Grupul TeraPlast, unul dintre cei mai importanţi producători de materiale pentru piaţa construcţiilor şi totodată cel mai mare procesator de PVC din România, va depune trei proiecte de investiţii, în valoare totală de 15 milioane de euro, în cadrul Schemei de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie.
„Considerăm că această schemă de ajutor de stat se pliază mai bine pe dimensiunea companiilor din Grupul TeraPlast. Dorim, de asemenea, să vedem cum se transformă în realitate declaraţiile făcute în spaţiul public de autorităţi, cum că această schemă vizează sprijinirea companiilor româneşti, pentru că până acum au beneficiat de ajutoare de stat cu precădere firmele străine”, a declarat preşedintele consiliului de administraţie al Grupului TeraPlast, Dorel Goia, într-un comunicat.
TeraPlast şi-a propus o investiţie de 6,2 milioane de euro din care 3,1 milioane de euro ar fi ajutorul de stat pentru investiţia în echipamente pentru divizia de mase plastice a grupului.
”În cadrul acestui proiect, compania va veni cu noi inovaţii pe piaţa granulelor din PVC: TeraPlast va fi primul producător din România de granule fără halogen, rezistente la foc, folosite pentru izolarea cablurilor electrice”, arată compania.
TeraPlast are în vedere extinderea capacităţii de producţie de sisteme de canalizare interioară din polipropilenă, care sunt o alternativă superioară calitativ pentru sistemele din PVC, spun reprezentanţii companiei.
Tendinţa din ultima perioadă a fost de creştere a cererii pentru produsele din gama superioară. Deşeurile de polipropilenă rezultate din procesul tehnologic vor fi reciclate şi reprocesate, anunţă TeraPlast.
De asemenea, Depaco va deschide o unitate de producţie într-o nouă locaţie, de 38.000 metri pătraţi în Băicoi, judeţul Prahova. Fabrica şi liniile noi de producţie vor asigura fluxuri optime de logistică şi depozitare şi o capacitate de producţie anuală de peste 10 milioane de metri pătraţi de ţiglă. Depaco va construi, într-o primă fază, 10.000 mp. Bugetul pentru construcţie şi creşterea capacităţii de producţie este de 5,2 milioane de euro, din care 1,9 milioane euro ar urma să fie finanţaţi din ajutor de stat.
În plus, TeraGlass va aplica pentru ajutor de stat cu un proiect de investiţii de 3,5 milioane de euro. Obiectivul proiectului este un flux nou de producţie de ferestre şi uşi termopan, complet automatizat, care va contribui, deopotrivă, la creşterea capacităţii de producţie şi a productivităţii muncii. Această investiţie vine ca urmare a creşterii cererii pentru produse TeraGlass.
Valoarea cumulată a ajutorului de stat nu depăşeşte 6,8 milioane de euro, suma cu care firmele beneficiare se angajează să contribuie la bugetul de stat prin taxe şi contribuţii salariale suplimentare până în 2024, potrivit companiei.
”Schema prin care Grupul TeraPlast a solicitat ajutor de stat are ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie şi dezvoltare regională. În contextul aprobării finanţării, toate cele trei proiecte vor fi demarate imediat”, spun reprezentanţii grupului.
Grupul TeraPlast este în prezent unul dintre cei mai importanţi producători de materiale pentru piaţa construcţiilor. Portofoliul de produse al Grupului este structurat pe şase linii de business: Instalaţii & Amenajări, Profile tâmplărie, Granule, Panouri termoizolante, Fereste & Uşi şi Ţiglă Metalică (prin brandul Wetterbest). Grupul TeraPlast a deschis în octombrie 2017 TeraSteel Serbia, prima fabrică aflată integral în proprietatea unei firme româneşti, inaugurată după 1990.
Începând cu 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup – TeraPlast – este listată la Bursa de Valori Bucureşti, sub simbolul TRP.