Cultural

CRUCEA, DE LA COMUNITATE LA COMUNIUNE. 100 DE CRUCI LA 100 DE ANI

- Crucea MuzEtnogr979 25M 2 960x1267 - CRUCEA, DE LA COMUNITATE LA COMUNIUNE. 100 DE CRUCI LA 100 DE ANI

Vineri, 14 septembrie 2018, Asociaţia Eleon şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită, începând cu ora 18.30, la vernisajul expoziţiei “Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”.

Organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, cu sprijinul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Consiliului Județean Cluj, Dr. Sorin Costina, Galeriei Romane București, Mânăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” Alba Iulia, expoziţia va fi deschisă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, str. Memorandumului, nr. 21, în perioada 14 septembrie – 14 octombrie. Începând cu 26 septembrie, o a doua parte a expoziției se va deschide la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Expoziţia înfăţişează diverse moduri de abordare a tematicii propuse, de la cel strict dogmatic al icoanei, la cel mai puţin sofisticat, dar sincer şi profund în credinţă, al artei populare, până la cel elaborat, meditativ, al artei culte. Tipologia obiectelor este, așadar, variată, de la icoană la pictură de şevalet şi sculptură, de la arta populară la arta cultă, însă în toate este prezentă Crucea, sub diferite aspecte ale sale: Euharistia și prefigurarea acesteia, mărturisirea, jertfa martirică, smerenia, ofranda, rugăciunea, triumful Crucii, Învierea, natura purtătoare a semnului și sensului Crucii.

Artiştii s-au angajat într-o expoziţie care nu-i promovează pe ei înşişi, aşezându-se în umbra temei. Participanţii sunt pictori şi sculptori contemporani între care se află personalităţi de primă mărime ale artei contemporane româneşti: Horia Bernea, Vasile Gorduz, Paul Gherasim, Marin Gherasim, Gheorghe Berindei, Dacian Andoni, Alexandru Antonescu, Ana Maria și Mihai Ariciu, Mircea Cantor, Delia Corban, Cristian Diţoiu, Remus Dragomir, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor, Mariana Gheorghiu, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Angela Hanc, István Kancsura, Matei Lăzărescu, George Mircea, Dan Mohanu, Silviu Oravitzan, Valeriu Paladi, Christian Paraschiv, Horea Paştina, Ovidiu Paştina, Cristian Porumb, Silvia Radu, Andrei Rosetti, Mihai Sârbulescu, Valentin Scărlătescu, Ovidiu Simionescu, Paul Timofei, Constantin Ținteanu, Su Yan. Obiectele de cult sunt realizate de Vasile Lefter și Toma Chituc (icoanele pe lemn), Nicolae Muntean (icoanele pe sticlă), Remus Dragomir și Teo și Ioana Bindea (crucile de lemn). De asemenea, o serie de lucrări sunt împrumutate din colecția permanentă a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

“Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” este o expoziţie itinerantă, dedicată Centanarului Marii Uniri, care a debutat în oraşul Unirii, Alba Iulia, în 30 noiembrie 2017, apoi a fost vernisată la Iaşi, în 18 ianuarie, la Sibiu, în 1 aprilie 2018, și la Chișinău, în 2 august, urmând ca anul acesta să fie găzduită și la Timişoara şi Bucureşti. A existat, în toate locațiile, un fond comun de lucrări, îmbogățit prin participarea artiștilor locali, însă modalitatea de expunere, operă a unui grup de artiști în frunte cu Ion Grigorescu, este de fiecare dată diferită și face din fiecare expoziție o lucrare de artă în sine.

Related posts

Primăria Oradea restaurează statuia lui Emanuil Gojdu

Stefana Muresan

„Sărbătoarea Narciselor” de la Negrileasa, în Apuseni şi concurs „Cultură pentru cultură” – 18-19 mai

Stefana Muresan

CJ | Literatura şi marea pe viu cu Radu Niciporuc

Constructorul a lucrat la turla Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea

Ligia Voro

Papa Francisc, aproape 50 de milioane de urmăritori pe Twitter

Stefana Muresan

Cinematograful-dom revine în inima Sibiului, la Astra Film Festival 2019

Ligia Voro

Regele Mihai, simbolul demnității noastre uitate

redactia

Ambasadorul Luca Niculescu, ales preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franţa

redactia

UVT, între cele mai bune 1396 universităţi din 92 de ţări din lume

Ligia Voro

Romanian Gastronomy in the XXI Century – O carte manifest pentru gastronomia românească a secolului XXI

redactia

ARTmania Events, compania care s-a ocupat de vizita Papei Francisc la Blaj, la bilanț

Ligia Voro

Premiile Astra Film Festival 2019 – ”Teach”, cel mai bun documentar românesc, dezvoltat la Sibiu

Ligia Voro

Publicistul Stelian Tănase elogiază Oradea: „Cum ar fi ţara asta dacă toate oraşele s-ar afla la nivelul de civilizaţie întâlnit la Oradea?”

Stefana Muresan

FOTO-VIDEO: A tale of 13th Century by Transilvania Business

Ligia Voro

Casa Kraus transformată într-o „curte a miracolelor”

Stefana Muresan

Austriecii interesați de Băile Herculane

Stefana Muresan

Sibiu Jazz Festival își ia „la revedere” până la ediția cu numărul 50

Stefana Muresan

Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”, o nouă ediție susținută de Jidvei

Ligia Voro

Sibiu: Cea mai mare întâlnire a sașilor din istorie

Stefana Muresan

Viaţa dacilor liberi, prezentată într-o expoziţie în Cetatea Oradea

Stefana Muresan

Teo’s kitchen- un blog de îndulcit amintiri

Transilvania Business

UBB, proiecte in valoare de 3 milioane de lei pentru prevenirea abandonului scolar

Stefana Muresan

#EuroscolaRo2018: Interviu cu Cristian Manolachi, omul din spatele emblemei culturale a Clujului

redactia

Vasile Muscă lansează volumul „Centrul de la margine. Însemnări, meditaţii, aforisme”

Stefana Muresan

Leave a Comment