Mureș Ultimele stiri

Un arhitect mureşean, curatorul proiectului „Mnemonics” la Bienala de Arhitectură de la Veneția

O echipă formată din șase tineri arhitecți și artiști vizuali va reprezenta România la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – La Biennale di Venezia care va avea loc în perioada 26 mai – 25 noiembrie 2018.
Echipa formată din Raluca Sabău, Roxana Pop, Irina Gudană, Mihai Gheorghe și Vlad Tomei, coordonată de arhitectul târgumureșean Romeo Cuc a câștigat Concursul Național organizat pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – La Biennale di Venezia cu proiectul intitulat „Mnemonics”. Acesta va fi reprezentat în cadrul Bienalei de la Veneția în două spații expoziționale: Pavilionul României din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

„Bienala de Arhitectură de la Veneția este un eveniment consacrat în domeniul arhitecturii la nivel mondial ținând cont de prezența a 63 de țări printre care și România. Pentru ediția din acest an, Uniunea Arhitecților din România a organizat un concurs de proiecte în două etape, prin care să desemneze reprezentantul României, pe care l-am câștigat cu proiectul Mnemonics ”, a declarat arh. Romeo Cuc, coordonatorul echipei.
Spațiul dintre blocuri, teritoriu al libertății
Tema celei de-a 16-a ediții a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, lansată de curatorii Yvonne Farrell și Shelley McNamara, este „Freespace“ și are la bază generozitatea spiritului și acel sens al umanității pe care arhitectura îl găzduiește în centrul propriei sale agende, concentrându-și atenția asupra calității spațiului însuși.
„Scopul proiectului „Mnemonics” este de a stimula oportunitatea de reflecție asupra spațiului dintre blocuri și asupra modului în care creativitatea și improvizația și-au făcut loc pe acest fundal. Proiectul vorbește despre un teritoriu al libertății mai multor generații din România, despre capacitatea spațiului de a genera amintiri, despre spațiul public și felul în care acesta mai poate fi folosit, despre memorie și arhitectură, despre libertatea, jocul, aproprierea, comunicarea, relația dintre intim și privat în spațiile dintre blocuri. Mnemonics punctează importanța spațiului liber dintre blocuri, un spațiu gratuit care prin modul în care a fost interpretat a primit o mai mare valoare, a generat un set de amintiri colective ce au „sculptat” generații întregi”, a precizat Romeo Cuc.
Prezența la Bienala de la Veneția reprezintă fără doar și poate un pas important în cariera celor șase tineri care au îndrăznit să pună într-o perspectivă pozitivă cartierele de blocuri și spațiul lor liber.
„Pentru amenajarea Pavilionului României de la Veneția și a Galeriei Institutului Cultural Român ne-am propus să prezentăm contextul urban într-o abordare scenografică optimistă, relevând modul etapizat de dezvoltare, împreună cu aproprierea și folosința particulară a spațiilor publice – libere – de către generațiile de copii. Ne-am concentrat pe o tematica pozitivă și ne-am asumat un parcurs curatorial demn să sensibilizeze prin creativitatea jocurilor și nemărginita imaginație ce o oferă libertatea copilăriei. Eu, personal, consider cartierele de blocuri un patrimoniu național cu potențial enorm de regenerare a comunităților, a relațiilor inter-umane, a modului de locuire și a modului de folosire a spațiului public – liber. Cu ocazia Bienalei de la Veneția am șansa să expun o viziune optimistă a acestui fond construit și țin să mărturisesc că mă simt onorat să reprezint România la acest eveniment internațional”, a încheiat arh. Romeo Cuc.
Organizatorii reprezentării României la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia sunt: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România.
Mai multe detalii se găsesc pe situl www.mnemonics.ro.
de Alin ZAHARIE

Related posts

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a luat peste 6 mil. euro de la UE pentru reabilitare şi modernizare

Stefana Muresan

Investiție de 1,1 mil. euro într-un club de fitness pe 2.100 metri pătrați în Vox Technology Park

Ligia Voro

Achizițiile de echipamente la Spitalul Clujana, recuperate din fonduri UE

Nora Dumitrescu

Livada Palocsay, revitalizată de agronomii clujeni

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] Muzeul Vânătorii din Ibăneşti simbol al faunei din Transilvania

Alexandru Toth

Romgaz va investi în acest an 856 de milioane de lei la termocentrala Iernut

Stefana Muresan

Toamna revigorează construcțiile industriale de mari dimensiuni

Nora Dumitrescu

Sibiul concurează pentru titlul de cea mai bună destinație turistică din Europa

Papuc Irina

Metodologia de solicitare și eliberare a Certificatelor de Situație de Urgență, publicată

Ligia Voro

Evoluția kilometrilor de autostradă deschiși circulației în ultimii zece ani. Creștere cu peste 200%

redactia

POZITIV TB: Adrian Farcaș – „Aceste crize eu le văd ca pe niște oportunități în dezvoltarea de produse și acapararea de piețe noi”

Traian Dan

Se vor regenera două spații urbane din Oradea, folosind în premieră conceptul de dezvoltare co-urbană

redactia

Universitatea de Științe Agricole, primul magazin de cartier la Cluj

Nora Dumitrescu

Agraria va deveni o platformă pentru noile tehnologii agricole

Nora Dumitrescu

Digitalizarea administrației publice un vis. România codașa Europei!

A. I.

Ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, a vizitat Oradea

Traian Dan

Banca Transilvania, ofertă pentru clienții Bancpost care au credite în franci elvețieni cu garanții imobiliare

Stefana Muresan

Jon Watkins appointed COO Western Europe for VGP

Ionut Oprea

[Enjoy Transylvania!] The Drinking Waters of Transylvania

Transilvania Business

Vinurile de Carastelec, promovate de un restaurant Michelin

Nora Dumitrescu

Măsurile de fluidificare a traficului şi de eficientizare a transportului public – prioritățile bugetului municipiului Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Electrogrup, desemnat drept constructorul nr. 1 de instalații electrice din țară

Nora Dumitrescu

Bucureștenii și clujenii fac cele mai multe plăți online

Nora Dumitrescu

Castrul roman de la Porolissum, pregătit de invazia turiștilor

Nora Dumitrescu

Leave a Comment