Carmerad, un brand românesc, mureșean, care redefinește moda și îmbrăcămintea pentru fetițe a bifat în luna martie a acestui an cea de-a doua participare la Orange County Fashion Week în California. În spatele său se află designerul vestimentar autodidact Adina Bidian. Am vizitat-o în propriul atelier, unde am avut parte de o lecție de design și am văzut unde iau formă creațiile vesele, colorate și prietenoase cu fetițele de 6-11 ani.
Pe Adina Bidian am întâlnit-o într-unul din locurile unde se simte cel mai bine, propriul atelier, unde iau formă rochițele născute dintr-o dragoste imensă, cea pentru fiica sa, Evelyn. Poate de aceea, creațiile sale exprimă dincolo de forma aparte, aplecată spre dorințele copiilor, multă gingăşie.
În atelierul cochet, stau cuminți materiale colorate, mașini de cusut, de făcut broderie și șnururi, papiote mici și mari cu ață colorată, liniare speciale pentru realizarea tiparului, hârtie specială și câte și mai câte lucruri de care are nevoie un designer care se respectă. O investiție importantă, dar necesară pentru ca rochițele să respire a eleganță, unicitate, feminitate și bun gust.
Micuțele cliente pot vedea, de asemenea, produsele unicat, de serie mică, pe care Adina le-a trimis în California – colecția Petals, în 2017, și colecția Wings, în 2018. Creații custom made, realizate cu migală, din materiale naturale, în culori care se inspiră din natură, pentru fetițe de 6-11 ani, un segment de vârstă care își descoperă feminitatea, își doresc să fie cochete și trupul lor nu suferă încă transformările adolescenței.
Stil tradițional cu influențe moderne
Adina s-a gândit cum să creeze rochițe pentru fetițe care să poată fi purtate și la 6 și la 9 ani, la fel de bine. Tiparul a fost astfel o provocare, pentru că necesită timp ca să îl creezi, iar pentru realizarea lui ai nevoie de ustensile foarte bune. De altfel, Adina și mama sa au urmat cursuri de tipar.
“Cursurile de coasere, tehnica și construcția tiparului cât și tehnica de croi a țesăturilor sunt certificate prin cursurile oferite anual – 2011-2017 – de designerul Blanca Popp din München care are propria școală de design”, ne spune Adina.
În creațiile sale, designerul mureșean folosește materiale naturale, importate în general din Germania și Austria, pentru că și-a dorit propriile materiale. Bumbacul, inul și nu numai, în culori puternice sau pale, alese instinctual din mostrele pe care le primește, sunt câteva din materiile prime pe care Adina le utilizează pentru rochițe.
“Testarea materialelor și garanția oferită de certificatele de calitate – Germania, Spania și Austria -, informarea continuă și prezentă în domeniul îmbrăcăminții pentru copii, toate împreună au fost un lung proces de cunoaștere și achiziții fundamentale în domeniu, deoarece dorința mea a fost și este să prezint un produs unic pe o piață extrem de competitivă și plină de farmec, dar cu nevoi noi de abordare”, ne explică designerul vestimentar.
Pentru ca rochițele să se așeze bine și să nu fie incomode, a renunțat, spre exemplu, la fermoar, și face magii cu tăieturile în partea din față a rochițelor, astfel că “fentează” constituția corpului. De asemenea, toate rochițele au căptușeală, concepută tot după tipar, astfel că rochițele sunt mult mai confortabile, copiii le simt ca a doua piele. Creațiile sunt individualizate prin aplicațiile care imită coșulețe, fluturi, de altfel nota personală a brandului Carmerad, o formă de a se individualiza și exprima a designerului, care se vor regăsi cu siguranță și în viitoarele colecții.
În funcție de momentul când sunt purtate, într-o rochiță veți descoperi dantele hand-made, tul și alte materiale mai pretențioase.
A ales un stil tradițional, cu influențe moderne, ceea ce a fost cea mai mare provocare, dar și cea mai lungă cale de cercetare, informare, realizare de identitate vizuală a conceptului propus – logo, etichete textile-hârtie.
Spre lumea largă
Un pas spre promovarea brandului Carmerad și a creațiilor a fost lumea virtuală.
„Lansarea în mediul on-line a avut loc în toamna anului 2016, mai aprofundată în 2017, prin lansarea propriului site – www.carmerad.eu, la care am adăugat în decursul anului evenimentele petrecute, povestirile de pe blog, scrise de mine, traduse prin intermediul unui specialist atestat în limba engleză, alături de imagini superbe din cadrul ședințelor foto realizate de către fotograful Sandor Bereczky în locațiile și decorurile alese cu grijă de mine”, ne povestește Adina primii pași pe care i-a făcut pentru promovarea acestuia. Denumirea Carmerad e despre familie, deoarece include inițialele copiilor, a soțului, a ei și a altor persoane importante din familia lărgită.
Una din modalitățile de promovare a creațiilor a fost pe Instagram, unde de altfel au descoperit-o cei de la Orange County Fashion Week California și i-au trimis, în 2017, o invitație printr-un email. A crezut că e o păcăleală la început. Până la urmă a mers la prezentare în Statele Unite ale Americii cu 28 de rochițe.
“A fost o defilare, o prezentare la Disneyland, nu am fost direct pe scenă, ceea ce ar fi fost stresant, fetițele au fost foarte încântate de rochițe, nu mai voiau să le dezbrace”, își amintește Adina despre experiența într-o țară despre care spune că trebuie neapărat văzută.
Participarea la săptămâna modei din California i-a oferit posibilitatea să își expună creațiile pe platforma de e-commerce a organizatorilor.
A avut și are însă și alte colaborări.
“Anul trecut am colaborat cu revistele online Fashion Kids Magazine, La Mode Child-Teen Magazine și Inspire – Digital or Not Fine Art Australia, colaborarea de-a lungul anului prin diferite evenimente – și în magazin fizi – sunt ocazii care mi-au oferit posibilitatea de a păși în etapa de recunoaștere a demersurilor și a efortului personal. Lunile de primăvară (n.a. anul acesta) promit colaborarea cu un magazin în Marbella – Spania, cu expunerea produselor atent selectate de către ei, de asemenea pregătirea câtorva modele – Port Bavarez – pentru Germania, cu posibilitate de expunere pe piața lor. Am primit aprecieri în descursul anilor, testând și trecând produsul din mână în mână, din țară în țară, prin desele deplasări anuale care mi-au oferit încrederea și convingerea că încă există loc în această piață selectivă”, mărturisește designerul vestimentar pentru fetițe.
Prima prezentare în țară a avut-o în luna aprilie, în Tîrgu Mureș, un eveniment primit cu interes, admirație, bucurie și încurajat pe viitor.
Pasionată de desen
“Am crescut într-un mediu artistic, dobândind competențe în îndemânarea desenului, prin schițele, portretele, proporțiile corpului uman, exersate de-a lungul timpului ca liber profesionist, dar și în cadrul cursurilor de specialitate frecventate, care au fost frumos înrădăcinate pe parcursul dezvoltării mele profesionale. Locurile vizitate, atmosfera muzeelor, expozițiilor, spectacolelor cât și norocul de a avea rude de mulți ani în diferite colțuri ale lumii, mi-au oferit posibilitatea de a cerceta, observa și de a-mi îmbogăți creativitatea și imaginația, de a-mi forma gustul artistic, contribuind la configurarea ambientului plastic-vizual”, ne mărturisește aceasta.
În ciuda cochetării cu latura sa artistică, Adina și-a spus la un moment dat că trebuie să învețe și aspectele pragmatice ale unei afaceri. Astfel că a absolvit Facultatea de Științe Economice din Cluj-Napoca și un master în Administrarea Afacerilor.
Călătoria noastră într-un univers presărat de creativitate se oprește aici, însă îmi rămân în minte cuvintele Adinei: “Trebuie să ne redescoperim feminitatea, să fim mai elegante”.
de Ligia VORO
Citește și:
Cartea “Sarmale și serotonină”, lansată la Zalău, Timișoara și București
Editura GastroArt a anunțat lansarea volumului „Sarmale și serotonină. Despre un mainstream gastro-cultural”, de Camelia Burghele în Timișoara,…
26 martie 2025
Daniel David, ministrul Educației: Nu se taie nimic! Se descentralizează!
Tradiția, excelența și onoarea. Acestea sunt cele trei valori fundamentale după care se ghidează în viață Daniel David,…
25 martie 2025
Comunitățile marginalizate pot ieși din izolare cu ajutorul Economiei sociale
În comunitățile din mediul rural, economia socială poate fi factorul determinant pentru ieșirea din izolare, iar persoanele defavorizate…
25 martie 2025
Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
25 martie 2025
Alina Paul, CEO DO Security: “Viitorul serviciilor de pază și securitate va fi complet automatizat, cu drone și roboți ”
Într-un context în care resursele umane implicate în serviciile de pază și securitate devin din ce în ce…
25 martie 2025
Fine Jewelry & Watches Expo, expoziție de ceasuri și bijuterii la The Woman Cluj
The Woman vă invită în inima Clujului, la Muzeul de Artă, pentru a descoperi un univers în care…
25 martie 2025
Mureș Depo Alimente, botez oficial
În vecinătatea fabricii de nutrețuri combinate UMB Feed de la Sânpaul ființează, din 2024, Mureș Depo Alimente. Investiția,…
25 martie 2025
FINALISTS REVEALED FOR THE 20TH ANNUAL SEE REAL ESTATE AWARDS
The stage is set for the highly anticipated 20th edition of the SEE Real Estate Awards, celebrating excellence…
25 martie 2025
Investiții
Lufthansa a pus în vânzare biletele pentru zborurile directe Oradea–München
Lufthansa a deschis marți, 25 martie 2025, rezervările pentru zborurile directe între München și Oradea, disponibile prin toate…
25 martie 2025
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
Și Aradul poate! Organizare de succes a „Business Evolution”
Doingbusiness.ro a organizat o nouă ediție a conferinței „Business Evolution – Finanțare. Digitalizare. Management eficient” pe 19 martie…
22 martie 2025
Fabrică de nanofibre în parcul de specializare inteligentă Șomcuta Mare
Proiectul companiei orădene M-TechX EU, controlată de investitorul japonez Hiroyoshi Sota, se ridică la 5 milioane de euro.…
21 martie 2025
Kelemen Hunor despre cheltuielile de apărare: “UE a trăit cu o iluzie greșită că până la sfârșitul lumii se poate mânca gratis”
Prezent la Târgu Mureș pentru a participa la Forumul Economic din Transilvania, Kelemen Hunor a răspuns mai multor…
21 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Infrastructură
Republica Moldova solicită integrarea în circuitele economice regionale
Vicepremierul Moldovei, Vladimir Bolea, a subliniat importanța infrastructurii rutiere de conexiune cu România și Ucraina. Printre proiectele vitale…
24 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
Turcii de la Nurol se apucă de VO Timișoara vest
Proiectul variantei de ocolire vest a orașului Timișoara este proiectată cu o lungime de aproape 14 km, pe…
21 martie 2025
DP World lansează un serviciu logistic complet de tip end-to-end pentru Europa
DP World anunță lansarea unui serviciu logistic pan-european și deschiderea centrului său operațional, Turnul de Control European, în…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Dialog constructiv pentru viitorul patrimoniului cultural, în Cetatea Oradea
Cetatea Oradea a găzduit miercuri, 19 martie 2025, Conferința ROHAEREDITAS, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul a…
19 martie 2025
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
S-a aprobat bugetul județului Arad pe 2025: 70% este alocat investițiilor
Consiliul Județean Arad a aprobat marți, 18 martie, bugetul pentru anul 2025, în valoare de 945 de milioane…
18 martie 2025
Turism
Lufthansa a pus în vânzare biletele pentru zborurile directe Oradea–München
Lufthansa a deschis marți, 25 martie 2025, rezervările pentru zborurile directe între München și Oradea, disponibile prin toate…
25 martie 2025
Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
25 martie 2025
Oradea, Băile Felix și regiunea Bihorului se promovează în Republica Moldova
Echipa Visit Oradea a participat vineri, 21 martie, la o vizită de lucru în capitala Republicii Moldova, Chișinău,…
24 martie 2025
Județul Cluj a cumpărat teren pentru parcarea Castelului Banffy Răscruci
Forul județean a aprobat achiziționarea a unui imobil (teren și construcții) situat în vecinătatea monumentului istoric, în scopul…
21 martie 2025
Turismul clujean, blocat de birocrație. “Ne trebuie un an să aducem patru asiatici”
Managerii de hoteluri și restaurante acuză statul că le pune bețe în roate, iar instituțiile publice, că nu…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Cel mai mare grup BNI din România se formează la Oradea
Ambiții mari la Oradea. Directorul de lansare a grupului BNI Oradea, George Gherman – CEO Solvers for Problems,…
20 martie 2025
Limesul Dacic, la pachet turistic cu Via Transilvanica
Viitorii arhitecți ai Clujului și-au propus să contribuie la identificarea unor strategii turistice responsabile pentru traseele atractive din…
19 martie 2025
Educație
Daniel David, ministrul Educației: Nu se taie nimic! Se descentralizează!
Tradiția, excelența și onoarea. Acestea sunt cele trei valori fundamentale după care se ghidează în viață Daniel David,…
25 martie 2025
Comunitățile marginalizate pot ieși din izolare cu ajutorul Economiei sociale
În comunitățile din mediul rural, economia socială poate fi factorul determinant pentru ieșirea din izolare, iar persoanele defavorizate…
25 martie 2025
Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
25 martie 2025
Studenții UBB, campioni mondiali la studii de caz în economie
Echipa studențească a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a câștigat competiția internațională de studii de caz în economie intitulată „NIBS…
24 martie 2025
Cum aduc companiile plus valoare în Oradea
Reprezentanții a patru companii orădene și-au exprimat opiniile despre cum aduc companiile pe care le reprezintă plus valoare…
24 martie 2025
American Corner Cluj va organiza un curs gratuit de securitate cibernetică
Printre temele abordate se numără hackerii, securitatea fișierelor de pe telefon și a cumpărăturilor online, lumea virtuală sau…
24 martie 2025
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
Bucharest Tech Week 2025: O săptămână de inovație și tehnologie între 14 – 20 iunie
Ediția actuală propune o expoziție tech de anvergură, summit-uri de business cu lideri globali, soluții revoluționare și…
22 martie 2025
Zi de Zi știri economice:
