Marele Premiu al Expoziției Zonale de Taurine de la Deda, ajunsă la cea de-a XX-a ediție, a fost câștigat de Viorel Stegar din Bistra. Evenimentul a fost organizat de Direcția pentru Agricultură Mureș, Primăria Comunei Deda, Oficiul Județean de Zootehnie Mureș cu sprijinul Semtest BVN Tîrgu Mureș.
Peste 70 de animale au fost expuse, la cele cinci categorii – „Vaci multipare”, „Vaci primipare”, „Juninci gestante”, „Tineret femel pentru reproducție”, „Balțată cu Negru Românească”, alături de exemplarele din Rasa Aberdeen Angus.
„Sunt onorată să am ocazia să deschid cea de-a XX-a ediție a Expoziției de Taurine de la Deda. A fost dorința noastră, a celor de la primărie, a Direcției Județene Agricole și a Semtest-ului să organizăm această expoziție de taurine. Suntem doar două localități din județ care păstrăm și ducem mai departe această tradiție, orașul Sărmașu și comuna Deda, care mai au expoziții dedicate crescătorilor de taurine. Am ținut să facem această expoziție din dorința ca locuitorii din această zonă să vină să vadă animale frumoase, exemplare de calitate, să beneficieze de sfaturile și indicațiile specialiștilor din domeniu fără de care nu se poate face o zootehnie de calitate. Avem animale frumoase, crescători deosebiți, de aceea este o mare onoare pentru noi să fim prezenți la această ediție jubiliară a expoziției de taurine de aici, de la Deda. Le mulțumesc crescătorilor care au onorat expoziția din acest an, îi felicit pentru continuarea acestei activități de creștere a animalelor, în special în ce privește bovinele. Numărul acestora a înregistrat o scădere, inclusiv la nivelul comunei Deda, de aceea dorința noastră este să găsim soluții, să-i ajutăm pe crescători în ce privește creșterea animalelor, în special a vacilor cu lapte. Avem pășuni suficiente, sunt suprafețe mari de fânețe care pot fi cosite, astfel că animalele ar putea fi ținute ușor în zona noastră, care să reprezinte o sursă de venit pentru crescători. Îi rog pe aceștia să conteze pe sprijinul celor din Primăria Deda, de a face tot ce putem pentru ca această tradiție a creșterii animalelor să meargă mai departe”, a precizat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.
La rândul său, directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură Mureș, ing. Ileana Gușatu a subliniat strădania crescătorilor de animale din comuna Deda de a păstra tradiția creșterii animalelor, în vremurile în care efectivele de bovine scad.
„Este o zi de sărbătoare în comuna Deda, aniversăm cea de a XX-a ediție a Expoziției Zonale de Taurine de la Deda. Este un lucru deosebit de important în contextul în care doar două localități mai păstrează această frumoasă tradiție în județul Mureș, de aceea vreau să le mulțumesc crescătorilor de animale din Deda. Prin prezența lor an de an la această manifestare profesională au transformat fiecare expoziție într-o manifestare tradițională. Nu este o muncă deloc ușoară, însă sunt extrem de bucuroasă fiindcă am văzut printre crescătorii din comuna Deda foarte mulți tineri, care sper ca și în continuare să ducă mai departe această tradiție deloc ușoară, care este una benefică pentru noi toți și care ne poate aduce foarte multe satisfacții. Trebuie să mulțumim conducerii Primăriei Deda, primarului Lucreția Cadar, care este sufletul acestor evenimente, omul care se interesează de soarta crescătorilor din comună, căreia îi pasă de tot ce se întâmplă cu efectivele de taurine din această comunitate. Situația în județul Mureș este una destul de gravă, efectivele de taurine au scăzut foarte mult. Efectivele de animale ar putea să crească numeric, la fel și producția de lapte, de aceea, cei din Deda sunt un exemplu pentru celelalte localități din județ, astfel ca județul Mureș să-și poată menține primul loc la nivel național atât în ce privește efectivele de taurine cât și producția de lapte. Îi felicit pe toți crescătorii pentru frumoasele animale cu care s-au prezentat, le doresc multă sănătate pentru ca și anul viitor să ne putem întâlni în această atmosferă frumoasă, să purem vedea că sunt mult mai multe animale, mai mulți tineri crescători care să ducă această tradiție mai departe”, a menționat ing. Ileana Gușatu.
Câștigătorii expoziției
Comisia de bonitate și apreciere a animalelor, formată din dr. ing. Peterfi Lajos (Semtest BVN Tîrgu Mureș), ing. zoot. Daniel Cherecheș (ACT Mureș) și dr. Gherendi Szilard, și-a intrat în rol, prima categorie fiind „Vaci multipare” cu 31 de animale înscrise în competiție. Pe primele trei locuri s-au situat Viorel Stegar din Bistra, Rareș Harpa din Bistra, locul 3 fiind obținut de același Viorel Stegar din Bistra.
A urmat Categoria „Vaci primipare”, vaci cu un singur vițel, cu 12 de animale înscrise în expoziție, locul 1 fiind obținut de Pamfir Pașcan din Bistra, urmat de Maria Pașcan din Deda și Viorel Stegar din Bistra.
La Secțiunea „Juninci gestante”, din cele șase animale înscrise, câștig de cauză a avut Adrian Bândilă din Filea, urmat de Emil Cheia din Bistra și Grigore Fornea din Pietriș.
La categoria „Tineret femel pentru reproducție”, clasamentul arată astfel: locul 1: Ștefan Pop din Deda, locul 2: Marcela Pașcan din Bistra și locul 3: Emil Cheia din Bistra. La Secțiunea „Bălțată cu Negru Românească”, pe primele trei locuri s-au situat Vasile Pașcan din Bistra, Viorel Stegar din Bistra și Daniel Suciu din Filea.
Au mai fost acordate premii la categoriile „Cel mai corect uger” – Ioan Botezan din Filea, „Cel mai tânăr crescător” – Ioan Botezan din Filea și „Cel mai vârstnic crescător” – Ioan Șeioan din Deda.
Pata de culoare a expoziției au fost exemplarele Aberdeen Angus, crescător Marțian Roșca din Filea, rasă care a completat fericit Bălțata Românească, care este preponderentă în rândul efectivelor deținute de crescătorii din comuna Deda.
Deloc de neglijat au fost premiile oferite de organizatori câștigătorilor – 250 de lei premiului 1 la cele cinci categorii, 200 de lei – locul 2 și 150 de lei – locul 3, respectiv 100 de lei pentru câștigătorii la secțiunile „Cel mai tânăr crescător”, „Cel mai vârstnic crescător” și „Cel mai corect uger”. Marele premiu al expoziției a fost în valoare de 400 de lei.
Marele Premiu Expo Taurine Deda 2018
După defilarea tuturor câștigătorilor la cele cinci categorii, publicul a decis câștigătorul Marelui Premiu al expoziției. Clasificarea s-a făcut pe baza aplauzelor publicului, Viorel Stegar din Bistra primind cele mai multe și fiind desemnat câștigător.
„Acest premiu este rezultatul anilor de muncă. Creșterea animalelor nu este o profesie tocmai ușoară, de aceea mă bucură faptul că munca mea este răsplătită. Am fost prezent în expoziție cu cinci animale, toate fiind premiate spre bucuria și satisfacția mea și a familiei. Exemplarul cu care am și câștigat Marele Premiu este o vacă din rasa Bălțată Românească adevărată, pe nume Camila. Sperăm să obținem mulți produși de la ea, să putem continua frumos activitatea și, nu în ultimul rând, multă sănătate să putem munci în continuare. Dincolo de valoarea materială a premiului câștigat, participarea la astfel de expoziții îți oferă posibilitatea să mai iei pulsul activității zootehnice. Cum s-a și afirmat aici, se înregistrează un progres în ce privește calitatea animalelor, se vede o îmbunătățire a geneticii, ceea ce reprezintă un aspect extrem de important în ceea ce privește creșterea animalelor”, ne-a declarat Viorel Stegar, Marele Premiu al Expoziției Zonale de Taurine Deda 2018.
de Alin ZAHARIE
Citește și:
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Investiții
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Infrastructură
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Noul prefect al Clujului: “Mulți investitori importanți vor să vină aici”
Cinci companii din domeniile automotive, construcții de mașini, farmaceutic sau industria ospitalității au solicitat informații despre terenurile disponibile…
8 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
