Energie Ultimele stiri

Transgaz a început construcţia conductei BRUA

Transportatorul naţional de gaze Transgaz a demarat luni construcţia conductei BRUA, un proiect de interes national, a anunţat Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al companiei.
”Transgaz construieşte infrastructura de pe teritoriul României, din coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, Faza 1 (BRUA – Faza 1) – un proiect susţinut de Comisia Europeană, important la nivel naţional şi regional pentru că duce la diversificarea surselor de gaz”, arată Ministerul Economiei, într-un comunicat.
Proiectul BRUA – Faza 1 presupune construcţia conductei de transport gaze naturale Podişor-Recaş, în lungime de 479 km, cu diametru de 32” (Dn 800) şi presiunea de proiectare de 63 bar.
Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane euro.
În cadrul BRUA – Faza I, Transgaz lucrează deja, din 14 aprilie, la cele trei staţii de comprimare gaze de la Podişor, Jupa şi Bibeşti, 40% din cheltuielile eligibile estimate fiind acoperite de Uniunea Europeană, printr-un grant în valoare 179,3 milioane de euro.
“Proiectul este unul strategic pentru România, pentru Ministerul Economiei şi pentru Transgaz. Calendarul lucrărilor trebuie respectat cu stricteţe, pentru că este un proiect de investiţii mult prea important ca să existe devieri de la grafic. Ştiu că Transgaz este implicat şi în alte proiecte de anvergura, cum este cel din Republica Moldova, şi am încredere în capacitatea companiei de a acorda proiectului BRUA importanţa cuvenită”, spune ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă.
Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a declarat la rândul său că transportatorul naţional de gaze are resursele şi capacitatea necesare pentru finalizarea proiectului BRUA, cu respectarea angajamentelor financiare şi a termenelor asumate.
“Lucrările le supraveghem cu exigenţă şi la firul liniar, adică la conductă şi la staţiile de comprimare. Suntem în contact permanent cu constructorii ca să ne asigurăm că lucrările sunt în grafic şi că îndeplinesc standardele de calitate şi siguranţă necesare. Segmentul BRUA de pe teritoriul Românei ne va permite să încasăm sume importante de bani din tarifele de transport şi tranzit”, a spus Ion Sterian, directorul general al Transgaz.
La finalizarea fazei I a proiectului BRUA se va asigura fluxul bidirecţional de gaze naturale spre: Bulgaria – prin interconectorul Giurgiu – Ruse, 1,5 miliarde Smc/an (171.000 Smc/h), la 30 bar la graniţă şi Ungaria – prin interconectorul Horia – Csanadpalota, a 1,75 miliarde Smc/an (200.000 Smc/h), la 40 bar la graniţă.
Proiectul BRUA Faza I este prioritar la nivel naţional şi regional şi este inclus în lista proiectelor Central East South Europe Gas Connectivity (CESEC), pentru că aduce o contribuţie semnificativă la creşterea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale şi a gradului de interconectivitate regională.
Transgaz SA Mediaş este una dintre cele mai importante companii din portofoliul Ministerului Economiei. Operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale, asigură îndeplinirea strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional al gazelor naturale şi dispecerizarea gazelor naturale, în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate.

Related posts

Sectorul energetic și cel bancar, cele mai atractive pe bursă anul viitor

Stefana Muresan

Tarom lansează o nouă cursă regulată, Chişinău-Timişoara, cu trei frecvenţe pe săptămână

Stefana Muresan

Ministerul Agriculturii către fermieri: Completați declarația pe propria răspundere și continuați activitatea

Ion Surdu

Tara Făgărașului vrea să atragă 2,5 miliarde de euro

Stefana Muresan

VINVEST 2019 – Prezența unui călugăr de la Muntele Athos, degustări de vinuri vechi de 60 de ani și spumant cu particule de aur

Stefana Muresan

NTT Data, Fortech, Endava si Softvision duc Clujul pe locul doi in topul judetelor cu cei mai multi angajati in IT

Stefana Muresan

Universitatea de Științe Agricole, primul magazin de cartier la Cluj

Nora Dumitrescu

Air Canada a lansat oficial zborul direct între Canada și România

Stefana Muresan

Complexul President din Băile Felix se transformă în President Resort, cu aquapark, bază de tratament, SPA şi un nou hotel

Stefana Muresan

Schaeffler România reacționează la scăderea activității din sectorul automotive

Ligia Voro

SIFI TM Agro anunță noi servicii de ultimă generație la Siloz Carani

redactia

BusinessMark va reuni în data de 21 noiembrie 2018, la Hotel RadissonBlu din București, cei mai importanți jucători din real estate

redactia

Buget de 100 mln. de euro pentru Programul „Casa Eficientă Energetic”, lansat în dezbateri publice. Prima va acoperi 60% din investiție, dar nu mai mult de 15.000 de euro

Ion Surdu

Spitalul „Clujana” se modernizează cu 5 mil. euro, fonduri europene

Stefana Muresan

Medist Group se relocheaza in Novis Plaza

Stefana Muresan

80 de burse în valoare de peste 51.000 de euro la cursuri online pentru absolvenții de la BAC care nu au luat 10

Stefana Muresan

Americanii de la Bell Helicopters își fac fabrică la Ghimbav

Stefana Muresan

Circulație restricționată pe DN14A, la Iernut, pentru Autostrada 3  

Ligia Voro

Universitatea de Vest din Timișoara, membru observator al EuniverCities

Ligia Voro

Fonduri europene de 10 miliarde de euro, în exercițiul actual

Stefana Muresan

Germanii de la Karl Heinz Dietrich, investiţie de peste 5 milioane de euro la Blaj

Stefana Muresan

Proiect european cu stand de taximetre electrice la Cluj

Nora Dumitrescu

CJ Alba, împrumut de 7 milioane de euro pentru finalizarea unor lucrări de infrastructură

Stefana Muresan

WELCOME TO THE TRANSMISSION!

redactia

Leave a Comment