• In perioada urmatoare vor fi dezvoltate primele proiecte imobiliare locale dupa normele sustenabile EDGE, care pun accent pe reducerea consumurilor de energie si apa, si WELL, care se concentreaza pe bunastarea angajatilor prin crearea unui mediu de lucru prietenos.
• Implementarea normelor de dezvoltare sustenabila va deveni mai raspandita pe segmentul rezidential in viitorul apropiat, urmand sa asistam la tot mai multe proiecte rezidentiale certificate sustenabil.
• Inmultirea proiectelor imobiliare mixte se va concretiza si prin certificari sustenabile de tip communities. In plus, certificarea sustenabila va deveni o practica uzuala pe segmentele spatiilor comerciale si logistice.
Peste 40 de proiecte imobiliare, atat noi cat si existente, au fost certificate sustenabil in 2017 in Romania, potrivit datelor BuildGreen, liderul pietei locale de consultanta in domeniul proiectarii, dezvoltarii si certificarii cladirilor sustenabile din Romania.
”Piata imobiliara locala s-a dezvoltat semnificativ in ultimii ani din punct de vedere al sustenabilitatii si suntem din acest punct de vedere la nivelul altor tari din regiune, fie ca vorbim de Republica Ceha, Slovaca sau de Polonia si Ungaria. Asistam deja la o trecere catre un nivel superior de sustenabilitate, care pune acccent nu doar pe niveluri de performanta energetica cat mai ridicate cat si pe implementarea de noi tehnologii si pe crearea unui mediu de lucru care pune accent pe bunastarea angajatilor”, explica Razvan Nica, managing director BuildGreen.
Astfel, obtinerea unei certificari sustenabile dupa normele BREEAM si LEED a devenit o practica pe segmentul cladirilor de birouri si a centrelor comerciale de mari dimensiuni. In acelasi timp, numerosi proprietari de proiecte deja finalizate decid sa implementeze solutii de eficientizare a consumurilor de energie, tintind obtinerea unei certificari sustenabile de tipul In Use din dorinta de a isi pastra proiectele relevante pe piata, comparativ cu noile proiecte care au de regula niveluri ridicate de performanta.
Urmatoarea etapa a implementarii principiilor de dezvoltare sustenabila pe piata imobiliara locala va fi reprezentata de aparitia primelor proiecte rezidentiale certificate sustenabil. In acest moment exista deja mai multe proiecte care au obtinut o astfel de certificare din partea unor foruri interne iar perioada urmatoare va aduce si obtinerea primelor certificari BREEAM sau LEED.
Cresterea numarului de proiecte imobiliare mixte se va concretiza si prin certificari de tip communities, care pot aduce beneficii inca din etapele de elaborare a master planurilor, rezultand astfel comunitati ample, unde componentele locative, profesionale, comerciale si de recreere sunt imbinate armonios, intr-un model de business de succes. In plus, in viitorul apropiat vom asista la tot mai multe proiecte sustenabile dezvoltate pe segmentele spatiilor logistice si industriale – un exemplu in acest sens esta fabrica Arcelik, certificata LEED.
Dorinta investitorilor de obtinere a unor randamente energetice ridicate se va concretiza si prin dezvoltarea primelor proiecte dupa normele de sustenabilitate EDGE, care pun accent pe utilizarea eficienta a resurselor, atat in procesul de dezvoltare cat si pe perioada administrarii.
EDGE reprezinta un sistem de certificare complementar si a fost creat de catre International Finance Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale, obtinerea certificarii fiind posibila prin atingerea unui procent de reducere de 20% a consumurilor de energie, apa si a energiei incorporate in materialele de constructie.
Spre exemplu, prin reducerea raportului dintre pereti si ferestre, utilizarea unor solutii inteligente de ventilatie si iluminare artificiala, implementarea de panouri solare dar si utilizarea unor robineti cu presiune scazuta pot sa duca la reduceri ale consumurilor de pana la aproximativ 50%.
”Eficientizarea consumurilor de energie va fi dublata in perioada imediata de implementarea unei multitudini de solutii menite sa majoreze semnificativ bunastarea angajatilor la locul de munca, masuri care se vor transpune intr-un final prin cresterea gradului de satisfactie dar si a productivitatii angajatilor”, afirma Razvan Nica.
Astfel, in perioada urmatoare vor fi obtinute mai multe certificari de sustenabilitate WELL, care pun accent pe crearea unui mediu de lucru prietenos, propice bunastarii angajatilor. Aceasta se poate obtine prin implementarea unor solutii inteligente de iluminare, ventilatie sau design general al spatiilor de birouri. Spre exemplu, unele masuri pot avea un impact direct imediat, precum schimbarea sistemului de ventilatie, in timp ce altele au un efect mai subtil – numeroase studii au aratat ca nivelul de luminozitate artificiala dintr-un spatiu de lucru poate duce la insomnii sau realizarea scarilor dupa un design prietenos poate determina un grad de utilizare mai redus al lifturilor, ceea ce se transpune printr-o stare de sanatate generala mai buna a angajatilor.
BuildGreen a consiliat si a obtinut in 2017 peste 25 de certificari sustenabile pentru o serie intreaga de proiecte din Romania dar si din Europa Centrala si de Est si Liban, reprezentand o majorare de 25% a numarului de proiecte consiliate, printre cele mai importante numarandu-se intreg portofliul din regiune al NEPI Rockcastle, The Bridge si Globalworth Tower – ambele cu cel mai ridicat nivel de certificare LEED Platinum, Oregon Park, The Mark si Unirii View.
Compania a fost implicata pana in prezent in certificarea sustenabila a peste 130 de proiecte imobiliare, cu o valoare investititionala cumulata de peste un miliard de euro.
Despre companie:
Fondata in 2010, BuildGreen a fost prima companie din Romania care a oferit servicii de consultanta pentru dezvoltarea sustenabila in plan local si, pana in prezent, s-a consacrat drept lider al pietei. BuildGreen ofera setul complet de servicii de consultanta pentru design-ul, dezvoltarea si certificarea cladirilor sustenabile – de la certificari BREEAM si LEED pana la modelare energetica, analize de tip LLC (life cycle costing) si LCA (life cycle assessment) sau suport in proiectarea cladirilor sustenabile.
BuildGreen detine un portofoliu impresionant, atat prin prisma dimensiunii – aproximativ 60 cladiri certificate pana in prezent –, cat si ca rata de succes – BuildGreen a obtinut cel mai ridicat nivel de certificare pentru o cladire din Romania (BREEAM Excellent), toate certificarile au inregistrat un nivel minim BREEAM Very Good / LEED Gold, iar 25% dintre proprietatile certificate au fost atestate cu niveluri superioare de sustenabilitate (Excellent).
Printre clientii si partenerii pentru care BuildGreen a lucrat sau lucreaza in prezent, se numara: Aberdeen Asset Management, Ascenta Management, BogArt, Bluehouse Development, CA Immo, EBRD, Forte Partners, Genesis Development, Globalworth Asset Management, Immochan, Mulberry Development (Ovidiu Sandor), NEPI, Octagon, Padeco, Portland Trust, Rivium Galleria Mall, S IMMO AG, S Group Holding, Strabag, Unirii View, Vitalis Consulting.
Citește și:
Shaggy, ultima vedetă din festivalul de la Bonțida
Ultima zi din Electric Castle 2025 se trăiește intens. Mr. Boombastic adică Shaggy este pregătit să arate că…
20 iulie 2025
Arta de a fi rockstar, la Electric Castle
Queens of The Stone Age (QSA) a predat, în a treia zi a festivalului, pe scena principală a…
19 iulie 2025
Ziua porților deschise la maternitatea MedLife Medicis Timișoara
Sâmbătă, 19 iulie, de la orele 10:30 și 11:30, la maternitatea MedLife Medici’s sunt așteptați în vizită viitoarele…
19 iulie 2025
Cluj-Napoca scoate tirurile de tranzit din oraș. Turda mai așteaptă
Autoritatea locală a interzis traficul greu fără permis de liber acces în reședința de județ, deviindu-l însă, în…
18 iulie 2025
IT, energie și industrie: trinomul care duce Clujul în topul economiei naționale
Primele 20 de companii din Cluj, în funcție de cifra de afaceri pe 2024, au derulat afaceri cumulate…
18 iulie 2025
Pompierii construiesc la Moldova Nouă
Clisura Dunării face un pas important spre consolidarea siguranței comunităților locale: astăzi a fost predat oficial amplasamentul pentru…
18 iulie 2025
Bugetul mărit al UE de 2 trilioane euro, propus de Roxana Mînzatu, vicepreședinta CE
Vicepreședinta Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, anunță adoptarea propunerii de buget 2028 – 2034 a UE. „Va urma o…
18 iulie 2025
72.000 de oameni în „Ziua Z” la Bonțida. Ploaia a dat totul peste cap
Concertul artistului principal, Justin Timberlake, a fost decalat din cauza condițiilor meteorologice. „Prima prezență în România a superstarului…
18 iulie 2025
Investiții
Pompierii construiesc la Moldova Nouă
Clisura Dunării face un pas important spre consolidarea siguranței comunităților locale: astăzi a fost predat oficial amplasamentul pentru…
18 iulie 2025
Universitatea din Oradea plantează semințele inovației: Începe era „Living Labs”
Universitatea din Oradea face un pas important spre viitorul educației și al colaborării internaționale, lansând inițiativa „Living Labs…
18 iulie 2025
Campionii economiei din Timiș: afaceri de miliarde, profituri uriașe, pierderi-surpriză
Primele 20 de companii din județul Timiș au derulat în 2024 afaceri în sumă de peste 38,62 miliarde…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
Investiție de peste 21 milioane lei în modernizarea Parcului I.C. Brătianu din Oradea
Primăria Oradea demarează un nou proiect de infrastructură verde urbană, cu un buget de peste 21,7 milioane lei…
17 iulie 2025
Reconstrucție verde la Nădlac: cel mai ambițios proiect urban din istoria locală
Orașul Nădlac demarează cel mai amplu proiect european din istoria orașului: investiție de 24 milioane lei pentru regenerare…
16 iulie 2025
Oradea își redescoperă inima verde – începe transformarea Parcului 1 Decembrie
Începând cu, 15 iulie 2025, Primăria Oradea a emis ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a Parcului…
16 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Infrastructură
Clujul își primenește drumul spre Padiș. Doar până la Ic Ponor
Lucrările de îmbunătățire a infrastructurii rutiere sunt executate în principal pentru asigurarea accesului în zona turistică. Consiliul Județean…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
De ce pierd autostrăzile Ardealului finanțările europene
Nerespectarea de către autoritățile române a legislației UE și lentoarea derulării proiectelor lasă Autostrăzile Transilvania (A3) și Unirii…
16 iulie 2025
Jakub Kotala, noul CEO al Saint-Gobain România
Saint-Gobain România deschide un nou capitol în drumul său spre succes prin numirea lui Jakub Kotala în funcția…
16 iulie 2025
Martin Eriksson, fondatorul Mind the Product, ajunge la Timișoara
Martin Eriksson, fondator Mind the Product, vine la Prow 2025 – Conferința pentru Produsele digitale, Tehnologie și Inovație…
16 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Autostrada dintre județele Cluj și Sălaj, exclusă din PNRR
Porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului din A3 rămâne cu finanțare incertă, fiind eliminată de pe lista proiectelor…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
Turism
Clujul își primenește drumul spre Padiș. Doar până la Ic Ponor
Lucrările de îmbunătățire a infrastructurii rutiere sunt executate în principal pentru asigurarea accesului în zona turistică. Consiliul Județean…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XXXII, revine în weekend la Oradea
Între 18–20 iulie 2025, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor,…
15 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Educație
Universitatea din Oradea plantează semințele inovației: Începe era „Living Labs”
Universitatea din Oradea face un pas important spre viitorul educației și al colaborării internaționale, lansând inițiativa „Living Labs…
18 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
AQUACARAȘ premiază excelența în educație
Compania AQUACARAȘ premiază excelența în educație, acordând burse de 2.500 lei unui număr de 11 elevi din județul…
15 iulie 2025
Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting
Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a…
14 iulie 2025
Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, magnet de studenți
Numărul candidaților la admiterea în instituția clujeană de învățământ superior a crescut, în 2025, cu 660 față de…
14 iulie 2025
Roboții orădeni Afrodita și Jon Bot Jovi au făcut furori la YOKOZUNA Robot Yūshō
Echipele TOR și DARK din cadrul Robotics Club Oradea al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – rezultate…
14 iulie 2025
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
