Ovidiu Dancu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, a semnat recent, la Alba Iulia, alături de reprezentanţi ai altor zece judeţe din România şi în prezenţa unor reprezentanţi ai Ministerului Turismului şi ai Preşedinţiei României, Memorandumul de demarare a proiectului „Via Transilvanica”, iniţiat în premieră pentru România de Asociaţia Tăşuleasa Social din Bistriţa Năsăud.
Mesaj de unitate, în Anul Centenarului
Potrivit prevederilor Memorandumului, Asociaţia Tăşuleasa Social se angajează să elaboreze detaliile proiectului „Via Transilvanica”, să realizeze managementul proiectului, să implementeze proiectul, să asigure promovarea proiectului şi să asigure sustenabilitatea pe termen lung a proiectului, iar autorităţile publice locale şi centrale se angajează să sprijine realizarea proiectului, în conformitate cu legislaţia din vigoare, să promoveze proiectul şi să contribuie la sustenabilitatea pe termen lung a proiectului.
„În data de 12 iunie, a avut loc la Alba Iulia o întâlnire organizată de Asociaţia Tăşuleasa Social, în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Judeţean Bistriţa – cele două Consilii Judeţene promotoare a proiectului în care sunt implicate 11 Consilii Judeţene, prilej cu care a fost semnat Memorandumul de colaborare care presupune asumarea de către fiecare judeţ a realizării traseului pe partea administrativă care îi aparţine. Traseul este unul simbolic, de la Drobeta Turnu Severin până la Putna, cuprinde mai multe zone geografice ale României. Fiind lansat în Anul Centenarului, mesajul proiectului este de unire a românilor prin acest drum care străbate de la un capăt la altul România”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Ovidiu Dancu.
Principele Nicolae al României, promotor al proiectului
Proiectul „Via Transilvanica” îi are ca promotori pe actorul Marcel Iureş, Principele Nicolae al României, Mircea Miclea, fost ministru al Învăţământului, Tibi Uşeriu şi Toma Coconea şi îşi propune să amenajeze un drum turistic care să străbată Transilvania, de la Drobeta Turnu Severin până în Bucovina, astfel încât cei 950 de kilometri ai traseului să pună în valoare bogăţiile cultural-istorice şi naturale ale ţinutului transilvănean şi să poată fi parcurşi prin drumeţie la pas, călare sau cu bicicleta.
Traseu simbolic
Traseul începe de la Drobeta Turnu Severin, locul pe unde a intrat în ţară Regele Carol I întemeind România Modernă. Prin Munţii Cerne, drumul ajunge la davele dacice, înălţându-se la Sarmisegetuza Regia. Din in inima ţării, traseul leagă capitala Marii Uniri de Bucovina până la Putna, unde se odihneşte Ştefan cel Mare.
Reprezentanţii Asociaţiei Tăşuleasa Social au împărţit traseul în şapte regiuni una dintre acestea numindu-se „Călimani”. Traseul porneşte de la Sovata, trece peste Dealurile Mureşului spre Reghin şi se îndreaptă către Monor, Posmuş şi Şieu. De la Orheiu Bistriţei, drumul urcă spre Munţii Călimani în dreptul localităţii Bistriţa Bârgăului, prin Valea Bistriţei, spre Pasul Tihuţa.
Alex TOTH
Citește și:
Selina, cea mai mare companie de construcții din vestul României, a ieșit din insolvență
Societatea CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare, anunță finalizarea cu succes a procesului de reorganizare a constructorului…
26 martie 2023
A 11-a ediție a International Robotics Championship va avea loc la Oradea
Între 20 și 22 aprilie, Oradea va deveni un hub internațional de robotică, unde vor participa peste 500…
26 martie 2023
15 milioane de euro pentru dotarea școlilor din Oradea cu mobilier și echipamente IT
Toate unitățile de învățământ din Oradea, aflate în subordinea Consiliului Local, vor putea fi dotate cu mobilier, echipamente…
26 martie 2023
Merck se implică într-un proiect de cercetare la Cluj
Gigantul american al vaccinurilor a intrat într-un proiect cu cea mai mare universitate din România. Merck Sharp &…
25 martie 2023
Ambasadorul României în Ungaria, în vizită la Simex și Podgoria Silvania
Gabriel-Cătălin Șopandă, ambasadorul țării noastre în Ungaria, s-a aflat într-o vizită de lucru în județul Sălaj. Ambasadorul a…
25 martie 2023
Brokerii clujeni, promotori ai transparenței la bursă
Grupurile clujene Banca Transilvania (BT) și BRK au făcut parte din comisia care a schimbat “regulile jocului” în…
25 martie 2023
Turda va avea teren de fotbal omologat UEFA
Au debutat lucrările de construire a bazei sportive de tip 1 din municipiul clujean. Compania Națională de Investiții…
25 martie 2023
Hotelul K+K Elisabeta din centrul Bucureștiului, relansat sub brandul Peakture
Lorand și Zsuzsanna Szarvadi, proprietarii Balvanyos Resort & Spa din Covasna, au cumpărat hotelul K+K Elisabeta din centrul…
25 martie 2023
Zi de Zi știri economice:
