Spațiile unde ne petrecem ore bune la muncă nu mai sunt, de ceva vreme, simple birouri, ci spații care țin cont de nevoile angajaților, mai ales dacă vorbim de generația Y și Z. Alex Athanassoulas, President & CEO STIRIXIS GROUP, ne-a prezentat, în cadrul unui mic dejun de afaceri, viziunea companiei asupra spațiilor de birouri, susținută de exemple concrete și de numeroasele premii câștigate la prestigioase concursuri internaționale în domeniu.
STIRIXIS GROUP a redesenat, începând din 1996, spațiile de birouri din 24 de țări, dezvoltând peste 600 de proiecte.
“Prin aceste proiecte și prin munca noastră am obținut mai multe premii, doar în ultimii cinci ani am câștigat 25 de premii internaționale”, a susținut Alex Athanassoulas, President & CEO STIRIXIS GROUP, în deschiderea prezentării.
STIRIXIS GROUP, potrivit aceluiași, se diferențiează de alte firme din domeniu prin sistemul de gândire, modul în care abordează proiectele și în care ar trebui să fie abordate proiectele, și prin faptul că sistemul de gândire se concentrează asupra randamentului investițiilor pe termen lung. “Indiferent de tipul zonei, noi facem designul și creăm în funcție de studiul de caz al business-ului. Ne dorim să maximizăm randamentul investiției și facem asta prin crearea unei soluții holistice”, a completat Alex Athanassoulas.
Astfel compania creează proiecte sustenabile, cu durabilitate pe termen lung, în condițiile în care piața pe care evoluează este caracterizată de volatilitate, nesiguranță, complexitate.
“Când vorbim de birouri, prima regulă este foarte simplă, spațiul de lucru funcționează pentru tine, doar dacă funcționează pentru oamenii tăi. Deci două lucruri pe care trebuie să le optimizăm sunt producția care este bazată pe productivitate, iar celălalt este mult mai tehnic, financiar, și anume cum este o clădire de birouri construită, care este investiția, care sunt costurile de funcționare, care sunt costurile de mentenanță etc.”, a explicat President & CEO STIRIXIS GROUP.
Pentru a argumenta mai apăsat, Alex Athanassoulas a prezentat o concluzie dintr-un studiu în care se precizează că în companiile unde satisfacția spațiului de lucru este foarte scăzută, angajamentul oamenilor este foarte scăzut. Și viceversa.
Mai ales milenialii sau generația Y, care au alt sistem de a munci, în prioritățile cărora pe primul loc se află lipsa de flexibilitate a spațiului de lucru.
De aceea nu e suficient să redesenezi un spațiu de lucru, ci trebuie să ții cont și de experiența, nevoile utilizatorilor acelui spațiu.
Ce oferă Stirixis
Tradițional, companiile care sunt contractate pentru a face designul unor birouri se gândesc la funcționalitate, însă, Alex Athanassoulas a arătat că acest criteriu nu este suficient și că intimitatea este cheia. De aceea, în proiectele lor, combină spațiile deschise cu cele care oferă intimidate, unde poți să vorbești la telefon liniștit, unde să te retragi dacă ai nevoie să îți aduni gândurile și altele.
În desenarea unor birouri, foarte important este să ții cont de nevoia de colaborare, astfel că spațiile de lucru trebuie astfel create încât să permită cea mai bună colaborare între departamente.
Milenialii vor iarăși să se distreze, astfel că tot mai mult trebuie să găsești căi pentru ca oamenii să se distreze, mai ales că momentul în care lucrezi este foarte diferit, chiar și locul de unde lucrezi, astfel că distracția a devenit un element care vine tot mai mult în viața profesională
Interacțiunea socială este, de asemenea, foarte importantă. De aceea trebuie să ai spații potrivite pentru socializare, pentru team-building-uri etc. Astfel că de interacțiunea socială depinde cum faci designul cantinelor, a zonelor de relaxare, trebuie să ții cont că oamenii trebuie să fie activi social la muncă.
Apoi, în designul birourilor, compania care este contractată trebuie să răspundă nevoii de stimulare a creativității. “Atunci când creezi un spațiu de lucru, trebuie să te gândești cum să crești creativitatea oamenilor care lucrează acolo”, a subliniat Alex Athanassoulas.
Un aspect de care Stirixis ține cont atunci când face designul sau reamenajează un spațiu de lucru este brandingul, în condițiile în care a devenit mai important ce resimt angajații față de companie decât care este percepția vizitatorilor din exterior.
“Îți dorești ca ei să îți fie cel mai bun ambasador, îți dorești să fie cei mai mari fani ai companiei. Dacă nu reușești în asta, dacă le oferi angajaților servicii ca în 1990, nu contează cât de mult îi plătești, vor pleca”, ne-a explicat acesta.
Un alt element deosebit de important pentru designul birourilor este starea de bine. Sănătate, securitate, stare de bine și sustenabilitate sunt cei patru piloni care acționează îndeaproape când vorbim despre acest trend.
Iar aici trebuie să fie luate în considerare o serie de aspecte precum iluminatul, calitatea aerului, mirosul, temperatura, zgomotul sau muzica. “Nivelul stresului crește din cauza zgomotului în creștere, diferite boli – dureri de spate, durerile musculare sunt legate de stresul provocat de zgomot”, a arătat Alex Athanassoulas.
CEO Stirixis a venit și cu un exemplu relevant despre transformarea unor birouri potrivit sistemului de gândire al companiei proprii.
“Am renovat cantina Coca-Cola HBC, de la sediul lor central din Atena, am pus filtre de carbon, astfel că aerul a devenit mult mai curat, am introdus muzică, până atunci cantina era ocupată doar pentru prânz, deci nu tot timpul, dar s-a creat un trend astfel că de la 9 dimineața până la 18 era plină, astfel că aproape trebuia să îți faci o rezervare ca să mergi la cantină. Și am fost foarte fericit că atunci când Coca-Cola HBC și-a mutat sediul în Elveția și ne-a încredințat proiectul nouă, CEO-ul lor a acordat un interviu Bloomberg în cantină. Și atunci când l-am întrebat de ce a acordat interviul în cantină, mi-a răspuns că: “Este cel mai fantastic loc în care am fost din toate cele 28 de țări unde Coca-Cola are birouri”. Este un exemplu despre ce impact pot avea spațiile mici”, a povestit President & CEO STIRIXIS GROUP.
Muzica este bazată pe strategie, e la fel ca la mirosuri, trebuie să decizi ce tip îți dorești să ai pentru a crea efectul pe care ți-l dorești, ce fel de angajați ai și ce vârstă au aceștia, care sunt atribuțiile acestora. “Muzica nu înseamnă să pornești un radio”, a explicat Alex Athanassoulas.
Tehnologia este un alt element de care STIRIXIS GROUP ține cont atunci când redefinește un spațiu de lucru.
“Tehnologia joacă un rol foarte important în fiecare zi și este importantă, de asemenea, și în spațiile de birouri, nevoia de a comunica, nevoia de a socializa vine pe diferite platforme, bazate, de asemenea, pe tehnologie. Nevoia de a munci fără a călători atât de mult impune introducerea unor sisteme de videoconferințe, pe care Stirixis, de asemenea, le-a implementat. Apoi integrarea tehnologiei în spațiile de birouri este, la rândul său, o problemă importantă”, a punctat CEO STIRIXIS GROUP.
Un ultim element, dar nu cel din urmă este adaptabilitatea care trebuie integrată în design încă de la început, astfel că peste un an, dacă e nevoie o schimbare, să nu presupună costuri ridicate pentru a opera acea/acele modificări.
Pentru mai multe informații despre companie, vizitați stirixis.com sau contactați advance@stirixis.com
de Ligia VORO
Citește și:
Șase oferte pentru pasajul rutier subteran de la Crișul și B-dul Magheru Oradea
Vineri, 29 noiembrie 2024, s-a încheiat termenul de depunere a ofertelor pentru procedura de licitație privind execuția lucrărilor…
2 decembrie 2024
Viitorul resurselor umane, dezbătut la Cluj. Între inteligența artificială și deținuți
Strategiile cele mai eficiente în asigurarea și păstrarea locurilor de muncă au fost dezbătute de către specialiști la…
2 decembrie 2024
ITL Agrocomplex va deschide primul magazin Turma la Cluj
Acesta va fi amplasat în cartierul Borhanci și va comercializa produse din carne de vită și oaie. Familia…
2 decembrie 2024
Facultatea de Construcții Cluj a bătut palma cu Hexagon
Colaborarea între instituția publică și compania privată vizează pregătirea tinerilor pentru o carieră în domeniu. Facultatea de Construcții…
2 decembrie 2024
Campanie caritabilă: o casă tiny house pentru o familie defavorizată, dar și pentru un donator
Pe lângă casa oferită unei familii defavorizate, unul dintre donatori va avea șansa de a câștiga și el…
2 decembrie 2024
Cadou de Crăciun pentru Transurbis: autobuze “verzi” de 8 milioane €
Municipiul din Sălaj a semnat un contract de finanțare pentru proiectul cofinanțat de UE prin Programul Regional Nord-Vest…
2 decembrie 2024
Oportunități pentru realizarea tranziției digitale și acces la finanțare destinate IMM-urilor și autorităților locale
FIT eDIH, contactul regional ideal pentru nevoile de dezvoltare digitală, organizează la Sibiu conferința „Transformare digitală și acces…
1 decembrie 2024
Novak Đoković urmărește proiectul clujean Read & Ride to El Fin del Mundo
Protagoniștii celui mai frumos proiect de promovare a culturii și sportului, Read & Ride to El Fin del…
1 decembrie 2024
Investiții
Șase oferte pentru pasajul rutier subteran de la Crișul și B-dul Magheru Oradea
Vineri, 29 noiembrie 2024, s-a încheiat termenul de depunere a ofertelor pentru procedura de licitație privind execuția lucrărilor…
2 decembrie 2024
Campanie caritabilă: o casă tiny house pentru o familie defavorizată, dar și pentru un donator
Pe lângă casa oferită unei familii defavorizate, unul dintre donatori va avea șansa de a câștiga și el…
2 decembrie 2024
Firma DELPRO va amenaja cinci peșteri din Defileul Crișului Repede
Amenajarea se face cu fonduri europene, valoarea investiției ridicându-se la peste 4,44 milioane de lei fără TVA. Vicepreședintele…
29 noiembrie 2024
Oradea caută operator aerian pentru conexiunea directă cu München
Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea anunță inițiativa de lansare a unei rute aeriene regulate între Aeroportul Oradea…
29 noiembrie 2024
Transilvania IT Cluster „pețitoarea” și „doctorul” firmelor
Cea de-a II-a ediție a Networking & Innovation Night, care a avut loc miercuri, 27 noiembrie 2024, la Parcul…
28 noiembrie 2024
Piscina de la Poarta Raiului
Deținătorul hotelului Poarta Raiului din comuna Șugag, satul Tău Bistra, județul Alba a decis să-și completeze oferta turistică…
27 noiembrie 2024
CNIPMMR a lansat “Carta Albă a Agriculturii din România”
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a lansat marți, 26 noiembrie 2024, la Hotel…
27 noiembrie 2024
Cluj, Timișoara, Brașov: eșalonul 2 al economiei României
Cele trei orașe sunt clasificate ca poli regionali ai țării într-un top întocmit de Romanian Economic Monitor (RoEM).…
26 noiembrie 2024
Infrastructură
Șase oferte pentru pasajul rutier subteran de la Crișul și B-dul Magheru Oradea
Vineri, 29 noiembrie 2024, s-a încheiat termenul de depunere a ofertelor pentru procedura de licitație privind execuția lucrărilor…
2 decembrie 2024
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj celebrează 20 milioane de pasageri transportaţi de compania aeriană Wizz Air de la primele sale zboruri în anul 2007
Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj şi compania aeriană Wizz Air, au sărbătorit astăzi un nou record, respectiv 20…
27 noiembrie 2024
Thermodul, povestea siguranței confortabile a caselor care se ridică în câteva zile și durează mai multe vieți
Sistemul Thermodul răspunde multor deziderate legate de construire și locuire: viteză de construcție, izolare care se va răsfrânge…
22 noiembrie 2024
S-a finalizat sistemul de ghidaj prin LED, către parcările etajate din centrul Oradiei
Cele 15 panouri cu afișaj LED indică celor care doresc să parcheze în centrul Oradiei câte locuri libere…
22 noiembrie 2024
Se deschide circulația pe B-dul Decebal din Oradea, peste pasajul subteran
Începând de vineri, 22 noiembrie, de la ora 14:00, traficul pe bulevardul Decebal va fi redeschis pentru autoturisme…
21 noiembrie 2024
Lucrările la Ambulatoriul Spitalului Județean Oradea și parcare sunt în grafic
Noua parcare supraetajată de la Ambulatoriul Spitalului Județean Oradea, de pe strada Gheorghe Doja este gata în proporție…
19 noiembrie 2024
Rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale în patru comune bistrițene
Patru comune din județul Bistrița-Năsăud vor avea o rețea de distribuția a gazelor naturale. Locuitorii din comunele Dumitra,…
18 noiembrie 2024
Se deschide circulația pe primul lot al Inelului Rutier Metropolitan al Oradiei
Asocierea formată din firmele Asfamixt (lider), OPR Asfalt și Dacia Faber au finalizat lucrările cu 8 luni înainte…
16 noiembrie 2024
Turism
Firma DELPRO va amenaja cinci peșteri din Defileul Crișului Repede
Amenajarea se face cu fonduri europene, valoarea investiției ridicându-se la peste 4,44 milioane de lei fără TVA. Vicepreședintele…
29 noiembrie 2024
Oradea caută operator aerian pentru conexiunea directă cu München
Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea anunță inițiativa de lansare a unei rute aeriene regulate între Aeroportul Oradea…
29 noiembrie 2024
Toate pânzele sus! până în Țara de Foc
Gabriel Bota și Rudolf Nyari au dorit să pornească ieri, 28 noiembrie 2024, spre țara de Foc, punctul…
29 noiembrie 2024
Piscina de la Poarta Raiului
Deținătorul hotelului Poarta Raiului din comuna Șugag, satul Tău Bistra, județul Alba a decis să-și completeze oferta turistică…
27 noiembrie 2024
Oradea, model de dezvoltare și promovare a destinației din România
Potrivit celor mai recente date oficiale, numărul unităților de cazare din Oradea va crește anul acesta cu 10%,…
27 noiembrie 2024
Cine mai face evenimente de firmă la Cluj. Farma – da, IT – ba
Anularea facilităților fiscale în tehnologie și comunicații și situația incertă a sectorului auto taie din veniturile industriei locale…
26 noiembrie 2024
Radisson Cluj a luat marele premiu la Maître d’Hotel
Claudia Roxana Curea este câștigătoarea competiției de la Complexul Izvorani – Snagov. “Asociația Națională a Maître d’Hotel România…
23 noiembrie 2024
Mik József a devenit președintele Asociației Naționale a Stațiunilor Balneare și Balneoclimaterice din România
Asociația Națională a Stațiunilor Balneare și Balneoclimaterice din România (ANSBBR) a ales o nouă conducere în cadrul Adunării…
22 noiembrie 2024
Educație
Facultatea de Construcții Cluj a bătut palma cu Hexagon
Colaborarea între instituția publică și compania privată vizează pregătirea tinerilor pentru o carieră în domeniu. Facultatea de Construcții…
2 decembrie 2024
Marinela Ardelean a lansat la Veneția 50 de vinuri și preparate din România
50 de vinuri și preparate din România este felul în care Marinela Ardelean onorează Ziua Națională a României.…
1 decembrie 2024
Primul BRD HUB din Cluj. “Este ca la marile universități americane” (P)
BRD – Groupe Societe Generale, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor și Universitatea Babeș-Bolyai au finalizat prima…
29 noiembrie 2024
Toate pânzele sus! până în Țara de Foc
Gabriel Bota și Rudolf Nyari au dorit să pornească ieri, 28 noiembrie 2024, spre țara de Foc, punctul…
29 noiembrie 2024
Transilvania IT Cluster „pețitoarea” și „doctorul” firmelor
Cea de-a II-a ediție a Networking & Innovation Night, care a avut loc miercuri, 27 noiembrie 2024, la Parcul…
28 noiembrie 2024
Ovidiu Cărpușor expune la Palatul Reginei Maria din Balcic
În incinta emblematicului Palat al Reginei Maria din Balcic, un spațiu încărcat de istorie și rafinament artistic, pe…
28 noiembrie 2024
Studenții clujeni de la Capri-Sun, consultanți pentru compania Bolidt
Echipa Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a obținut medalia de argint la concursul Rotterdam /…
27 noiembrie 2024
Pixeli-metaforă expuși în Călătoriile digitale de la Cluj-Napoca
Vineri, 29 noiembrie-1 decembrie 2024 sunt zilele alese pentru o serie de Călătorii digitale pe calea artelor vizuale,…
27 noiembrie 2024