiului, organizat la Tîrgu Mureș sub înaltul patronaj al ESSKA.
Anul trecut, ați anunțat că centrul medical Tîrgu Mureș a fost propus pentru a deveni centru de training ESSKA, iar în acest an centrul a primit acreditarea în acest sens. Concret, ce va însemna această recunoaștere europeană?
Într-adevăr, anul trecut discutam că acest vis ar trebui să devină realitate. Începând cu data de 2 martie (n. red. 2 martie 2018), pe site-ul Academiei Europene a apărut un anunț potrivit căruia centrul medical Tîrgu Mureș este acreditat drept centru de training ESSKA al Academiei Europene de Chirurgia și Artroscopia Genunchiului. Din acest an, cursul, care este sub patronajul Academiei Europene, va fi acreditat și cu puncte europene, ceea ce înseamnă că vom avea foarte mulți colegi din străinătate. Este pentru prima oară când cursul nostru a intrat sub acreditarea punctelor europene și eu zic că este un început bun. Datorită programului și a lectorilor care vor fi prezenți avem promisiuni că într-un an, maxim doi, acest curs va fi nu sub patronajul ESSKA, ci va intra în programul de pregătire al Academiei Europene. Tîrgu Mureș fiind acreditat drept centru de training va însemna că aici se vor putea ține cel puțin unul sau două cursuri pe an.
Pentru noi va însemna însă foarte multă muncă. Va trebui să găsim spații noi, locații noi pentru a putea face față valului de participanți care vor veni, pentru că anul trecut am avut dorința să ne oprim la 80 și am avut mai mult de o sută, iar anul acesta deja numărul 100 este depășit. Vom avea o locație mai generoasă, unde se vor face workshop-uri pe zona de chirurgie și artroplastia genunchiului, utilizând os sintetic și os de origine animală cu echipamente de artroscopie.
Anul trecut, la congresul de la Viena am avut prilejul să lucrez la un sistem de virtual reality pentru artroplastie de genunchi și acest sistem va fi adus în Tîrgu Mureș, la curs, astfel încât cursanții vor putea face aceste intervenții utilizând acea cască specială de virtual reality și care este de un real folos pentru pregătirea lor.
Vă rog să oferiți mai multe detalii legat de acest sistem de virtual reality și avantajele utilizării lui pentru medici.
Cu ajutorul acestui sistem, utilizând o cască specială, ai în imaginea de pe display un genunchi care are modificările atrofice și tu trebuie să faci toate intervențiile chirurgicale utilizând două sisteme manuale cu care iei instrumentarul, faci tranșele de osteotomie, pregătești și implantezi proteza, faci toate manevrele respective ca și cum ai lucra într-un caz real. Bineînțeles că, dacă apare vreo greșeală sau ai luat un instrument care nu este pentru segmentul respectiv, apare un mic semnal acustic care te avertizează și acest lucru te poate corecta. Și pentru specialiști, dar și pentru tinerii rezidenți este una dintre cele mai utile și moderne metode de training prin care pot să acceadă la cele mai moderne operații și la cele mai moderne implanturi în ortopedie.
Practic, în momentul în care va începe să facă aceste intervenții la pacient va da dovadă de o mai bună cunoaștere, siguranță?
Absolut, pentru că este o curbă de învățare. Mișcările fiind deja știute și făcând mai multe exerciții, cunoști instrumentarul, cunoști timpii operatori, atunci bineînțeles că intervenția chirurgicală este mult mai simplă și marja de eroare scade foarte mult. De asemenea, unul dintre viitorii noștri colaboratori dorește să ne aducă un sistem propriu de navigație cu ajutorul căruia să putem asigura axarea componentelor protetice cu o marjă de eroare de 0 %, ceea ce este foarte important. Dacă lucrurile vor merge bine, și sperăm că vom putea să colaborăm pe zona respectivă, vom reuși ca acest sistem să rămână în permanență la Tîrgu Mureș și acest lucru va fi în primul rând în folosul pacientului pentru că satisfacția lui postoperatorie va fi mult mai mare.
Fiind un centru acreditat pentru acest tip de training, înseamnă că trebuie să aveți și infrastructura necesară pentru intervențiile care vor fi transmise. Ce pași se vor face din punct de vedere al infrastructurii Clinicii de Ortopedie?
Munca grea de acum vine pentru că la un moment dat ai nevoie de echipamente care trebuie să intre în dotarea standard a unor astfel de centre. În jur de 80 % dintre aceste echipamente le avem deja, dar mai este nevoie de un surplus care se poate rezolva și conducerea spitalului ne-a asigurat de acest lucru. Însă va trebui să muncim foarte mult la partea de infrastructură în ceea ce privește secția, saloanele, este nevoie de circuite reorganizate la care se lucrează. Bineînțeles ajungem la factorul financiar, din calculele făcute anul trecut ar fi necesari în jur de 400.000 de lei ca să se reorganizeze toată această structură pentru secție și ar mai fi nevoie de 200.000 de lei pentru partea de bloc operator. Dacă iei valoric, suma aceasta înseamnă ceva, dar în momentul în care valoarea echipei profesionale din cele două clinici de ortopedie este recunoscută la nivel european eu cred că se pot face eforturi și de către administrațiile locale și de către cele centrale ca acest lucru să fie definitivat. Discutam cu colegii mei despre faptul că nu prea știm centre de acest fel nici în alte specialități și cred că acesta ar fi un bun început pentru alții ca să ne urmeze exemplul. De altfel, eu sunt foarte determinat să sprijin dezvoltarea unei astfel de rețele în România, în celelalte centre universitare care colaborează foarte bine cu noi. Și acest lucru va fi benefic în primul rând pentru pacienți, pentru viitorii medici specialiști. Vor avea condiții decente de lucru și vor ști că ceea ce fac este apreciat. Altfel sună frumos că vei avea niște venituri, este o reabilitare morală față de personalul medical, dar nu numai asta contează ci și condițiile din spital. Dacă sunt niște condiții civilizate în care pacientul este investigat, se fac anumite examinări, se ajunge la un diagnostic și se face tratamentul, persoana respectivă va fi mulțumită. Dacă tu nu ai acest back-up pus la punct și sunt niște condiții care nu corespund secolului nostru, atunci este normal să apară pacienții să solicite să facă investigații și tratament în străinătate.
Vor putea fi serviciile din ortopedia românească aduse la nivel de UE, astfel încât pacienții să nu mai plece în străinătate, iar banii decontați pentru servicii oferite în alte țări să fie investiți în România?
Noi, în domeniul ortopediei avem deja standarde europene de foarte multă vreme. În anul 2000, România a fost prima dintre țările Europei Centrale în care s-a înființat programul național de ortopedie în care intra partea de endoprotetizare, partea de instrumentație segmentară de coloană și mai recent intră și partea de traumatologie spinală, endoproteze tumorale și instabilități articulare. Singurul lucru care de foarte multe ori ne lipsește este feedback-ul pozitiv pentru partea de echipamente, pentru că nu întotdeauna cele pe care le avem la dispoziție sunt cele pe care ni le dorim. Noi înțelegem că sunt niște restricții bugetare și este normal ca în orice stat să fie o planificare a acestor aspecte, dar, pe de altă parte, dacă nu reușești să oferi condițiile specifice și nu ai echipă de profesioniști pregătită, ceea ce noi avem, atunci sunt cazuri când pacienții solicită plecarea în străinătate. Și vreau să vă spun că, pe lângă faptul că acolo condițiile sunt deosebite, majoritatea implantelor care se utilizează se găsesc și în România. Bine, sunt cazuri în care, dacă așa o cere soluția, este normal să meargă în străinătate și să facă tratamentul, dar am putea crea 4-5-6 centre universitare unde să se facă aceste intervenții, unde să existe sală dedicată pentru acest lucru, cu toate condițiile și echipamentele din vest și atunci am avea posibilitatea de a reduce numărul pacienților care solicită tratamente în străinătate. Însă e nevoie de foarte multă muncă, de reașezare a infrastructurii, de regândire a unor strategii, lucru pentru care suntem absolut deschiși. Eu aș fi de acord să am 2-3 colegi pe care să-i trimit să facă partea de pregătire a chirurgiei coloanei cu toate atestatele necesare, pe alți 2-3 să se ocupe de partea de tumori în așa fel încât să poți acoperi tot arealul pe patologia pe care se merge în străinătate pe zona de ortopedie.
În acest moment, colectivul clinicii noastre poate să rezolve orice caz care vine, dacă, bineînțeles, sunt condițiile existente; pe partea de traumatologie nu lipsește niciun implant, pe zona de ortopedie acoperim toate implanturile. Dacă am putea fi acreditați și pe partea de chirurgie tumorală și chirurgie traumatică a coloanei vertebrale am putea acoperi foarte bine patologia, bineînțeles cu extindere către patru săli de operație, nu două câte sunt în prezent, și să avem undeva la 90 de paturi dintre care 10 paturi să fie pentru partea de chirurgia coloanei și 10 paturi pentru partea de tumori etc.
”Cursul va avea loc în perioada 23-26 mai 2018, în incinta UMF Tîrgu Mureș, iar, ca premieră, la partea de workshopuri vom avea echipamente ultramoderne pentru a se face intervenții de artroplastia genunchiului și intervenții cu artroscopul pentru refacere de cartilaj, transplant de menisc și ligament și, dacă reușim să facem această intervenție cu un produs nou, care este de vârf în domeniul artroplastiei de genunchi, utilizând sistemul de navigație, acest lucru va fi un câștig pentru Tîrgu- Mureș, va fi o mică premieră locală”.
prof. dr. Tiberiu Bățagă, președintele Cursului Internațional de Chirurgie Artroscopică a Genunchiului
Material realizat de Arina TOTH
Citește și:
Grupul Hidroelectrica a înregistrat o scădere a rezultatelor operaționale și financiare în anul 2024, față de 2023
Hidroelectrica a publicat astăzi, pe website-ul companiei, www.hidroelectrica.ro, secțiunea Adunarea Generală a Acționarilor – AGA 2025 – materialele…
26 martie 2025
Horwath HTL expands with new office in Romania
Horwath HTL announced the expansion of our global network of hospitality, tourism, and leisure firms with the opening…
26 martie 2025
ALL, programul de loialitate premiat al Accor a atins pragul de 100 de milioane de membri la nivel global
Un program de loialitate unic și cu o creștere accelerată, care combină sejururi la prețuri imbatabile cu experiențe…
26 martie 2025
Corinthia Grand Hotel du Boulevard Bucharest officially opens its doors
Corinthia Grand Hotel du Boulevard Bucharest, the highly anticipated all-suite boutique luxury hotel in Romania’s vibrant capital, is…
26 martie 2025
Tezaurele de la Șimleu fac furori la Cluj. Ungurii ne mai lasă fibulele până în vară
Cele mai valoroase piese din expoziția „Războinici uitați și podoabe eterne” vor fi expuse la Muzeul Naţional de…
26 martie 2025
Cum arată noul parc fotovoltaic de la Agro Transilvania
Administrația județeană estimează economii de 1,8 milioane € din funcționarea obiectivului energetic de la piața de gros. Centrul…
26 martie 2025
Un nou model de leadership feminin, lansat de CONAF la Cluj
Forumul De Vocație Antreprenoare, organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), a marcat un pas necesar și…
26 martie 2025
Ucenicia la locul de muncă, finanțată din fonduri europene
Majoritatea angajatorilor se confruntă cu lipsa forței de muncă, mai ales cu lipsa meseriașilor. O soluție este ucenicia…
26 martie 2025
Investiții
Lufthansa a pus în vânzare biletele pentru zborurile directe Oradea–München
Lufthansa a deschis marți, 25 martie 2025, rezervările pentru zborurile directe între München și Oradea, disponibile prin toate…
25 martie 2025
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
Și Aradul poate! Organizare de succes a „Business Evolution”
Doingbusiness.ro a organizat o nouă ediție a conferinței „Business Evolution – Finanțare. Digitalizare. Management eficient” pe 19 martie…
22 martie 2025
Fabrică de nanofibre în parcul de specializare inteligentă Șomcuta Mare
Proiectul companiei orădene M-TechX EU, controlată de investitorul japonez Hiroyoshi Sota, se ridică la 5 milioane de euro.…
21 martie 2025
Kelemen Hunor despre cheltuielile de apărare: “UE a trăit cu o iluzie greșită că până la sfârșitul lumii se poate mânca gratis”
Prezent la Târgu Mureș pentru a participa la Forumul Economic din Transilvania, Kelemen Hunor a răspuns mai multor…
21 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Infrastructură
Republica Moldova solicită integrarea în circuitele economice regionale
Vicepremierul Moldovei, Vladimir Bolea, a subliniat importanța infrastructurii rutiere de conexiune cu România și Ucraina. Printre proiectele vitale…
24 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
Turcii de la Nurol se apucă de VO Timișoara vest
Proiectul variantei de ocolire vest a orașului Timișoara este proiectată cu o lungime de aproape 14 km, pe…
21 martie 2025
DP World lansează un serviciu logistic complet de tip end-to-end pentru Europa
DP World anunță lansarea unui serviciu logistic pan-european și deschiderea centrului său operațional, Turnul de Control European, în…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Dialog constructiv pentru viitorul patrimoniului cultural, în Cetatea Oradea
Cetatea Oradea a găzduit miercuri, 19 martie 2025, Conferința ROHAEREDITAS, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul a…
19 martie 2025
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
S-a aprobat bugetul județului Arad pe 2025: 70% este alocat investițiilor
Consiliul Județean Arad a aprobat marți, 18 martie, bugetul pentru anul 2025, în valoare de 945 de milioane…
18 martie 2025
Turism
Lufthansa a pus în vânzare biletele pentru zborurile directe Oradea–München
Lufthansa a deschis marți, 25 martie 2025, rezervările pentru zborurile directe între München și Oradea, disponibile prin toate…
25 martie 2025
Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
25 martie 2025
Oradea, Băile Felix și regiunea Bihorului se promovează în Republica Moldova
Echipa Visit Oradea a participat vineri, 21 martie, la o vizită de lucru în capitala Republicii Moldova, Chișinău,…
24 martie 2025
Județul Cluj a cumpărat teren pentru parcarea Castelului Banffy Răscruci
Forul județean a aprobat achiziționarea a unui imobil (teren și construcții) situat în vecinătatea monumentului istoric, în scopul…
21 martie 2025
Turismul clujean, blocat de birocrație. “Ne trebuie un an să aducem patru asiatici”
Managerii de hoteluri și restaurante acuză statul că le pune bețe în roate, iar instituțiile publice, că nu…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Cel mai mare grup BNI din România se formează la Oradea
Ambiții mari la Oradea. Directorul de lansare a grupului BNI Oradea, George Gherman – CEO Solvers for Problems,…
20 martie 2025
Limesul Dacic, la pachet turistic cu Via Transilvanica
Viitorii arhitecți ai Clujului și-au propus să contribuie la identificarea unor strategii turistice responsabile pentru traseele atractive din…
19 martie 2025
Educație
Ucenicia la locul de muncă, finanțată din fonduri europene
Majoritatea angajatorilor se confruntă cu lipsa forței de muncă, mai ales cu lipsa meseriașilor. O soluție este ucenicia…
26 martie 2025
Daniel David, ministrul Educației: Nu se taie nimic! Se descentralizează!
Tradiția, excelența și onoarea. Acestea sunt cele trei valori fundamentale după care se ghidează în viață Daniel David,…
25 martie 2025
Comunitățile marginalizate pot ieși din izolare cu ajutorul Economiei sociale
În comunitățile din mediul rural, economia socială poate fi factorul determinant pentru ieșirea din izolare, iar persoanele defavorizate…
25 martie 2025
Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
25 martie 2025
Studenții UBB, campioni mondiali la studii de caz în economie
Echipa studențească a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a câștigat competiția internațională de studii de caz în economie intitulată „NIBS…
24 martie 2025
Cum aduc companiile plus valoare în Oradea
Reprezentanții a patru companii orădene și-au exprimat opiniile despre cum aduc companiile pe care le reprezintă plus valoare…
24 martie 2025
American Corner Cluj va organiza un curs gratuit de securitate cibernetică
Printre temele abordate se numără hackerii, securitatea fișierelor de pe telefon și a cumpărăturilor online, lumea virtuală sau…
24 martie 2025
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
Zi de Zi știri economice:
