Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Grupul TeraPlast estimează afaceri de 970 milioane de lei în acest an

Grupul TeraPlast, unul dintre cei mai mari producători de materiale pentru piaţa construcţiilor şi instalaţiilor din România, ţinteşte o cifră de afaceri de 970 milioane de lei în acest an, după ce anul trecut a realizat afaceri de 422 milioane de lei, în timp ce valoarea investiţiilor efectuate de grup anul trecut a depăşit 112 milioane de lei.
”Grupul TeraPlast ţinteşte o cifră de afaceri de 970 milioane de lei, după ce anul trecut a investit masiv într-o serie de achiziţii importante, care vor avea o contribuţie majoră la rezultatele Grupului în 2018: participaţia de 67% în Depaco, fabrica de panouri sandwich TeraSteel Serbia, business-ul Politub şi secţia de reciclare PVC”, a informat joi grupul.
Grupul arată că şi-a triplat valoarea de piaţă în cei zece ani de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), fără a preciza valorile. Acţiunile TRP au fost tranzacţionate pentru prima dată la BVB pe 2 iulie 2008. În prezent, compania TeraPlast are o capitalizare de 306,77 milioane lei.
„Decizia de listare la bursă a reprezentat un pas firesc al unei companii de mărimea TeraPlast. Deşi listarea unei companii-lider de piaţă este o normalitate în Europa de Vest, pentru România era o noutate în perioada respectivă. Noi am ales, în urma analizei pieţelor mature din Europa şi a beneficiilor pe care această decizie le va aduce companiei, să facem acest pas”, a declarat Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie TeraPlast.
Grupul TeraPlast este prezent în peste 20 de ţări europene. În octombrie 2017, Grupul TeraPlast a deschis TeraSteel Serbia, prima fabrică românească inaugurată în străinătate după 1990.
„Ne bucurăm de fiecare dată când vedem companii listate pe bursă care îşi asumă rolul de lideri într-un mediu economic extrem de competitiv. După modelul grupului TeraPlast, sperăm să vedem cât mai multe companii listate la BVB care să aibă o puternică prezenţă regională”, a spus Adrian Tănase, director general al BVB.
Prin IPO-ul TeraPlast s-au obţinut 14 milioane de euro, buget direcţionat, în primul rând, spre relocarea spaţiilor de producţie, localizate în acea perioadă la patru adrese diferite, într-un parc industrial de peste 20 de hectare. Totodată, au fost create bazele pentru dezvoltarea companiei din ultimii ani, care a inclus înfiinţarea punctului de distribuţie din Ungaria, inaugurarea unei subsidiare TeraSteel în Serbia şi două achiziţii în România – Politub şi Depaco.
„Apreciem în mod deosebit acţionarii şi managerii companiilor care accesează cât mai mult din pârghiile oferite de piaţa de capital pentru a face businessul lor mai atractiv şi mai competitiv. TeraPlast reprezintă un exemplu în acest sens, remarcându-se prin folosirea în mod extins a mecanismelor bursiere. Compania a recurs în repetate rânduri la majorări de capital, a acordat acţiuni gratuite şi a distribuit în ultimii trei ani dividende de peste 27 milioane de lei”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.
Din perspectivă financiară, în perioada 2008-2017, grupul a efectuat investiţii totale în valoare de 323 milioane de lei, a plătit salarii în valoare de 314 milioane de lei şi a înregistrat un profit de 108 milioane de lei, în timp ce valoarea taxelor plătite la stat (impozit pe profit, taxe salariale şi TVA) a fost de peste 400 milioane de lei.
Grupul TeraPlast include societatea TeraPlast (producător de ţevi din polietilenă şi PVC, granule şi profile din PVC), filialele TeraSteel şi TeraSteel Serbia (producători de panouri sandwich şi structuri metalice zincate), TeraGlass (producător de ferestre şi uşi din PVC), TeraPlast Logistic (începând cu iunie 2016 coordonează activităţile logistice ale Grupului), TeraPlast Ungaria (distribuitor) şi Depaco (producător de ţiglă metalică, brandul Wetterbest). Participaţia de 67% în Depaco – al doilea producător de ţiglă metalică din Romania – şi fabrica de panouri sandwich din Serbia, cu o capacitate de producţie similară celei a TeraSteel România, au fost cumpărate în decursul anului 2017.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Asocierea Brasig Strabag -Swietelsky, câștigătoarea licitației pentru modernizarea subsecţiunilor Braşov - Apaţa şi Caţa – Sighişoara, contract de 700 milioane euro

Articolul următor

Noi zboruri de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share