De la listarea la Bursa de Valori București și London Stock Exchange, Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaș a obținut în 2017 cele mai bune rezultate financiare. Potrivit raportului administratorilor dat publicității la sfârșitul lunii aprilie, compania a înregistrat un profit net cu peste 80 % mai mare decât în 2016 și a avut o cotă de piață pe segmentul de producție de gaze naturale de 50,53 %.
Romgaz, cel mai important producător autohton de gaze naturale, a raportat, pentru anul financiar 2017, cele mai bune rezultate financiare de la listarea companiei la Bursa de Valori București și London Stock Exchange.
Romgaz a obținut în 2017 o cifră de afaceri de 4.585 de milioane de lei, în creștere cu 34,4 % mai mult decât în anul anterior, și a fost influențată de condiţiile meteorologice şi, în special, de creşterea cererii în segmentul producerii energiei electrice.
Anul trecut, societatea a înregistrat un profit net de 1.854,7 milioane de lei, mai mare cu 81,03 % faţă de anul 2016, respectiv cu 830,2 milioane de lei şi un profit net pe acţiune de 4,81 lei, faţă de 2,66 lei în anul 2016.
„Marjele realizate ale profitului net (40,5 %), EBIT (47,1 %) şi EBITDA (59,1 %) sunt superioare faţă de cele raportate anul anterior (30,0 %, 36,9 % şi respectiv 46 %), ceea ce confirmă menţinerea în continuare a unei profitabilităţi ridicate a activităţii societăţii”, se arată în Raportul administratorilor 2017, dat publicității în 26 aprilie 2018.
Producția de gaze naturale
Cu cifrele realizate în 2017 în ceea ce privește livrarea de gaze naturale în consumul de gaze provenite din producţia internă, Romgaz se situează pe primul loc în top, atingând un procent de 50,53 % din totalul de gaze naturale livrate în țară, o altă bornă doborâtă.
Anul trecut, compania a raportat o producție de gaze naturale de 5.158 milioane de mc, cu 939 milioane de mc mai mult decât în cel anterior, ceea ce reprezintă o creștere de 22,2 % a producției. De asemenea, nivelul realizat în 2017 a fost de 108,6 % faţă de cel planificat.
Cifra în creștere a producției se datorează: temperaturilor mai scăzute din prima parte a anului, care au generat un consum de gaze naturale mai mare în primul trimestru, creşterii semnificative a producţiei de energie electrică la centralele care folosesc ca şi combustibil gazul metan, creşterii consumului de gaze naturale în cadrul centralei Romgaz de la Iernut care a consumat 506 milioane de mc gaze naturale, cu 77 milioane de mc mai mult decât în anul 2016, temperaturilor ridicate din vară care au dus la creşterea consumului de energie electrică.
Nivelul de producţie înregistrat a fost susţinut de continuarea proiectelor de reabilitare a producţiei în cadrul principalelor zăcăminte, realizarea operaţiilor de reparare şi recompletare la un număr de 188 de sonde, instalarea unor noi capacităţi de comprimare gaze şi punerea în exploatare a unor zăcăminte noi.
Romgaz deține, potrivit datelor oficiale, o cotă de 46,27 % a livrărilor în consumul total al României.
Producția de energie electrică
Dacă am amintit de producția în creștere a energiei electrice, trebuie să menționăm că, în 2017, aceasta a fost cu 14,5 % mai mare comparativ cu producţia realizată în anul 2016, respectiv 1.863.788 MW şi reprezintă 2,68 % din producţia totală de energie electrică a României.
Creşterea cantităţii de energie electrică a fost favorizată și de producţia redusă din surse hidro şi a centralelor eoliene, precum şi cu perioadele de frig sau de caniculă.
Cota de piaţă deţinută de Romgaz, conform Transelectrica, este de 2,95 %.
Investiții
Față de programul de investiții aprobat, Romgaz a realizat cu aproximativ 31,5 % mai puțin. Astfel, potrivit programului, Romgaz și-a propus realizarea de investiții în valoare de 1.143 milioane de lei și a raportat realizarea de investiții în cuantum de 781,8 milioane de lei. Însă îmbucurător, ținând cont de obiectivele care vizează stoparea sau menținerea la cote reduse a declinului producției, investiţiile realizate sunt mai mari cu 57,1 % decât cele din anul 2016 (497,7 milioane de lei).
De asemenea, merită precizat că, la fel ca în anii precedenți, Romgaz a finanțat investițiile exclusiv din resurse proprii, urmând ca o parte din investiţiile aferente CET Iernut să fie rambursate din Planul Naţional de Investiţii (PNI).
În 7 decembrie a fost semnat cu Ministerul Energiei contractul de finanțare nerambursabilă a investiției “Dezvoltarea Centralei Termoelectrice (CTE) Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gazeˮ, contract care presupune predarea la cheie a investiției, de la proiectare la punere în funcțiune. Contractul a fost câștigat, în 2016, de asocierea formată din Duro Felguera SA şi SC Romelectro SA, iar durata contractului este de 36 de luni. În 2017, au fost efectuate lucrări de amenajare a terenului şi au fost realizate lucrări de fundaţii extinse cu piloţi. S-au întocmit documentaţii pentru obţinerea tuturor autorizaţiilor necesare pentru execuţia lucrărilor şi exploatarea noii centrale. Au fost obţinute autorizaţiile pentru construirea noii termocentrale şi a staţiei de hidrogen. S-a livrat o turbină cu gaze împreună cu anexele acesteia şi noua staţie de hidrogen. A fost recepţionat Proiectul tehnic care se află în curs de avizare şi aprobare.
Valoarea estimată a finanțării prin PNI este de minim 227,2 milioane lei și de maxim 320,9 milioane lei, pentru că potrivit prevederilor legale nu poate depăși 25 % din valoarea totală a contractului care este în cuantum de 320 de milioane de euro.
În data de 14 decembrie 2017 a fost depusă la Ministerul Energiei prima cerere de rambursare.
Rămânând la capitolul investiții, Romgaz continuă dezvoltarea zăcământului Caragele, unde investiţiile au ajuns deja la 40 milioane de euro, iar în perioada următoare vor mai fi investiţii de circa 100 milioane de euro în noi sonde de exploatare şi evaluare. În zonă se va dezvolta, ţinând cont de intensificarea programului de explorare în zona Muntenia Nord- Est, un atelier adăugat structurii existente care să susţină dezvoltarea activităţii companiei.
Activitatea constă în realizarea unui număr important de sonde de explorare, conducte de aducţiune şi colectoare destinate sondelor cu rezultate importante la testele de producţie care urmează a fi puse în producţie.
Acorduri petroliere prelungite
Pentru un număr de zăcăminte comerciale de gaze naturale guvernate de acorduri petroliere, volumul iniţial de rezerve dovedite a fost mărit ca urmare a lucrărilor de investiţii executate.
În consecinţă, durata necesară pentru valorificarea acestora este mai mare decât cea estimată iniţial.
În acest context, în sedinţa din data de 27 septembrie 2017, Guvernul României a aprobat: Acordurile petroliere de concesiune pentru dezvoltare-exploatare şi Acordurile petroliere de concesiune pentru exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Romgaz pentru un număr de 54 zăcăminte comerciale; Acordurile petroliere de concesiune pentru dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Romgaz şi Amromco Energy SRL pentru un număr de 8 zăcăminte comerciale.
Odată cu aprobarea acestor acorduri petroliere, se confirmă existenţa drepturilor de concesiune şi, în consecinţă, dreptul de a exploata perimetrele în cauză, eliminându-se astfel riscul menţionat în Prospectul de Ofertă Publică Iniţială al Romgaz, cu privire la valabilitatea acestor acorduri petroliere.
Acţionarul principal al Romgaz este statul român cu o deținere de 70 %. Compania are o experienţă vastă în domeniul explorării şi producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani în 1909.
Romgaz este titular sau cotitular, în România, în acorduri petroliere după cum urmează:
– operaţiuni petroliere în perimetre de explorare-dezvoltare-exploatare în cadrul a 9 perimetre titular, cu cota de participare 100% şi 4 perimetre cotitular, în baza unor acorduri de concesiune;
– 154 zăcăminte comerciale;
– 7 zăcăminte incluse în categoria celor cu producţie experimentală;
– drepturi de explorare şi producţie în Slovacia şi Polonia (până în luna iune 2017).
de Ligia VORO
Citește și:
Vest Build și Infra Expert AD au câștigat licitația pentru decolmatarea Lacului Vida
Marți, 22 aprilie 2025, asocierea de firme SC Vest Build SRL (lider de asociere) și SC Infra Expert…
22 aprilie 2025
Vizită regală la Oradea
Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
22 aprilie 2025
ACI Cluj și Dico & Țigănaș, în consorțiul câștigător pentru noul Stadion Dinamo
Lucrarea de 114 milioane € va fi executată de o asociere din care mai fac parte firmele bucureștene…
22 aprilie 2025
Viarom ridică pasajul spre Spitalul Regional Cluj. Trafic deviat pe două bretele
Intersecția denivelată cu sens giratoriu și supratraversare din Florești are menirea să asigure un acces fluent către viitoarea…
22 aprilie 2025
Cum a salvat Hella 42 de tone de apă de la poluare
Compania timișeană Hella Forvia anunță de ziua Pământului că, prin proiectul ”Reciclare în loc de poluare”, a reușit…
22 aprilie 2025
Cum va arăta Castelul Teleki. A fost cumpărat la un preț modic
Proiectul european de 12 milioane de euro presupune transformarea monumentului trecut prin mai multe mâini în centru cultural…
20 aprilie 2025
Maramureșul se conectează cu Europa. “Să profitați de reconstrucția Ucrainei!”
Administrația județeană îi cere ministrului transporturilor sprijin pentru ocolitoarea reședinței de județ și drumul rapid Baia Mare –…
18 aprilie 2025
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Investiții
Vest Build și Infra Expert AD au câștigat licitația pentru decolmatarea Lacului Vida
Marți, 22 aprilie 2025, asocierea de firme SC Vest Build SRL (lider de asociere) și SC Infra Expert…
22 aprilie 2025
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Proiectul ZenAiOS vrea să facă din Oradea un Mecca AI în domeniul medical
Implicarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății, proiect anunțat de orădeanul George Haber în urmă cu un an, care…
17 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
Homplex accelerează investițiile în inovație și leadership pentru a livra soluții smart în infrastructură
Homplex, companie antreprenorială românească specializată în furnizarea de soluții inovatoare pentru siguranță, confort și eficiență energetică, își consolidează…
16 aprilie 2025
Se pregătește inaugurarea noului pod hobanat peste Someș la Satu Mare
Lucrările la noul pod hobanat peste râul Someș din Satu Mare se apropie de final. Primarul Kereskenyi Gabor…
16 aprilie 2025
Un nou pasaj suprateran pe Centura Oradea peste linia Tram-trenului spre Băile Felix
Consiliul Județean Bihor a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de realizare a unui pasaj rutier suprateran…
15 aprilie 2025
Infrastructură
Viarom ridică pasajul spre Spitalul Regional Cluj. Trafic deviat pe două bretele
Intersecția denivelată cu sens giratoriu și supratraversare din Florești are menirea să asigure un acces fluent către viitoarea…
22 aprilie 2025
Maramureșul se conectează cu Europa. “Să profitați de reconstrucția Ucrainei!”
Administrația județeană îi cere ministrului transporturilor sprijin pentru ocolitoarea reședinței de județ și drumul rapid Baia Mare –…
18 aprilie 2025
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Drumul spre minicentura de nord a Clujului, modernizat după 15 ani
Între timp, numărul locuitorilor din comuna Chinteni s-a mărit de la 1.700 la 7.000. Șoseaua nu este recepționată,…
16 aprilie 2025
Se pregătește inaugurarea noului pod hobanat peste Someș la Satu Mare
Lucrările la noul pod hobanat peste râul Someș din Satu Mare se apropie de final. Primarul Kereskenyi Gabor…
16 aprilie 2025
Centura Făgărașului, 6 km de drum nou, finalizată de STRABAG cu 6 luni mai devreme
Centura Municipiului Făgăraș, în valoare de 47 milioane lei, construită de compania STRABAG, a depășit 90% grad de…
15 aprilie 2025
Un nou pasaj suprateran pe Centura Oradea peste linia Tram-trenului spre Băile Felix
Consiliul Județean Bihor a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de realizare a unui pasaj rutier suprateran…
15 aprilie 2025
În vizită la Primărie, ambasadorul Țărilor de Jos a pedalat prin Oradea
Primăria Oradea a avut luni, 14 aprilie 2025, onoarea de a primi vizita Excelenței Sale Willemijn van Haaften,…
14 aprilie 2025
Turism
Vest Build și Infra Expert AD au câștigat licitația pentru decolmatarea Lacului Vida
Marți, 22 aprilie 2025, asocierea de firme SC Vest Build SRL (lider de asociere) și SC Infra Expert…
22 aprilie 2025
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene
Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
16 aprilie 2025
Oradea descoperită prin tururi ghidate ale comorilor arhitecturale
Începe Oradea City Hunt, ediția 2025, turul interactiv al comorilor arhitecturale din centrul orașului. Oradea City Hunt reprezintă o…
16 aprilie 2025
Lucrători indieni și nepalezi în creierii Munților Șureanu
Ajunși în creierii Munților Șureanu, acolo unde odinioară rezida nucleul stăpânirii dace, apoi romane, la Resortul Sf. Petru,…
15 aprilie 2025
Performanțele firmelor din Brașov, Covasna și Harghita, celebrate la Gala The Voices of Business
Transilvania Business a continuat seria evenimentelor de prestigiu în care premiază performanța în afaceri, organizând Gala The Voices…
14 aprilie 2025
Aradul mizează pe „Turismul de o zi”
Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
11 aprilie 2025
Educație
Vizită regală la Oradea
Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
22 aprilie 2025
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
ARDT Oradea, ONG-ul născut dintr-un pariu, a aniversat 10 ani
Sala de evenimente Fix a Palatului Baroc din Oradea a găzduit, marți seara, 15 aprilie 2025, aniversarea de…
16 aprilie 2025
Oradea descoperită prin tururi ghidate ale comorilor arhitecturale
Începe Oradea City Hunt, ediția 2025, turul interactiv al comorilor arhitecturale din centrul orașului. Oradea City Hunt reprezintă o…
16 aprilie 2025
O echipă a Universității Oradea a câștigat un loc I la Robotic Tournament din Polonia
Echipa de robotică TOR, formată din studenți și absolvenți ai Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică (IMT) din…
15 aprilie 2025
Apare o nouă facultate la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj
Senatul Universității Iuliu Hațieganu (UMFIH) a validat numirea conferențiarului Cosmin Caraiani în funcția de decan al celei mai…
15 aprilie 2025
Colaborări cu impact: o firmă locală poate să devină globală fără să iasă din Cluj
Într-un Cluj în continuă transformare, unde companiile caută nu doar eficiență, ci și autenticitate, parteneriatele care pun oamenii…
15 aprilie 2025
Zi de Zi știri economice:
