Bistrița-Năsăud Cluj Industrie Ultimele stiri

Grupul TeraPlast estimează afaceri de 970 milioane de lei în acest an

Grupul TeraPlast, unul dintre cei mai mari producători de materiale pentru piaţa construcţiilor şi instalaţiilor din România, ţinteşte o cifră de afaceri de 970 milioane de lei în acest an, după ce anul trecut a realizat afaceri de 422 milioane de lei, în timp ce valoarea investiţiilor efectuate de grup anul trecut a depăşit 112 milioane de lei.
”Grupul TeraPlast ţinteşte o cifră de afaceri de 970 milioane de lei, după ce anul trecut a investit masiv într-o serie de achiziţii importante, care vor avea o contribuţie majoră la rezultatele Grupului în 2018: participaţia de 67% în Depaco, fabrica de panouri sandwich TeraSteel Serbia, business-ul Politub şi secţia de reciclare PVC”, a informat joi grupul.
Grupul arată că şi-a triplat valoarea de piaţă în cei zece ani de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), fără a preciza valorile. Acţiunile TRP au fost tranzacţionate pentru prima dată la BVB pe 2 iulie 2008. În prezent, compania TeraPlast are o capitalizare de 306,77 milioane lei.
„Decizia de listare la bursă a reprezentat un pas firesc al unei companii de mărimea TeraPlast. Deşi listarea unei companii-lider de piaţă este o normalitate în Europa de Vest, pentru România era o noutate în perioada respectivă. Noi am ales, în urma analizei pieţelor mature din Europa şi a beneficiilor pe care această decizie le va aduce companiei, să facem acest pas”, a declarat Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie TeraPlast.
Grupul TeraPlast este prezent în peste 20 de ţări europene. În octombrie 2017, Grupul TeraPlast a deschis TeraSteel Serbia, prima fabrică românească inaugurată în străinătate după 1990.
„Ne bucurăm de fiecare dată când vedem companii listate pe bursă care îşi asumă rolul de lideri într-un mediu economic extrem de competitiv. După modelul grupului TeraPlast, sperăm să vedem cât mai multe companii listate la BVB care să aibă o puternică prezenţă regională”, a spus Adrian Tănase, director general al BVB.
Prin IPO-ul TeraPlast s-au obţinut 14 milioane de euro, buget direcţionat, în primul rând, spre relocarea spaţiilor de producţie, localizate în acea perioadă la patru adrese diferite, într-un parc industrial de peste 20 de hectare. Totodată, au fost create bazele pentru dezvoltarea companiei din ultimii ani, care a inclus înfiinţarea punctului de distribuţie din Ungaria, inaugurarea unei subsidiare TeraSteel în Serbia şi două achiziţii în România – Politub şi Depaco.
„Apreciem în mod deosebit acţionarii şi managerii companiilor care accesează cât mai mult din pârghiile oferite de piaţa de capital pentru a face businessul lor mai atractiv şi mai competitiv. TeraPlast reprezintă un exemplu în acest sens, remarcându-se prin folosirea în mod extins a mecanismelor bursiere. Compania a recurs în repetate rânduri la majorări de capital, a acordat acţiuni gratuite şi a distribuit în ultimii trei ani dividende de peste 27 milioane de lei”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.
Din perspectivă financiară, în perioada 2008-2017, grupul a efectuat investiţii totale în valoare de 323 milioane de lei, a plătit salarii în valoare de 314 milioane de lei şi a înregistrat un profit de 108 milioane de lei, în timp ce valoarea taxelor plătite la stat (impozit pe profit, taxe salariale şi TVA) a fost de peste 400 milioane de lei.
Grupul TeraPlast include societatea TeraPlast (producător de ţevi din polietilenă şi PVC, granule şi profile din PVC), filialele TeraSteel şi TeraSteel Serbia (producători de panouri sandwich şi structuri metalice zincate), TeraGlass (producător de ferestre şi uşi din PVC), TeraPlast Logistic (începând cu iunie 2016 coordonează activităţile logistice ale Grupului), TeraPlast Ungaria (distribuitor) şi Depaco (producător de ţiglă metalică, brandul Wetterbest). Participaţia de 67% în Depaco – al doilea producător de ţiglă metalică din Romania – şi fabrica de panouri sandwich din Serbia, cu o capacitate de producţie similară celei a TeraSteel România, au fost cumpărate în decursul anului 2017.

Related posts

Rompetrol sprijină lupta împotriva COVID-19 în România

Ligia Voro

Alba: Afacerea în agricultură care aduce profit de 8.000 de euro la hectar

redactia

Timișoara: Internet gratuit în centrul orașului oferit de Continental, în parteneriat cu Orange și municipalitate

Stefana Muresan

Cofinanțare europeană pentru modernizarea tronsonului de cale ferată Brașov-Sighișoara: trenurile vor atinge viteza de 160 km/h

Papuc Irina

[Enjoy Transylvania!] Primele băi sărate din Sovata

Transilvania Business

Compania maghiară Terran, producătoare de ţigle din beton, a investit 5 mil. euro într-o fabrică în Câmpia Turzii

Stefana Muresan

Cluj Napoca: Un nou pod va trece peste Someș

redactia

Start-up Nation 2018: S-au publicat în consultare condițiile pentru acordarea finanțării

redactia

150 de mil. euro pentru legarea municipiului Oradea de viitoarea autostradă Transilvania

redactia

Profitul producătorului de elicoptere IAR Brașov a crescut cu 50% în primele 3 luni ale anului

Ion Surdu

Un bihorean în fruntea Casei Naţionale de Pensii Publice

Traian Dan

Gustare tradiţională din Bihor la Olimpiada culinară de la Stuttgart

Traian Dan

Top cinci comune din România unde se trăiește mai bine decât în Occident, datorită investițiilor și atragerii fondurilor europene

Stefana Muresan

Asociația Constructorilor de Automobile din România – ACAROM, recunoscuta cu statut de utilitate publică

Papuc Irina

Lucrări de refacere a faţadei Palatului Parlamentului în valoare de 1,72 milioane euro

Papuc Irina

Uzina Tenaris a simulat un accident feroviar la Zalău

Nora Dumitrescu

The Woman 2017: Cum poate educația schimba comunități?

Nicolae Pop

ArchiTEChture Conference & Expo 2017

Ionut Oprea

Brașov: S-a semnat contractul pentru Sala Polivalentă cu Biroul de Proiectare Dico&Țigănaș

Stefana Muresan

Peste 22 mil. euro pentru reabilitarea lacului Colibița și a râului Bistrița

Stefana Muresan

Previziuni Deloitte: rețele 5G private și vânzări de un milion de roboți pentru companii

Papuc Irina

[Enjoy Transylvania!] The Palace of Culture – A masterpiece of the Transylvanian Secession style. Over 100 years of art and culture

Transilvania Business

[Enjoy Transylvania!] Cluj County – The heart of Transylvania

Transilvania Business

Cifra de afaceri a companiei brașovene Duvenbeck Logistik a depășit 400 de milioane de lei în 2019

Ion Surdu

Leave a Comment