Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centenar 2018. Iuliu Maniu – Întoarcerea acasă

Indiscutabil Iuliu Maniu a fost unul dintre principalii artizani ai săvârşirii Unirii din anul de graţie 1918. La o sută de ani, credem că este de mare importanţă pentru conştiinţa românească actuală să fie omagiată personalitatea MARELUI IULIU MANIU. Clujul a fost oraşul tinereţii studenţeşti a lui Iuliu Maniu; urbea în care şi-a structurat gândirea politică aşezată pe cele trei dimensiuni fundamentale: MORALITATE, PATRIOTISM, DEMOCRAŢIE.

De aceea, la 100 de ani de când Ardealul a devenit parte a României, Clujul are datoria de a-i închina o săptămână din timpul, energia şi recunoştinţa sa, celui care a fost IULIU MANIU.

La nivel general, prin acest proiect, organizatorii vizează reinserarea personalităţii lui Iuliu Maniu, în percepţia opiniei publice, necesara cu atât mai mult cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Atmosfera Centenară produce starea potrivită pentru a redescoperi, reînvăţa şi asimila, într-un cadru social lărgit, moştenirea morală, patriotică şi politică a lui Iuliu Maniu.

În special prin spectacolul caritabil se va genera o resursă financiară prin care acest proiect va aduce un aport concret la refuncţionalizarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin, jud. Sălaj.

Săptămâna IULIU MANIU de la Cluj din toamna acestui an doreşte să contribuie la o dublă reîntoarcere acasă a Sfinxului din Bădăcin: Acasă în Bădăcin şi acasă în sufletul românesc al începutului de mileniu III.

Scurtă prezentare a proiectului

Denumirea proiectului: “Centenar 2018 IULIU MANIU – Întoarcerea acasă”. Pe parcursul unei săptămâni dorim să omagiem şi să evidenţiem sensurile personalităţii lui Iuliu Maniu. În acest scop vom organiza următoarele acţiuni:

Organizarea si vernisarea Expoziţiei „IULIU MANIU” in spaţiile publice ale Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj Napoca. Expoziţia va conţine fotografii în original cu Iuliu Maniu şi obiecte care au aparţinut Marelui Patriot.

Locaţie: Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj Napoca
Vernisaj: 22.10.2018

Organizarea simpozionului „IULIU MANIU” – Artizanul Marii Uniri de la 1918. Vor fi invitaţi istorici, persoane care l-au cunoscut pe Maniu, personalităţi ale vieţii ecleziastice din Ardeal.
Locatia: Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” şi Institutul de Istorie „George Bariţiu” Cluj-Napoca
Perioada: 24.10 – 26.10. 2018.

Organizarea spectacolului de gala cu caracter filantropic „Centenar 2018 . IULIU MANIU – Întoarcerea acasă. Eveniment caritabil pentru sprijinirea restaurarii Casei memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin (jud. Sălaj)”

Componenta comemorativă:

Prin câteva discursuri va fi subliniată anvergura personalităţii lui Iuliu Maniu ca FĂURITOR al României Mari, ca MARE PATRIOT, ca MARE DEMOCRAT AL POPORULUI ROMÂN.

Componenta artistică:

Recitalul „Un Secol de Dor”- susţinut de către marele folclorist Grigore Leşe.
Spectacolul de cântece patriotice „Dulce Românie” susţinut de Corala Regală Transilvană alcatuită din artişti consacraţi ai scenei lirice clujene;
Locaţia: Sala Auditorium Maximum din cadrul Colegiului Academic al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca
Data: 27.10.2018

Organizator – Clubul Monarhiştilor Clujeni

Clubul Monarhiştilor Clujeni este o organizaţie non-guvernamentală constituită în anul 2013. Asociaţia are între obiectivele principale susţinerea de activităţi/acţiuni cu caracter cultural şi social. In mod special, asociaţia doreste să restituie prezentului momente/pagini de excepţie din trecutul recent al neamului românesc cu o relevanţă naţională, democratică, regală. Constant Clubul Monarhiştilor Clujeni este preocupat de a elabora o agendă de activitate prin care să fie marcate, la nivel public momente importante din istoria neamului românesc. Plecând de la o asemenea viziune, în anul Centenarului, organizaţia noastră doreşte să direcţioneze eforturile şi resursele de care dispune înspre sărbătorirea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

Între acţiunile mai importante organizate de către asociaţie în ultimii trei ani amintim :
,,Colind Regal” – desfăşurat în fiecare lună decembrie începând cu anul 2013. Evenimentul este bine conturat în peisajul citadin clujean, bucurându-se de participarea câtorva sute de spectatori. Colindul reuneşte artişti lirici importanţi ai Clujului, dar şi interpreţi ai colindului tradiţional. Asociat dimensiunii de celebrare a sărbatorii Crăciunului, Colindul Regal are o importanţă dimensiune filantropică, în fiecare an fondurile adunate cu sprijinul sponsorilor şi al participanţilor fiind oferite unor case de copii din judeţele Cluj si Maramureş.

,,La Mulţi Ani Majestate” eveniment, organizat de asemenea începând cu anul fondării Clubului, 2013. Evenimentul în diversele sale formate, urmăreşte sărbătorirea şefului Casei Regale a României dar şi constituirea unei bune oportunităţi de dezbatere şi reflexie asupra istoriei şi valorilor regalităţii româneşti.

Expoziţia cultural-documentară ,,Casa Regală a României în viaţa Clujului” a fost vernisată în noiembrie 2017 în Biblioteca Central Universitară Lucian Blaga din Cluj Napoca. Spaţiul expoziţional, prin intermediul a aproximativ 50 de mp de exponate (mai multe sute de fotografii, extrase de presă şi documente unicat), a documentat 17 vizite regale în Cluj între anii 1919-2017. La sfârşitul anului 2017, începutul anului 2018 expoziţia a fost un eveniment cu un impact cultural, mediatic şi social major atât la nivel local dar şi la nivel naţional. In perioada cât a fost deschisă expoziţia a fost vizitată de un public numeros, din estimările noastre fiind vorba de cca. 5000 de persoane.

Parteneri instituţionali ai proiectului:
Parohia Greco-Catolică din Bădăcin
Universitatea Babeş-Bolyai
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj
Biblioteca Centrală Universitară „Lucian-Blaga”
Institutul de Istorie Orală
Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc
Primăria Cluj-Napoca
Consiliul Judeţean Cluj

Echipa de realizare a proiectului:
Cornel Ioan Jurju, istoric, presedinte asociaţie şi coordonator al proiectului
Cosmin Budeanca, istoric, cercetător, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc
Cristian Borz, preot, autor al monografiei familiei Maniu
Leonard Viziteu, actor, responsabil artistic
Carmen Văcar, responsabil economic
Dan Dumitrana, artist liric al Operei Române Cluj Napoca, dirijor, specialist pe latura artistică
Călin Roşu, inginer, responsabil organizare
Isaac Cauni, responsabil marketing

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CRUCEA, DE LA COMUNITATE LA COMUNIUNE. 100 DE CRUCI LA 100 DE ANI

Articolul următor

Delegația Cluster Mobilier Transilvan, la cele mai mari evenimente din lume dedicate industriei mobilei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share