Agricultura Industrie Ultimele stiri

Orase durabile – Cum pregătim tranziția ?

Camera Franceză de Comerț, Industrie și Agricultură în România (CCIFER) a organizat marți, 15 mai 2018, conferința “Orașe durabile – Cum reușim tranziția ” în parteneriat cu Ambasada Franței în România, cu scopul de a contribui la rezolvarea provocărilor complexe generate de orașul durabil. Acest eveniment încheie Caravana Mobilității, un ciclu de conferințe organizate de CCIFER la Iași, Cluj- Napoca, Timișoara și Sibiu, în timpul cărora primăriile, companiile și societatea civilă au discutat despre ultimele proiecte de mobilitate urbană și soluții de dezvoltare a unui oraș durabil.
În acest scop, CCIFER a mobilizat savoir-faire-ul francez, public și privat, prezent în România sau provenind din Franța, municipalități române și franceze, pentru un schimb de experiențe în jurul conceptului integrat de oraș durabil : mobilitate, infrastructuri urbane, finanțări europene.
«Companiile membre CCIFER au expertiza și dorința de a promova soluții durabile și ecologice care pot fi ingredientele unei tranziții de succes. Demersul nostru de astăzi s-a axat pe cele trei dimensiuni ale unui oraș durabil : un oraș care se menține în timp și care are capacitatea de a se redefini ; un oraș care oferă o calitate de viață bună în orice moment locuitorilor săi, ținând cont de constrângerile de proximitate și mobilitate, și un oraș unde se pot crea legături adevărate cu autoritățile locale. Ne dorim astfel să fim un facilitator între societățile membre, orașe și toți actorii implicați pentru a garanta tranziția către un oraș durabil » a declarat Adriana Record, Director executiv CCIFER.
În deschidere, invitatul special de la Ministerul francez al Tranziției ecologice și solidare și al Coeziunii Teritoriilor, Hervé Boisguillaume, a vorbit despre instrumentele politicii franceze pentru orașe durabile și inteligente. Acestea se bazează pe ideea că trebuie să construim împreună orașul, ca un ecosistem. Toți actorii interesați, publici (stat, regiune, oraș) și privați (companii, firme de studii, ONG-uri, bancheri), dar și locuitorii, trebuie să se asocieze la reflectarea planificării orașului și dezvoltarea proiectelor.
Panelul dedicat municipalităților, cu reprezentanți din București, Iași, Timișoara, Reșița, dar și Clermont-Ferrand (Franța), a aratat că orașele se pot transforma, ambițiile locale fiind puternice.
Experții de la Renault (Cecilia Tudor), Groupama Asigurări (Călin Matei), Michelin (Cyrille Roget), Arval România (Sorin Costea) și Alstom (Nicolae Dragu), au vorbit despre ultimele tendințe cu privire la mobilitatea viitorului: mașina conectată; condusul automat; mobilitate electrică; mobilitate urbană, servicii digitale pentru mobilitate. Holcim România (Alina Surducan), ENGIE (Paul Decuseară) EGIS (Ion Beșteliu), Veolia (Valentin Zaharia) și Ateliere Fără Frontiere (Patrick Ouriaghli), au prezentat soluțiile lor care pot realiza tranziția spre un oraș durabil pornind de infrastructuri urbane durabile. În plus, Tatian Diaconu (Immochan), a pus accentul pe rolul și consultarea cetătenilor în realizarea unui proiect de regenerare urbană, iar Carmen Dan si Livia Stan de la PriceWaterHouseCoopers au completat prezentările cu o intervenție despre fondurile europene pentru proiecte de dezvoltare durabilă.
În 14 mai, CCIFER împreună cu Ambasada Franței în România, Institutul Francez și Business France, au decernat premiile concursului « Orașe durabile », unde peste 30 de orașe și municipii au trimis proiecte. Câștigătorii acestui an au fost :
– Județul Prahova – categoria “Apă, canalizare și gestionarea deșeurilor”
– Piatra Neamț – categoria “Mobilitate urbană”
– Seini (Maramureș) – categoria “Eficacitate energetică”
– Alba-Iulia – categoria “Valorificarea construcțiilor și reabilitarea patrimoniului”
CCIFER exprimă o poziție comună a societăților membre și a investitorilor francezi în România în dialogul cu autoritățile publice. O comunitate de afaceri fondată pe savoir-faire-ul francez, CCIFER este un lider angajat în dezvoltarea durabilă a persoanelor, a companiilor și a României. CCIFER reunește peste 500 de companii franceze și române care reprezintă 18 Mld de euro și peste 125000 de locuri de muncă. Companiile membre sunt lideri în mai multe sectoare de activitate care formează economia locală.

Related posts

Start pentru desemnarea celor mai importante proiecte ale industriei IT din acest an

Ligia Voro

Transilvania Constructii a inceput lucrarile la Corpul B al cladirii Novis Plaza din Cluj Napoca

redactia

Investiții de peste 10 milioane de euro, prin Regio-POR, în județul Hunedoara. Se înființează Muzeul Civilizației Dacice la Orăștie

Nicolae Pop

Mai multe publicații locale îi cer lui Ludovic Orban declararea presei drept domeniu de interes strategic și câteva măsuri de sprijin

Nicolae Pop

Fermă de bivoli, arhitectură futuristă și excursii virtuale la Pecica – proiecte cu finanțare europeană

redactia

Zetea, pălinca pentru care străinii plătesc și 2000 de euro

Stefana Muresan

Programul și prioritățile MMACA în perioada Președinției Consiliului Uniunii Europene

redactia

Brânza de Țaga bate la porțile Europei

redactia

Autostrada Sebeş-Turda: Toate grinzile la podul peste râul Mureș, montate

redactia

Ministrul Transporturilor: Autostrada Borș – Suplacu de Barcău – împărțită în trei secțiuni. În 2020, se va circula între Oradea și Cluj

Stefana Muresan

Un nou transplant de cord la Institutul Inimii din Târgu-Mureș

Stefana Muresan

Sistemul de verificare a medicamentelor, operațional peste două zile

redactia

Gastronomie “comunistă” la Zalău. Rețele de dinainte de Revoluție, resuscitate

Nora Dumitrescu

Biserica Densuş din Hunedoara, cea mai veche biserică de piatră din ţară

Stefana Muresan

Alianța magazinelor online din România, inițiată de 17 companii

Nora Dumitrescu

Un startup clujean a atras o investiție de 100.000 de euro

Nora Dumitrescu

Nouă maternitate la Timişoara din fonduri transfrontaliere, investiție de 12.5 milioane de euro

redactia

TRAP TRAP – brandul autohton inspirat din ecvestru

Ionut Oprea

DEBT IN EUROPEAN EMERGING MARKETS FORUM 2018

Ionut Oprea

100 de mașini, puse gratuit la dispoziția medicilor din București, Iași, Sibiu și Cluj

Ion Surdu

Administrația clujeană vrea să dezvolte parteneriate economice cu China. Sunt vizate trenul de mare viteză Cluj-Budapesta și centrala de la Tarnița

Stefana Muresan

România a atras până la finele lui 2018 finanțări în valoare de 1,12 miliarde euro pentru proiecte de mediu, dezvoltare urbană, sănătate, educație sau IMM-uri

redactia

Besmax Pharma Distribution donează echipamente de plasmafereză ce pot salva viața pacienților cu Covid-19 din România: „Luni vom semna contractul de donație”

Papuc Irina

Un orădean a scăpat de un credit de circa 52.000 de franci prin negociere

Traian Dan

Leave a Comment