Pentru marea majoritate, noțiunea de fermier este legată strict de munca bărbaților, atâta vreme cât agricultura este un domeniu deloc ușor, unde tăria de caracter joacă un rol determinant. Dar sunt și excepții, femei care au încercat și au reușit să răzbată în acest domeniu al business-ului agricol cu succes, prin muncă, curaj, dar, mai ales, ambiția de a face ceva definitoriu. Un astfel de exemplu îl reprezintă Maria Huprich, administratorul SC Autodomus SA din Reghin.
Povestea business-ului agricol Autodomus a început în 2002, dintr-o întâmplare, nefericită am spune noi, o datorie pentru o cantitate de carburant, obiectul de activitate al Autodomus, care s-a dovedit în cele din urmă a fi rampa de lansare a unei afaceri prospere în domeniul agriculturii.
„Cineva îmi datora o sumă de bani pentru o cantitate de carburant. Am tot așteptat un an, doi, iar la un moment dat i-am spus că vreau acei bani. Persoana respectivă, care era și fermier, nu dispunea de bani, dar în schimbul acelei sume mi-a spus că-mi oferă juninci gestante. Am acceptat oferta, numai să se stingă acea datorie. Așa se face că mi-a adus 11 juninci gestante, exemplare foarte frumoase. Le-am păstrat, nu le-am vândut, dar în schimb nu aveam nimic care să se preteze pentru o activitate agricolă, nu aveam teren, grajd, nu aveam absolut nimic în afară de acele animale. Atunci am găsit o locație, am închiriat un grajd, am cumpărat furaje și așa am început. Practic am pornit de la cele 11 juninci”, ne-a declarat Maria Huprich, administratorul SC Autodomus SA.
Trezită în curte cu animalele peste noapte, s-a pus problema dezvoltării unei afaceri, astfel au început căutările în vederea unei locații pentru viitoarea fermă.
„Peste iarnă am cheltuit undeva la 7.000-8.000 de lei cu aceste animale. Am spus că nu mai merită să le vând deoarece merg în pierdere. Așa se face că primăvara am început să caut teren, pe care l-am găsit doar pe raza comunei Voivodeni. De fermă nici nu se putea vorbi, cam toate erau vândute la acel moment. Așa se face că pe acel teren de la Voivodeni ne-am dezvoltat ferma. Am tot cumpărat câte un teren, cât s-a putut, iar în anul 2005 am făcut prima construcție, primul grajd. Am apelat la vremea respectivă la o posibilitate de finanțare cu bani de la bugetul de stat, printr-un proiect prin DADR, în urma căruia am primit un sprijin pentru mulgătoare și alte echipamente, precum și pentru construcția grajdului. Constant am investit în teren și ne-am dezvoltat. Nu a fost o muncă ușoară, chiar foarte grea, pot zice, dar am avut curaj și putere. Am zis să merg înainte, să nu dau înapoi”, ne-a povestit Maria Huprich.
Invidia fermierilor
Lucrurile începeau ușor să se miște, ferma să se dezvolte, însă și-au făcut simțită prezența și unele păreri din partea unor persoane nedumerite de faptul că o femeie aprofundează cu succes un astfel de domeniu, destinat mai degrabă bărbaților.
“La acel moment, o parte din fermierii mai vechi mă priveau și mă demoralizau, spuneau că „degeaba a făcut că nu va reuși, nu știe în ce se bagă, nu știe cât e de greu, ea femeie, ce poate să facă ea, cu terenurile, cu animalele, cu agricultura?”. Era pe undeva o invidie din partea acestora. În schimb, printre cei care m-au sprijinit au fost autoritățile. Dacă aveam nevoie de o autorizație sau de altceva, îmi vorbeau foarte frumos, mă felicitau pentru ce fac. Pot spune că am avut un sprijin foarte bun din partea lor. Am fost corectă, cinstită, ce a fost în teren, exact asta le-am povestit, fapt pentru care m-au ajutat”, își amintește Maria Huprich.
Procesul de modernizare a fermei a continuat, astfel că în anul 2010 a fost finalizat un proiect de peste 1 milion de euro menit să aducă o creștere a eficienței activității.
În prezent, ferma administrată de Maria Huprich deține 300 de capete bovine, vaci cu lapte, Bălțată Românască și Holstein, 400 de hectare de teren, cultivate cu lucernă și porumb de siloz, de pe care se asigură partea de furajare a animalelor. Laptele produs în fermă este livrat la Albalact, circa 2.500 de litri de lapte pe zi. „De la autorități mi s-a spus că, dacă doresc să funcționez ca fermă, este nevoie de lapte conform. În acest sens am accesat fonduri europene în anul 2007. În anul 2010, proiectul s-a finalizat, valoarea acestuia fiind de 1,1 milioane de euro în care era cuprins un grajd pentru 200 de capete de bovine, plus șase boxe anexe, cu viței, sală de muls, totul mecanizat după cerințele și standardele Uniunii Europene”, a subliniat administratorul societății Autodomus.
Sprijinul familiei
Un rol important în dezvoltarea fermei îl are familia, respectiv cei trei copii ai Mariei Huprich, dintre care doi își aduc contribuția la bunul mers al activității.
„Au fost pe parcurs și momente mai puțin plăcute când am fost pe punctul să renunț, situații în care am zis: “Renunț, nu mai pot”. Dar au crescut copiii, mai ales cel mare, Christopher, care mă ajută foarte mult în activitatea din fermă. El a preluat partea de mecanizare, precum și partea de cultivare a terenului. Fata cea mijlocie, Larissa e la facultate la Cluj, studiază design-ul, iar cea mai mică, Sandy Nicolle, e la Sighișoara, la Liceul ”Joseph Haltrich”. În acest an termină clasa a XII-a după care dorește să-și continue studiile în domeniul agriculturii, la USAMV Cluj-Napoca. E deja familiarizată cu munca în acest domeniu, mă ajută foarte mult, la crotaliere, la alte activități. Imediat observă dacă un animal nu se simte bine, e practic un medic veterinar în devenire. Copiii mă ajută foarte mult, îmi dau speranța că pe viitor ferma va funcționa în continuare. Ei vor prelua această activitate, iar ferma va merge în continuare. Dacă te lupți de unul singur, nu întrevezi un viitor, să poți face ceva, iar prin ajutorul lor, cu mare drag muncesc, așa cum voi face și în continuare pentru ei”, afirmă Maria Huprich.
„Autodomus este copilul meu de suflet”
Pe lângă implicarea în activitatea fermei, un rol important îl are și partea de informare, Maria Huprich fiind nelipsită de la simpozioanele destinate fermierilor, implicare care nu de puține ori a fost răspltătită cu aprecieri din partea mediului de afaceri. „Contează foarte mult informația, să fii informat cu noile tehnologii, astfel te poți mișca foarte repede. Ești, practic, tot timpul la curent cu ce se întâmplă, ești cu un pas în fața celor care sunt deficitari la capitolul informații și tehnologii noi. În ce privește distincțiile primite, toate îmi sunt la fel de dragi, îmi dau o stare de bine. Văd că munca mea nu a fost în zadar, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Pe lângă aceste diplome, satisfacția cea mai mare este dată de faptul că am reușit. Am început de jos, am fost un copil sărac, dar am avut ambiție, Dumnezeu mi-a dat putere și curaj să merg înainte. De mic copil mi-am dorit să am eu ceva, să nu lucrez pentru altcineva, pentru o altă companie, să lucrez pentru mine și pentru copiii mei. Autodomus este copilul meu de suflet în care am investit multă muncă și drag de a face ceva”, afirmă Maria Huprich.
Alt aspect deloc de neglijat în activitatea societății Autodomus îl reprezintă factorul uman.
„De fermă se îngrijesc nouă persoane. Bunăstarea fermei înseamnă și un trai mai bun pentru toți angajații. Suntem ca o familie, vrem ca ei să fie mulțumiți de pe urma activității noastre. Mulți se confruntă cu lipsa personalului. Spre bucuria mea nu m-am confruntat cu astfel de probleme, sper să nu le am nici de acum înainte. Dacă un om muncește, e serios, atunci și banii pe care îi câștigă sunt mai mulți, să aibă și el o satisfacție a muncii depuse. Îi formezi, vorbești frumos cu ei, te apropii de ei, le înțelegi și lor problemele, și atunci și ei au mai mare drag de a munci și de a face ceva”, a punctat Maria Huprich.
Maria Huprich, administrator Autodomus SA Reghin: „Nu mă aștept la miracole sau la nu știu ce minuni peste noapte. Dorim să ne dezvoltăm treptat, încet, cu pași mărunți dar siguri, să trăim bine și în liniște, să ne bucurăm de pe urma muncii noastre. Nu-mi doresc foarte multe, am observat că, dacă ești pe o linie, nu e bine să ai foarte multe. Îmi amintesc de perioada 2010, când am fost sus de tot, dar am primit anumite lovituri în ce privește partea de carburant, vreo 11 miliarde de lei vechi, sumă care nu am mai recuperat-o, fapt care ne-a tras în jos. Am văzut cum e să fii sus de tot, am văzut și cum e să cobori, cum e să ai foarte multe responsabilități pe măsură, în schimb, câștigul nu era prea mare. Atunci am zis da, e ok, să fie mai puțin dar sigur”
de Alin ZAHARIE
Citește și:
Raportul referitor la viitorul buget al UE, salutat de Alianța pentru Agricultură și Cooperare
Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a salutat poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei…
23 aprilie 2025
S-a anulat Neversea. Motivul: plaja nu mai este disponibilă
Grupul clujean Untold Univers a anunțat mutarea pe anul viitor a festivalului de la malul mării din cauză…
23 aprilie 2025
S-a semnat contractul cu Lufthansa pentru zborurile Oradea – München
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, și Monica Dobruțchi, managerul general Lufthansa pentru România, Bulgaria și Moldova, au…
23 aprilie 2025
TeraPlast a finalizat cumpărarea pachetului de control la AEG
Acționarii și potențialii investitori au fost anunțați de grupul bistrițean de terminarea tranzacția de achiziție a pachetului de…
23 aprilie 2025
Casa Iancu de Hunedoara, restaurată cu 1,7 milioane €
Cea mai veche clădire istorică din Baia Mare urmează să intre în lucrări din bugetul propriu al județului…
23 aprilie 2025
Meron Gallery găzduiește la Cluj Napoca prima expoziție solo a artistei Maia Ștefana Oprea
Meron Gallery găzduiește prima expoziție solo în Cluj-Napoca a artistei Maia Ștefana Oprea, My Old Growth Trees (Arborii…
23 aprilie 2025
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura
Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni…
23 aprilie 2025
Investiții
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Agenția Fitch menține Oradea în categoria cu „Cea mai ridicată credibilitate”
Agenția Internațională Fitch Ratings a reconfirmat în data de 14.04.2025 calificativele de rating pentru Municipiul Oradea, după cum…
23 aprilie 2025
Vest Build și Infra Expert AD au câștigat licitația pentru decolmatarea Lacului Vida
Marți, 22 aprilie 2025, asocierea de firme SC Vest Build SRL (lider de asociere) și SC Infra Expert…
22 aprilie 2025
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Proiectul ZenAiOS vrea să facă din Oradea un Mecca AI în domeniul medical
Implicarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății, proiect anunțat de orădeanul George Haber în urmă cu un an, care…
17 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
Homplex accelerează investițiile în inovație și leadership pentru a livra soluții smart în infrastructură
Homplex, companie antreprenorială românească specializată în furnizarea de soluții inovatoare pentru siguranță, confort și eficiență energetică, își consolidează…
16 aprilie 2025
Infrastructură
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Viarom ridică pasajul spre Spitalul Regional Cluj. Trafic deviat pe două bretele
Intersecția denivelată cu sens giratoriu și supratraversare din Florești are menirea să asigure un acces fluent către viitoarea…
22 aprilie 2025
Maramureșul se conectează cu Europa. “Să profitați de reconstrucția Ucrainei!”
Administrația județeană îi cere ministrului transporturilor sprijin pentru ocolitoarea reședinței de județ și drumul rapid Baia Mare –…
18 aprilie 2025
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Drumul spre minicentura de nord a Clujului, modernizat după 15 ani
Între timp, numărul locuitorilor din comuna Chinteni s-a mărit de la 1.700 la 7.000. Șoseaua nu este recepționată,…
16 aprilie 2025
Se pregătește inaugurarea noului pod hobanat peste Someș la Satu Mare
Lucrările la noul pod hobanat peste râul Someș din Satu Mare se apropie de final. Primarul Kereskenyi Gabor…
16 aprilie 2025
Centura Făgărașului, 6 km de drum nou, finalizată de STRABAG cu 6 luni mai devreme
Centura Municipiului Făgăraș, în valoare de 47 milioane lei, construită de compania STRABAG, a depășit 90% grad de…
15 aprilie 2025
Un nou pasaj suprateran pe Centura Oradea peste linia Tram-trenului spre Băile Felix
Consiliul Județean Bihor a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de realizare a unui pasaj rutier suprateran…
15 aprilie 2025
Turism
S-a semnat contractul cu Lufthansa pentru zborurile Oradea – München
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, și Monica Dobruțchi, managerul general Lufthansa pentru România, Bulgaria și Moldova, au…
23 aprilie 2025
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Vest Build și Infra Expert AD au câștigat licitația pentru decolmatarea Lacului Vida
Marți, 22 aprilie 2025, asocierea de firme SC Vest Build SRL (lider de asociere) și SC Infra Expert…
22 aprilie 2025
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene
Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
16 aprilie 2025
Oradea descoperită prin tururi ghidate ale comorilor arhitecturale
Începe Oradea City Hunt, ediția 2025, turul interactiv al comorilor arhitecturale din centrul orașului. Oradea City Hunt reprezintă o…
16 aprilie 2025
Lucrători indieni și nepalezi în creierii Munților Șureanu
Ajunși în creierii Munților Șureanu, acolo unde odinioară rezida nucleul stăpânirii dace, apoi romane, la Resortul Sf. Petru,…
15 aprilie 2025
Educație
Meron Gallery găzduiește la Cluj Napoca prima expoziție solo a artistei Maia Ștefana Oprea
Meron Gallery găzduiește prima expoziție solo în Cluj-Napoca a artistei Maia Ștefana Oprea, My Old Growth Trees (Arborii…
23 aprilie 2025
Holisun va furniza soluții digitale pentru studenții internaționali din România
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și compania informatică din Baia Mare au încheiat un parteneriat de susținere…
23 aprilie 2025
Master internațional în domeniul energetic la Universitatea din Oradea
Studenții de la Universitatea din Oradea vor putea cursurile de master în domeniul „Energie verde pentru sustenabilitate și…
23 aprilie 2025
Primul program de Electronică Aplicată în sistem dual din România
Sinergia sectorului economic cu mediul academic din Alba-Iulia generează un context favorabil viitoarelor generații de angajați. Conducerea Universității…
23 aprilie 2025
Vizită regală la Oradea
Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
22 aprilie 2025
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
ARDT Oradea, ONG-ul născut dintr-un pariu, a aniversat 10 ani
Sala de evenimente Fix a Palatului Baroc din Oradea a găzduit, marți seara, 15 aprilie 2025, aniversarea de…
16 aprilie 2025
Zi de Zi știri economice:
