Alba Covasna Fonduri Europene Harghita Mureș Ultimele stiri

ADR Centru: Contracte de 200% la reabilitarea infrastructurii si 120% la patrimoniu

Reprezentantii administratiei publice locale, reuniti recent in cadrul intalnirii Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, au dezbatut stadiul proiectelor depuse spre finantare la nivelul Regiunii Centru si nevoile de finantare pentru anumite domenii de dezvoltare regionala. Intalnirea de lucru care a avut loc la Alba Iulia, a reunit peste 40 de invitati din toate judetele regiunii.
In cadrul discutiilor s-a pus accent pe analiza proiectelor depuse spre finantare de primariile si consiliile judetene din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, dar si viitoarele lansari de fonduri sau noutati transmise de catre Autoritatea de Management a POR 2014-2020.
Cea mai importanta tema dezbatute in cadrul intalnirii de lucru a fost reprezentata de analiza stadiului implementarii fondurilor Programului Operational Regional REGIO 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru. Cu o contractare de peste 200% a fondurilor alocate pentru proiectele de reabilitare a infrastructurii rutiere si peste 120% a celor pentru restaurarea obiectivelor de patrimoniu cultural, cei prezenti au subliniat necesitatea suplimentarii de fonduri pentru investitii in proiectele de crestere a eficientei energetice a cladirilor publice si a blocurilor din municipii.
Pana la finele lunii iulie 2018, la nivelul regiunii s-au depus la ADR Centru 1.163 de proiecte, care solicitau fonduri nerambursabile in valoare de 1.370,61 milioane euro. Dintre acestea, deja s-au semnat contracte de finantare pentru 410 proiecte prin care s-a alocat suma de 434,87 milioane euro, fonduri nerambursabile, si alte 91 de proiecte ce solicita 67 milioane euro sunt in prezent in etapele de precontractare si de contractare. Un numar de 217 proiecte, ce solicita peste 269 milioane euro, se afla in diverse etape de evaluare, proces realizat de echipa ADR Centru si evaluatori independenti.
Participantii la forul decizional regional au discutat si viitorul buget al Comisiei Europene pentru perioada 2021-2027, care are prognozata o crestere cu 10% fata de bugetul alocat in actuala perioada. De asemenea, au fost subliniate si noutatile prioritatilor de investitii urmarite de CE in finantarea viitoarelor proiecte, respectiv sustinerea unei Uniuni Europene mai apropiata de cetatenii sai, prin sprijinirea strategiilor de dezvoltare conduse la nivel local si a dezvoltarii urbane durabile in UE, prin finantare cu reguli mai simple si flexibile.
”Alocarea viitoarelor fonduri catre tari si regiuni se va baza inca, in mare masura, pe PIB-ul pe cap de locuitor, dar se introduc si trei noi criterii: somajul in randul tinerilor, nivelul scazut de educatie, schimbarile climatice, primirea si integrarea migratilor. Un procent de 6% din bugetul Fondului European de Dezvoltare Regionala este prevazut a se investi in proiectele de dezvoltare urbana livrate prin intermediul parteneriatelor de dezvoltare locala. Comisia Europeana a prevazut in acelasi timp, si introducerea unui cadru de performanta a investitiilor realizate din fonduri europene, respectiv o evaluare a eficientei cheltuirii lor la cinci ani de la lansare si o recalibrare a acestora, daca este cazul, pentru urmatorii doi ani. La momentul actual, la nivel regional, suntem in faza de a finaliza procesul de contractare pentru proiectele depuse pe prioritatile de investitii 2.1 si 2.2 de reprezentantii mediului privat. In acelasi timp, s-au redeschis apeluri nationale de depunere si finantare a proiectelor de mobilitate urbana, pentru investitii in drumurile judetene, de modernizare ambulatorii si Unitati de Primire a Urgentelor, investitii in proiecte care au fost demarate la nivel local, dar sunt nefinalizate pana la momentul depunerii cererii de finantare”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Related posts

RALF 2016, forumul marilor fermieri

Ionut Oprea

Hidroelectrica a semnat primul contract de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învățământ dual

Ligia Voro

Se redeschid ștrandurile și piscinele din Băile Felix și din Băile 1 Mai

Traian Dan

Fabrica de medicamente Hyperion din Iași, achiziționată de investitori din Bulgaria și Belarus

redactia

[Enjoy Transylvania!] The Pearl of Transylvania: the Medieval Citadel of Sighişoara

Ligia Voro

E.ON a adus casa viitorului la Techsylvania 2019

Ligia Voro

Oameni de ştiinţă israelieni: “Credem că vom oferi într-un an un tratament complet pentru cancer”

redactia

Regiunea Vest primește zeci de milioane de lei pentru întocmirea documentațiilor aferente unor mari proiecte de infrastructură

Robert Bloancă

Premiile Galei "PRIA Women in Agriculture", editia 3-a

Stefana Muresan

Un armăsar al Hergheliei Beclean din cadrul RNP – Romsilva, Campion Mondial

Ligia Voro

Moda românească, măsuri de relansare pe piaţa americană

Ligia Voro

Piața chineză se deschide pentru exporturile românești

redactia

Spitalul Polaris, închiriat pe șase luni de Consiliul Județean

Nora Dumitrescu

Târgul gusturilor din Valea Ierului, organizat sâmbătă și duminică la Oradea

Traian Dan

Apel către sălăjeanul de la Transporturi: “Începeți tunelul pe sub Meseș”

Nora Dumitrescu

Alătură-te revoluției verzi!: Hidroelectrica a lansat noi oferte de furnizare a energiei electrice

Ligia Voro

Join the largest Event Dedicated to the Romanian Business Services Sector

Ligia Voro

Strategia CFR pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare: Este nevoie de investiţii de 56 miliarde lei până în 2022

Stefana Muresan

Implantare TAVI, prima procedură la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara

redactia

Cosmopolis ajunge la 4.100 de locuințe finalizate și peste 10.000 de locuitori după investiții cumulate de peste 350 de milioane de euro

Papuc Irina

Românii cheltuie, în medie, 8,7 euro pe lună pentru activități culturale și de recreere

Papuc Irina

Maramureșul vrea să își facă Asociație de Dezvoltare Comunitară

Nora Dumitrescu

S-a finalizat licitația pentru un drum de legătură din Oradea în valoare de peste 5 mil. de euro

Stefana Muresan

Câţi bani sunt alocați pentru marile proiecte de infrastructură rutieră în 2019

redactia

Leave a Comment