Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Drumul vinului în Bistrița-Năsăud, pregătit să primească turiști din toată lumea

Turiștii români și străini au posibilitatea de a parcurge, începând din această primăvară, un Drum al vinului și în județul Bistrița-Năsăud. Pentru început în acest circuit au intrat patru crame, la care turiștii pot poposi pentru a degusta vinuri de cea mai bună calitate, dar și produse tradiționale specifice zonei, preparate cu suflet de producătorii locali.
Povestea merge mai departe
Primele vițe de vie din Podgoria Lechința au fost plantate de sași in urmă cu sute de ani și vinurile făcute de ei pe dealurile însorite erau renumite și căutate, având proprietăți aparte datorită zonei și solului pe care creșteau strugurii. După Revoluție, majoritatea viilor au fost distruse și zeci de ani nu s-a mai vorbit de vinurile zonei. Dar, astăzi povestea faimosului vin de Lechința merge mai departe…
Crama Valea Ascunsă de la Teaca

Cea mai tânără cramă din Bistrița-Năsăud, Crama Valea Ascunsă de la Teaca, promite să reînvie tradiția vinului bun. Sașii au plantat primele vițe de vie de la Teaca, iar, după zeci de ani, tânărul Silviu Muntean a plantat, în Valea Ascunsă, peste 20 de hectare din soiurile Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră, Merlot, Chardonnay și Muscat Ottonel. Vinurile sunt produse cu ajutorul celor mai noi tehnologii, iar gustul lor este de-a dreptul memorabil. Crama Valea Ascunsă poate primi grupuri de vizitatori (minim zece persoane) oricând, pentru degustare, în vie – dacă timpul permite sau în cramă. Pachetul oferit turiștilor poate include, la cerere, bucate tradiționale.
Informații suplimentare și rezervări: 0745 655 385.
Crama Vie-Vin Lechința
Crama Vie-Vin Lechința este dovada că oamenii care iubesc ceea ce fac reușesc să mute munții și să treacă peste orice dificultăți. Adrian Botiș a moștenit pasiunea pentru vin de la bunicul său, iar, azi, cu un brand puternic în spate, Pârâul Uscat, a readus pe piață vinuri alese: celebrul Neuburger, dintr-un soi de struguri pe care doar sașii îl aveau, Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel sau Pinot Noir. La cerere se pot organiza degustări în vie sau în cramă cu bucate tradiționale specifice zonei. La numărul de telefon 0745 303 256 puteți afla și alte detalii.
Crama Harșian
O altă cramă renumită este Crama Harșian, iar, odată ajunși pe drumul vinului în Bistrița-Năsăud, turiștii trebuie să guste vinurile rafinate produse de inginerul Harșian. Acesta a reușit să salveze și să reînvie tradiția vinului de Dumitra, primele vițe de vie fiind aduse de sași în 1100. În 2017 s-a înregistrat o producție record, 40 de mii de litri de vin din cele mai renumite și apreciate soiuri: Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Fetească Albă, Muscat Ottonel, Traminer, Neuburger, Pinot Noir, Merlot, Fetească Neagră și mult așteptatul Pinot Gris. Crama Harșian, o cramă de familie, primește turiști pentru care se pot pregăti și degustări de produse tradiționale chiar din Ferma Harșian. Programarea vizitelor și alte detalii, la numerele de telefon 0744 598 689 sau 0768 531 737.
Crama Jelna

Crama Jelna spune fascinanta poveste a vinului folosit în urmă cu secole ca monedă de schimb. Anii de muncă ai fraților Moldovan s-au materializat în vinurile care poartă acum numele Jura și Ruja: Fetească Regală, Fetească Albă, Sauvignon Blanc și un excelent cupaj de Fetească Regală cu Sauvignon Blanc. Și la Crama Jelna, turiștii care iubesc vinul sunt așteptați la o degustare memorabilă, în care vinurile se prezintă, la cerere, alături de bucate tradiționale. Programarea vizitelor de degustare o puteți face la numărul de telefon 0744 913 373 sau 0740 986 056.
Atracția standului de prezentare al județului Bistrița-Năsăud
Unul dintre cele mai colorate și animate standuri de la Târgul de Turism al României a fost cel al județului Bistrița-Năsăud. Povestea vinului de Bistrița-Năsăud a fost printre cele mai căutate de oamenii prezenți la târg, iar Drumul vinului este de acum pregătit pentru turiștii care vor să afle istoria impresionantă a producătorilor care nu au renunțat la pasiunea lor, adusă în județ de sași în urmă cu sute de ani.
de Dorel VIDICAN, Ana ȘTEFĂNEL – www.bistriteanul.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Noul Sun Plaza - finalizat de S IMMO

Articolul următor

Orase durabile – Cum pregătim tranziția ?

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Better Quality Assurance (BetterQA) Cluj este acum o filială a WillDom. Acest parteneriat marchează o etapă importantă pentru noi, deschizând noi oportunități de creștere și excelență în asigurarea calității.
Citeste mai mult

BetterQA își unește forțele cu WillDom

Parteneriatul dintre societatea clujeană și grupul american va da naștere companiei WillDoom Romania. “Better Quality Assurance (BetterQA) Cluj…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share