În 12 iunie, Asociația Tășuleasa Social a lansat la Alba Iulia proiectul „Via Transilvanica – Drumul care unește”. Conform portalului wwww.timponline.ro, drumul de 950 km va străbate țara de la Drobeta Turnu Severin până la Putna. Întrucât în România toate circuitele pot fi parcurse numai cu mașina, Tășuleasa Social și-a propus, în Anul Centenarului, având ca sursă de inspirație potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranță din Statele Unite sau India, să înceapă amenajarea unui astfel de drum care să pornească de la Drobeta Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol – și, străbătând toată Transilvania, să ajungă la Putna, locul de odihnă al lui Ștefan cel Mare. Traseul va străbate 11 județe.
Mai multe detalii despre proiect se pot găsi pe site-ul www.viatransilvanica.com
Prima sută de kilometri, prin Sovata
Traseul a fost inaugurat de Alin Ușeriu, Mircea Miclea, Toma Farcane și Voicu Bojan. Pentru început, aceștia au abordat prima sută de kilometri a circuitului, într-un interval fixat de 10 zile. Cei patru drumeți cu vocație au consemnat cu scrupulozitate, expresivitate și emoție fiecare zi în parte, publicând apoi textul pe pagina de Facebook a asociației (https://www.facebook.com/tasuleasasocial). Călătoria lor se apropie de final, dar până atunci, redăm mai jos nota de călătorie aferentă zilei a șasea, în care drumeții au poposit și în frumoasa stațiune mureșeană Sovata. Textul îi aparține lui Voicu Bojan, care poate fi găsit pe site-ul https://pressone.ro/autor/voicu/.
„Ziua a șasea. Etapă scurtă de la Câmpul Cetății până la Sovata, printre urși, tiruri și o grămadă de turişti.
Pensiunea la care stăm e dichisită și are mâncare excelentă. Varza secuiască / Székelygulyás e un soi de varză a la Cluj, dar e făcută cu varză dulce, smântână, carne de porc și o combinație de condimente în care se amestecă boia dulce, dafin, chimen și cimbru. Alunecă pe gâtlejul călătorului tare versatil.
Lângă pensiune curge un râu, lângă care e un ciubăr cu apă caldă, lângă care e o terasă, lângă care un teren vast cu gazon și balansoare și tot așa. Peste drum se construiește cu zel o altă pensiune, parcă și mai stilată. Zgomotul de flex în acțiune te scoate rapid din amorțeala dimineții.
Sincer, nu-ți prea vine să te avânți la drum, mai ales că se anunță o zi caldă și umedă. În juma de oră, într-adevăr, curge apa pe noi, iar tricoul pe care l-ai dat de dimineață drept curat, acum își arată fața hâdă. Dar pădurea prin care trecem e fabuloasă.
Decidem că azi facem o etapă mai scurtă, doar vreo 15 km până la Sovata, peste dealuri. Cumva, undeva pe acest traseu, trebuie să ne mai lingem și rănile. Măcar o după-amiază, ca să ne ajungă sufletele din urmă.
Cum plecăm la drum, ni se adaugă un om pe bicicletă. În coș are o pâine mare, proaspătă.
’Nu vreți pâine? Avem aici o brutărie specială. Sunt pensionar, ne retragem vara cu soția aici, la cabana noastră. Suntem din Târgu Mureș. E o zonă frumoasă asta, dar acum încep să coboare urșii-n sat. Au tupeu. Să umblați cu grijă prin pădure. Pe acolo trebuie să o luați, până pe culme. Apoi coborâți în șosea, la Săcădat.’
Drumul prin pădure e noroios și alunecos. Peste tot, urme de urs care se pare, a alunecat și el, ca noi. Hribi frumoși după ploaie, dar ce să faci cu ei? Că doar n-o să facem tocană din mers. Rătăcire inevitabilă într-o poiană, unde se pierde drumul. Mereu aceeași poveste. Lucruri care par limpezi ca lumina în vale, nu stau la fel pe culmi.
Coborâm până la șosea printre case de vacanță cu piscină, unde tinere îmbrăcate sumar adastă la soare în șezlonguri. E frumos și peisajul. Încercăm să ne uităm la el.
E ciudat pe șosea. Tiruri încărcate cu lemne dau să ne măture în șanț de pe șoseaua cam îngustă. Căruțași se crucesc la noi. Umbrele noastre pe asfalt privite așa, din mers, la ceasul amiezii, par niște umbre de țestoase ninja.
Șinele de mocăniță taie periodic șoseaua până dăm un izvor unde un bunic în cărucior electric vine cu nepotul lui pe bicicletă, să ia apă.
Nepotul grăsuliu pune sticla de apă sub jet, se uită fix la ea și cade adânc pe gânduri. Timpul parcă se suspendă. Mi-aș da o mână să pot transcrie exact ce-i trece lui acum prin minte. Când se umple sticla, mulțumește și pleacă.
Neavând altceva mai bun la îndemână, ca să uităm de soarele care ne toropește, vorbim despre acest copil. De aici, sărim un pic în teologie. De ce oare copiii apar mereu în Evanghelii ca niște ființe speciale?
Apare recurent ideea că pruncii sunt adevărații moștenitori ai Împărăției. Poate fiindcă Dumnezeu, ca să se facă mai bine înțeles, le trimite oamenilor un copil-semn? Sau poate fiindcă doar copiii, care nu au un balast prea împovărător de trecut și nici mari proiecții despre viitor știu cel mai bine să valorizeze clipa, prezentul care li s-a dat?
Povestim lucruri din astea, în timp ce eu în zadar încerc să înțep cu bățul corcodușe căzute lângă drum. Nu nimeresc nici măcar una din 20, așa că mă las. Pe placa de intrare în Sovata stă un dezacord delicios: ‘Localitate supravegheat video’.Cândva, Sovata era doar un fel de loc de legendă, care umbla cu versurile astea agățate de gât: ‘Du-mă mamă la Sovata / Să-l cunosc și io pe tata’.
De ce? Fiindcă era o stațiune recunoscută pentru faptul că apele sărate de aici vindecau diverse afecțiuni ginecologice, ba chiar și stimulau fertilitatea. Faptul că în jur existau două unități militare sporea eficacitatea sesiunilor de tratament cu o asemenea rată de succes, încât unele femei se întorceau de la băi gata însărcinate.
Nu știu acum câți ani am fost ultima dată în Sovata, dar țin minte câteva lucruri. Era duminică și tocmai dormisem într-un fel de căsuță insalubră din carton presat. Părea un loc cam pierdut, fără viitor. Lângă Lacul Ursul trona demn un urs împăiat, cu blana roasă, cu care ne-am făcut o poză, la mișto. Aveam o rablă de Dacie, în jiglerul căreia trebuia suflat puternic, la intervale regulate dacă voiai să pornească.
Azi, nimic nu seamănă cu ce era pe atunci. Stațiunea e modernă, frumoasă, plină de flori și spa-uri. Poți merge cu mocănița până la Câmpul Cetății, te poți împușca la paintball, poți face ture călare sau poți zăcea pe un șezlong lângă o piscină. Pensiunile se luptă să aibă aranjamente florale și stâncării de revistă, neapărat cu tufe mari de lavandă.
Ghirlande de mușcate stau agățate pe stâlpi în straturi. Un domn respectabil, trece peste zebră cu o creangă plină de vișine în mâna dreaptă. E un aer de pace universală, doar urcăm spre stațiune tocmai pe Strada Liniștii.
Acolo, totul renovat, plin de lume şi restaurante cu meniuri care îţi sugerează că poate ai nimerit, din greșeală, în ceva rai culinar: tocană de burtă de vacă cu ceapă, berbecuț la grătar, papricaș de somn cu tăiței secuiești, coaste cu sos dulce de chilli, fix ca-n America. Și un cupaj de vin alb de Miniș, meșterit de Bala Geza, pentru cine cunoaște. În frapieră cu gheață. Două, vă rugăm.
Îmi aduc aminte de o carte cu nume frumos, scrisă de Rubem Alves: ‘Cartea cuvintelor bune de mâncat sau bucătăria ca parabolă teologică’. Acolo se sugerează că gastronomia poate fi un soi de antecameră a Raiului. Cu acest gând în minte, mestecăm alene și refuzăm să numărăm în gând vreo calorie.
Ni se strecoară în suflete ispita să ne oprim aici, dar o alungăm cum alungi o muscă de pe coșul cu pâine. Doamne, și ce pâine mai au secuii ăștia… din aia densă, grea, un pic acrișoară, cu coajă groasă…”
(S.T.)
Citește și:
Gilles Ballot, CEO Carrefour România, a fost numit Președinte FIC
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a anunțat, într-un comunicat de presă, noua echipă de conducere pentru mandatul 2025-2026. Gilles…
13 iunie 2025
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Un popor de sedentari. De ce nu fac românii sport
Dacă Transilvania și Banatul au o infrastructură sportivă mai bine dezvoltată, Moldova este pe ultimul loc în țară,…
12 iunie 2025
Vibre Hotel- rafinamentul unor noi repere în ospitalitate
“Pentru noi, cheia succesului constă în scopul care ne inspiră și în construirea unor procese operaționale solide, care…
12 iunie 2025
Bosch, performanțe consolidate în România
2,6 miliarde lei (529,5 milioane euro) din vânzări consolidate către terți Vânzări nete totale de 11,9 miliarde lei…
12 iunie 2025
Facerea Transilvania Business. Gânduri
Iunie 2010. Anul 1, numărul 1 al revistei Transilvania Business. O revistă economică regională, care să contrabalanseze cumva…
12 iunie 2025
Politehniștii clujeni au testat “Autostrada Erbașu”
Constructorii sectorului Suplacu de Barcău – Chiribiș al A3 le-au prezentat stadiul lucrărilor și le-au explicat provocările proiectului.…
12 iunie 2025
Academia Viitorul și-a luat ca partener Banca Transilvania
Cea mai mare bancă din România se va implica în proiecte comune de responsabilitate socială, educație nonformală și…
12 iunie 2025
Investiții
Gilles Ballot, CEO Carrefour România, a fost numit Președinte FIC
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a anunțat, într-un comunicat de presă, noua echipă de conducere pentru mandatul 2025-2026. Gilles…
13 iunie 2025
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Bosch, performanțe consolidate în România
2,6 miliarde lei (529,5 milioane euro) din vânzări consolidate către terți Vânzări nete totale de 11,9 miliarde lei…
12 iunie 2025
Primul tramvai, din cele nouă, achiziționate prin PNRR, a ajuns la Oradea
Astra Vagoane Călători SA a livrat, joi, 12 iunie 2025, primul tramvai din cele nouă, contractate de Municipiul…
12 iunie 2025
Oradea, partener într-un proiect european de luptă contra valurilor de căldură
Municipiul Oradea este partener într-un proiect european ambițios – LIFE COOL ZONE – „Cooperare municipală inovatoare și soluții…
12 iunie 2025
Oradea, capitala inovării și a digitalizării, cu ocazia Oradea Innovation Day
Transformarea digitală a mediului economic și a instituțiilor publice din administrație și sănătate în centrul atenției la Oradea…
11 iunie 2025
Industry 4.0: Cum a rezolvat ebm-papst România retenția forței de muncă
Una dintre companiile premiate la Gala Transilvania Business 15 ani, și unul dintre partenerii de cursă lungă ai…
11 iunie 2025
Județul Cluj se implică în reconstrucția Ucrainei. Finanțarea, pasată firmelor
Forul județean intră în parteneriat cu două agenții de dezvoltare regională, însă nu contribuie financiar, ci doar prin…
11 iunie 2025
Infrastructură
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Politehniștii clujeni au testat “Autostrada Erbașu”
Constructorii sectorului Suplacu de Barcău – Chiribiș al A3 le-au prezentat stadiul lucrărilor și le-au explicat provocările proiectului.…
12 iunie 2025
Robotul zidar, în acțiune la nZEB Expo 2025
nZEB Expo, cel mai mare eveniment din România dedicat construcțiilor eficiente energetic, își deschide porțile vinerea aceasta, pe…
11 iunie 2025
Marius Șoflete, co-organizator: nZEB Expo, un catalizator pentru construcții mai bune
Marius Șoflete este un pionier în domeniul proiectării și construcției de case pasive, iar remarcabil este că se…
10 iunie 2025
Maxim 27 km noi din Autostrada Transilvania în acest an
Specialiștii în infrastructură dau șanse porțiunilor cu începere de la Poarta Sălajului doar în cazul în care statul…
9 iunie 2025
ARL Cluj – Strabag a ridicat o treime din Pasajul Italsofa
Constructorul clujean toarnă structurile de susținere și lucrează la rampa de acces, breteaua de legătură Șomcuta și terasamentele…
6 iunie 2025
Exproprierile pe Centura Metropolitană a Clujului costă 200 milioane €
Primăria Cluj-Napoca (PCN) a dat liber la proiectarea tronsonului cel mai consistent al viitoarei șosele de mare viteză…
5 iunie 2025
Euras are un an să reabiliteze Palatul Administrativ din Cluj
Conducerea Instituției Prefectului Cluj i-a pus în vedere antreprenorului termenul limită în care trebuie să se încadreze cu…
5 iunie 2025
Turism
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 25 de crame, în Cetatea Oradea, în weekend
Asociația pentru Cultura și Civilizația Vinurilor Millésime organizează cea de-a VII-a ediție a Salonului Vinurilor Millésime, în perioada…
10 iunie 2025
Radisson Blu Hotel, Bucharest prezintă „Art in Motion” – o expoziție pop-up de artă, în colaborare cu Art Safari
Radisson Blu Hotel, București, cel mai mare complex hotelier de cinci stele din România, anunță lansarea „Art in…
10 iunie 2025
Manejul din Cazarma Husarilor din Oradea, reabilitat cu fonduri europene
A fost aprobat proiectul „Consolidarea rolului culturii și turismului durabil în Oradea și Debrecen”, prin care va fi…
9 iunie 2025
Bihorul va avea strategie de dezvoltare turistică pe termen mediu și lung
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat marți, 2 iunie 2025, contractul pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare…
5 iunie 2025
Trenul electric PESA, prezentat în 22 mai la Oradea, a intrat în probe
După sosirea în țară, prezentat în cadrul Conferinței de Operatorie Feroviară și Material Rulant, organizată de Club Feroviar,…
5 iunie 2025
NTT DATA a actualizat varianta de mobil pentru Via Transilvanica
Asociația Tășuleasa Social (ATS) a anunțat noua unealtă digitală pentru descoperirea traseului turistic care străbate România. „Ești pregătit…
4 iunie 2025
Lufthansa a inaugurat oficial legătura între Aeroportul Oradea și Munchen
Marți, 3 iunie 2025, Lufthansa a inagurat oficial cursele dintre Aeroportul Oradea și Aeroportul din Munchen. Vor fi…
3 iunie 2025
Educație
Universitarii kazahi vor să se implice în cercetare la Cluj
Colaborarea academică în domeniul cercetării, inițiative comune de inovare și cooperare instituțională la nivel internațional sunt principalele direcții…
12 iunie 2025
Expoziția „Puterea Leului. Istoria banilor în România”, în Cetatea Oradea
Iubitorii de numismatică, iubitorii de cultură, iubitorii de istorie, nu trebuie să rateze expoziția „Puterea Leului. Istoria banilor…
11 iunie 2025
Oradea, capitala inovării și a digitalizării, cu ocazia Oradea Innovation Day
Transformarea digitală a mediului economic și a instituțiilor publice din administrație și sănătate în centrul atenției la Oradea…
11 iunie 2025
UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, destinație internațională de top pentru educația medicală, tot mai atractivă pentru studenți din întreaga lume
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca continuă să fie un veritabil pilon al excelenței în învățământul…
11 iunie 2025
Industry 4.0: Cum a rezolvat ebm-papst România retenția forței de muncă
Una dintre companiile premiate la Gala Transilvania Business 15 ani, și unul dintre partenerii de cursă lungă ai…
11 iunie 2025
Performanța la bac, încurajată de Untold
Creatorii festivalului îi susțin pe elevii de nota 10 ai României prin cea mai longevivă inițiativă de încurajare a…
11 iunie 2025
Marius Șoflete, co-organizator: nZEB Expo, un catalizator pentru construcții mai bune
Marius Șoflete este un pionier în domeniul proiectării și construcției de case pasive, iar remarcabil este că se…
10 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 25 de crame, în Cetatea Oradea, în weekend
Asociația pentru Cultura și Civilizația Vinurilor Millésime organizează cea de-a VII-a ediție a Salonului Vinurilor Millésime, în perioada…
10 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
