Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fondurile REGIO asigura reabilitarea energetica a cladirii Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud

A fost semnat contractul de finantare, prin Programul Operational Regional 2014-2020, destinat imbunatatirii gestionarii eficiente a energiei si reducerii consumurilor la cea mai veche institutie medicala din judetul Alba. Cererea de finantare “Reabilitare energetica Spital Pneumoftiziologie Aiud”, a carei valoare totala este de peste 7,7 milioane lei, prevede absorbtia unei sume de peste 1,2 milioane euro (5,5 milioane lei), ca suma nerambursabila, obtinuta prin Prioritatea de Investitii 3.1.B pentru imbunatatirea eficientei energetice in cladirile publice, pentru modernizarea acestei unitati medicale, localizata intr-o cladire construita in anul 1913.
Cererea de finantare pentru proiectul “Reabilitare energetica Spital Pneumoftiziologie Aiud” are ca obiectiv general cresterea eficientei energetice a cladirilor acestui Spital din Aiud, constructii care inregistreaza un grad avansat de uzura ca urmare a vechimii si exploatarii, unde cheltuielile energetice legate de exploatarea imobilului sunt foarte mari, ca urmare a solutiilor tehnice existente la momentul edificarii cladirii si datorita faptului ca nu au fost realizate investitii integrate pentru reabilitare termica si eficienta energetica. In configuratia actuala, cladirea principala a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud nu dispune de niciun ascensor pentru transportul bolnavilor pe targi/paturi, deplasarea acestora facandu-se pe brate, in conditii de disconfort. Pe de alta parte, sub actiunea factorilor agresivi de mediu componentele imobilului au cumulat degradari fizice si morale importante, cu efecte defavorabile asupra elementelor structurale, a durabilitatii si a imaginii civice a cladirii. In plus, acum, utilizarea cladirii se face cu consumuri energetice insemnate, de cca 2,15 milioane kWh/an si, implicit, cu cheltuieli financiare mari.
Durata de derulare a investitiilor se va intinde pana la finalul lunii martie 2021, fiind necesare fonduri totale in valoare de 7.726.568,46 lei, din care 5.390.096,76 lei (circa 1,2 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul reprezentand contributia beneficiarului la cheltuielile eligibile si neeligibile. Proiectul vizeaza reducerea consumului de energie primara, cifrata in prezent la 2147618 kWh/an, pana la o valoare de maxim 351811,2 kWh/an, dupa implementare, economia obtinuta fiind de peste 83%, precum si o diminuare cu mai mult de 82% a cantitatii de CO2 emis in atmosfera, de la 437,026 tone anual, in prezent, la 77,884 tone CO2 dupa implementarea proiectului. In plus, in etapa de proiect tehnic se vor dezvolta detalii de proiectare care sa permita o mai buna accesibilizare, prin finisaje si elemente de paviment, pentru nevoile persoanelor cu dizabilitati.
“Apelul de finantare a proiectelor de imbunatatire a eficientei energetice in cladirile publice din Regiunea Centru are un impact foarte bun in administratia publica locala. Acest apel fost deschis in urma cu un an si au fost depuse de catre autoritatile publice locale, un numar de 87 proiecte spre finantare, a caror valoare totala este de aproape 660 milioane lei. Nu numai in Alba, ci in toate judetele Regiunii Centru exista un interes major pentru imbunatatirea eficientei energetice pentru toate tipurile de cladiri publice detinute si ocupate de institutiile locale, fie ca sunt spitale sau policlinici, scoli, cladiri administrative etc. In judetul nostru avem semnate finantarile pentru Spitalul Judetean de Urgenta, precum si pentru Maternitatea din Cugir, iar cu proiectul de acum, de la Aiud, vorbim de proiecte in valoare totala de peste 37 milioane lei. Alte patru proiecte, aflate in faza de precontractare, au o valoare totala de aproape 18 milioane lei si in faza de evaluare mai sunt patru proiecte, a caror valoare totala este de aproape 19 milioane lei. In acest fel, daca vom reusi sa le contractam pe toate, numai pentru reabilitarea cladirilor publice din judetul Alba s-ar putea investi aproximativ 16 milioane de euro. Aceste proiecte de investitii pentru imbunatatirea climatului socio-economic, sunt foarte bine primite de comunitate. La Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, avand o larga adresabilitate, se impune acordarea unei atentii deosebite in ceea ce priveste calitatea si confortul actului medical”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CTP l-a numit pe Daniel Paraschiv în funcția de Business Development Manager pentru Transilvania

Articolul următor

Consiliul Concurenței analizează preluarea companiilor din grupul Pelican de către Abc Medicover Holdings

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share