Ultimele stiri

Mihai Daraban: „Turcia este cel mai important partener comercial al României dintre statele non UE”

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), Consiliul de Relaţii Economice Externe al Turciei (DEIK) și Ambasada Republicii Turcia din România, a organizat joi, 6 septembrie, Forumul de afaceri România-Turcia, cu tematica „Dezvoltarea relațiilor economice şi comerciale dintre Turcia şi România în domeniul parteneriatelor public private (PPP)”.

Forumul de Afaceri s-a desfășurat în marja vizitei la București a delegației oamenilor de afaceri condusă de Nail Olpak, președinte al Consiliului de Relaţii Economice Externe al Turciei (DEIK).

Președintele CCIR, Mihai Daraban, a subliniat importanța dezvoltării relațiilor economice dintre cele două state, precum și sprijinul acordat de CCIR mediului de business autohton care dorește să acceseze piețele din afara zonei UE:

„Turcia este cel mai mare investitor, cel mai important partener comercial al României dintre statele non UE. La nivelul anului 2017, vorbim de un total al schimburilor comerciale de 5,1 miliarde euro, cifră care, așa cum arată datele, va fi depășită la sfârșitul acestui an. Unul dintre scopurile cele mai importante ale CCIR este internaționalizarea business-ului românesc, mai ales în ceea ce privește piețele din afara zonei UE, unde, din păcate contăm prea puțin din punct de vedere comercial. Ne bazăm foarte mult pe Turcia, mai ales că este o țară care face parte din G20. Dacă vrem să avem un business performant, să atragem investiții multe, atunci trebuie să ne orientăm către țările G20 din afara spațiului UE”, a declarat Mihai Daraban.

Nail Olpak, Președinte DEİK a declarat: „Unul scopurile DEIK este de a ridica nivelul schimburilor comerciale dintre Turcia și România. Putem spune că Marea Neagră este țara care ne unește și va trebui să privim și din punct de vedere comercial această vecinătate. Turcia este gata să împărtășească din experiența ei României, mai ales prin proiectele comune în infrastructură pe care dorim să le realizăm împreună”.

Paula Pîrvănescu, Secretar de Stat – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA): „Am creat platforma Business România, destinată atât antreprenorilor români, cât și investitorilor străini, cu scopul de a stimula schimburile comerciale din și înspre România. De asemenea, avem un număr de 21 de proiecte care vor fi realizate în parteneriat public privat, profitând de actualul cadru legislativ”, a mai declarat Paula Pîrvănescu, Secretar de Stat MMACA.

La eveniment au mai participat E.S. Ambasadorul Republicii Turcia în România, dl. Koray Ertaş, dl. Güven Güngör, Președinte TIAD/vicepreședinte DEIK Consiliul de afaceri Turcia-România și dl. Ömer Süsli, președinte, DEİK / Consiliul de afaceri Turcia – România.

Conform informațiilor oferite de ONRC, la nivelul lunii iulie 2018, Turcia se regăsește pe locul 15 în clasamentul top 50 pe țări de rezidență a investitorilor cu participare străină la capitalul social. La sfârșitul lunii iulie al anului în curs, pe teritoriul României activau un număr de 15.281 companii turcești, cu un capital total subscris de 574,01 milioane Euro.

Relațiile economice dintre cele două state sunt la un nivel bun, ținta schimburilor comerciale fiind de 8 miliarde de euro în următorii ani. În anul 2017, Turcia a continuat să fie primul partener comercial al României din afara UE şi al V-lea partener în cadrul schimburilor internaționale totale ale României, respectiv al VI-lea partener la export şi al IX-lea la import. România este unul din partenerii comerciali importanți ai Turciei, fiind pe locul 15 la export şi pe locul 17 la import.

Related posts

Toate proiectele cu finanțare europeană depuse de Primăria Sibiu în ultimii 2 ani au fost aprobate: investiții de peste 75 de milioane de euro

Papuc Irina

”Starul” Daimler dă, din nou, lovitura din Vest: Cutii de viteză în opt trepte pentru Mercedes-Benz, produse în Sebeș

redactia

Eurostat: România a exportat în UE vin în valoare de 25 milioane de euro

Papuc Irina

Mihai Daraban (CCIR): Creștere economică cu efecte imediate

redactia

Forumul anual SUERD, în Capitală

Ligia Voro

Dotări pe bani europeni pentru UPU a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” Timișoara

Stefana Muresan

Elrond și LDV Crypto Exchange lansează primul curs de criptomonede din România

Ion Surdu

Brașovul cumpără cu 25 mil. euro 105 autobuze turcești de la Karsan Otomotiv

Stefana Muresan

POZITIV TB: Adrian Cocan, manager Lăptăria cu Caimac – „Pentru domeniul agricultură și lactate va fi nevoie de o susținere directă”

Traian Dan

Neon Lighting va ilumina Zalăul cu 21 de milioane de lei

Nora Dumitrescu

Compania de Apă Someș va moderniza infrastructura de apă-canal în Sălaj

Nora Dumitrescu

Primăria Deva a lansat un portal dedicat potențialilor investitori

Stefana Muresan

Afacerile de debut ar putea primi finanțare suplimentară

redactia

Producătorii de mobilă din Transilvania au o nouă conducere

Nora Dumitrescu

Canadienii de la Bombardier, cifră de afaceri de peste 17 mil. euro, în creștere cu 27%

Stefana Muresan

Veniturile Sunimprof Rottaprint în 2018 se apropie de 100 milioane de lei

Stefana Muresan

Preocupări pentru adaptarea ofertei educaționale la Facultatea de Economie și Drept a UMFST Târgu Mureș

Stefana Muresan

Campanie pentru ridicarea de locuințe sociale în marile orașe

Nora Dumitrescu

Planuri de investiții de 1,6 miliarde lei în rețeaua de distribuție a electricității, în 2019

redactia

România, în topul european după dezvoltarea parcurilor de retail

Ligia Voro

MedLife investește 5 milioane de euro în Ungaria. Este prima mutare a unei companii româneşti din sectorul medical privat în afara țării

redactia

Digital Park – Spațiu inovativ pentru afaceri colaborative

redactia

Ryanair revine cu patru zboruri internaționale de pe Aeroportul Oradea

Traian Dan

Finanțare de 204 mil. lei pentru tronsonul de Autostradă Râșnov – Cristian

Stefana Muresan

Leave a Comment