Cluj Ultimele stiri

Consorţiul Universitaria se reuneşte la Cluj-Napoca

Conducerile şi reprezentanţii studenţilor din cele cinci universităţi tradiţionale din cadrul Consorţiului Universitaria dezbat, în perioada 22-24 iunie 2018, la Cluj-Napoca, problemele de actualitate cu care se confruntă mediul universitar românesc.
În cadrul reuniunii găzduite de Universitatea Babeş-Bolyai, rectorii, preşedinţii senatelor, prorectorii, precum şi reprezentanţii direcţiilor de specialitate şi ai studenţilor celor cinci universităţi ale Consorţiului vor încerca să propună soluţii comune în ceea ce priveşte finanţarea învăţământului superior şi a activităţii de cercetare, dezvoltarea infrastructurii de învăţământ, relaţia universităţilor de stat cu mediul de afaceri, practica studenţească, internaţionalizarea universităţilor.
“Consorţiul Universitaria trebuie să dea tonul în ceea ce priveşte învăţământul superior românesc, reunind cele mai importante cinci universităţi din această ţară, universităţi care atrag cel mai mare număr de studenţi. Pe aceştia nu îi putem influenţa în momentul în care aleg unde să studieze. Studenţii vin acolo unde se face învăţământ de calitate”, a afirmat, în deschiderea reuniunii, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop.
“Suntem primele 5 universităţi din România, primele în topul angajatorilor, primele în topul preferinţelor studenţilor. Într-un singur top suntem pe ultimul loc: cel al preferinţelor Ministerului Educaţiei Naţionale”, a afirmat, la rândul său, preşedintele Senatului Universităţii Bucureşti, prof. univ. dr. Marian Preda.
Problema finanţării a fost abordată, în deschiderea reuniunii Consorţiului Universitaria, şi de rectorul Academiei de Studii Economice Bucureşti, prof. univ. dr. Nicolae Istudor, care a afirmat că “Universităţile Consorţiului trebuie să ceară Ministerului de Finanţe să revină asupra sistemului de finanţare, iar factorii de decizie din domeniul învăţământului superior ar trebui să ia în considerare în mod serios poziţia Consorţiului şi să includă rectorii universităţilor membre în grupurile de consultare şi decizie”.
Rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, a subliniat importanţa reuniunii de la Cluj în contextul apropierii sesiunilor de admitere şi al reducerii numărului locurilor bugetate alocate universităţilor tradiţionale româneşti: “Este extrem de important să discutăm problemele legate de finanţare, de apropierea admiterii, mai ales când ştim cu toţii că am fost afectaţi de reducerea cifrelor de şcolarizare. E foarte important, de asemenea, să discutăm la modul cel mai serios despre clasificarea universităţilor şi evaluarea şcolilor doctorale”.
Implicat în problema evaluării şcolilor doctorale, prorectorul Universităţii de Vest din Timişoara, conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu, a subliniat faptul că există deja o serie de propuneri privind realizarea cadrului metodologic şi a indicatorilor de evaluare.
Prezent la deschiderea reuniunii Consorţiului Universitaria, rectorul Universităţii Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, a anunţat că va organiza o dezbatere publică pe tema problemelor învăţământului superior şi a fondurilor europene alocate acestuia, dezbatere la care va participa şi comisarul european pe probleme de tineret, Tibor Navracsics: “Senatul Universităţii Bucureşti a elaborat un memoriu semnat de peste 1200 de persoane, în care am prezentat situaţia în care ne aflăm, evident fără a intra în detalii legate de politică”.
Înfiinţat în anul 2009, Consorţiul Universitaria şi-a propus să reprezinte cel mai important partener instituţional de dialog al Ministerului Educaţiei Naţionale în probleme referitoare la învăţământul superior românesc, precum direcţiile strategice de dezvoltare a acestuia, activitatea de cercetare, finanţarea sau internaţionalizarea.
Din Consorţiul Universitaria fac parte Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Academia de Studii Economice din Bucureşti, ale căror conduceri se reunesc periodic pentru a dezbate problemele punctuale ale sistemului universitar românesc, dar şi strategii de dezvoltare. Rezoluţiile şi propunerile concrete rezultate în urma discuţiilor specialiştilor din universităţi sunt transmise Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru a putea constitui un punct de pornire pentru dezbatere şi analiză.

Related posts

Arctic donează 50 de mașini de spălat rufe și 25 de frigidere spitalelor din țară

Ion Surdu

Trei informaticieni clujeni vor să internaționalizeze companiile locale

Nora Dumitrescu

Trei secțiuni din Autostrada Transilvania vor fi scoase la licitație

redactia

Flota aeriană a României, printre cele mai mici din UE: 62 de avioane, dintre care 24 au peste 20 de ani

Papuc Irina

Recolta Clujului, transferată la Bruxelles. Un târg cu vânzări de 600 de tone

redactia

Agenția Nord-Vest a semnat contracte europene de 23 de milioane

Nora Dumitrescu

Profitul producătorului de elicoptere IAR Brașov a crescut cu 50% în primele 3 luni ale anului

Ion Surdu

Baia Mare va avea rețea de reîncărcare a mașinilor electrice

Nora Dumitrescu

Clusterele Transilvaniei pregătesc viitoarele abilități pentru industrie

Nora Dumitrescu

Pepco, luat cu asalt după redeschidere

Nora Dumitrescu

Besmax Distribution va trimite în Maramureș un echipament anticoronavirus

Nora Dumitrescu

Încep lucrările la viitoarele Băi Sărate din Ocna Mureş, investiție de de 5,9 mil. euro

redactia

CBRE: Sameday – 2.300 mp în VGP Park Timișoara

Papuc Irina

Primul hotel de cinci stele al Clujului va fi resuscitat

Nora Dumitrescu

Consiliul Județean Sibiu a preluat președinția Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru

Stefana Muresan

Patru confederaţii patronale est-europene au semnat un acord de cooperare, la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Centru de Excelență în Stomatologie în valoare de 600.000 de euro la Oradea

Traian Dan

Timișoara și Clujul, în topul comerțului cu produse organice

Nora Dumitrescu

Transgaz, contracte de finanțare de 138 de milioane de euro

redactia

ANRE a aprobat planul de dezvoltare a sistemului de transport al gazelor pentru perioada 2016-2025

Stefana Muresan

Cea mai mare firmă românească de construcții donează Spitalului Județean Sibiu o linie de testare pentru coronavirus

Papuc Irina

Bistriţa-Năsăud, pe primul loc în ţară la atragerea de fonduri europene

redactia

Fortech caută 50 de oameni pentru birourile din Cluj-Napoca, Oradea şi Iaşi

Stefana Muresan

Începe construirea celui de-al V-lea Parc Industrial Tetarom în Cluj

redactia

Leave a Comment