“Nimic nu e întâmplător în această viață”, ne spune dr. Mihaela Cojoc, medic primar neurolog, în interviul pe care ni l-a acordat, gândindu-se la decizia de acum 15 ani de a înființa Centrul Medical Neuron din Tîrgu Mureș. O decizie pentru pacienți și pentru domnia sa ca medic. Patru ani a activat în paralel atât în sistemul de stat cât și în cel privat, până a decis că își dorește să se concentreze pe activitatea din centru.
Centrul Medical Neuron aniversează în acest an 15 ani de activitate, într-un recurs la memorie, ce v-a determinat să înființați centrul și să începeți o activitate privată?
Inițiativa de deschidere a centrului a fost a soțului, el a fost cel care m-a lămurit să plec din sistemul de stat, dar, după ce am gândit-o în decurs de câțiva ani, am considerat că este o variantă mai bună, atât pentru pacienți cât și pentru mine, că pot să evoluez mai mult decât aș fi făcut-o în sistemul de stat. În primul rând cred că puteam să ofer pacienților alte condiții, investigații la nivel mai înalt decât putea să ofere spitalul la acea vreme.
Încet-încet m-am văzut lucrând în două locuri, aici și la spital, iar apoi m-am concentrat doar pe activitatea așa-zis private. Privată în sensul de ceea ce îmi aparține aici, dar avem contract cu Casa de Asigurări și consultațiile sunt, practic, gratuite pentru cei care vin cu bilet de trimitere și sunt susținute de către Casa de Asigurări.
Dacă ar fi să realizați o paralelă în timp, cum s-a dezvoltat Centrul Medical Neuron în cei 15 ani de activitate din punct de vedere al serviciilor oferite, al dotărilor și al resurselor umane?
Inițial am pornit cu două specialități, care se leagă foarte bine între ele, neurologie și psihiatrie, adulți și copii, și pe care le-am completat cu kinetoterapie și de examinări paraclinice. EEG l-am avut încă de la deschiderea clinicii, un aparat performant, la care anual aducem îmbunătățiri ca soft, este singurul video-EEG din județ, din câte știu eu, un aparat care face înregistrări mai complexe, cu diverse metode de stimulare. De asemenea, mai facem investigatții Ecografie atât la copii cât și la adulți. Ceea ce am dus mai nou în centru este serviciul de pediatrie și serviciul de psihologie.
De-a lungul timpului, mai mult decât să ne dezvoltăm, am urmărit constanța, să ne păstrăm calitatea, standardul, să fim așa cum am început, să menținem respectful față de pacienți.
Pentru că sunt 15 ani, aș vrea să amintesc că sunt două persoane în această policlinică din prima zi, și acestea sunt cele colege: doamnele Tereza Conțiu, tehnician EEG, și Mihaela Băsescu, asistentă medicală.
Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat în activitatea dvs. atât din punctul de vedere al medicului specializat în neurologie pediatrică, cât și al administratorului unui afaceri în domeniul sănătății?
Aș zice că fiecare zi petrecută în această policlinică a fost o provocare, pentru că fiecare zi îți aduce ceva, ceva la care nu te aștepți de multe ori, te întâlnești cu situații deosebite, cu cazuri diferite, dar poate că o provocare în adevăratul sens al cuvântului este uneori când trebuie să abordezi și să comunici un diagnostic mai nefavorabil părinților, aparținătorilor. De multe ori nu doresc să accepte și cer niște explicații, iar întrebarea provocatoare este: “de ce mi se întâmplă mie”? La această întrebare nu am găsit nici eu răspunsul, dar poate cineva din Univers a hotărât astfel. Încerc să le spun să se detașeze de această provocare și să privim puțin înainte, ce am putea face împreună pentru rezolvarea cazului.
Ca administrator, de câte ori am avut o provocare, i-am cerut un sfat prietenesc soțului pentru că el are mult mai multă experiență în domeniul afaceri.
Privind în urmă, care e cea mai mare satisfacție pe care ați avut-o ca medic? Dar ca administrator al unei afaceri în domeniul sănătății?
Mie, fiecare zi îmi aduce o satisfacție, poate satisfacții peste limita normalului le am atunci când se întorc pacienții și nu am puține cazuri, când am tratat mama sau tata și acum vin cu copilașul la mine, unii cu probleme, unii fără, doar să îl văd, ca să fie siguri că totul e în regulă. Dar asta spune deja ceva, mă gândesc că nu s-ar întoarce la mine dacă nu ar fi fost mulțumiți sau dacă nu aș fi reușit să îi tratez și să îi scap de probleme.
Iar, ca administrator, satisfacție e că am reușit să fac din Neuron un brand.
Sunteți medic și mamă, ce le recomandați doamnelor, care intenționează să aducă în această lume un copil din punct de vedere al pregătirii pentru o sarcină, respectiv care sunt precauțiile pe care le pot lua în timpul sarcinii astfel ca riscurile bebelușului de a dezvolta o afecțiune neurologică intrauterin să fie diminuate sau chiar excluse? Dar mai târziu?
Stresul, agitația cotidiană, familia disfuncțională, toate își pun amprenta asupra dezvoltării copilului și accentuează condiția de boală și îl fac mai sensibil la boală.
Aș recomanda ca educația să înceapă încă din viața intrauterină, mamele care își doresc să aibă un copil sănătos trebuie să își dorească în primul rând acest copil, să se documenteze înainte să aibă acel copil de ce înseamnă, ce responsabilități și ce asumări, apoi să se focuseze pe acea sarcină să fie cât se poate de normală, să meargă la ginecolog, la medicul de familie, să facă absolut toate controalele și investigațiile care i se cer, chiar dacă unele dintre acestea necesită încă suport din partea lor, pentru că acele testări exclud boli grave. Le-aș atrage atenția să aibă grijă ce mănâncă, cum mănâncă, să aibă în alimentația lor hrană sănătoasă, hrană vie, multe fructe, legume, mai puțin zahăr și carbohidrați, să evite consumul de toxice, din păcate încă avem multe mame fumătoare, care nu își dau seama cât de mult afectează fătul cu fumatul.
Până la urmă e importantă și viața mamei, viața socială, viața de familie. Și ceea ce le mai spun mamelor este să aibă grijă ce vizionează, să evite tot ceea ce le poate agita pe interior.
Apoi, nașterea naturală contează extraordinar din punct de vedere hormonal pentru copil, din punct de vedere al hormonilor care declanșează lactația, a imunității, trecerea la viață nu este atât de bruscă ca în cezariană.
Iarăși sunt adepta alăptării la sân, care pe lângă că este o hrană sănătoasă, care nu se compară cu nimic de pe lumea aceasta, creează și o legătură intensă între mamă și copil, îi conferă copilului o stare de siguranță, se simte protejat, iubit și extrem de atașat de mamă.
Mama este cea care furnizează informații de valoare medicului și are o oarecare experiență zilnică, observă copilul. Ceea ce am observat în ziua de astăzi, și mă bucură, este că mamele se informează foarte mult, citesc. Intuiția maternă este sfântă și eu le spun mamelor cu care interacționez că primul și cel mai bun medic este mama.
Apoi, mai târziu, să ghidăm viața copilului, dar fără să devenim hiperprotective, să păstrăm un echilibru.
Este important ca fiecare mamă, dar și tata, bunicii, să își facă timp pentru copil, să se joace cât mai mult și să aleagă acele jocuri în comun care să dezvolte limbajul, motricitatea, dezvoltarea fizică și psihică.
Important este să petrecem cât mai mult timp cu copilul, să ne bucurăm cât mai mult de fiecare clipă petrecută cu copilul și să ținem minte că nimic nu este mai plăcut decât să ții cu dragoste în brațe un copil.
Cum reușiți să mențineți un echilibru între toate aceste roluri pe care le însumați în aceeași persoană, profesional și personal – medic, businesswoman, mamă, bunică?
Acest echilibru, cred că trebuie să existe în tot ceea ce facem, echilibrul este cel care îți aduce armonie și bucurie și trebuie să cuprinzi și să dai atenție tuturor activităților și rolurilor pe care le ai și niciuna dintre părți să nu fie neglijată.
Trebuie să îmbinăm bucuria și satisfacția de a fi mamă, cu bucuria și satisfacția de bunică, cu bucuria și satisfacția profesională, și cred că așa reușești să îți creezi o stare sufletească pe care o poți transmite mai departe. Dacă sufletul tău e cultivat cu lucruri frumoase și bune, acestea le dai mai departe. Cred că viața de familie se reflectă în viața profesională și poate și invers. Dacă familia ta are înțelegere pentru tine, ai altă dedicație pentru familie. Iar, dacă de acasă vii liniștit, împăcat și cu toate lucrurile în ordine, aici te poți dedica pacientului.
de Ligia VORO
Citește și:
Proiectul ZenAiOS vrea să facă din Oradea un Mecca AI în domeniul medical
Implicarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății, proiect anunțat de orădeanul George Haber în urmă cu un an, care…
17 aprilie 2025
Economia Clujului: salarii, angajări și exporturi în creștere, industrie în scădere
Salariul mediu net în județ a urcat, în februarie, cu 122 € față de aceeași perioadă din 2024.…
17 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
Ministrul transporturilor, prins în trafic la Cluj. “Am văzut și eu cum se circulă de la aeroport”
Sorin Grindeanu susține declarativ primenirea infrastructurii locale prin metrou și centură metropolitană după ce a întârziat la o…
17 aprilie 2025
ARDT Oradea, ONG-ul născut dintr-un pariu, a aniversat 10 ani
Sala de evenimente Fix a Palatului Baroc din Oradea a găzduit, marți seara, 15 aprilie 2025, aniversarea de…
16 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
Drumul spre minicentura de nord a Clujului, modernizat după 15 ani
Între timp, numărul locuitorilor din comuna Chinteni s-a mărit de la 1.700 la 7.000. Șoseaua nu este recepționată,…
16 aprilie 2025
Dumitru Chisăliță revine în funcția de președinte al CA Romgaz
Consiliul de Administrație (CA) a Romgaz, l-a numit astăzi pe Dumitru Chisălită în funcția de președinte al CA.…
16 aprilie 2025
Investiții
Proiectul ZenAiOS vrea să facă din Oradea un Mecca AI în domeniul medical
Implicarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății, proiect anunțat de orădeanul George Haber în urmă cu un an, care…
17 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
Homplex accelerează investițiile în inovație și leadership pentru a livra soluții smart în infrastructură
Homplex, companie antreprenorială românească specializată în furnizarea de soluții inovatoare pentru siguranță, confort și eficiență energetică, își consolidează…
16 aprilie 2025
Se pregătește inaugurarea noului pod hobanat peste Someș la Satu Mare
Lucrările la noul pod hobanat peste râul Someș din Satu Mare se apropie de final. Primarul Kereskenyi Gabor…
16 aprilie 2025
Un nou pasaj suprateran pe Centura Oradea peste linia Tram-trenului spre Băile Felix
Consiliul Județean Bihor a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de realizare a unui pasaj rutier suprateran…
15 aprilie 2025
Tânăra cramă HB Wine din Miniș intră în Liga campionilor vinului românesc
Cu patru Medalii de Aur obținute la Premiile de excelență Vinul.ro 2025, Crama HB Wine s-a clasat pe…
14 aprilie 2025
În vizită la Primărie, ambasadorul Țărilor de Jos a pedalat prin Oradea
Primăria Oradea a avut luni, 14 aprilie 2025, onoarea de a primi vizita Excelenței Sale Willemijn van Haaften,…
14 aprilie 2025
Infrastructură
Drumul spre minicentura de nord a Clujului, modernizat după 15 ani
Între timp, numărul locuitorilor din comuna Chinteni s-a mărit de la 1.700 la 7.000. Șoseaua nu este recepționată,…
16 aprilie 2025
Se pregătește inaugurarea noului pod hobanat peste Someș la Satu Mare
Lucrările la noul pod hobanat peste râul Someș din Satu Mare se apropie de final. Primarul Kereskenyi Gabor…
16 aprilie 2025
Centura Făgărașului, 6 km de drum nou, finalizată de STRABAG cu 6 luni mai devreme
Centura Municipiului Făgăraș, în valoare de 47 milioane lei, construită de compania STRABAG, a depășit 90% grad de…
15 aprilie 2025
Un nou pasaj suprateran pe Centura Oradea peste linia Tram-trenului spre Băile Felix
Consiliul Județean Bihor a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de realizare a unui pasaj rutier suprateran…
15 aprilie 2025
În vizită la Primărie, ambasadorul Țărilor de Jos a pedalat prin Oradea
Primăria Oradea a avut luni, 14 aprilie 2025, onoarea de a primi vizita Excelenței Sale Willemijn van Haaften,…
14 aprilie 2025
Oradea, exemplu de bune practici în utilizarea fondurilor PNRR
Oradea se clasează pe locul V dintre municipiile din România în ceea ce privește absorbția fondurilor europene prin…
14 aprilie 2025
Podul de la Ungheni are autorizație de construire
Primul pod rutier la nivel de autostradă peste Prut are autorizație de construire, eliberată de către partea română.…
11 aprilie 2025
Cea mai scumpă autostradă din România este în Sălaj
Gruparea turcă Makyol – Ozaltin a semnat, la Zalău, contractul de 1,5 miliarde de euro în prezența premierului…
10 aprilie 2025
Turism
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene
Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
16 aprilie 2025
Oradea descoperită prin tururi ghidate ale comorilor arhitecturale
Începe Oradea City Hunt, ediția 2025, turul interactiv al comorilor arhitecturale din centrul orașului. Oradea City Hunt reprezintă o…
16 aprilie 2025
Lucrători indieni și nepalezi în creierii Munților Șureanu
Ajunși în creierii Munților Șureanu, acolo unde odinioară rezida nucleul stăpânirii dace, apoi romane, la Resortul Sf. Petru,…
15 aprilie 2025
Performanțele firmelor din Brașov, Covasna și Harghita, celebrate la Gala The Voices of Business
Transilvania Business a continuat seria evenimentelor de prestigiu în care premiază performanța în afaceri, organizând Gala The Voices…
14 aprilie 2025
Aradul mizează pe „Turismul de o zi”
Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
11 aprilie 2025
Târgul de Paști umple Cetatea Oradea de veselie și bunătăți
Vineri, 11 aprilie, începe o nouă ediție a Târgului de Paști. Timp de 11 zile, Cetatea Oradea va…
10 aprilie 2025
Cele mai bune Destinații ale Anului 2025. Majoritatea sunt din Transilvania
Gala Destinația Anului 2025 s-a desfășurat aseară la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, fiind organizată cu…
9 aprilie 2025
Educație
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
ARDT Oradea, ONG-ul născut dintr-un pariu, a aniversat 10 ani
Sala de evenimente Fix a Palatului Baroc din Oradea a găzduit, marți seara, 15 aprilie 2025, aniversarea de…
16 aprilie 2025
Oradea descoperită prin tururi ghidate ale comorilor arhitecturale
Începe Oradea City Hunt, ediția 2025, turul interactiv al comorilor arhitecturale din centrul orașului. Oradea City Hunt reprezintă o…
16 aprilie 2025
O echipă a Universității Oradea a câștigat un loc I la Robotic Tournament din Polonia
Echipa de robotică TOR, formată din studenți și absolvenți ai Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică (IMT) din…
15 aprilie 2025
Apare o nouă facultate la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj
Senatul Universității Iuliu Hațieganu (UMFIH) a validat numirea conferențiarului Cosmin Caraiani în funcția de decan al celei mai…
15 aprilie 2025
Colaborări cu impact: o firmă locală poate să devină globală fără să iasă din Cluj
Într-un Cluj în continuă transformare, unde companiile caută nu doar eficiență, ci și autenticitate, parteneriatele care pun oamenii…
15 aprilie 2025
În vizită la Primărie, ambasadorul Țărilor de Jos a pedalat prin Oradea
Primăria Oradea a avut luni, 14 aprilie 2025, onoarea de a primi vizita Excelenței Sale Willemijn van Haaften,…
14 aprilie 2025
A dispărut primul hotel de 5* al Clujului. De la producția de bomboane, la cea de magistrați
Clădirea de pe str. Traian Moșoiu a suferit două mari transformări după Revoluție: mai întâi fabrica de dulciuri…
14 aprilie 2025
Zi de Zi știri economice:
