Ultimele stiri

Mihai Daraban: „Turcia este cel mai important partener comercial al României dintre statele non UE”

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), Consiliul de Relaţii Economice Externe al Turciei (DEIK) și Ambasada Republicii Turcia din România, a organizat joi, 6 septembrie, Forumul de afaceri România-Turcia, cu tematica „Dezvoltarea relațiilor economice şi comerciale dintre Turcia şi România în domeniul parteneriatelor public private (PPP)”.

Forumul de Afaceri s-a desfășurat în marja vizitei la București a delegației oamenilor de afaceri condusă de Nail Olpak, președinte al Consiliului de Relaţii Economice Externe al Turciei (DEIK).

Președintele CCIR, Mihai Daraban, a subliniat importanța dezvoltării relațiilor economice dintre cele două state, precum și sprijinul acordat de CCIR mediului de business autohton care dorește să acceseze piețele din afara zonei UE:

„Turcia este cel mai mare investitor, cel mai important partener comercial al României dintre statele non UE. La nivelul anului 2017, vorbim de un total al schimburilor comerciale de 5,1 miliarde euro, cifră care, așa cum arată datele, va fi depășită la sfârșitul acestui an. Unul dintre scopurile cele mai importante ale CCIR este internaționalizarea business-ului românesc, mai ales în ceea ce privește piețele din afara zonei UE, unde, din păcate contăm prea puțin din punct de vedere comercial. Ne bazăm foarte mult pe Turcia, mai ales că este o țară care face parte din G20. Dacă vrem să avem un business performant, să atragem investiții multe, atunci trebuie să ne orientăm către țările G20 din afara spațiului UE”, a declarat Mihai Daraban.

Nail Olpak, Președinte DEİK a declarat: „Unul scopurile DEIK este de a ridica nivelul schimburilor comerciale dintre Turcia și România. Putem spune că Marea Neagră este țara care ne unește și va trebui să privim și din punct de vedere comercial această vecinătate. Turcia este gata să împărtășească din experiența ei României, mai ales prin proiectele comune în infrastructură pe care dorim să le realizăm împreună”.

Paula Pîrvănescu, Secretar de Stat – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA): „Am creat platforma Business România, destinată atât antreprenorilor români, cât și investitorilor străini, cu scopul de a stimula schimburile comerciale din și înspre România. De asemenea, avem un număr de 21 de proiecte care vor fi realizate în parteneriat public privat, profitând de actualul cadru legislativ”, a mai declarat Paula Pîrvănescu, Secretar de Stat MMACA.

La eveniment au mai participat E.S. Ambasadorul Republicii Turcia în România, dl. Koray Ertaş, dl. Güven Güngör, Președinte TIAD/vicepreședinte DEIK Consiliul de afaceri Turcia-România și dl. Ömer Süsli, președinte, DEİK / Consiliul de afaceri Turcia – România.

Conform informațiilor oferite de ONRC, la nivelul lunii iulie 2018, Turcia se regăsește pe locul 15 în clasamentul top 50 pe țări de rezidență a investitorilor cu participare străină la capitalul social. La sfârșitul lunii iulie al anului în curs, pe teritoriul României activau un număr de 15.281 companii turcești, cu un capital total subscris de 574,01 milioane Euro.

Relațiile economice dintre cele două state sunt la un nivel bun, ținta schimburilor comerciale fiind de 8 miliarde de euro în următorii ani. În anul 2017, Turcia a continuat să fie primul partener comercial al României din afara UE şi al V-lea partener în cadrul schimburilor internaționale totale ale României, respectiv al VI-lea partener la export şi al IX-lea la import. România este unul din partenerii comerciali importanți ai Turciei, fiind pe locul 15 la export şi pe locul 17 la import.

Related posts

Virgil METEA, un nou mandat de patru ani în fruntea ROMGAZ!

Stefana Muresan

The 1st quarterly CEE Digital Services Matchmaking Summit

Ionut Oprea

Școli din Mureș, modernizate cu fonduri europene

Stefana Muresan

Asigurarea cu medicamente în România: există sau nu motiv de panică și de ce au dispărut 2.000 de preparate ieftine

Papuc Irina

Chiria percepută în parcurile Tetarom, suspendată pe timpul stării de urgență

Nora Dumitrescu

Element Industrial lansează Eli Xpress

Papuc Irina

Deschiderea procedurii de insolvență în contextul stării de urgență

Nicolae Pop

Proiect de masterplan al campusului Universității Oradea, prezentat la Primăria Oradea

Stefana Muresan

Sorin Lazăr, președintele Comisiei de Buget din Camera Deputaților: „Antreprenorii au nevoie să nu fie încurcați de statul român”

Papuc Irina

Dent Estet, investiție de 2 milioane de euro la Sibiu. „Aducem cele mai noi tehnologii din domeniul dentar din lume”

redactia

Smart ID Dynamics, “Partner of the year 2018” pentru Europa Centrală și de Est

Ligia Voro

Finanțări pentru IMM-uri prin programul IMM Invest Romania

Traian Dan

The MIPIM Awards 2018 finalists

Ionut Oprea

Trei fabrici de peste 100 mil. euro cu același manager de proiect: CBRE

Ligia Voro

CFR SA – 48 de șantiere pe rețeaua feroviară, în valoare de 141,6 milioane lei

Stefana Muresan

CJ Cluj a alocat 100.000 de lei pentru reconstrucția catedralei Notre-Dame

Stefana Muresan

DECATHLON a extins magazinul din Cluj-Napoca 

Ligia Voro

Michelin: “Am resuscitat învățământul profesional la Zalău. Sunt 3 pe 1 loc”

Nora Dumitrescu

FUTURE: Programul dedicat studenților – angajaților – profesorilor se lansează oficial la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Sibiul, singurul oraş cu trei stele Michelin, va concura pentru un loc în Top 20 destinaţii europene

redactia

S-a înființat rețeaua Camerelor de Comerţ 3SI, pentru conectarea comunităţilor de afaceri

redactia

Grupul Taparo s-a reprofilat pe combinezoane și măști

Nora Dumitrescu

Cluj-Napoca: Cum vor schimba spaniolii malurile Someşului

redactia

CJ Cluj: Se extinde reteaua de alimentare cu apa potabila din Chiuiesti

Stefana Muresan

Leave a Comment