Finante-banci Ultimele stiri

Consiliul Investitorilor Străini: Pilonul II, instrument esențial de economisire pentru pensie

Consiliul Investitorilor Străini (FIC), asociație ai cărei membri angajează aproximativ 200.000 de persoane, este îngrijorată de posibilele măsuri de politică publică privind sistemul de economisire pentru pensie prin cei trei piloni și de lipsa de transparență în care acestea sunt analizate și promovate, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului.
Sistemul de economisire pentru pensie este foarte important având în vedere direcția estimată a evoluției demografice a României în următoarele decenii. În acest context considerăm că pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) sunt esențiale pentru ca angajații de astăzi să-și poată menține un nivel de trai satisfăcător la sfârșitul vieții active, arată documentul citat.
”Toate studiile de specialitate arată că în jurul anului 2040 piramida demografică a României va fi de așa natură încât va pune o presiune mare pe sistemul public de pensii. Din ce în ce mai puține persoane active vor trebui să asigure veniturile unui număr din ce în ce mai mare de persoane inactive. Pilonul II de pensii, unde banii sunt economisiți pe termen lung, va putea prelua o parte din această povară financiară”, subliniază FIC.
În opinia FIC, reforma Pilonului II de pensii nu poate fi justificată de evoluțiile datoriei publice sau ale deficitului. Bunăstarea viitoare a actualilor angajați nu trebuie periclitată printr-o abordare pe termen scurt. Situații excepționale precum mari calamități sau războaie pot pune în discuție fluxurile financiare din Pilonul II, însă datoria publică și deficitul trebuie așezate pe o traiectorie sănătoasă prin alte metode. Mediul de afaceri din România a atras atenția, în ultimii 5 ani, că politicile publice în care scăderile de taxe și creșterile cheltuielilor sunt măsuri simultane, poate fi un mix destabilizator.
Banii economisiți de angajații de astăzi reprezintă nu doar o asigurare pentru viitor, ci sunt și o sursă importantă de finanțare a economiei și investițiilor în prezent. Cei 42 miliarde de lei acumulați până acum in Pilonul II sunt investiți în proporție de 92% în România. Statul român și companiile listate la bursă utilizează acești bani pentru dezvoltare. Piața de capital locală ar suferi un șoc în absența acestor economii pe termen lung ale angajaților.
Din punctul de vedere al companiilor membre FIC contribuția angajaților la Pilonul II nu trebuie sub nicio formă să fie redusă, ci dimpotrivă ar trebui să crească din nou spre 6% (în prezent fiind 3,75%) pentru a asigura un nivel de economisire satisfăcător.
Potrivit FIC, există o tendință generală a autorităților de a aborda insuficient de dinamicile pe termen lung și de a
împinge rezolvarea unor probleme complexe în viitor, pentru a-și dedica atenția doar asupra acelor teme care sunt presante astăzi. Totuși, sistemele de pensii sustenabile se construiesc în decenii și FIC încurajează autoritățile să mențină cursul început acum zece ani pentru că experiența și calculele dovedesc că aceasta este decizia corectă.
”Am transmis Guvernului, împreună cu Camera de Comerț Americană în România, un document de poziție în care am explicat pe larg argumentele tehnice pentru menținerea actualului sistem de economisire și ne-am exprimat disponibilitatea la dialog pe această temă”, subliniază documentul citat.

Related posts

Aeroportul Internaţional Cluj, 87 de ani de la înființarea ca aerodrom civil. Noul program de vară

Stefana Muresan

Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor în județul Sibiu: creștere de 1,7 milioane de lei a cifrei de afaceri în 2019

Ion Surdu

„Supply Chain & Logistics Forum”: cum asigurăm managementul eficient al lanțului de aprovizionare

Papuc Irina

'Sarmizegetusa', noua ”bijuterie” a TAROM

Stefana Muresan

Fondatorii Delaco au cumpărat, cu 4 mil. euro, centrul comercial Magnolia din Braşov

Stefana Muresan

Clinică-spital Dr. Leahu, în Cluj Napoca, investiție de 2 milioane euro. Pacienții pleacă cu toți dinții puși într-o singură zi

redactia

Economistul Walter Block susține conferința “THE 𝗣𝗔𝗡𝗗𝗘𝗠𝗜𝗖 𝗜𝗡𝗧𝗘𝗥𝗩𝗘𝗡𝗧𝗜𝗢𝗡𝗜𝗦𝗠”. Un eveniment Academeya

Ligia Voro

Casa Sus Inima București – cazare gratuită pentru pacienții oncologici

Ionut Oprea

Doi antreprenori au cumpărat o parte din uzina Roman Braşov pentru a face un parc de retail

Stefana Muresan

Camerele de Comerț din Maramureș și Bihor au intrat în Euroregiunea Carpatia

Nora Dumitrescu

Electrogrup dezvoltă primul proiect Smart City integrat din România

Ligia Voro

Studii geotehnice pentru ocolitoarea Zalăului

Nora Dumitrescu

Topul celor mai vândute medicamente pentru răceală. Brandul unui producător român îşi face loc printre cele mai căutate produse

redactia

Avans ”foarte bun” pe şantierul celui mai dificil tronson (între nod Chețani – Luduș și nod Iernut) al Autostrăzii Transilvania

Stefana Muresan

Un startup românesc ce a produs un motor de căutare cu tehnologia machine learning primeşte o finanţare de 1,5 milioane dolari

Ion Surdu

Primăria Brașov lansează procesul de bugetare participativă. Valoarea maximă a unui proiect – 100.000 de euro

Papuc Irina

Sibiu: Se va lansa o monedă locală sibiană pentru plata în restaurante

Stefana Muresan

Banca Mondială va ajuta Clujul să își aducă investitori

Nora Dumitrescu

Daniel Rusen, numit Director de Marketing și Operațiuni la Microsoft România

redactia

Rețeta anului 2021: debirocratizare, digitalizare, transparență, consultare

redactia

CNAIR: 13,7 kilometri din Autostrada Transilvania, deschişi traficului rutier

redactia

Traseu rutier modernizat în zona turistică montană a Clujului

Nora Dumitrescu

Primul laborator de tehnologii cloud, deschis la Universitatea de Vest Timișoara cu sprijinul Microsoft

redactia

Delgaz Grid plănuiește investiții în rețele de 1,9 miliarde de lei până în 2023

Traian Dan

Leave a Comment