Alba Covasna Fonduri Europene Harghita Mureș Ultimele stiri

ADR Centru: Contracte de 200% la reabilitarea infrastructurii si 120% la patrimoniu

Reprezentantii administratiei publice locale, reuniti recent in cadrul intalnirii Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, au dezbatut stadiul proiectelor depuse spre finantare la nivelul Regiunii Centru si nevoile de finantare pentru anumite domenii de dezvoltare regionala. Intalnirea de lucru care a avut loc la Alba Iulia, a reunit peste 40 de invitati din toate judetele regiunii.
In cadrul discutiilor s-a pus accent pe analiza proiectelor depuse spre finantare de primariile si consiliile judetene din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, dar si viitoarele lansari de fonduri sau noutati transmise de catre Autoritatea de Management a POR 2014-2020.
Cea mai importanta tema dezbatute in cadrul intalnirii de lucru a fost reprezentata de analiza stadiului implementarii fondurilor Programului Operational Regional REGIO 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru. Cu o contractare de peste 200% a fondurilor alocate pentru proiectele de reabilitare a infrastructurii rutiere si peste 120% a celor pentru restaurarea obiectivelor de patrimoniu cultural, cei prezenti au subliniat necesitatea suplimentarii de fonduri pentru investitii in proiectele de crestere a eficientei energetice a cladirilor publice si a blocurilor din municipii.
Pana la finele lunii iulie 2018, la nivelul regiunii s-au depus la ADR Centru 1.163 de proiecte, care solicitau fonduri nerambursabile in valoare de 1.370,61 milioane euro. Dintre acestea, deja s-au semnat contracte de finantare pentru 410 proiecte prin care s-a alocat suma de 434,87 milioane euro, fonduri nerambursabile, si alte 91 de proiecte ce solicita 67 milioane euro sunt in prezent in etapele de precontractare si de contractare. Un numar de 217 proiecte, ce solicita peste 269 milioane euro, se afla in diverse etape de evaluare, proces realizat de echipa ADR Centru si evaluatori independenti.
Participantii la forul decizional regional au discutat si viitorul buget al Comisiei Europene pentru perioada 2021-2027, care are prognozata o crestere cu 10% fata de bugetul alocat in actuala perioada. De asemenea, au fost subliniate si noutatile prioritatilor de investitii urmarite de CE in finantarea viitoarelor proiecte, respectiv sustinerea unei Uniuni Europene mai apropiata de cetatenii sai, prin sprijinirea strategiilor de dezvoltare conduse la nivel local si a dezvoltarii urbane durabile in UE, prin finantare cu reguli mai simple si flexibile.
”Alocarea viitoarelor fonduri catre tari si regiuni se va baza inca, in mare masura, pe PIB-ul pe cap de locuitor, dar se introduc si trei noi criterii: somajul in randul tinerilor, nivelul scazut de educatie, schimbarile climatice, primirea si integrarea migratilor. Un procent de 6% din bugetul Fondului European de Dezvoltare Regionala este prevazut a se investi in proiectele de dezvoltare urbana livrate prin intermediul parteneriatelor de dezvoltare locala. Comisia Europeana a prevazut in acelasi timp, si introducerea unui cadru de performanta a investitiilor realizate din fonduri europene, respectiv o evaluare a eficientei cheltuirii lor la cinci ani de la lansare si o recalibrare a acestora, daca este cazul, pentru urmatorii doi ani. La momentul actual, la nivel regional, suntem in faza de a finaliza procesul de contractare pentru proiectele depuse pe prioritatile de investitii 2.1 si 2.2 de reprezentantii mediului privat. In acelasi timp, s-au redeschis apeluri nationale de depunere si finantare a proiectelor de mobilitate urbana, pentru investitii in drumurile judetene, de modernizare ambulatorii si Unitati de Primire a Urgentelor, investitii in proiecte care au fost demarate la nivel local, dar sunt nefinalizate pana la momentul depunerii cererii de finantare”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Related posts

Transparența cheltuielilor și achizițiilor publice la Consiliul Județean Bihor

Traian Dan

Conferința “Pro Business Together #3”

Ligia Voro

KazMunayGas şi Ministerul Energiei au înfiinţat Fondul de Investiţii în Energie kazah-român, cu investiţii estimate la un miliard de dolari

redactia

Dacia Duster scrie instorie în Italia

redactia

Finanțare nerambursabilă pentru SC Secoplan SRL

A. I.

Alba Iulia, primul oraș din România premiat de Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere

Stefana Muresan

A fost inaugurat pasajul subteran de sub Bulevardul Magheru din Oradea

Traian Dan

DJ ce leagă Timișoara de Autostrada A1, prin Dumbrăvița, modernizat și lărgit la 4 benzi cu finanțare europeană

Stefana Muresan

20 de ani de evoluție în industria IT – de la EBS Romania la NTT DATA Romania

Nicolae Pop

Șapte start-up-uri tech primesc o finanțare inițială de 350.000 de euro

Ligia Voro

Fațadele exterioare și acoperișul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, reabilitate

Traian Dan

83% dintre milenialii din România sunt optimiști atunci când se gândesc la viitor

Stefana Muresan

Au început oficial demersurile pentru metrou la Cluj

redactia

Finanțare asigurată pentru ocolitoarea Zalăului

Nora Dumitrescu

Made in Romania: Patru companii din Transilvania premiate de BVB

Ligia Voro

Comunitatea Urbană Arieș va avea transport regional

Nora Dumitrescu

Școală “smart” în Bihor: Toţi elevii învață prin jocuri şi aplicaţii, pe table interactive

Stefana Muresan

Vintest revine la București: „Iubesc vinul românesc – vin de Crăciun”

Ionut Oprea

Sorin Gal, noul președinte al ANRM

Stefana Muresan

Milionarul Ștefan Gadola a adus o delegație din Kazahstan la Cluj

Nora Dumitrescu

Aeroportul Cluj a înregistrat, luni, cel mai mare număr de pasageri din istorie – 10.189

Stefana Muresan

Gândiți diferit. Alegeți excelența în afaceri – Miruna Vitcu, EFQM Certified Assessor

Nicolae Pop

Kinstellar strengthens its real estate team with Victor Constantinescu

Ionut Oprea

Wizz își va deschide baza de la Timișoara în 29 mai

Nora Dumitrescu

Leave a Comment