Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fab Lab Iasi: Raport privind spatiile de Coworking din Europa Centrala si de Est

Acest raport a fost realizat de către echipele PIN Maps (Harta birourilor moderne din Iași, o inițiativă de impact pentru industria IT & Outsourcing) și Fab Lab Iași (un spațiu de coworking de 700 mp, deschis in 2017).
Noi considerăm că dezvoltarea spațiilor de coworking dintr-un oraș este în strânsă legătură cu indicatorii economici ai acelui oraș, regiune sau țară. De asemenea, proporțiile dintre capitală și orașele regionale, atunci când luăm în considerarea spațiile de coworking, sunt un indicator în ceea ce privește sănătatea dezvoltării a acelei dezvoltări.
Din martie 2018 am numărat 1.166 hub-uri și spații de Coworking (independente sau afiliate cu rețele globale precum Fab Lab sau Impact Hub) în Ariile Urbane Funcționale (orase cu mai mult de 50.000 locuitori) din CEE iar noi locații se deschid in fiecare lună în toată regiunea: statele UE (Austria, Bulgaria, Estonia, Cipru, Croaţia, Grecia, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia), cele din Balcanii de vest (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Muntenegru, Serbia), dar şi asupra Bielorusiei, Republicii Moldova şi Ucrainei.
Raportul contine 8 harti detaliate cu diversi indicatori si corelatia dintre acestia: Produsul Intern Brut, Dezvoltarea urbana, Aeroporturi, Centre universitare, Distributia si densitatea spatiilor de Coworking etc. Raportul realizat la initiativa Fab Lab Iasi si PIN Maps poate fi descarcat de pe acest link http://Coworking 2018.fablabiasi.ro/
Fenomenul de Coworking este de asemenea un liant socio-profesional care previne izolarea freelancer-ilor care de cele mai multe ori lucrează de acasă, și care duce la creșterea calității a muncii depuse. Mai mult decât atât, a avea antreprenori și freelanceri în același spațiu comun, duce la stimularea sentimentului de antreprenoriat prin intermediul diferitelor sesiuni, evenimente și workshop-uri cu diferite topicuri care au scopul de a crește fluxul de informații pentru cei care vor să dezvolte și să implementeze o idee.
Fab Lab Iași (www.fablabiasi.ro), situat in partea de est a Romaniei, are o suprafata de peste 700 mp si ofera diferite scenarii pentru utilizarea flexibila a spatiului (zone de compet itie, colaborare, spatiu de productie, sali de invatamant, spatii pentru conferinte video si personal birouri). Spațiul funcționează ca o platformă independent care reunește inovația și comunitatea tehnologică din Iași.
Una din cele mai recente initiative a fost punerea in functiune a unui Tramvai Coworking, dotat cu internet wireless gratuit, prize pentru incarcare laptopuri si telefoane mobile, biblioteca din tramvai cu reviste PINMagazine si carti de specialitate, scaune retapitate, dar si un preview asupra acestui raport despre spatiile de coworking din Europa Central si de Est.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Piata de certificari sustenabile trece la urmatorul nivel

Articolul următor

Locuitorii din vestul țării pot primi până la 40.000 euro nerambursabili pentru a porni o afacere

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share