Finante-banci Ultimele stiri

Consiliul Investitorilor Străini: Pilonul II, instrument esențial de economisire pentru pensie

Consiliul Investitorilor Străini (FIC), asociație ai cărei membri angajează aproximativ 200.000 de persoane, este îngrijorată de posibilele măsuri de politică publică privind sistemul de economisire pentru pensie prin cei trei piloni și de lipsa de transparență în care acestea sunt analizate și promovate, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului.
Sistemul de economisire pentru pensie este foarte important având în vedere direcția estimată a evoluției demografice a României în următoarele decenii. În acest context considerăm că pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) sunt esențiale pentru ca angajații de astăzi să-și poată menține un nivel de trai satisfăcător la sfârșitul vieții active, arată documentul citat.
”Toate studiile de specialitate arată că în jurul anului 2040 piramida demografică a României va fi de așa natură încât va pune o presiune mare pe sistemul public de pensii. Din ce în ce mai puține persoane active vor trebui să asigure veniturile unui număr din ce în ce mai mare de persoane inactive. Pilonul II de pensii, unde banii sunt economisiți pe termen lung, va putea prelua o parte din această povară financiară”, subliniază FIC.
În opinia FIC, reforma Pilonului II de pensii nu poate fi justificată de evoluțiile datoriei publice sau ale deficitului. Bunăstarea viitoare a actualilor angajați nu trebuie periclitată printr-o abordare pe termen scurt. Situații excepționale precum mari calamități sau războaie pot pune în discuție fluxurile financiare din Pilonul II, însă datoria publică și deficitul trebuie așezate pe o traiectorie sănătoasă prin alte metode. Mediul de afaceri din România a atras atenția, în ultimii 5 ani, că politicile publice în care scăderile de taxe și creșterile cheltuielilor sunt măsuri simultane, poate fi un mix destabilizator.
Banii economisiți de angajații de astăzi reprezintă nu doar o asigurare pentru viitor, ci sunt și o sursă importantă de finanțare a economiei și investițiilor în prezent. Cei 42 miliarde de lei acumulați până acum in Pilonul II sunt investiți în proporție de 92% în România. Statul român și companiile listate la bursă utilizează acești bani pentru dezvoltare. Piața de capital locală ar suferi un șoc în absența acestor economii pe termen lung ale angajaților.
Din punctul de vedere al companiilor membre FIC contribuția angajaților la Pilonul II nu trebuie sub nicio formă să fie redusă, ci dimpotrivă ar trebui să crească din nou spre 6% (în prezent fiind 3,75%) pentru a asigura un nivel de economisire satisfăcător.
Potrivit FIC, există o tendință generală a autorităților de a aborda insuficient de dinamicile pe termen lung și de a
împinge rezolvarea unor probleme complexe în viitor, pentru a-și dedica atenția doar asupra acelor teme care sunt presante astăzi. Totuși, sistemele de pensii sustenabile se construiesc în decenii și FIC încurajează autoritățile să mențină cursul început acum zece ani pentru că experiența și calculele dovedesc că aceasta este decizia corectă.
”Am transmis Guvernului, împreună cu Camera de Comerț Americană în România, un document de poziție în care am explicat pe larg argumentele tehnice pentru menținerea actualului sistem de economisire și ne-am exprimat disponibilitatea la dialog pe această temă”, subliniază documentul citat.

Related posts

ADR Centru: Peste 700 de kilometri din infrastructura rutieră, modernizată prin fonduri europene

redactia

Producţiile de porumb şi floarea soarelui din România, pe primul loc în Uniunea Europeană

redactia

aisemnal.ro: Românii au la dispoziție o aplicație unică la nivel mondial pentru verificarea zonelor cu semnal mobil

Papuc Irina

Târgul de Crăciun USAMV: Produse apicole, pomicole, agricole sau agroalimentare

redactia

FANUC la EMO 2019 – Sisteme automatizate şi integrate în cel mai mare stand expoziţional

Ionel Albu

Andrei Ianculescu recrutat pentru coordonarea departamentului de Project Management

Ligia Voro

Clujul ia fața Capitalei – centură metropolitană, în lungime de 38 de kilometri

Stefana Muresan

Volintiru: Producţia Romgaz a crescut cu 7% în primele 9 luni şi a fost vândută integral pe piaţa internă

redactia

Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost pus în funcțiune. Investiție de 300 mil. euro

redactia

Talent management pentru generațiile digitale oferit de NTT DATA Romania prin implementarea soluției best-in-class SAP Success Factors la clienți de top

Stefana Muresan

Centru modern de relații cu clienții, inaugurat de SDEE Transilvania Nord la Oradea

Traian Dan

Banca Transilvania – la o valoare de 2,4 miliarde euro, acțiunile – maxim istoric

Stefana Muresan

Producatorul brânzeturilor Torockoi din Alba a obținut rezultate mai bune cu ajutorul unui pachet de softuri pentru managementul integrat al afacerii

Papuc Irina

Firmele maramureșene, conectate la noua legislație a muncii

Nora Dumitrescu

Werk Property Group investeste 14 mil. euro intr-un proiect rezidential unic in Romania

Ionut Oprea

Cel mai modern Centru de Training CNC din țară

Stefana Muresan

CBRE: Bucureștiul domină piața de spații de birouri din ECE, aflată într-o dezvoltare dinamică

Ligia Voro

Parcul industrial Câmpia Turzii, investitii de peste 5 milioane de euro

Stefana Muresan

UVT, prima universitate din sud-estul Europei parte a unei rețele care promovează colaborarea dintre instituțiile de învățământ superior și orașele din care fac parte

redactia

România poate deveni țara din UE cu cele mai multe femei în domeniul IT&C

Stefana Muresan

Peste un miliard de lei pentru investițiile de mediu: programe de eficiență energetică și reducere a emisiilor

Ion Surdu

Pall-Ex și-a inaugurat cel mai nou hub în Sibiu, în cadrul Network Industrial Park, dezvoltat de Zacaria

Stefana Muresan

PRIA Competition Chișinău în 21 noiembrie 2019

Ionut Oprea

Un oraș din Maramureș își face centru spa pe bani europeni

Nora Dumitrescu

Leave a Comment