Ultimele stiri

Mihai Daraban: „Turcia este cel mai important partener comercial al României dintre statele non UE”

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), Consiliul de Relaţii Economice Externe al Turciei (DEIK) și Ambasada Republicii Turcia din România, a organizat joi, 6 septembrie, Forumul de afaceri România-Turcia, cu tematica „Dezvoltarea relațiilor economice şi comerciale dintre Turcia şi România în domeniul parteneriatelor public private (PPP)”.

Forumul de Afaceri s-a desfășurat în marja vizitei la București a delegației oamenilor de afaceri condusă de Nail Olpak, președinte al Consiliului de Relaţii Economice Externe al Turciei (DEIK).

Președintele CCIR, Mihai Daraban, a subliniat importanța dezvoltării relațiilor economice dintre cele două state, precum și sprijinul acordat de CCIR mediului de business autohton care dorește să acceseze piețele din afara zonei UE:

„Turcia este cel mai mare investitor, cel mai important partener comercial al României dintre statele non UE. La nivelul anului 2017, vorbim de un total al schimburilor comerciale de 5,1 miliarde euro, cifră care, așa cum arată datele, va fi depășită la sfârșitul acestui an. Unul dintre scopurile cele mai importante ale CCIR este internaționalizarea business-ului românesc, mai ales în ceea ce privește piețele din afara zonei UE, unde, din păcate contăm prea puțin din punct de vedere comercial. Ne bazăm foarte mult pe Turcia, mai ales că este o țară care face parte din G20. Dacă vrem să avem un business performant, să atragem investiții multe, atunci trebuie să ne orientăm către țările G20 din afara spațiului UE”, a declarat Mihai Daraban.

Nail Olpak, Președinte DEİK a declarat: „Unul scopurile DEIK este de a ridica nivelul schimburilor comerciale dintre Turcia și România. Putem spune că Marea Neagră este țara care ne unește și va trebui să privim și din punct de vedere comercial această vecinătate. Turcia este gata să împărtășească din experiența ei României, mai ales prin proiectele comune în infrastructură pe care dorim să le realizăm împreună”.

Paula Pîrvănescu, Secretar de Stat – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA): „Am creat platforma Business România, destinată atât antreprenorilor români, cât și investitorilor străini, cu scopul de a stimula schimburile comerciale din și înspre România. De asemenea, avem un număr de 21 de proiecte care vor fi realizate în parteneriat public privat, profitând de actualul cadru legislativ”, a mai declarat Paula Pîrvănescu, Secretar de Stat MMACA.

La eveniment au mai participat E.S. Ambasadorul Republicii Turcia în România, dl. Koray Ertaş, dl. Güven Güngör, Președinte TIAD/vicepreședinte DEIK Consiliul de afaceri Turcia-România și dl. Ömer Süsli, președinte, DEİK / Consiliul de afaceri Turcia – România.

Conform informațiilor oferite de ONRC, la nivelul lunii iulie 2018, Turcia se regăsește pe locul 15 în clasamentul top 50 pe țări de rezidență a investitorilor cu participare străină la capitalul social. La sfârșitul lunii iulie al anului în curs, pe teritoriul României activau un număr de 15.281 companii turcești, cu un capital total subscris de 574,01 milioane Euro.

Relațiile economice dintre cele două state sunt la un nivel bun, ținta schimburilor comerciale fiind de 8 miliarde de euro în următorii ani. În anul 2017, Turcia a continuat să fie primul partener comercial al României din afara UE şi al V-lea partener în cadrul schimburilor internaționale totale ale României, respectiv al VI-lea partener la export şi al IX-lea la import. România este unul din partenerii comerciali importanți ai Turciei, fiind pe locul 15 la export şi pe locul 17 la import.

Related posts

British Airways mizează pe turismul de weekend la Cluj

Nora Dumitrescu

Doing Business 2020: România coboară pe locul 55

Papuc Irina

5 oferte depuse pentru metrou și tren metropolitan la Cluj-Napoca

Ligia Voro

Bucharest- skyline transformation 2025: Chapman Taylor – responsible design for success in CEE

Ionut Oprea

Satu Mare: S-au semnat patru contracte de modernizare a infrastructurii rutiere

redactia

Prima centrala electrică Nova Power, ridicată în timp record

Nora Dumitrescu

Bistrițenii de la Transilvania Broker, profit net mai mare cu 16,24% în 2018

Stefana Muresan

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea lanțului Ecofarmacia din Transilvania de către gigantul Phoenix

Papuc Irina

FOTO: Maurer Imobiliare a demarat lucrările pentru ansamblul Maurer Residence Târgu Mureș

redactia

Parteneriat Bihor, Alba, Cluj pentru dezvoltarea turismului în Munții Apuseni

Traian Dan

România, locul trei în UE, în privința fermelor conduse de femei

redactia

Arhitectul Șerban Țigănaș: România rămane atractivă atât privită din interior, cât și din exterior

redactia

Câmpia Turzii va avea un complex sportiv cu skate park

Nora Dumitrescu

Autostrada spre granița cu Ungaria, validată la achiziția publică

Nora Dumitrescu

Acționarii Farmaceutica Remedia au aprobat contractarea de noi credite

Ligia Voro

Se înființează Registrul Laptelui

redactia

Investițiile nete în economia românească au crescut în 2019 cu aproape 18%

Papuc Irina

UMB pregătește autostrada Cluj – Sălaj. Cum arată traseul

Nora Dumitrescu

P3 SE MUTĂ ÎN CHARLES DE GAULLE PLAZA

Stefana Muresan

TOP ANGAJATORI 2019: Ce companii românești au apreciat angajații și care sunt surprizele clasamentului

Ligia Voro

Strict Prest va neutraliza 3 tone de deșeuri din demolări

Nora Dumitrescu

Se redeschid piețele volante ale Clujului

Nora Dumitrescu

Tabără de restaurare a Castelului Bánffy din Bonțida

Traian Dan

Extremele imobiliare ale Transilvaniei: Sălaj și Cluj

Nora Dumitrescu

Leave a Comment