70 de tone de roșii românești pe saptămână livrează Cooperativa Țara Mea în acest moment. Legumele provin din 7 bazine legumicole de 5000 ha și au cea mai bună calitate autohtonă. Începand cu săptămâna viitoare, Țara Mea va livra și celebrul soi autohton Inimă de Bou.
Romania are cele mai bune bazine legumicle si cea mai slaba producție integrată
„Să strângem fermierii, să îi ajutăm să se înscrie în cooperative agricole și să vândă sub același brand au fost adevăratele provocări cu care ne-am confruntat în acest proiect. România are bazine legumicole de o calitate incontestabilă și, de-abia din acest an, 3% dintre acestea fac producție integrată sub marca Țara Mea. Din păcate, încă întâmpinăm reticențe la implementarea proiectelor de „legalizare” și dezvoltare a producției românești, motiv pentru care e foarte important să informăm constant fermierii și publicul larg despre beneficiile individuale și macroeconomice pe care le aduc. E nevoie să înțelegem că vânzarea din producția proprie a țării și valorificarea potențialului agriculturii românești sunt procese la care participă fiecare cetățean în parte zilnic (fie prin vânzare, fie prin intermeiere sau cumpărare) și din urma cărora care câștigăm o piață controlată atât din punct de vedere al calității, cât și al prețurilor.” (Florin Burculescu, președinte Cooperativa Țara Mea)
Cele 7 bazine legumicole sunt situate în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Galați și Ialomița. Acestea însumează 5000 ha de teren și reprezintă 3% din totalul bazinelor legumicole româneși.
Inimă de bou – soiul românesc pe cale de dispariție
Din cele mai vechi timpuri, țăranii cultivau pe teritoriul țării noastre tomata „Inimă de bou”, însă, de-a lungul istoiei această sămânță s-a pierdut. De curând însă, a fost recuperată dintr-o bancă de semințe din Germania. „Inima de bou” este un soi tradițional foarte gustos și apreciat în întreaga lume, lucru dovedit de faptul că unele popoare au încercat să creeze un soi asemănător ca formă și gust. Tomta are un gust dulce și răcoritor și, mai mult decât atât, este foarte rezistent la secetă. Numele soiului provine de la forma fructului, care arată ca inimă de bovină și chiar poate ajunge la greutatea uneia.
„Încă de anul trecut, Țara Mea a încercat readucerea pe piață a soiului românesc de roșii „Inimă de Bou”, care este complet diferit de franțuzescul „coeur de beuf”. Însă, spre surprinderea noastră, nu existau semințe în cantitate suficientă. Am întâmpinat numeroase piedici, pentru că multe semințe erau hibrid, altele nu erau suficient de rezistente sau nu erau autentice. Am căutat acel gust tradițional, pe care mi-l aminteam din copilărie, de la bunici, în multe gospodării, de la fermieri mari la gospodării propriu-zise. A durat un an până am reușit, efectiv, să punem la punct toate detaliile. Dar sunt mandru că, în sfârșit, voi putea cumpăra cu încredere roșii sănătoase și gustoase, pentru copilul meu, din hypermarket.” (Florin Burculescu, Președinte Cooperativa Țara Mea)
Cooperativa agricolă „Ţara Mea” livrează deja săptămânal 8 tone de ardei gras, 40 de tone de castraveți, 60 de tone de cartofi și 13 tone de ceapă verde către rafturile hypermarket-urilor.
Tara Mea activează astăzi cu aproximativ 500 de fermieri o serie de activităţi de la cultivarea legumelor , la procesarea lactatelor și a cărnii de porc şi pasăre. Scopul Cooperativei este, pe de o parte, să crească producția și consumul de produse românești, autohtone și sănătoase, cu o calitate net superioară celor din import, și pe de altă parte, să susțină o creștere economică sănătoasă atât pentru producătorii români cât și pentru economia țării. Astăzi, Kaufland România este principala „piață de desfacere” a cooperativei.
Citește și:
Rivalitatea în industria AI generează un nou jucător: Gemini de la Google
Google și-a prezentat ultimul model de inteligență artificială, Gemini, poziționându-l ca un jucător important în peisajul competitiv alături…
9 decembrie 2023
Gala Comunității Bihorene, în 13 decembrie la Teatrul Regina Maria
Fundația Comunitară Oradea va organiza ediția a XI-a a Galei Comunității Bihorene, miercuri, 13 decembrie, de la ora…
9 decembrie 2023
Tren de mare viteză Budapesta – București cu trecere prin Oradea
Acesta a fost unul dintre subiectele discutate de ambasadorul Ungariei în România, Excelența Sa Zákonyi Botond, care s-a…
9 decembrie 2023
Businesmenii străini l-au luat “la țintă” pe primarul Clujului
Sute de oameni de afaceri din țară și străinătate au participat la evenimentul Meet the Mayor, de la…
8 decembrie 2023
Călin Biriș și-a lansat “Antrenamentul de marketing” la Cluj
Numeroși antreprenori și specialiști în domeniu au ținut să fie prezenți la evenimentul din complexul The Office. “Cartea…
8 decembrie 2023
Piața rezidențială în 2024. Blitz: “Tranzacțiile cu locuințe vor crește”
Sectorul rezidențial va marca o majorare anul viitor ca efect al scăderii preconizate a dobânzii de referință, susțin…
8 decembrie 2023
Hunedoara, mai aproape de conexiunea cu autostrada A1, de 48 milioane euro
Conexiunea Hunedoarei cu A1, etapa pe documente. Consilierii Județeni au votat adoptarea Notei conceptuale și Temei de proiectare…
8 decembrie 2023
Inovație prin însămânțare – să creștem viitorul acum
Euroseeds, organizația nonprofit a industriei de semințe a Uniunii Europene și a Spațiului Economic European, a emis o…
8 decembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
