Agricultura Bistrița-Năsăud Turism Ultimele stiri

Drumul vinului în Bistrița-Năsăud, pregătit să primească turiști din toată lumea

Turiștii români și străini au posibilitatea de a parcurge, începând din această primăvară, un Drum al vinului și în județul Bistrița-Năsăud. Pentru început în acest circuit au intrat patru crame, la care turiștii pot poposi pentru a degusta vinuri de cea mai bună calitate, dar și produse tradiționale specifice zonei, preparate cu suflet de producătorii locali.
Povestea merge mai departe
Primele vițe de vie din Podgoria Lechința au fost plantate de sași in urmă cu sute de ani și vinurile făcute de ei pe dealurile însorite erau renumite și căutate, având proprietăți aparte datorită zonei și solului pe care creșteau strugurii. După Revoluție, majoritatea viilor au fost distruse și zeci de ani nu s-a mai vorbit de vinurile zonei. Dar, astăzi povestea faimosului vin de Lechința merge mai departe…
Crama Valea Ascunsă de la Teaca

Cea mai tânără cramă din Bistrița-Năsăud, Crama Valea Ascunsă de la Teaca, promite să reînvie tradiția vinului bun. Sașii au plantat primele vițe de vie de la Teaca, iar, după zeci de ani, tânărul Silviu Muntean a plantat, în Valea Ascunsă, peste 20 de hectare din soiurile Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră, Merlot, Chardonnay și Muscat Ottonel. Vinurile sunt produse cu ajutorul celor mai noi tehnologii, iar gustul lor este de-a dreptul memorabil. Crama Valea Ascunsă poate primi grupuri de vizitatori (minim zece persoane) oricând, pentru degustare, în vie – dacă timpul permite sau în cramă. Pachetul oferit turiștilor poate include, la cerere, bucate tradiționale.
Informații suplimentare și rezervări: 0745 655 385.
Crama Vie-Vin Lechința
Crama Vie-Vin Lechința este dovada că oamenii care iubesc ceea ce fac reușesc să mute munții și să treacă peste orice dificultăți. Adrian Botiș a moștenit pasiunea pentru vin de la bunicul său, iar, azi, cu un brand puternic în spate, Pârâul Uscat, a readus pe piață vinuri alese: celebrul Neuburger, dintr-un soi de struguri pe care doar sașii îl aveau, Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel sau Pinot Noir. La cerere se pot organiza degustări în vie sau în cramă cu bucate tradiționale specifice zonei. La numărul de telefon 0745 303 256 puteți afla și alte detalii.
Crama Harșian
O altă cramă renumită este Crama Harșian, iar, odată ajunși pe drumul vinului în Bistrița-Năsăud, turiștii trebuie să guste vinurile rafinate produse de inginerul Harșian. Acesta a reușit să salveze și să reînvie tradiția vinului de Dumitra, primele vițe de vie fiind aduse de sași în 1100. În 2017 s-a înregistrat o producție record, 40 de mii de litri de vin din cele mai renumite și apreciate soiuri: Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Fetească Albă, Muscat Ottonel, Traminer, Neuburger, Pinot Noir, Merlot, Fetească Neagră și mult așteptatul Pinot Gris. Crama Harșian, o cramă de familie, primește turiști pentru care se pot pregăti și degustări de produse tradiționale chiar din Ferma Harșian. Programarea vizitelor și alte detalii, la numerele de telefon 0744 598 689 sau 0768 531 737.
Crama Jelna

Crama Jelna spune fascinanta poveste a vinului folosit în urmă cu secole ca monedă de schimb. Anii de muncă ai fraților Moldovan s-au materializat în vinurile care poartă acum numele Jura și Ruja: Fetească Regală, Fetească Albă, Sauvignon Blanc și un excelent cupaj de Fetească Regală cu Sauvignon Blanc. Și la Crama Jelna, turiștii care iubesc vinul sunt așteptați la o degustare memorabilă, în care vinurile se prezintă, la cerere, alături de bucate tradiționale. Programarea vizitelor de degustare o puteți face la numărul de telefon 0744 913 373 sau 0740 986 056.
Atracția standului de prezentare al județului Bistrița-Năsăud
Unul dintre cele mai colorate și animate standuri de la Târgul de Turism al României a fost cel al județului Bistrița-Năsăud. Povestea vinului de Bistrița-Năsăud a fost printre cele mai căutate de oamenii prezenți la târg, iar Drumul vinului este de acum pregătit pentru turiștii care vor să afle istoria impresionantă a producătorilor care nu au renunțat la pasiunea lor, adusă în județ de sași în urmă cu sute de ani.
de Dorel VIDICAN, Ana ȘTEFĂNEL – www.bistriteanul.ro

Related posts

Orașul în care companiile private investesc peste un milion de euro pentru a-l face primul ”SMART City” din România

Stefana Muresan

Sălajul va aloca 3,6 milioane de lei pentru întreținerea drumurilor

Nora Dumitrescu

OUG 114 nu a redus factura la gaze, potrivit FPPG

Ligia Voro

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, vizită în Sălaj. Oportunități de afaceri

redactia

Ceas de lux dedicat Centenarului, lansat de elvețienii de la Tissot. Este inspirat de Alba Iulia și produs în 1918 de bucăți

redactia

IATA Calls for Borders to Open and Continued Relief Measures

Ionut Oprea

APIA a autorizat pentru plată 715 milioane de Euro către peste 500.000 de fermieri, în cadrul campaniei de plăți în avans

Papuc Irina

Proiect pentru extinderea pistei de aterizare-decolare a Aeroportului Transilvania Târgu Mureș

Ligia Voro

Primele 132 de contracte pentru tinerii fermieri au fost semnate

Transilvania Business

Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj a împlinit 30 de ani

Nora Dumitrescu

Uzina de țevi din Zalău, în căutare mare de operatori

Nora Dumitrescu

Accelerator de afaceri pentru întreprinderile sociale din Ardealul de Nord

Nora Dumitrescu

Timișoara: Record de vizitatori la ”cel mai parfumat” festival din țară

Stefana Muresan

IRUM, investiţii de 1,9 milioane de euro în dezvoltarea fabricii de tractoare din Reghin

Stefana Muresan

OMV Petrom sponsorizeaza cu 10 milioane de euro primul spital specializat de oncologie pediatrica

redactia

Nuclearelectrica vrea să cumpere Compania Nationala a Uraniului pentru a salva uzina de procesare a uraniului de la Feldioara

Stefana Muresan

Peste 50 de milioane de lei pentru reabilitarea Bd-ului Nufărul-Cantemir

Traian Dan

Electrogrup Cluj-Napoca face o parcare de 395 de locuri la Oradea

Traian Dan

Cetățean de onoare al Vienei, Simion Giurcă va realiza strategia de turism pentru Timișoara 2021

Stefana Muresan

Primăria Cluj-Napoca achiziționează alte 60 autobuze Mercedes, investiție de peste 13 mil. euro

Stefana Muresan

Timişul, Aradul și Bihorul, în fruntea producției de grâu din România

redactia

Parteneriat cu CNAIR pentru realizarea centurilor Aleșdului și Beiușului

Traian Dan

DECATHLON a extins magazinul din Cluj-Napoca 

Ligia Voro

Telekom Romania anunță că e nevoită să majoreze o parte din tarife: de la 1 martie

Papuc Irina

Leave a Comment