De la listarea la Bursa de Valori București și London Stock Exchange, Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaș a obținut în 2017 cele mai bune rezultate financiare. Potrivit raportului administratorilor dat publicității la sfârșitul lunii aprilie, compania a înregistrat un profit net cu peste 80 % mai mare decât în 2016 și a avut o cotă de piață pe segmentul de producție de gaze naturale de 50,53 %.
Romgaz, cel mai important producător autohton de gaze naturale, a raportat, pentru anul financiar 2017, cele mai bune rezultate financiare de la listarea companiei la Bursa de Valori București și London Stock Exchange.
Romgaz a obținut în 2017 o cifră de afaceri de 4.585 de milioane de lei, în creștere cu 34,4 % mai mult decât în anul anterior, și a fost influențată de condiţiile meteorologice şi, în special, de creşterea cererii în segmentul producerii energiei electrice.
Anul trecut, societatea a înregistrat un profit net de 1.854,7 milioane de lei, mai mare cu 81,03 % faţă de anul 2016, respectiv cu 830,2 milioane de lei şi un profit net pe acţiune de 4,81 lei, faţă de 2,66 lei în anul 2016.
„Marjele realizate ale profitului net (40,5 %), EBIT (47,1 %) şi EBITDA (59,1 %) sunt superioare faţă de cele raportate anul anterior (30,0 %, 36,9 % şi respectiv 46 %), ceea ce confirmă menţinerea în continuare a unei profitabilităţi ridicate a activităţii societăţii”, se arată în Raportul administratorilor 2017, dat publicității în 26 aprilie 2018.
Producția de gaze naturale
Cu cifrele realizate în 2017 în ceea ce privește livrarea de gaze naturale în consumul de gaze provenite din producţia internă, Romgaz se situează pe primul loc în top, atingând un procent de 50,53 % din totalul de gaze naturale livrate în țară, o altă bornă doborâtă.
Anul trecut, compania a raportat o producție de gaze naturale de 5.158 milioane de mc, cu 939 milioane de mc mai mult decât în cel anterior, ceea ce reprezintă o creștere de 22,2 % a producției. De asemenea, nivelul realizat în 2017 a fost de 108,6 % faţă de cel planificat.
Cifra în creștere a producției se datorează: temperaturilor mai scăzute din prima parte a anului, care au generat un consum de gaze naturale mai mare în primul trimestru, creşterii semnificative a producţiei de energie electrică la centralele care folosesc ca şi combustibil gazul metan, creşterii consumului de gaze naturale în cadrul centralei Romgaz de la Iernut care a consumat 506 milioane de mc gaze naturale, cu 77 milioane de mc mai mult decât în anul 2016, temperaturilor ridicate din vară care au dus la creşterea consumului de energie electrică.
Nivelul de producţie înregistrat a fost susţinut de continuarea proiectelor de reabilitare a producţiei în cadrul principalelor zăcăminte, realizarea operaţiilor de reparare şi recompletare la un număr de 188 de sonde, instalarea unor noi capacităţi de comprimare gaze şi punerea în exploatare a unor zăcăminte noi.
Romgaz deține, potrivit datelor oficiale, o cotă de 46,27 % a livrărilor în consumul total al României.
Producția de energie electrică
Dacă am amintit de producția în creștere a energiei electrice, trebuie să menționăm că, în 2017, aceasta a fost cu 14,5 % mai mare comparativ cu producţia realizată în anul 2016, respectiv 1.863.788 MW şi reprezintă 2,68 % din producţia totală de energie electrică a României.
Creşterea cantităţii de energie electrică a fost favorizată și de producţia redusă din surse hidro şi a centralelor eoliene, precum şi cu perioadele de frig sau de caniculă.
Cota de piaţă deţinută de Romgaz, conform Transelectrica, este de 2,95 %.
Investiții
Față de programul de investiții aprobat, Romgaz a realizat cu aproximativ 31,5 % mai puțin. Astfel, potrivit programului, Romgaz și-a propus realizarea de investiții în valoare de 1.143 milioane de lei și a raportat realizarea de investiții în cuantum de 781,8 milioane de lei. Însă îmbucurător, ținând cont de obiectivele care vizează stoparea sau menținerea la cote reduse a declinului producției, investiţiile realizate sunt mai mari cu 57,1 % decât cele din anul 2016 (497,7 milioane de lei).
De asemenea, merită precizat că, la fel ca în anii precedenți, Romgaz a finanțat investițiile exclusiv din resurse proprii, urmând ca o parte din investiţiile aferente CET Iernut să fie rambursate din Planul Naţional de Investiţii (PNI).
În 7 decembrie a fost semnat cu Ministerul Energiei contractul de finanțare nerambursabilă a investiției “Dezvoltarea Centralei Termoelectrice (CTE) Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gazeˮ, contract care presupune predarea la cheie a investiției, de la proiectare la punere în funcțiune. Contractul a fost câștigat, în 2016, de asocierea formată din Duro Felguera SA şi SC Romelectro SA, iar durata contractului este de 36 de luni. În 2017, au fost efectuate lucrări de amenajare a terenului şi au fost realizate lucrări de fundaţii extinse cu piloţi. S-au întocmit documentaţii pentru obţinerea tuturor autorizaţiilor necesare pentru execuţia lucrărilor şi exploatarea noii centrale. Au fost obţinute autorizaţiile pentru construirea noii termocentrale şi a staţiei de hidrogen. S-a livrat o turbină cu gaze împreună cu anexele acesteia şi noua staţie de hidrogen. A fost recepţionat Proiectul tehnic care se află în curs de avizare şi aprobare.
Valoarea estimată a finanțării prin PNI este de minim 227,2 milioane lei și de maxim 320,9 milioane lei, pentru că potrivit prevederilor legale nu poate depăși 25 % din valoarea totală a contractului care este în cuantum de 320 de milioane de euro.
În data de 14 decembrie 2017 a fost depusă la Ministerul Energiei prima cerere de rambursare.
Rămânând la capitolul investiții, Romgaz continuă dezvoltarea zăcământului Caragele, unde investiţiile au ajuns deja la 40 milioane de euro, iar în perioada următoare vor mai fi investiţii de circa 100 milioane de euro în noi sonde de exploatare şi evaluare. În zonă se va dezvolta, ţinând cont de intensificarea programului de explorare în zona Muntenia Nord- Est, un atelier adăugat structurii existente care să susţină dezvoltarea activităţii companiei.
Activitatea constă în realizarea unui număr important de sonde de explorare, conducte de aducţiune şi colectoare destinate sondelor cu rezultate importante la testele de producţie care urmează a fi puse în producţie.
Acorduri petroliere prelungite
Pentru un număr de zăcăminte comerciale de gaze naturale guvernate de acorduri petroliere, volumul iniţial de rezerve dovedite a fost mărit ca urmare a lucrărilor de investiţii executate.
În consecinţă, durata necesară pentru valorificarea acestora este mai mare decât cea estimată iniţial.
În acest context, în sedinţa din data de 27 septembrie 2017, Guvernul României a aprobat: Acordurile petroliere de concesiune pentru dezvoltare-exploatare şi Acordurile petroliere de concesiune pentru exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Romgaz pentru un număr de 54 zăcăminte comerciale; Acordurile petroliere de concesiune pentru dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Romgaz şi Amromco Energy SRL pentru un număr de 8 zăcăminte comerciale.
Odată cu aprobarea acestor acorduri petroliere, se confirmă existenţa drepturilor de concesiune şi, în consecinţă, dreptul de a exploata perimetrele în cauză, eliminându-se astfel riscul menţionat în Prospectul de Ofertă Publică Iniţială al Romgaz, cu privire la valabilitatea acestor acorduri petroliere.
Acţionarul principal al Romgaz este statul român cu o deținere de 70 %. Compania are o experienţă vastă în domeniul explorării şi producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani în 1909.
Romgaz este titular sau cotitular, în România, în acorduri petroliere după cum urmează:
– operaţiuni petroliere în perimetre de explorare-dezvoltare-exploatare în cadrul a 9 perimetre titular, cu cota de participare 100% şi 4 perimetre cotitular, în baza unor acorduri de concesiune;
– 154 zăcăminte comerciale;
– 7 zăcăminte incluse în categoria celor cu producţie experimentală;
– drepturi de explorare şi producţie în Slovacia şi Polonia (până în luna iune 2017).
de Ligia VORO
Citește și:
Bateria Velionic – instalată deja în peste 200 de locuințe din România
Veltol Energy aduce inovație în stocarea energiei pentru consumatorii care vor mai mult decât statutul de prosumator. Compania…
30 iunie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Premier Energy beneficiază de servicii de Market Maker al Emitentului din partea BRK Financial Group de la 1 iulie
Premier Energy (simbol bursier: PE), unul dintre jucătorii de infrastructură energetică integrată vertical cu cea mai rapidă creștere…
30 iunie 2025
Ardealul de Nord cere de cinci ori suma alocată mobilității urbane
Solicitările în cele șase județe ale Regiunii Nord-Vest (RNV) sunt de 2,1 miliarde de euro, însă fondurile disponibile…
30 iunie 2025
Apare un parc fotovoltaic de 5 milioane € în Sudul Bistriței
Noul obiectiv din extravilanul municipiului este finanțat prin Fondul de Modernizare (FM) și trebuie să fie gata până…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Colliers Romania appointed to coordinate the repositioning process for Unirea Shopping Centre in Bucharest and Brașov
Colliers Romania has been appointed to coordinate the repositioning process for two shopping centres – Unirea Shopping Centre…
30 iunie 2025
Investiții
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Goldbach Group demarează un proiect de retail în cartierul Maurer Residence din Târgu Mureș
Goldbach Group, holding ce reunește opt companii care se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor proiecte complexe…
30 iunie 2025
Biblioteca „Gheorge Șincai” se reinventează: digitalizare și cafenea literară
Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea se apropie de final, cu un stadiu de…
28 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Business de 8 miliarde lei în Arad: Ce companii au dominat economia județului în 2024
La peste 8,04 miliarde de lei se ridică cifra de afaceri pe anul 2024 a primelor 10 firme…
27 iunie 2025
Investiții de aproape 100 de milioane de lei în modernizarea a cinci parcuri orădene
În perioada următoare vor fi semnate contractele de lucrări pentru modernizarea a cinci parcuri importante din Oradea. Modernizarea…
27 iunie 2025
Infrastructură
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august
Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Daniela Hagmann, CEO Geodata Services: Economiile produse de digitalizarea administrației publice cât bugetul Ministerului Sănătății
În pas cu constructorii consacrați, administrațiile publice evoluează pe linia digitalizării și, implicit, a standardizării proceselor înspre eficientizarea…
20 iunie 2025
Turism
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Festivalul Medieval revine în perioada 4-6 iulie 2025, în Oradea
Noutățile Festivalului Medieval de la Oradea sunt bătăliile cu vikingi de pe Crișul Repede și demonstrațiile trupelor de…
20 iunie 2025
În weekend se deschide oficial sezonul de vară la Ghioroc – „Litoralul Vestului”
În cadrul unui peisaj estival, la doar câțiva kilometri de Arad, pe plaja de la Ghioroc, s-a deschis…
19 iunie 2025
,,Gusturi și tradiții DE BIHOR” în Ștei
Sâmbătă și duminică, 5 și 6 iulie 2025, va fi organizată prima ediție a evenimentului ,,Gusturi și tradiții…
19 iunie 2025
Educație
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a ajuns la Cluj
Roxana Mînzatu a analizat, la sediul celei mai mari universități din România, noul proiect european „Union of Skills”.…
28 iunie 2025
Marketing și networking pentru antreprenorii bănățeni la Connect Timișoara
Călin Biriș a fost invitat de BizzClub și Connect Timișoara să vorbească antreprenorilor bănățeni despre marketing în cele…
28 iunie 2025
Digitalizare cu fonduri europene pentru bibliotecile din județul Arad
11 biblioteci din Municipiul Arad și din județul Arad fi vor dotate cu echipamente informatice, banii provenind din…
26 iunie 2025
Start în forță: șase afaceri creative intră în Incubatorul Cresc Oradea Mare
Șase startup-uri din domenii precum energie regenerabilă, publicitate, branding sau încălțăminte personalizată și-au găsit locul în Incubatorul de…
26 iunie 2025
Ministrul educației: “Dăm burse de 1,7 miliarde € fără să fim o forță economică”
Daniel David consideră că România are unul din cele mai generoase sisteme europene de burse, însă impactul acestuia…
25 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
