România ar putea deveni țara cu cele mai multe femei din sectorul digital, fiind un exemplu de bune practici pentru Uniunea Europeană în ceea ce privește decalajul de gen pe piața muncii, în urma inițiativei EveryGirl Everywhere, lansate de organizația Smart Everything Everywhere (SEE).
„În contextul în care piața muncii devine digitală, accesul femeilor la meseriile viitorului este problematic, având în vedere numărul mic de femei din sectorul digital, fie că vorbim despre studii, piața muncii sau antreprenoriat. La nivel european, din 1000 de absolvente, doar 24 au studii în domeniul IT, dintre care doar șase se angajează în acest domeniu”, conform sursei citate.
În prezent, ţara noastră se situează pe locul al doilea în topul statelor cu cele mai multe femei în profesii digitale (peste 25%, comparativ cu media europeană de 16%), dar gradul lor de reprezentare a început să scadă în ultimii trei ani.
Inițiativa EveryGirl Everywhere are drept scop să crească participarea femeilor la 30% în sectorul digital românesc până în anul 2025, prin programe de formare și reconversie profesională și diversificarea opțiunilor profesionale și a șanselor de angajare a femeilor oferind astfel o soluție la problema lipsei forței de muncă în domeniul IT/digital.
La evenimentul de lansare au luat cuvântul A.S.R. Principele Nicolae al României; E.S. Tamar Samash, Ambasador al Statului Israel în România; și Diana Păun, Consilier de Stat în Administrația Prezidențială — alături de reprezentanți ai Ambasadei Statelor Unite, ai industriei de IT și ai partenerilor din cadrul Alianței EveryGirl.
„EveryGirl Everywhere este un program-umbrelă, derulat împreună cu companii și comunități de IT la nivel național și european, pentru a ajuta femeile să-și însușească abilități digitale și să se orienteze către cariere STEM; pentru a contribui la dezvoltarea industriei IT din România; și pentru a dezvolta și consolida rolul României în Uniunea Europenă în domeniul digital”, a declarat Diana Popp, Co-fondator și Vice Președinte SEE.
Alina-Maria de Roumanie, Co-Coordonator si Ambasador al proiectului, a subliniat că „misiunea noastră este de a opri descreșterea procentului de participare a femeilor în piața forței de muncă digitală, de a reduce dezechilibrul de gen și de a încuraja femeile din România să privească cu aceeași deschidere și cu același interes acest domeniu și în viitor. Ne dorim de asemenea să încurajam și să susținem antreprenoriatul în rândul femeilor din România și mai ales leadership-ul în domeniul digital”.
Proiectul EveryGirl Everywhere se înscrie în strategia de acțiune a Comisiei Europene, care a organizat recent la Bruxelles dezbaterea Digital4Her, la inițiativa Comisarului European pentru Economie și Societate Digitală, Mariya Gabriel. Strategia urmărește creșterea participării femeilor în sectorul digital prin trei direcții de acțiune: combaterea stereotipurilor de gen în audiovizual, stimularea educației digitale și promovarea femeilor în antreprenoriat.
Potrivit estimărilor, mai multe femei în sectorul digital ar putea aduce 16 miliarde Euro la nivelul UE și reducerea deficitului de specialiști din sectorul IT.
Citește și:
Un finanțist trecut pe la Garda Financiară, Procter & Gamble, Herlitz și Banca Transilvania, la conducerea FPB
Federația Patronilor Bihor (FPB), cea mai veche organizație patronală din România, are un nou președinte – Marius Verigoi,…
9 octombrie 2024
Grupul City Grill se extinde în Cluj în parteneriat cu Marty Restaurants
Grupul de restaurante City Grill, unul dintre cei mai puternici jucători autohtoni din industria HoReCa, se extinde în…
9 octombrie 2024
Saint-Gobain România anunță lansarea celei de-a XX-a ediții a concursului internațional de arhitectură pentru studenți
Saint-Gobain România anunță lansarea celei de-a XX-a ediții a Concursului Internațional de Arhitectură pentru Studenți, o competiție bazată…
9 octombrie 2024
Sotirios Koropoulis, responsabil cu cele mai lungi tuneluri feroviare din România.
The Voices of Business – Regional Awards, ediția a III-a, revin din toamnă. DETALII INEDITE
9 octombrie 2024
Technology Day 2024: O dezbatere complexă cu specialiști IT de top, despre oportunități și provocări create de utilizarea AI
Ediția a IV-a a Technology Day, eveniment organizat de BRINEL | IQANTO și partenerii săi, Hewlett Packard Enterprise…
9 octombrie 2024
Au revenit curtezanii centralei Tarnița-Lăpuștești: Itochu și EDF
Ministrul energiei, Sebastian Burduja, recunoaște că proiectul nu a avansat de un an și că este posibil să…
8 octombrie 2024
Istoria, adevărul și dreptatea pe Calea partizanilor din Apuseni
Calea partizanilor din Apuseni a fost inaugurată într-un cadru festiv sâmbătă, 5 octombrie, în comuna Mărgău, județul Cluj,…
8 octombrie 2024
Clujul și Bucureștiul, codașe în Europa la mobilitatea urbană inteligentă
Cele două orașe se află într-un stadiu incipient al dezvoltării de soluții de mobilitate urbană inteligentă, potrivit experților…
8 octombrie 2024