Energie Energy Mirror Of Romania Mureș Slider

Primul raport de sustenabilitate al ROMGAZ, publicat

SNGN Romgaz SA a publicat astăzi primul raport de sustenabilitate, dezvoltat pentru activitatea din 2017. Acesta  prezintă în premieră performanța nonfinanciară și detaliază temele materiale identificate, conform cu primul studiu de materialitate desfășurat în cadrul companiei.
Structura raportului și abordarea temelor respectă principiile și liniile directoare prevăzute de standardele de raportare non-financiară ale Global Reporting Initiative, emise în octombrie 2016.
Spicuim mai jos din Raport, care poate fi vizualizat integral dând click pe Raport de Sustenabilitate pentru 2017
 
Training și informare privind politicile anticorupție
 
533 de angajați cu funcții de conducere (aproximativ 8,6% din totalul angajaților, conform organigramelor valabile la 31 decembrie 2017) au participat la sesiuni de instruire pe teme legate de lupta împotriva corupției. În cadrul îndrumărilor metodologice pentru dezvoltarea Standardelor de Control Intern Managerial, angajații cu funcții de conducere au luat cunoștință despre principiile și valorile fundamentale ale Strategiei Naţionale Anticorupţie. Prin aceste sesiuni de pregătire, compania a vizat creșterea gradului de conștientizare a angajaților cu privire la depistarea, combaterea și reducerea corupției, făcând corelarea Strategiei Naţionale Anticorupţie cu Standardele 1 și 2 din Ordinul SGG nr.400/2015*.
La rândul lor, angajații cu funcție de conducere au obligativitatea, conform reglementărilor interne în vigoare, instruirii angajaților din subordine cu privire la prevederile Strategiei Naţionale
Anticorupţie.
 
Integritate și responsabilitate 
 
Conform Raportului, Romgaz are o politică de „toleranță zero” pentru orice formă de conduită care contravine
valorilor şi principiilor Codului de Conduită. “Conformarea cu standardele etice ne asigură că prin modul cum ne desfășurăm activitatea protejăm integritatea companiei și păstrăm un climat adecvat desfășurării în bune condiții a operațiunilor noastre, precum și reputația Romgaz, care s-a bucurat mereu de respectul și de încrederea partenerilor noștri.
Mai mult, în acest sens, conducerea companiei a luat măsuri pentru creșterea gradului de implementare a măsurilor anticorupție la nivelul organizației, măsuri pentru creșterea gradului de educație în privința anticorupției a angajaților, măsuri pentru dezvoltarea unei culturi a transparenței pentru o guvernare deschisă la nivel local, măsuri pentru consolidarea mecanismelor de control administrativ”, se poate citi în Raport.
 
Conformitate
 
În raport se mai arată că nu au fost înregistrate acțiuni în instanță intentate organizației sau angajaților de către o terță parte care au avut ca obiect fapte de corupție, însă compania a intentat șase acțiuni în justiție împotriva angajaților ca urmare a unor suspiciuni de corupție.
În perioada de raportare compania nu a primit amenzi sau sancțiuni semnificative pentru neconformarea cu standardele și reglementările legislative din domeniul social și economic.
“Mai mult, este important de precizat că, în cursul anului 2016, compania a făcut obiectul unei inspecţii fiscale referitoare la redevenţa petrolieră pentru perioada ianuarie 2011 – decembrie 2015. În 2017, inspecția fiscală a fost finalizată fără obligații suplimentare.
În cursul anului 2017, a fost finalizată inspecția fiscală privind accizele pentru perioada ianuarie 2010 – martie 2013. Raportul de inspecție fiscală a concluzionat că societatea nu datora accize aferente consumului tehnologic. În urma acestui raport, Romgaz a înregistrat venituri în valoare de 244.385 mii lei, din care 130.470 mii lei se referă la perioada aprilie 2013 – noiembrie 2016, pentru care societatea a depus declarații
rectificative. Pentru suma de 130.470 mii lei, societatea va fi supusă unui nou control fiscal în vederea rambursării, însă conducerea Romgaz consideră că șansele de nerecuperare a sumei sunt minime, având în vedere că prevederile fiscale și modul de calcul al accizei au fost aceleași pe tot parcursul perioadei 2010-2016”, se mai arată în raport.
 
Strategia de sustenabilitate
 
În cadrul Romgaz nu există o strategie de sustenabilitate definită în mod formal, dar aspectele legate de dezvoltarea sustenabilă a Romgaz sunt cuprinse în Strategia de dezvoltare pentru perioada 2015-2025.
Pentru a ne consolida poziția de top în industria gazelor naturale și pentru a satisface nevoile și cererea consumatorilor la nivel național într-un mod sustenabil, ne propunem ca pe viitor să alocăm 80 % din capitalul de investiții pentru dezvoltarea capacității de explorare și producție. Astfel, conducerea companiei susține că își va îndrepta atenția către explorarea de noi perimetre pentru creșterea portofoliului de resurse și gaze naturale și dezvoltarea de proiecte majore, respectiv către creșterea performanțelor companiei prin: utilizarea rațională a resurselor financiare, materiale și umane urmărind cu atenție fundamentarea, urmărirea și analiza execuției bugetare; optimizarea cheltuielilor de exploatare și menținerea unui nivel de creștere al acestora sub
indicele de creștere a veniturilor de exploatare; îmbunătăţirea procesului de achiziţii produse, lucrări şi servicii prin planificare dinamică şi prioritizare, în vederea asigurării la timp şi în cantităţile necesare a produselor şi serviciilor necesare desfăşurării activităţii curente şi investiţionale; creşterea continuă a gradului de pregătire profesională a personalului, de motivare a acestuia în vederea îmbunătăţirii performanţelor societăţii şi, implicit, a productivităţii muncii; obținerea succesului economic într-o manieră etică, cu respect față de oameni, comunitate și mediu, în conformitate cu principiile dezvoltării sustenabile.
Mai multe despre activitatea companiei, angajați, programe de protecția medului, relația cu autoritățile locale etc. aflați dacă lecturați Raportul integral.
Ligia VORO

Related posts

Feeric Fashion Week – 10 ani la Sibiu

Ionut Oprea

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, donație de 500.000 de lei pentru dotarea secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Brașov 

Papuc Irina

GTC investește peste 70.000 euro în cele cinci proiecte din București, în contextul COVID-19

Papuc Irina

Ediția de primăvară a Târgului de Cariere Oradea se va desfășura online

Traian Dan

Cluj-Napoca: Proiecte pe fonduri europene de peste 420 de milioane de euro

Stefana Muresan

Trei noi tronsoane din Autostrada Transilvania, scoase la licitație

Stefana Muresan

Mai puțini turiști în România în august 2020, dar mai mulți români pe litoral

Traian Dan

Rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei: „Problema medicilor este de securitate națională”

Stefana Muresan

Adrian Pintea, Director General APIA: Procentul de absorbție din Fondul European de Garantare Agricolă este simțitor mai mare

Stefana Muresan

Industria auto, unul dintre principalii piloni ai economiei românești, conform Euler Hermes

Ligia Voro

Fermierii bihoreni au primit peste 3,2 milioane de lei pentru motorină

Traian Dan

Clarvision™ Reinvent – Împreună inovăm business-ul românesc 

Ligia Voro

„Ruta bisericilor de lemn din Bihor”, proiect pilot lansat la Oradea

Traian Dan

Tinerii din mediul rural pot aplica acum la Edulab – programul online de antreprenoriat în educație

Nicolae Pop

Transgaz, contracte de finanțare de 138 de milioane de euro

redactia

Curse zilnice Wizz Air spre Budapesta de la Târgu Mureș

Ligia Voro

Locuitori Oradiei, Sibiului, Clujului și Târgu Mureșului, în Naționala de Reciclare

Traian Dan

Make real estate great again

Ionut Oprea

Împrumut de 50 de milioane lei pentru CJ Bihor pentru finanțarea unor obiective

Traian Dan

Maurer Imobiliare, proiect național de anvergură

Stefana Muresan

Doi prieteni au repus pe picioare brandul de schiuri Reghin

redactia

Transelectrica, investiţii de 4,1 miliarde de lei în următorii 10 ani

Stefana Muresan

Bistriţa-Năsăud: Bloc ANL, destinat medicilor tineri

Stefana Muresan

O delegaţie a Fondului suveran de investiţii din Qatar, la București

Ligia Voro

Leave a Comment