București Real Estate Ultimele stiri

Piata de certificari sustenabile trece la urmatorul nivel

• In perioada urmatoare vor fi dezvoltate primele proiecte imobiliare locale dupa normele sustenabile EDGE, care pun accent pe reducerea consumurilor de energie si apa, si WELL, care se concentreaza pe bunastarea angajatilor prin crearea unui mediu de lucru prietenos.
• Implementarea normelor de dezvoltare sustenabila va deveni mai raspandita pe segmentul rezidential in viitorul apropiat, urmand sa asistam la tot mai multe proiecte rezidentiale certificate sustenabil.
• Inmultirea proiectelor imobiliare mixte se va concretiza si prin certificari sustenabile de tip communities. In plus, certificarea sustenabila va deveni o practica uzuala pe segmentele spatiilor comerciale si logistice.
Peste 40 de proiecte imobiliare, atat noi cat si existente, au fost certificate sustenabil in 2017 in Romania, potrivit datelor BuildGreen, liderul pietei locale de consultanta in domeniul proiectarii, dezvoltarii si certificarii cladirilor sustenabile din Romania.
”Piata imobiliara locala s-a dezvoltat semnificativ in ultimii ani din punct de vedere al sustenabilitatii si suntem din acest punct de vedere la nivelul altor tari din regiune, fie ca vorbim de Republica Ceha, Slovaca sau de Polonia si Ungaria. Asistam deja la o trecere catre un nivel superior de sustenabilitate, care pune acccent nu doar pe niveluri de performanta energetica cat mai ridicate cat si pe implementarea de noi tehnologii si pe crearea unui mediu de lucru care pune accent pe bunastarea angajatilor”, explica Razvan Nica, managing director BuildGreen.
Astfel, obtinerea unei certificari sustenabile dupa normele BREEAM si LEED a devenit o practica pe segmentul cladirilor de birouri si a centrelor comerciale de mari dimensiuni. In acelasi timp, numerosi proprietari de proiecte deja finalizate decid sa implementeze solutii de eficientizare a consumurilor de energie, tintind obtinerea unei certificari sustenabile de tipul In Use din dorinta de a isi pastra proiectele relevante pe piata, comparativ cu noile proiecte care au de regula niveluri ridicate de performanta.
Urmatoarea etapa a implementarii principiilor de dezvoltare sustenabila pe piata imobiliara locala va fi reprezentata de aparitia primelor proiecte rezidentiale certificate sustenabil. In acest moment exista deja mai multe proiecte care au obtinut o astfel de certificare din partea unor foruri interne iar perioada urmatoare va aduce si obtinerea primelor certificari BREEAM sau LEED.
Cresterea numarului de proiecte imobiliare mixte se va concretiza si prin certificari de tip communities, care pot aduce beneficii inca din etapele de elaborare a master planurilor, rezultand astfel comunitati ample, unde componentele locative, profesionale, comerciale si de recreere sunt imbinate armonios, intr-un model de business de succes. In plus, in viitorul apropiat vom asista la tot mai multe proiecte sustenabile dezvoltate pe segmentele spatiilor logistice si industriale – un exemplu in acest sens esta fabrica Arcelik, certificata LEED.
Dorinta investitorilor de obtinere a unor randamente energetice ridicate se va concretiza si prin dezvoltarea primelor proiecte dupa normele de sustenabilitate EDGE, care pun accent pe utilizarea eficienta a resurselor, atat in procesul de dezvoltare cat si pe perioada administrarii.
EDGE reprezinta un sistem de certificare complementar si a fost creat de catre International Finance Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale, obtinerea certificarii fiind posibila prin atingerea unui procent de reducere de 20% a consumurilor de energie, apa si a energiei incorporate in materialele de constructie.
Spre exemplu, prin reducerea raportului dintre pereti si ferestre, utilizarea unor solutii inteligente de ventilatie si iluminare artificiala, implementarea de panouri solare dar si utilizarea unor robineti cu presiune scazuta pot sa duca la reduceri ale consumurilor de pana la aproximativ 50%.
”Eficientizarea consumurilor de energie va fi dublata in perioada imediata de implementarea unei multitudini de solutii menite sa majoreze semnificativ bunastarea angajatilor la locul de munca, masuri care se vor transpune intr-un final prin cresterea gradului de satisfactie dar si a productivitatii angajatilor”, afirma Razvan Nica.
Astfel, in perioada urmatoare vor fi obtinute mai multe certificari de sustenabilitate WELL, care pun accent pe crearea unui mediu de lucru prietenos, propice bunastarii angajatilor. Aceasta se poate obtine prin implementarea unor solutii inteligente de iluminare, ventilatie sau design general al spatiilor de birouri. Spre exemplu, unele masuri pot avea un impact direct imediat, precum schimbarea sistemului de ventilatie, in timp ce altele au un efect mai subtil – numeroase studii au aratat ca nivelul de luminozitate artificiala dintr-un spatiu de lucru poate duce la insomnii sau realizarea scarilor dupa un design prietenos poate determina un grad de utilizare mai redus al lifturilor, ceea ce se transpune printr-o stare de sanatate generala mai buna a angajatilor.
BuildGreen a consiliat si a obtinut in 2017 peste 25 de certificari sustenabile pentru o serie intreaga de proiecte din Romania dar si din Europa Centrala si de Est si Liban, reprezentand o majorare de 25% a numarului de proiecte consiliate, printre cele mai importante numarandu-se intreg portofliul din regiune al NEPI Rockcastle, The Bridge si Globalworth Tower – ambele cu cel mai ridicat nivel de certificare LEED Platinum, Oregon Park, The Mark si Unirii View.
Compania a fost implicata pana in prezent in certificarea sustenabila a peste 130 de proiecte imobiliare, cu o valoare investititionala cumulata de peste un miliard de euro.
Despre companie:
Fondata in 2010, BuildGreen a fost prima companie din Romania care a oferit servicii de consultanta pentru dezvoltarea sustenabila in plan local si, pana in prezent, s-a consacrat drept lider al pietei. BuildGreen ofera setul complet de servicii de consultanta pentru design-ul, dezvoltarea si certificarea cladirilor sustenabile – de la certificari BREEAM si LEED pana la modelare energetica, analize de tip LLC (life cycle costing) si LCA (life cycle assessment) sau suport in proiectarea cladirilor sustenabile.
BuildGreen detine un portofoliu impresionant, atat prin prisma dimensiunii – aproximativ 60 cladiri certificate pana in prezent –, cat si ca rata de succes – BuildGreen a obtinut cel mai ridicat nivel de certificare pentru o cladire din Romania (BREEAM Excellent), toate certificarile au inregistrat un nivel minim BREEAM Very Good / LEED Gold, iar 25% dintre proprietatile certificate au fost atestate cu niveluri superioare de sustenabilitate (Excellent).
Printre clientii si partenerii pentru care BuildGreen a lucrat sau lucreaza in prezent, se numara: Aberdeen Asset Management, Ascenta Management, BogArt, Bluehouse Development, CA Immo, EBRD, Forte Partners, Genesis Development, Globalworth Asset Management, Immochan, Mulberry Development (Ovidiu Sandor), NEPI, Octagon, Padeco, Portland Trust, Rivium Galleria Mall, S IMMO AG, S Group Holding, Strabag, Unirii View, Vitalis Consulting.

Related posts

Noi proiecte Smart City Alba Iulia: Fotografii pentru turişti, monitorizarea radonului, servicii de sănătate, robotică

Stefana Muresan

CJ Cluj demareaza procedura de analizare, identificare si achizitionare a unui imobil care sa gazduiasca Spitalul Pediatric Monobloc

Stefana Muresan

Producătorii de mobilier din Ardeal pătrund în fosta Iugoslavie

Nora Dumitrescu

Banca Transilvania, profit net de 366 milioane lei în T1

Stefana Muresan

Reabilitarea fostului cinematograf Libertatea din Oradea, 5 milioane de euro, din fonduri europene

Stefana Muresan

Sibiul se pregătește de Anii Drumeției: 15 trasee și 5 tururi culturale pregătite pentru turiștii care vor vizita sudul Transilvaniei

Ion Surdu

Bilanțul pieței de imobiliare în 2020: Vârf pentru investiții – aproape 10% din volumul regiunii, fluctuații în restul sectoarelor. 2021, anul revenirii

Ion Surdu

Zitec a preluat agențiile de digital Bright și Symbolic

Ligia Voro

Camera de Comerţ Timiş organizează un Forum Internaţional de Afaceri, în premieră, cu reprezentanţi din mai multe ţări

Robert Bloancă

Doi orădeni, soț și soție, creează genți de lux pentru clienți din toată lumea

redactia

Hidroelectrica a semnat primul contract de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învățământ dual

Ligia Voro

Loredana Pădurean: „Să repatriem românii din țările afectate masiv de Covid”

Nora Dumitrescu

DTZ Echinox devine Cushman & Wakefield Echinox

Ionut Oprea

Producătorii de legume au la dispoziție de astăzi o platformă online, ce le facilitează accesul către marii relaileri

Papuc Irina

„Telemea de Sibiu” devine produs protejat în UE. Comisia Europeană a informat când se va întâmpla

Papuc Irina

Patru companii specializate în iluminat vor scoate Zalăul din beznă

Nora Dumitrescu

Vodafone investește 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea competențelor digitale

Traian Dan

SATURN SA Alba Iulia, furnizor important de piese turnate

Ioan Sandor

UMFST din Târgu Mureș – într-o nouă clasificare mondială de prestigiu

Ligia Voro

Cele mai profitabile afaceri mureşene: locurile 16-32

Ligia Voro

Prima ediție a Săptămânii Geodeziei Românești, la USAMV Cluj-Napoca

Ligia Voro

Transportatorul sălăjean Tur Cento a decis să reia traficul interjudețean

Nora Dumitrescu

Produse locale versus produse de import. Ce pun în coș românii atunci când merg la magazin

Papuc Irina

S IMMO AG planning office development in Budapest

Ionut Oprea

Leave a Comment