Cluj Ultimele stiri

Consorţiul Universitaria se reuneşte la Cluj-Napoca

Conducerile şi reprezentanţii studenţilor din cele cinci universităţi tradiţionale din cadrul Consorţiului Universitaria dezbat, în perioada 22-24 iunie 2018, la Cluj-Napoca, problemele de actualitate cu care se confruntă mediul universitar românesc.
În cadrul reuniunii găzduite de Universitatea Babeş-Bolyai, rectorii, preşedinţii senatelor, prorectorii, precum şi reprezentanţii direcţiilor de specialitate şi ai studenţilor celor cinci universităţi ale Consorţiului vor încerca să propună soluţii comune în ceea ce priveşte finanţarea învăţământului superior şi a activităţii de cercetare, dezvoltarea infrastructurii de învăţământ, relaţia universităţilor de stat cu mediul de afaceri, practica studenţească, internaţionalizarea universităţilor.
“Consorţiul Universitaria trebuie să dea tonul în ceea ce priveşte învăţământul superior românesc, reunind cele mai importante cinci universităţi din această ţară, universităţi care atrag cel mai mare număr de studenţi. Pe aceştia nu îi putem influenţa în momentul în care aleg unde să studieze. Studenţii vin acolo unde se face învăţământ de calitate”, a afirmat, în deschiderea reuniunii, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop.
“Suntem primele 5 universităţi din România, primele în topul angajatorilor, primele în topul preferinţelor studenţilor. Într-un singur top suntem pe ultimul loc: cel al preferinţelor Ministerului Educaţiei Naţionale”, a afirmat, la rândul său, preşedintele Senatului Universităţii Bucureşti, prof. univ. dr. Marian Preda.
Problema finanţării a fost abordată, în deschiderea reuniunii Consorţiului Universitaria, şi de rectorul Academiei de Studii Economice Bucureşti, prof. univ. dr. Nicolae Istudor, care a afirmat că “Universităţile Consorţiului trebuie să ceară Ministerului de Finanţe să revină asupra sistemului de finanţare, iar factorii de decizie din domeniul învăţământului superior ar trebui să ia în considerare în mod serios poziţia Consorţiului şi să includă rectorii universităţilor membre în grupurile de consultare şi decizie”.
Rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, a subliniat importanţa reuniunii de la Cluj în contextul apropierii sesiunilor de admitere şi al reducerii numărului locurilor bugetate alocate universităţilor tradiţionale româneşti: “Este extrem de important să discutăm problemele legate de finanţare, de apropierea admiterii, mai ales când ştim cu toţii că am fost afectaţi de reducerea cifrelor de şcolarizare. E foarte important, de asemenea, să discutăm la modul cel mai serios despre clasificarea universităţilor şi evaluarea şcolilor doctorale”.
Implicat în problema evaluării şcolilor doctorale, prorectorul Universităţii de Vest din Timişoara, conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu, a subliniat faptul că există deja o serie de propuneri privind realizarea cadrului metodologic şi a indicatorilor de evaluare.
Prezent la deschiderea reuniunii Consorţiului Universitaria, rectorul Universităţii Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, a anunţat că va organiza o dezbatere publică pe tema problemelor învăţământului superior şi a fondurilor europene alocate acestuia, dezbatere la care va participa şi comisarul european pe probleme de tineret, Tibor Navracsics: “Senatul Universităţii Bucureşti a elaborat un memoriu semnat de peste 1200 de persoane, în care am prezentat situaţia în care ne aflăm, evident fără a intra în detalii legate de politică”.
Înfiinţat în anul 2009, Consorţiul Universitaria şi-a propus să reprezinte cel mai important partener instituţional de dialog al Ministerului Educaţiei Naţionale în probleme referitoare la învăţământul superior românesc, precum direcţiile strategice de dezvoltare a acestuia, activitatea de cercetare, finanţarea sau internaţionalizarea.
Din Consorţiul Universitaria fac parte Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Academia de Studii Economice din Bucureşti, ale căror conduceri se reunesc periodic pentru a dezbate problemele punctuale ale sistemului universitar românesc, dar şi strategii de dezvoltare. Rezoluţiile şi propunerile concrete rezultate în urma discuţiilor specialiştilor din universităţi sunt transmise Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru a putea constitui un punct de pornire pentru dezbatere şi analiză.

Related posts

Samsung România la HR Summit Cluj: “Tehnologia nu va schimba doar joburile ci și pe noi toți”

Stefana Muresan

Dent Estet a încheiat primele 9 luni ale anului cu afaceri de 35 de milioane de lei

redactia

P3 announces top speaker line-up for its 2017 Conference

Ionut Oprea

Cluj: Program finanțat din fonduri europene pentru digitalizarea procesului de obținere a autorizațiilor de construire

Stefana Muresan

Rețeaua REGINA MARIA, achiziție finalizată la Baia Mare

Ligia Voro

Municipalitatea băimăreană vrea să preia platforma Cuprom

Nora Dumitrescu

Producătorii din Cluj s-au pus pe vânzări în Banat

Nora Dumitrescu

O companie chineză investește 10 mil. dolari într-o fabrică în Hunedoara

Stefana Muresan

A 25-a Conferință și Adunare Generală a Asociației Aeroporturilor din România

Stefana Muresan

Excelenţa, răsplătită la Ziua Naţională a Bălţatei

Ligia Voro

O familie din Alba produce brânzeturi de 24 de ani, pe care acum le vinde în Europa

redactia

Alergia la polen poate fi tratată natural

Stefana Muresan

UE alocă 266 milioane de euro pentru sectorul de apă

Stefana Muresan

WELLBEING at WORK: o prioritate pentru companiile secolului XXI

A. I.

Grupul Sogefi, unul dintre cei mai importanţi producători de componente auto, investiție de 50 mil. euro în Parcul Industrial Oradea

redactia

Școala duală atrage tot mai multe firme. Tinerii, așteptați de zeci de agenți economici in Caraș-Severin

redactia

Chinezii vor finaliza centura Zalăului

Nora Dumitrescu

Acord cadru pentru serviciile topografice si de cadastru privind imobilele din domeniul public si privat al Clujului

Stefana Muresan

Germanii ridică un data center cu 300 de rack-uri la Cluj

Nora Dumitrescu

TETAROM, new dimensions for business

Ionut Oprea

Erbașu, Concelex și Tera Gaz vor construi “conservatorul” din Mănăștur

Nora Dumitrescu

Una dintre cele mai frumoase case din Sibiu, scoasă la vânzare cu 2 milioane de euro

Papuc Irina

Shopping City Târgu Mureș se deschide, totuși, pe 26 martie

Ligia Voro

Cunoscuta companie italiană RINA lansează certificarea de încredere în biosecuritate, o schemă de certificare inovatoare pentru prevenirea și controlul răspândirii infecțiilor.

Nicolae Pop

Leave a Comment