Bistrița-Năsăud Cluj Industrie Ultimele stiri

Grupul TeraPlast estimează afaceri de 970 milioane de lei în acest an

Grupul TeraPlast, unul dintre cei mai mari producători de materiale pentru piaţa construcţiilor şi instalaţiilor din România, ţinteşte o cifră de afaceri de 970 milioane de lei în acest an, după ce anul trecut a realizat afaceri de 422 milioane de lei, în timp ce valoarea investiţiilor efectuate de grup anul trecut a depăşit 112 milioane de lei.
”Grupul TeraPlast ţinteşte o cifră de afaceri de 970 milioane de lei, după ce anul trecut a investit masiv într-o serie de achiziţii importante, care vor avea o contribuţie majoră la rezultatele Grupului în 2018: participaţia de 67% în Depaco, fabrica de panouri sandwich TeraSteel Serbia, business-ul Politub şi secţia de reciclare PVC”, a informat joi grupul.
Grupul arată că şi-a triplat valoarea de piaţă în cei zece ani de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), fără a preciza valorile. Acţiunile TRP au fost tranzacţionate pentru prima dată la BVB pe 2 iulie 2008. În prezent, compania TeraPlast are o capitalizare de 306,77 milioane lei.
„Decizia de listare la bursă a reprezentat un pas firesc al unei companii de mărimea TeraPlast. Deşi listarea unei companii-lider de piaţă este o normalitate în Europa de Vest, pentru România era o noutate în perioada respectivă. Noi am ales, în urma analizei pieţelor mature din Europa şi a beneficiilor pe care această decizie le va aduce companiei, să facem acest pas”, a declarat Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie TeraPlast.
Grupul TeraPlast este prezent în peste 20 de ţări europene. În octombrie 2017, Grupul TeraPlast a deschis TeraSteel Serbia, prima fabrică românească inaugurată în străinătate după 1990.
„Ne bucurăm de fiecare dată când vedem companii listate pe bursă care îşi asumă rolul de lideri într-un mediu economic extrem de competitiv. După modelul grupului TeraPlast, sperăm să vedem cât mai multe companii listate la BVB care să aibă o puternică prezenţă regională”, a spus Adrian Tănase, director general al BVB.
Prin IPO-ul TeraPlast s-au obţinut 14 milioane de euro, buget direcţionat, în primul rând, spre relocarea spaţiilor de producţie, localizate în acea perioadă la patru adrese diferite, într-un parc industrial de peste 20 de hectare. Totodată, au fost create bazele pentru dezvoltarea companiei din ultimii ani, care a inclus înfiinţarea punctului de distribuţie din Ungaria, inaugurarea unei subsidiare TeraSteel în Serbia şi două achiziţii în România – Politub şi Depaco.
„Apreciem în mod deosebit acţionarii şi managerii companiilor care accesează cât mai mult din pârghiile oferite de piaţa de capital pentru a face businessul lor mai atractiv şi mai competitiv. TeraPlast reprezintă un exemplu în acest sens, remarcându-se prin folosirea în mod extins a mecanismelor bursiere. Compania a recurs în repetate rânduri la majorări de capital, a acordat acţiuni gratuite şi a distribuit în ultimii trei ani dividende de peste 27 milioane de lei”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.
Din perspectivă financiară, în perioada 2008-2017, grupul a efectuat investiţii totale în valoare de 323 milioane de lei, a plătit salarii în valoare de 314 milioane de lei şi a înregistrat un profit de 108 milioane de lei, în timp ce valoarea taxelor plătite la stat (impozit pe profit, taxe salariale şi TVA) a fost de peste 400 milioane de lei.
Grupul TeraPlast include societatea TeraPlast (producător de ţevi din polietilenă şi PVC, granule şi profile din PVC), filialele TeraSteel şi TeraSteel Serbia (producători de panouri sandwich şi structuri metalice zincate), TeraGlass (producător de ferestre şi uşi din PVC), TeraPlast Logistic (începând cu iunie 2016 coordonează activităţile logistice ale Grupului), TeraPlast Ungaria (distribuitor) şi Depaco (producător de ţiglă metalică, brandul Wetterbest). Participaţia de 67% în Depaco – al doilea producător de ţiglă metalică din Romania – şi fabrica de panouri sandwich din Serbia, cu o capacitate de producţie similară celei a TeraSteel România, au fost cumpărate în decursul anului 2017.

Related posts

ADR Centru se implică în susținerea firmelor din Regiunea Centru

redactia

Alexandra Danciu, Star Transmission & Star Assembly: “Work hard, play hard!”

Ligia Voro

Noul Consiliu Director pentru Camera franceza de comert si industrie din Romania (CCIFER)

Stefana Muresan

Cum intră banii UE în cea mai micuță comună a Regiunii Nord-Vest

Stefana Muresan

Maramureșul vrea să atragă 1 miliard de euro pentru dezvoltare

Nora Dumitrescu

Industria mobilei din România caută noi oportunități de export la Milano

Stefana Muresan

„Carmangeria bunicilor”, prima carmangerie din Bihor cu produse tradiționale atestate

Traian Dan

Palatul Ullmann și Casa Venețiană din Oradea, reabilitate cu peste 3,5 mil. lei

Stefana Muresan

Vodafone menține românii contectați în „Cea mai performantă rețea mobilă”

Ligia Voro

Vlad Iftimie: cred cu tărie în misiunea mediului de business de a se implica activ în viața comunităților

Ionut Oprea

Cea mai modernă Sală Polivalentă din țară va purta numele celei mai puternice bănci românești

Stefana Muresan

Groupe Renault România: Cristian Țucă va conduce Direcția Achiziții

Nicolae Pop

Piața serviciilor de analize medicale și imagistică în România: afaceri de peste 2,5 miliarde de lei

Papuc Irina

CBRE: În 2020 s-au tranzacționat peste 240.000 mp de spații de birouri

redactia

Donație de mânere antimicrobiene pentru spitalele din prima linie

Nora Dumitrescu

Brașov: Preluarea Star East Pet de către gigantul austriac ALPLA, aprobată

Stefana Muresan

Noul mall din Sibiu va avea 9 săli de cinema ultramoderne

Papuc Irina

ULBS devine prima universitate din România care acceptă plata taxelor pentru admitere într-o criptomonedă

Ion Surdu

Proiecte în valoare de 34 de miliarde de euro, trimise Băncii Europene de Investiții pentru finanțare

Ion Surdu

Elvețienii de la Georg Fischer cumpără afacerea din Arad a producătorului de piese metalice Precicast

Stefana Muresan

Ambasadorul Italiei în România: Fraternitatea româno-italiană are rădăcini adânci, istorice

Stefana Muresan

Ministrul Economiei: România discută la Bruxelles despre un pachet de sprijin direct pentru IMM-uri, în valoare de 750 de milioane de euro

Ion Surdu

Acțiuni ale ROMGAZ pentru deblocarea investiției de la Centrala de la Iernut

Ligia Voro

Top zece companii care au contribuit la bugetul local al municipiului Alba Iulia în 2018

redactia

Leave a Comment