Turiștii români și străini au posibilitatea de a parcurge, începând din această primăvară, un Drum al vinului și în județul Bistrița-Năsăud. Pentru început în acest circuit au intrat patru crame, la care turiștii pot poposi pentru a degusta vinuri de cea mai bună calitate, dar și produse tradiționale specifice zonei, preparate cu suflet de producătorii locali.
Povestea merge mai departe
Primele vițe de vie din Podgoria Lechința au fost plantate de sași in urmă cu sute de ani și vinurile făcute de ei pe dealurile însorite erau renumite și căutate, având proprietăți aparte datorită zonei și solului pe care creșteau strugurii. După Revoluție, majoritatea viilor au fost distruse și zeci de ani nu s-a mai vorbit de vinurile zonei. Dar, astăzi povestea faimosului vin de Lechința merge mai departe…
Crama Valea Ascunsă de la Teaca

Cea mai tânără cramă din Bistrița-Năsăud, Crama Valea Ascunsă de la Teaca, promite să reînvie tradiția vinului bun. Sașii au plantat primele vițe de vie de la Teaca, iar, după zeci de ani, tânărul Silviu Muntean a plantat, în Valea Ascunsă, peste 20 de hectare din soiurile Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră, Merlot, Chardonnay și Muscat Ottonel. Vinurile sunt produse cu ajutorul celor mai noi tehnologii, iar gustul lor este de-a dreptul memorabil. Crama Valea Ascunsă poate primi grupuri de vizitatori (minim zece persoane) oricând, pentru degustare, în vie – dacă timpul permite sau în cramă. Pachetul oferit turiștilor poate include, la cerere, bucate tradiționale.
Informații suplimentare și rezervări: 0745 655 385.
Crama Vie-Vin Lechința
Crama Vie-Vin Lechința este dovada că oamenii care iubesc ceea ce fac reușesc să mute munții și să treacă peste orice dificultăți. Adrian Botiș a moștenit pasiunea pentru vin de la bunicul său, iar, azi, cu un brand puternic în spate, Pârâul Uscat, a readus pe piață vinuri alese: celebrul Neuburger, dintr-un soi de struguri pe care doar sașii îl aveau, Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel sau Pinot Noir. La cerere se pot organiza degustări în vie sau în cramă cu bucate tradiționale specifice zonei. La numărul de telefon 0745 303 256 puteți afla și alte detalii.
Crama Harșian
O altă cramă renumită este Crama Harșian, iar, odată ajunși pe drumul vinului în Bistrița-Năsăud, turiștii trebuie să guste vinurile rafinate produse de inginerul Harșian. Acesta a reușit să salveze și să reînvie tradiția vinului de Dumitra, primele vițe de vie fiind aduse de sași în 1100. În 2017 s-a înregistrat o producție record, 40 de mii de litri de vin din cele mai renumite și apreciate soiuri: Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Fetească Albă, Muscat Ottonel, Traminer, Neuburger, Pinot Noir, Merlot, Fetească Neagră și mult așteptatul Pinot Gris. Crama Harșian, o cramă de familie, primește turiști pentru care se pot pregăti și degustări de produse tradiționale chiar din Ferma Harșian. Programarea vizitelor și alte detalii, la numerele de telefon 0744 598 689 sau 0768 531 737.
Crama Jelna

Crama Jelna spune fascinanta poveste a vinului folosit în urmă cu secole ca monedă de schimb. Anii de muncă ai fraților Moldovan s-au materializat în vinurile care poartă acum numele Jura și Ruja: Fetească Regală, Fetească Albă, Sauvignon Blanc și un excelent cupaj de Fetească Regală cu Sauvignon Blanc. Și la Crama Jelna, turiștii care iubesc vinul sunt așteptați la o degustare memorabilă, în care vinurile se prezintă, la cerere, alături de bucate tradiționale. Programarea vizitelor de degustare o puteți face la numărul de telefon 0744 913 373 sau 0740 986 056.
Atracția standului de prezentare al județului Bistrița-Năsăud
Unul dintre cele mai colorate și animate standuri de la Târgul de Turism al României a fost cel al județului Bistrița-Năsăud. Povestea vinului de Bistrița-Năsăud a fost printre cele mai căutate de oamenii prezenți la târg, iar Drumul vinului este de acum pregătit pentru turiștii care vor să afle istoria impresionantă a producătorilor care nu au renunțat la pasiunea lor, adusă în județ de sași în urmă cu sute de ani.
de Dorel VIDICAN, Ana ȘTEFĂNEL – www.bistriteanul.ro
Citește și:
Noul pod spre Ucraina din Maramureș va fi gata în acest an
Inaugurarea obiectivului de peste râul Tisa care include și un punct de trecere a frontierei va avea o…
22 noiembrie 2025
Care este stadiul lucrărilor la Autostrada A3 Transilvania în județul Bihor
Veștile sunt încurajatoare pentru finalul anului 2025 pe cele două loturi ale Autostrăzii A 3 Transilvania: Suplacu de…
21 noiembrie 2025
Șefii ADR-urilor din Transilvania și Banat, la sfat cu vicepreședintele Comisiei Europene
Directorii generali ai structurilor Nord-Vest – Marcel Boloș, Centru – Simion Crețu, Vest – Sorin Maxim au participat,…
21 noiembrie 2025
Banca Transilvania a atras 500 milioane € la Dublin. Obligațiuni listate pe Euronext
Societatea bancară din Cluj finalizează cu succes o emisiune de tip Additional Tier 1 (AT1) prin care primește…
21 noiembrie 2025
Trafic fluidizat la ieșirea din Oradea spre Cluj: se deschide Pasajul Oșorhei
Sâmbătă, 22 noiembrie 2025, la ora 9:00, se deschide traficul pe pasajul suprateran de la ieșirea din…
21 noiembrie 2025
ARL Cluj finalizează primul pasaj rutier din Maramureș
Constructorul din grupul Strabag a primit până acum 80% din valoarea lucrării efectuate din proiectul de 12 milioane…
21 noiembrie 2025
Cum rămânem umani în era AI: Lecțiile de la „The Human Shift” Oradea
Lidership în era AI și burnout: Esența Conferinței „The Human Shift” de la Oradea. Double Tree by Hilton…
21 noiembrie 2025
Leadership și inovație în industrie: provocările pieței, AI și resursa umană
Patru lideri din companii de top, din industrii diferite, au dezbătut la The Human Shift, în cadrul unui…
21 noiembrie 2025
Investiții
Care este stadiul lucrărilor la Autostrada A3 Transilvania în județul Bihor
Veștile sunt încurajatoare pentru finalul anului 2025 pe cele două loturi ale Autostrăzii A 3 Transilvania: Suplacu de…
21 noiembrie 2025
Trafic fluidizat la ieșirea din Oradea spre Cluj: se deschide Pasajul Oșorhei
Sâmbătă, 22 noiembrie 2025, la ora 9:00, se deschide traficul pe pasajul suprateran de la ieșirea din…
21 noiembrie 2025
Nokian Tyres Oradea, prima fabrică de anvelope din lume, cu zero emisii de CO2
Nokian Tyres a organizat, marți, 18 noiembrie, un eveniment dedicat sustenabilității și viitorului producției industriale responsabile, confirmând statutul…
18 noiembrie 2025
Knauf ridică la Huedin una dintre cele mai mare fabrici de gips-carton din Europa
Unitatea de producție presupune o investiție de 88 milioane €, o condiție esențială pusă de concernul german și…
18 noiembrie 2025
Seceta, provocarea numărul unu pentru cultivatori. Irigațiile devin obligatorii
Agricultura din România se află într-un punct de inflexiune, în care adaptarea la schimbările climatice nu mai este…
18 noiembrie 2025
De la lohn la leadership tehnologic – Regiunea Nord-Vest a României, pol al cooperării româno-germane
România a cunoscut o dezvoltare economică remarcabilă în ultimele două decenii. Totul a început treptat, odată cu demararea…
17 noiembrie 2025
Premierul Bolojan și Nokian Tyres analizează noi oportunități de dezvoltare în România
Prim-ministrul României, Ilie Bolojan, a primit luni, 17 noiembrie 2025, la Palatul Victoria, delegația Nokian Tyres condusă de…
17 noiembrie 2025
TECHconnect 2025. Lupta costului per piesă și de ce România nu poate face transferul la industria „5.0”
Diferența de cost per piesă dintre China, SUA și Europa s-a lărgit. Europa se confruntă cu fragmentare tehnologică,…
17 noiembrie 2025
Infrastructură
Noul pod spre Ucraina din Maramureș va fi gata în acest an
Inaugurarea obiectivului de peste râul Tisa care include și un punct de trecere a frontierei va avea o…
22 noiembrie 2025
Care este stadiul lucrărilor la Autostrada A3 Transilvania în județul Bihor
Veștile sunt încurajatoare pentru finalul anului 2025 pe cele două loturi ale Autostrăzii A 3 Transilvania: Suplacu de…
21 noiembrie 2025
Trafic fluidizat la ieșirea din Oradea spre Cluj: se deschide Pasajul Oșorhei
Sâmbătă, 22 noiembrie 2025, la ora 9:00, se deschide traficul pe pasajul suprateran de la ieșirea din…
21 noiembrie 2025
ARL Cluj finalizează primul pasaj rutier din Maramureș
Constructorul din grupul Strabag a primit până acum 80% din valoarea lucrării efectuate din proiectul de 12 milioane…
21 noiembrie 2025
Sălăjenii vor circula pe autostradă până la Viena
Anul viitor va fi dat în trafic tronsonul Nușfalău – Borș al Autostrăzii Transilvania (A3), susține deputatul Lucian…
15 noiembrie 2025
Achizițiile publice între blocaje și soluții: practicieni și decidenți cer reforme profunde
Conferința „Achizițiile publice între lege și practică: dialog pentru eficiență și transparență”, organizată de deputata Corina Gabriela Ene…
14 noiembrie 2025
Rețele Electrice Banat investește masiv în digitalizare în Caraș-Severin
Rețele Electrice Banat, parte a grupului PPC România, a demarat un program amplu de investiții pentru modernizarea infrastructurii…
13 noiembrie 2025
PORR Construct și CJ Bihor au semnat contractul pentru pasajul rutier peste linia de tram-tren
Miercuri, 12 noiembrie 2025, la sediul Consiliului Județean Bihor, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția unui…
12 noiembrie 2025
Turism
Consorțiu pentru turismul premium în Transilvania. Miza: 350 milioane €
Complexurile Wonderland Resort și Alpin, SunRai Creasta Cocoșului și El Paradiso, alături de noua rută Via Transilvanica, sunt…
19 noiembrie 2025
Marile hoteluri ale Transilvaniei și Banatului se promovează la Barcelona
Unitățile turistice Radisson Blu, Ibis, Timișoara, Grand Napoca din aceste regiuni ale României, alături de Marriott sau Sheraton…
18 noiembrie 2025
Secretele din spatele Oradea Experience: aplicația care schimbă regulile jocului
Din greutăți, spre tehnologie: povestea tânărului care a creat aplicația Oradea Experience. Într-o lume în care poveștile de…
18 noiembrie 2025
Tinere talente în bucătărie: Magia culinară care a cucerit Festivalul „D’ale porcului”
Cea de-a doua zi a Festivalului–concurs „D’ale porcului” s-a desfășurat duminică, 16 noiembrie 2025, într-o atmosferă animată, în…
16 noiembrie 2025
Proiectele majore ale Aro Palace, dezvăluite acționarilor Transilvania Investments
Compania brașoveană Transilvania Investments a organizat Ziua Investitorului, care a avut loc la Hotelul Aro Palace. Managementul companiei…
16 noiembrie 2025
Campionii gustului tradițional, în duel la Festivalul „D’ale Porcului” 2025
Adevărații campioni la Turneul Campionilor de la Festivalul-Concurs „D’ale Porcului”, ediția a XII-a, desfășurat în 15 și 16…
15 noiembrie 2025
Operatorii din turismul românesc fac echilibristică între afaceri și politică
Foști membri ai Guvernului României dau vina pe cei actuali pentru prăbușirea acestui sector până pe ultimul loc…
14 noiembrie 2025
Pe urmele Marii Uniri, la Arad – orașul unde s-a scris istoria României moderne
Circuitul turistic al clădirilor Marii Uniri a fost recunoscut oficial drept rută cultural-turistică de către Ministerul Economiei, Digitalizării,…
13 noiembrie 2025
Educație
Cum rămânem umani în era AI: Lecțiile de la „The Human Shift” Oradea
Lidership în era AI și burnout: Esența Conferinței „The Human Shift” de la Oradea. Double Tree by Hilton…
21 noiembrie 2025
Leadership și inovație în industrie: provocările pieței, AI și resursa umană
Patru lideri din companii de top, din industrii diferite, au dezbătut la The Human Shift, în cadrul unui…
21 noiembrie 2025
Studenți și elevi din Cluj, care se formează în domeniul construcțiilor, în vizită la RIVUS
30 de studenți de la Facultatea de Construcții din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca și 30 de elevi de…
20 noiembrie 2025
Tinerii softiști ai universităților din București și Cluj au luptat pentru supremație în România
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii a anunțat câștigătorii Burselor ANIS, cadre universitare tinere care inovează…
20 noiembrie 2025
Secretele din spatele Oradea Experience: aplicația care schimbă regulile jocului
Din greutăți, spre tehnologie: povestea tânărului care a creat aplicația Oradea Experience. Într-o lume în care poveștile de…
18 noiembrie 2025
Rezultate bune pentru studenții orădeni la „Student Design & Manufacturing Competition 2025”
Ediția a V-a a competiției naționale dedicată studenților s-a desfășurat la Universitatea din Oradea. Universitatea din Oradea a…
17 noiembrie 2025
Tinere talente în bucătărie: Magia culinară care a cucerit Festivalul „D’ale porcului”
Cea de-a doua zi a Festivalului–concurs „D’ale porcului” s-a desfășurat duminică, 16 noiembrie 2025, într-o atmosferă animată, în…
16 noiembrie 2025
Campionii gustului tradițional, în duel la Festivalul „D’ale Porcului” 2025
Adevărații campioni la Turneul Campionilor de la Festivalul-Concurs „D’ale Porcului”, ediția a XII-a, desfășurat în 15 și 16…
15 noiembrie 2025



