Agricultura Mureș

Expo Taurine Deda, la cea de a XX-a ediție

Marele Premiu al Expoziției Zonale de Taurine de la Deda, ajunsă la cea de-a XX-a ediție, a fost câștigat de Viorel Stegar din Bistra. Evenimentul a fost organizat de Direcția pentru Agricultură Mureș, Primăria Comunei Deda, Oficiul Județean de Zootehnie Mureș cu sprijinul Semtest BVN Tîrgu Mureș.
Peste 70 de animale au fost expuse, la cele cinci categorii – „Vaci multipare”, „Vaci primipare”, „Juninci gestante”, „Tineret femel pentru reproducție”, „Balțată cu Negru Românească”, alături de exemplarele din Rasa Aberdeen Angus.
„Sunt onorată să am ocazia să deschid cea de-a XX-a ediție a Expoziției de Taurine de la Deda. A fost dorința noastră, a celor de la primărie, a Direcției Județene Agricole și a Semtest-ului să organizăm această expoziție de taurine. Suntem doar două localități din județ care păstrăm și ducem mai departe această tradiție, orașul Sărmașu și comuna Deda, care mai au expoziții dedicate crescătorilor de taurine. Am ținut să facem această expoziție din dorința ca locuitorii din această zonă să vină să vadă animale frumoase, exemplare de calitate, să beneficieze de sfaturile și indicațiile specialiștilor din domeniu fără de care nu se poate face o zootehnie de calitate. Avem animale frumoase, crescători deosebiți, de aceea este o mare onoare pentru noi să fim prezenți la această ediție jubiliară a expoziției de taurine de aici, de la Deda. Le mulțumesc crescătorilor care au onorat expoziția din acest an, îi felicit pentru continuarea acestei activități de creștere a animalelor, în special în ce privește bovinele. Numărul acestora a înregistrat o scădere, inclusiv la nivelul comunei Deda, de aceea dorința noastră este să găsim soluții, să-i ajutăm pe crescători în ce privește creșterea animalelor, în special a vacilor cu lapte. Avem pășuni suficiente, sunt suprafețe mari de fânețe care pot fi cosite, astfel că animalele ar putea fi ținute ușor în zona noastră, care să reprezinte o sursă de venit pentru crescători. Îi rog pe aceștia să conteze pe sprijinul celor din Primăria Deda, de a face tot ce putem pentru ca această tradiție a creșterii animalelor să meargă mai departe”, a precizat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.
La rândul său, directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură Mureș, ing. Ileana Gușatu a subliniat strădania crescătorilor de animale din comuna Deda de a păstra tradiția creșterii animalelor, în vremurile în care efectivele de bovine scad.

„Este o zi de sărbătoare în comuna Deda, aniversăm cea de a XX-a ediție a Expoziției Zonale de Taurine de la Deda. Este un lucru deosebit de important în contextul în care doar două localități mai păstrează această frumoasă tradiție în județul Mureș, de aceea vreau să le mulțumesc crescătorilor de animale din Deda. Prin prezența lor an de an la această manifestare profesională au transformat fiecare expoziție într-o manifestare tradițională. Nu este o muncă deloc ușoară, însă sunt extrem de bucuroasă fiindcă am văzut printre crescătorii din comuna Deda foarte mulți tineri, care sper ca și în continuare să ducă mai departe această tradiție deloc ușoară, care este una benefică pentru noi toți și care ne poate aduce foarte multe satisfacții. Trebuie să mulțumim conducerii Primăriei Deda, primarului Lucreția Cadar, care este sufletul acestor evenimente, omul care se interesează de soarta crescătorilor din comună, căreia îi pasă de tot ce se întâmplă cu efectivele de taurine din această comunitate. Situația în județul Mureș este una destul de gravă, efectivele de taurine au scăzut foarte mult. Efectivele de animale ar putea să crească numeric, la fel și producția de lapte, de aceea, cei din Deda sunt un exemplu pentru celelalte localități din județ, astfel ca județul Mureș să-și poată menține primul loc la nivel național atât în ce privește efectivele de taurine cât și producția de lapte. Îi felicit pe toți crescătorii pentru frumoasele animale cu care s-au prezentat, le doresc multă sănătate pentru ca și anul viitor să ne putem întâlni în această atmosferă frumoasă, să purem vedea că sunt mult mai multe animale, mai mulți tineri crescători care să ducă această tradiție mai departe”, a menționat ing. Ileana Gușatu.
Câștigătorii expoziției
Comisia de bonitate și apreciere a animalelor, formată din dr. ing. Peterfi Lajos (Semtest BVN Tîrgu Mureș), ing. zoot. Daniel Cherecheș (ACT Mureș) și dr. Gherendi Szilard, și-a intrat în rol, prima categorie fiind „Vaci multipare” cu 31 de animale înscrise în competiție. Pe primele trei locuri s-au situat Viorel Stegar din Bistra, Rareș Harpa din Bistra, locul 3 fiind obținut de același Viorel Stegar din Bistra.
A urmat Categoria „Vaci primipare”, vaci cu un singur vițel, cu 12 de animale înscrise în expoziție, locul 1 fiind obținut de Pamfir Pașcan din Bistra, urmat de Maria Pașcan din Deda și Viorel Stegar din Bistra.
La Secțiunea „Juninci gestante”, din cele șase animale înscrise, câștig de cauză a avut Adrian Bândilă din Filea, urmat de Emil Cheia din Bistra și Grigore Fornea din Pietriș.
La categoria „Tineret femel pentru reproducție”, clasamentul arată astfel: locul 1: Ștefan Pop din Deda, locul 2: Marcela Pașcan din Bistra și locul 3: Emil Cheia din Bistra. La Secțiunea „Bălțată cu Negru Românească”, pe primele trei locuri s-au situat Vasile Pașcan din Bistra, Viorel Stegar din Bistra și Daniel Suciu din Filea.
Au mai fost acordate premii la categoriile „Cel mai corect uger” – Ioan Botezan din Filea, „Cel mai tânăr crescător” – Ioan Botezan din Filea și „Cel mai vârstnic crescător” – Ioan Șeioan din Deda.
Pata de culoare a expoziției au fost exemplarele Aberdeen Angus, crescător Marțian Roșca din Filea, rasă care a completat fericit Bălțata Românească, care este preponderentă în rândul efectivelor deținute de crescătorii din comuna Deda.
Deloc de neglijat au fost premiile oferite de organizatori câștigătorilor – 250 de lei premiului 1 la cele cinci categorii, 200 de lei – locul 2 și 150 de lei – locul 3, respectiv 100 de lei pentru câștigătorii la secțiunile „Cel mai tânăr crescător”, „Cel mai vârstnic crescător” și „Cel mai corect uger”. Marele premiu al expoziției a fost în valoare de 400 de lei.
Marele Premiu Expo Taurine Deda 2018
După defilarea tuturor câștigătorilor la cele cinci categorii, publicul a decis câștigătorul Marelui Premiu al expoziției. Clasificarea s-a făcut pe baza aplauzelor publicului, Viorel Stegar din Bistra primind cele mai multe și fiind desemnat câștigător.
„Acest premiu este rezultatul anilor de muncă. Creșterea animalelor nu este o profesie tocmai ușoară, de aceea mă bucură faptul că munca mea este răsplătită. Am fost prezent în expoziție cu cinci animale, toate fiind premiate spre bucuria și satisfacția mea și a familiei. Exemplarul cu care am și câștigat Marele Premiu este o vacă din rasa Bălțată Românească adevărată, pe nume Camila. Sperăm să obținem mulți produși de la ea, să putem continua frumos activitatea și, nu în ultimul rând, multă sănătate să putem munci în continuare. Dincolo de valoarea materială a premiului câștigat, participarea la astfel de expoziții îți oferă posibilitatea să mai iei pulsul activității zootehnice. Cum s-a și afirmat aici, se înregistrează un progres în ce privește calitatea animalelor, se vede o îmbunătățire a geneticii, ceea ce reprezintă un aspect extrem de important în ceea ce privește creșterea animalelor”, ne-a declarat Viorel Stegar, Marele Premiu al Expoziției Zonale de Taurine Deda 2018.
de Alin ZAHARIE

Related posts

Investiție de 8 milioane de euro în modernizarea Hotelului Făget din Sovata

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Sovata – pearl of the medical spas. The resort with nine lakes and a plant-covered salt mountain

A. I.

Noul director al Romgaz Târgu Mureș mizează pe competența, responsabilitatea și experiența angajaților

Ligia Voro

„Administrații eficiente și primari vizionari”. Viziune europeană – în Ibănești se investește în calitatea vieții

Transilvania Business

Ardealul vrea să treacă la agricultura premium

Stefana Muresan

Proiect academic de salvare a produselor tradiționale. Brânză folosită de peste 500 de ani

Stefana Muresan

Paza automatizată reduce substanțial cheltuielile firmelor. Soluția oferită de Gombos Security

redactia

Sprijin financiar de până la 1.500 euro/an pentru comasarea terenurilor agricole

Stefana Muresan

Crescătorii de porcine și păsări pot accesa credite cu adeverințe de la APIA

Traian Dan

Buget de 43 de milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri. Programul începe în iulie

Papuc Irina

„Telemea de Sibiu” devine produs protejat în UE. Comisia Europeană a informat când se va întâmpla

Papuc Irina

OMRO, un IFN românesc dedicat business-urilor mici și mijlocii, încheie cu succes o emisiune de obligațiuni în valoare totală de 2.000.000 EUR

Ligia Voro

USAMV atacă piața supermarketurilor

Stefana Muresan

Un deceniu de activitate pentru compania mureșeană Vitafoam Luduș

Ligia Voro

Astaldi SPA Italia va încasa 33 mil. lei pentru un lot din Autostrada Transilvania

Stefana Muresan

Laptele crud de măgăriță, mină de aur pentru doi bihoreni

Traian Dan

Proprietăți de pe 70.000 hectare din Sălaj vor fi cadastrate gratuit

Nora Dumitrescu

Un bărbat din Alba face bani frumoși după ce a mizat pe una dintre cele mai profitabile și rare afaceri în agricultură

redactia

Sovata, turism 100% și în 2016

Stefana Muresan

Speakerii L.I.F.T. 2019: Cristian Florea, social media manager, Kooperativa 2.0

Ligia Voro

Investiții mari, în 2019, la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin

redactia

Cu aplicația WashMe nu pierzi timp la spălătoriile auto

Ligia Voro

Plantația de afine din Sic face înghețată pe loc

Nora Dumitrescu

7card – soluția care facilitează accesul angajaților la cea mai extinsă și diversificată rețea de centre și activități sportive și de care pot beneficia sute de mii de români

Stefana Muresan

Leave a Comment