Bihor Investitii Ultimele stiri

Primăria Oradea aşteaptă companii de construcţii pentru reabilitarea unui mare număr de clădiri de patrimoniu

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat joi că aşteaptă companii de construcţii din ţară şi din străinătate pentru reabilitarea unui mare număr de clădiri de patrimoniu din centrul istoric al oraşului.
Edilul şef a precizat joi, în conferinţă de presă, că un grup de cel puţin zece clădiri din centrul istoric al oraşului, majoritatea de patrimoniu, vor intra în viitorul apropiat în lucrări de renovare a faţadelor, pentru care se vor demara imediat procedurile de licitaţie, durata de execuţie fiind estimată la 12 luni.
“Problema majoră pe care o avem astăzi este că nu mai avem firme şi oameni specializaţi pentru astfel de proiecte, întrucât piaţa Oradiei s-a dezvoltat destul de mult, dar firmele cu oameni cu atestate, specializaţi pe reabilitări de faţade, din păcate, nu s-au dezvoltat în ritmul în care am reabilita faţadele”, a precizat Bolojan, citat de Agerpres.
Primarul a adăugat la cele zece clădiri şi licitaţia pentru reabilitarea monumentalei clădiri a Primăriei Oradea, alături de clădirea Colegiului naţional Eminescu, bastioanele Cetăţii Oradea şi sala de evenimente din pasajul Vulturul Negru.
“E o piaţă de lucru destul de mare în Oradea şi eu sper să vină companii şi din alte localităţi, inclusiv din Ungaria, care sunt specializate în astfel de lucrări”, a subliniat Bolojan.
Potrivit primarului, dacă se vor finaliza lucrările, se va ajunge ca, la sfârşitul anului viitor, aproape toate clădirile din centrul istoric al Oradiei, într-o primă etapă, să fie finalizate în pieţele importante şi pe cele două străzi pietonale – Republicii şi Alecsandri, urmând, treptat-treptat, şi clădirile de pe străzile care vin către aceste locaţii.
Valoarea lucrărilor este diferită de la o clădire la alta, dar sumele se ridică, în general, la câteva sute de mii de euro pentru fiecare faţadă mai importantă.
În tot centrul istoric mai rămân cinci clădiri care au nevoie de reabilitări, respectiv fosta policlinică (proprietate a CJ Bihor), sediul Filarmonicii (instituţie subordonată CJ), fostul Hotel Parc şi clădirea fostului restaurant Oradea, în situaţii juridice incerte.

Related posts

Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia – 100 de ani de la înființare. Centenarul primului liceu de stat înființat după Marea Unire

redactia

Voucherele de vacanţă au scos la lumină economia care funcționa la negru

Ligia Voro

Romsilva – certificare după un audit marca Marea Britanie

Stefana Muresan

Leave a Comment