Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Un arhitect mureşean, curatorul proiectului „Mnemonics” la Bienala de Arhitectură de la Veneția

O echipă formată din șase tineri arhitecți și artiști vizuali va reprezenta România la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – La Biennale di Venezia care va avea loc în perioada 26 mai – 25 noiembrie 2018.
Echipa formată din Raluca Sabău, Roxana Pop, Irina Gudană, Mihai Gheorghe și Vlad Tomei, coordonată de arhitectul târgumureșean Romeo Cuc a câștigat Concursul Național organizat pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – La Biennale di Venezia cu proiectul intitulat „Mnemonics”. Acesta va fi reprezentat în cadrul Bienalei de la Veneția în două spații expoziționale: Pavilionul României din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

„Bienala de Arhitectură de la Veneția este un eveniment consacrat în domeniul arhitecturii la nivel mondial ținând cont de prezența a 63 de țări printre care și România. Pentru ediția din acest an, Uniunea Arhitecților din România a organizat un concurs de proiecte în două etape, prin care să desemneze reprezentantul României, pe care l-am câștigat cu proiectul Mnemonics ”, a declarat arh. Romeo Cuc, coordonatorul echipei.
Spațiul dintre blocuri, teritoriu al libertății
Tema celei de-a 16-a ediții a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, lansată de curatorii Yvonne Farrell și Shelley McNamara, este „Freespace“ și are la bază generozitatea spiritului și acel sens al umanității pe care arhitectura îl găzduiește în centrul propriei sale agende, concentrându-și atenția asupra calității spațiului însuși.
„Scopul proiectului „Mnemonics” este de a stimula oportunitatea de reflecție asupra spațiului dintre blocuri și asupra modului în care creativitatea și improvizația și-au făcut loc pe acest fundal. Proiectul vorbește despre un teritoriu al libertății mai multor generații din România, despre capacitatea spațiului de a genera amintiri, despre spațiul public și felul în care acesta mai poate fi folosit, despre memorie și arhitectură, despre libertatea, jocul, aproprierea, comunicarea, relația dintre intim și privat în spațiile dintre blocuri. Mnemonics punctează importanța spațiului liber dintre blocuri, un spațiu gratuit care prin modul în care a fost interpretat a primit o mai mare valoare, a generat un set de amintiri colective ce au „sculptat” generații întregi”, a precizat Romeo Cuc.
Prezența la Bienala de la Veneția reprezintă fără doar și poate un pas important în cariera celor șase tineri care au îndrăznit să pună într-o perspectivă pozitivă cartierele de blocuri și spațiul lor liber.
„Pentru amenajarea Pavilionului României de la Veneția și a Galeriei Institutului Cultural Român ne-am propus să prezentăm contextul urban într-o abordare scenografică optimistă, relevând modul etapizat de dezvoltare, împreună cu aproprierea și folosința particulară a spațiilor publice – libere – de către generațiile de copii. Ne-am concentrat pe o tematica pozitivă și ne-am asumat un parcurs curatorial demn să sensibilizeze prin creativitatea jocurilor și nemărginita imaginație ce o oferă libertatea copilăriei. Eu, personal, consider cartierele de blocuri un patrimoniu național cu potențial enorm de regenerare a comunităților, a relațiilor inter-umane, a modului de locuire și a modului de folosire a spațiului public – liber. Cu ocazia Bienalei de la Veneția am șansa să expun o viziune optimistă a acestui fond construit și țin să mărturisesc că mă simt onorat să reprezint România la acest eveniment internațional”, a încheiat arh. Romeo Cuc.
Organizatorii reprezentării României la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia sunt: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România.
Mai multe detalii se găsesc pe situl www.mnemonics.ro.
de Alin ZAHARIE

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Alev Interiors, confort și calitate durabilă

Articolul următor

Compania Gamoni investește în sustenabilitatea procesului de producție pe termen lung

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share