București Real Estate Ultimele stiri

Piata de certificari sustenabile trece la urmatorul nivel

• In perioada urmatoare vor fi dezvoltate primele proiecte imobiliare locale dupa normele sustenabile EDGE, care pun accent pe reducerea consumurilor de energie si apa, si WELL, care se concentreaza pe bunastarea angajatilor prin crearea unui mediu de lucru prietenos.
• Implementarea normelor de dezvoltare sustenabila va deveni mai raspandita pe segmentul rezidential in viitorul apropiat, urmand sa asistam la tot mai multe proiecte rezidentiale certificate sustenabil.
• Inmultirea proiectelor imobiliare mixte se va concretiza si prin certificari sustenabile de tip communities. In plus, certificarea sustenabila va deveni o practica uzuala pe segmentele spatiilor comerciale si logistice.
Peste 40 de proiecte imobiliare, atat noi cat si existente, au fost certificate sustenabil in 2017 in Romania, potrivit datelor BuildGreen, liderul pietei locale de consultanta in domeniul proiectarii, dezvoltarii si certificarii cladirilor sustenabile din Romania.
”Piata imobiliara locala s-a dezvoltat semnificativ in ultimii ani din punct de vedere al sustenabilitatii si suntem din acest punct de vedere la nivelul altor tari din regiune, fie ca vorbim de Republica Ceha, Slovaca sau de Polonia si Ungaria. Asistam deja la o trecere catre un nivel superior de sustenabilitate, care pune acccent nu doar pe niveluri de performanta energetica cat mai ridicate cat si pe implementarea de noi tehnologii si pe crearea unui mediu de lucru care pune accent pe bunastarea angajatilor”, explica Razvan Nica, managing director BuildGreen.
Astfel, obtinerea unei certificari sustenabile dupa normele BREEAM si LEED a devenit o practica pe segmentul cladirilor de birouri si a centrelor comerciale de mari dimensiuni. In acelasi timp, numerosi proprietari de proiecte deja finalizate decid sa implementeze solutii de eficientizare a consumurilor de energie, tintind obtinerea unei certificari sustenabile de tipul In Use din dorinta de a isi pastra proiectele relevante pe piata, comparativ cu noile proiecte care au de regula niveluri ridicate de performanta.
Urmatoarea etapa a implementarii principiilor de dezvoltare sustenabila pe piata imobiliara locala va fi reprezentata de aparitia primelor proiecte rezidentiale certificate sustenabil. In acest moment exista deja mai multe proiecte care au obtinut o astfel de certificare din partea unor foruri interne iar perioada urmatoare va aduce si obtinerea primelor certificari BREEAM sau LEED.
Cresterea numarului de proiecte imobiliare mixte se va concretiza si prin certificari de tip communities, care pot aduce beneficii inca din etapele de elaborare a master planurilor, rezultand astfel comunitati ample, unde componentele locative, profesionale, comerciale si de recreere sunt imbinate armonios, intr-un model de business de succes. In plus, in viitorul apropiat vom asista la tot mai multe proiecte sustenabile dezvoltate pe segmentele spatiilor logistice si industriale – un exemplu in acest sens esta fabrica Arcelik, certificata LEED.
Dorinta investitorilor de obtinere a unor randamente energetice ridicate se va concretiza si prin dezvoltarea primelor proiecte dupa normele de sustenabilitate EDGE, care pun accent pe utilizarea eficienta a resurselor, atat in procesul de dezvoltare cat si pe perioada administrarii.
EDGE reprezinta un sistem de certificare complementar si a fost creat de catre International Finance Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale, obtinerea certificarii fiind posibila prin atingerea unui procent de reducere de 20% a consumurilor de energie, apa si a energiei incorporate in materialele de constructie.
Spre exemplu, prin reducerea raportului dintre pereti si ferestre, utilizarea unor solutii inteligente de ventilatie si iluminare artificiala, implementarea de panouri solare dar si utilizarea unor robineti cu presiune scazuta pot sa duca la reduceri ale consumurilor de pana la aproximativ 50%.
”Eficientizarea consumurilor de energie va fi dublata in perioada imediata de implementarea unei multitudini de solutii menite sa majoreze semnificativ bunastarea angajatilor la locul de munca, masuri care se vor transpune intr-un final prin cresterea gradului de satisfactie dar si a productivitatii angajatilor”, afirma Razvan Nica.
Astfel, in perioada urmatoare vor fi obtinute mai multe certificari de sustenabilitate WELL, care pun accent pe crearea unui mediu de lucru prietenos, propice bunastarii angajatilor. Aceasta se poate obtine prin implementarea unor solutii inteligente de iluminare, ventilatie sau design general al spatiilor de birouri. Spre exemplu, unele masuri pot avea un impact direct imediat, precum schimbarea sistemului de ventilatie, in timp ce altele au un efect mai subtil – numeroase studii au aratat ca nivelul de luminozitate artificiala dintr-un spatiu de lucru poate duce la insomnii sau realizarea scarilor dupa un design prietenos poate determina un grad de utilizare mai redus al lifturilor, ceea ce se transpune printr-o stare de sanatate generala mai buna a angajatilor.
BuildGreen a consiliat si a obtinut in 2017 peste 25 de certificari sustenabile pentru o serie intreaga de proiecte din Romania dar si din Europa Centrala si de Est si Liban, reprezentand o majorare de 25% a numarului de proiecte consiliate, printre cele mai importante numarandu-se intreg portofliul din regiune al NEPI Rockcastle, The Bridge si Globalworth Tower – ambele cu cel mai ridicat nivel de certificare LEED Platinum, Oregon Park, The Mark si Unirii View.
Compania a fost implicata pana in prezent in certificarea sustenabila a peste 130 de proiecte imobiliare, cu o valoare investititionala cumulata de peste un miliard de euro.
Despre companie:
Fondata in 2010, BuildGreen a fost prima companie din Romania care a oferit servicii de consultanta pentru dezvoltarea sustenabila in plan local si, pana in prezent, s-a consacrat drept lider al pietei. BuildGreen ofera setul complet de servicii de consultanta pentru design-ul, dezvoltarea si certificarea cladirilor sustenabile – de la certificari BREEAM si LEED pana la modelare energetica, analize de tip LLC (life cycle costing) si LCA (life cycle assessment) sau suport in proiectarea cladirilor sustenabile.
BuildGreen detine un portofoliu impresionant, atat prin prisma dimensiunii – aproximativ 60 cladiri certificate pana in prezent –, cat si ca rata de succes – BuildGreen a obtinut cel mai ridicat nivel de certificare pentru o cladire din Romania (BREEAM Excellent), toate certificarile au inregistrat un nivel minim BREEAM Very Good / LEED Gold, iar 25% dintre proprietatile certificate au fost atestate cu niveluri superioare de sustenabilitate (Excellent).
Printre clientii si partenerii pentru care BuildGreen a lucrat sau lucreaza in prezent, se numara: Aberdeen Asset Management, Ascenta Management, BogArt, Bluehouse Development, CA Immo, EBRD, Forte Partners, Genesis Development, Globalworth Asset Management, Immochan, Mulberry Development (Ovidiu Sandor), NEPI, Octagon, Padeco, Portland Trust, Rivium Galleria Mall, S IMMO AG, S Group Holding, Strabag, Unirii View, Vitalis Consulting.

Related posts

Cel mai nou magazin Panemar, deschis în zona Baciu

Nora Dumitrescu

Romelectro, ofertă pentru retehnologizarea centralei hidroelectrice Vidraru

Ligia Voro

Cine face angajări în plină criză de pandemie Covid-19 în județul Bihor

Traian Dan

Techtex își ridică o nouă fabrică lângă Baia Mare

Nora Dumitrescu

Studiu despre farmaciile din România – un business profitabil: afaceri de peste 20 de miliarde de lei

Papuc Irina

Prima rectificare bugetară din acest an: Sănătatea și Asistența socială primesc 12 miliarde de lei în plus. Fondul de rezervă, completat cu 3 miliarde

Ion Surdu

Zalăul se modernizează cu 238 de milioane de la UE

Nora Dumitrescu

Atterbury Europe and Iulius open EUR220m mixed-use Iulius Town Timisoara, Romania, this August

Ligia Voro

Romsilva a preluat în pază peste 120.000 ha de păduri private

Papuc Irina

Digitalizarea, factor cheie ce a determinat impactul crizei pandemiei asupra IMM-urilor

Traian Dan

S-a modificat programul de vizitare a Cetății Deva și accesul cu Telecabina

Ion Surdu

Commoditrader investește în echipa din România aducând specialiști în agribusiness

Ligia Voro

Transgaz vrea să cumpere Vestmoldtransgaz din Republica Moldova

Stefana Muresan

”Starul” Daimler dă, din nou, lovitura din Vest: Cutii de viteză în opt trepte pentru Mercedes-Benz, produse în Sebeș

redactia

O firmă din Iași ridică standardul național de securitate pentru închirieri auto

Ioan Sandor

Școala „Oltea Doamna” din Oradea, 100 de ani de existență

Traian Dan

Fabricile AdePlast funcționează în condiții normale

Ligia Voro

Centru de Excelență în Stomatologie în valoare de 600.000 de euro la Oradea

Traian Dan

Aprobat: Schemă de ajutor public de 53 de milioane de euro pentru România pentru crearea unei rețele de stații de reîncărcare pentru vehicule electrice

Papuc Irina

EMS FLOOR GROUP adapts to „The new normal” all over Europe

Ionut Oprea

Cel mai mare proiect de modernizare a municipiului Câmpia Turzii. 9 milioane de euro, din fonduri europene

redactia

Proiect european cu stand de taximetre electrice la Cluj

Nora Dumitrescu

Premieră: Țiriac Imobiliare & Colliers certifică WELL Health-Safety un portofoliu mixt de proiecte

Transilvania Business

Ministrul Economiei: România discută la Bruxelles despre un pachet de sprijin direct pentru IMM-uri, în valoare de 750 de milioane de euro

Ion Surdu

Leave a Comment