Cluj Ultimele stiri

Deschidere către comunitate: un arhitect și un jurist al Ordinului Arhitecților Transilvania vor avea program zilnic cu publicul, de luna viitoare

Calitate, constanță, comunicare, relaționare. Acestea sunt cuvintele de ordine pentru obiectivele propuse pentru următorii patru ani de noul președinte al Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OART), arh. Daniela Maier, vicepreședinte al OART în perioada 2010-2018 (două mandate).
Aceasta a subliniat necesitatea unei mai bune comunicări din toate punctele de vedere: intern- cu arhitecții, și extern- atât cu presa și cu opinia publică în general, cât și cu (potențialii) clienți/beneficiari ai serviciilor de arhitectură. Prima decizie luată de noul Consiliu Teritorial a vizat tocmai acest aspect:
”De luna viitoare (iunie), juristul Filialei poate fi consultat, de luni până joi, între orele 15.00-16.00, la sediul OART. De asemenea, colegii noștri, dar și orice persoană interesată de activitatea OART și a arhitecților în general, sau chiar un beneficiar interesat de un sfat din partea unui arhitect, vor putea sta de vorbă, la fel, de luni până joi, cu un membru al Consiliului Teritorial, la sediul Ordinului (Bd. Eroilor nr. 22, ap. 10, Cluj-Napoca), după un program ce va fi anunțat în cel mai scurt timp pe site-ul filialei. Aceeași regulă se va aplica și pentru județele Bistrița și Sălaj, unde vor exista puncte de întâlnire cu acești consilieri OART”, a anunțat Daniela Maier după prima ședință a Consiliului Teritorial, care a avut loc vineri, 11 mai.
Noua conducere a OART își dorește, de altfel, să pună mai mare accent și pe problemele din celelelate județe membre ale Filialei, în afară de Cluj, astfel că a decis să creeze două noi posturi de vicepreședinți, dedicați județelor Bistrița și Sălaj, în care le-a numit pe arhitectele Monica Rațiu si Corina Caraba.
Calitatea în arhitectură, prioritate în noul mandat
Din punct de vedere al relației cu administrația locală, Consiliul Teritorial își dorește o eficientizare a acesteia, în sensul unei implicări constante a Ordinului în tot ceea ce înseamnă strategia orașelor și proiectele de dezvoltare urbană ale orașelor membre OART.
”Crezul meu și al colegilor alături de care fac echipă este că arhitectura NU este un lux, ci o necesitate, o nevoie a comunității pe care noi suntem aici să o împlinim, fără a face însă rabat de la calitate, principii estetice și deontologice. Adică nu ”cu orice preț”, așa cum, poate, unii s-au obișnuit până acum. Vreau să continui inițiativa predecesorilor mei, să eliminăm din practică semnătura de complezență”, a precizat Daniela Maier.
Szabolcs Guttmann, în continuare în conducerea OART
Ordinul Arhitecţilor din România- Filiala Transilvania (OART) și-a ales săptămâna trecută, la Cluj-Napoca, noua conducere, pentru mandatul 2018-2022. Președintele, membrii Consiliului Teritorial, ai comisiilor de disciplină și cenzorii s-au ales pe 5 mai, în cadrul Conferinței Teritoriale. Vicepreședinții și președintele Comisiei de Disciplină au fost aleși în prima ședință a Consiliului Teritorial, care a avut loc în 11 mai.
Astfel, viepreședinte pentru legislație a fost numit fostul președinte al Filialei, arh. Szabolcs Guttmann, vicepreședinte pe domeniul comunicării a fost numită doamna arh. Daniela Tecău, iar vicepreședinte pentru stagiatură și educație a rămas dl. arhitect Dan Domșa. Ca și în mandatele anterioare, trezorierul filialei este arh. Marcel Crișan.
Președintele Comisiei de Disciplină a fost numit arh. Nicolae Mirisan, iar comisia de cenzori are un nou președinte, în persoana arh. Cornelia Trocaru.
Despre Daniela Maier
Arhitectul Daniela Maier, fostă vicepreședinte pe imagine al OART timp de două mandate: 2010-2014 și 2014-2018, a organizat și coordonat două ediții ale Bienalei de Arhitectură Transilvania- în 2015 și 2017.
Noul președinte al OART este și inițiatorul Scenei Urbane, o serie de proiecte publice apărute în 2012 în Cluj-Napoca. Scena Urbană foloseşte arta, activităţile sportive, ateliere şi intervenţii de landart pentru exemplificarea potenţialului cultural şi educaţional al spaţiilor urbane slab valorificate, cu readucerea acestora pe harta obiectivelor cultural-active ale Clujului.
Semnalul Scenei a fost dat acum 6 ani, când zona cu fortificaţii şi clădiri de garnizoană de pe Cetăţuie au fost (re)aduse in atenţia publicului şi a autorităţilor locale prin instalaţii de landart, spectacole de teatru și dans, expoziţii de arhitectură, programe pentru copii, tururi ghidate, ateliere de film şi fotografie.
De atunci, Scena Urbană a crescut, fie că au fost evenimente proprii de “intervenție” în spații îndrăgite ale orașului- Grădina Botanică (2013), Gara și Piata Garii (2014), strada Mihail Kogălniceanu- prin Point of View în 2014 și impresionantul concert din fața UBB, “Haide “U” pe Scena Urbana” în 2017, Someșul- căruia i-au fost dedicate ParCURS Urban și River Reflections, Cimitirul Central- concert de operă în noaptea de Luminație, sub numele de Requiem (2015) și Ave Maria (2016, 2017); fie prin implicarea în evenimentele organizate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, precum Zilele Clujului, Seri de Vară Clujene (Seri de Vară în alte timpuri), Târgul de Crăciun, etc.

Related posts

Fonduri europene pentru achiziția și montarea panourilor fotovoltaice

Ligia Voro

Wetterbest, in care Teraplast detine 60%, tinteste exporturi de 1 mil. euro

Stefana Muresan

Contract de 16 milioane de euro, semnat între Railport Curtici și producătorul de vagoane Astra Rail Industries, la Târgul Economiei Arădene

Stefana Muresan

Profitul producătorului de elicoptere IAR Brașov a crescut cu 50% în primele 3 luni ale anului

Ion Surdu

POZITIV TB: Dr. Sebastian Văduva – „Criza este și un fenomen economic de curățire a sistemului”

Traian Dan

ROMEXPO încheie anul 2018 cu un număr impresionant de evenimente și vizitatori

redactia

Bergerat Monnoyeur a prezentat în România primele excavatoare inteligente pentru sectorul construcţiilor

Stefana Muresan

Deputatul Valeriu Steriu propune scutirea jurnaliştilor de la plata impozitului pe venit

redactia

Phil Hogan: Plăţile directe pentru fermierii români vor creşte după 2020

redactia

Se caută restauratori pentru casa părintească a lui Alexandru Ioan Cuza

redactia

România reprezentată la reuniunea Consiliului General al WCF

Traian Dan

FOTO/ Ziua Națională a României, la Sibiu. Sute de oameni au urmărit parada militară și au dansat Hora Unirii

Papuc Irina

Ștefan-Mihai Liviu, șeful APIA Sibiu: „Îi asigurăm pe toți fermierii că toate cererile vor fi actualizate și închise la timp”

Ion Surdu

Raul Felix Hodoș, președinte SOROCAPP, despre efectul GDPR: “Se schimbă cu totul ideea de marketing în domeniu”

Ligia Voro

Primăria Timișoara vizează realizarea celui mai mare pasaj subteran din oraș, investiție de peste 30 mil. euro

Stefana Muresan

Crosspoint Real Estate forms co-operation partnership with Savills in Romania

Ionut Oprea

Hornbach: Vânzarea de produse pentru casele inteligente este în creștere

Ion Surdu

Cushman & Wakefield Echinox: Dublarea stocului de spații industriale și logistice în ultimii 5 ani

Ligia Voro

Care sunt companiile care au primit ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor. Impact major asupra economiei

redactia

“Lipsa forței de muncă va obliga companiile la automatizare și robotizare”

Stefana Muresan

Proiectele majore ale Clujului: metroul, centura și trenul metropolitan

Nora Dumitrescu

Microsoft announces a $1 billion digital transformation plan for Poland, including access to local cloud services with first datacenter region

Ionut Oprea

Consiliul Judeţean Arad atarge 10 milioane de euro pentru drumurile transfrontaliere

redactia

Traficul de mărfuri în porturile maritime româneşti, în 2018, cifrat la peste 61 de miioane de tone; al treilea cel mai mare volum din ultimii 30 de ani

redactia

Leave a Comment