Cultural

CRUCEA, DE LA COMUNITATE LA COMUNIUNE. 100 DE CRUCI LA 100 DE ANI

Vineri, 14 septembrie 2018, Asociaţia Eleon şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită, începând cu ora 18.30, la vernisajul expoziţiei “Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”.

Organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, cu sprijinul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Consiliului Județean Cluj, Dr. Sorin Costina, Galeriei Romane București, Mânăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” Alba Iulia, expoziţia va fi deschisă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, str. Memorandumului, nr. 21, în perioada 14 septembrie – 14 octombrie. Începând cu 26 septembrie, o a doua parte a expoziției se va deschide la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Expoziţia înfăţişează diverse moduri de abordare a tematicii propuse, de la cel strict dogmatic al icoanei, la cel mai puţin sofisticat, dar sincer şi profund în credinţă, al artei populare, până la cel elaborat, meditativ, al artei culte. Tipologia obiectelor este, așadar, variată, de la icoană la pictură de şevalet şi sculptură, de la arta populară la arta cultă, însă în toate este prezentă Crucea, sub diferite aspecte ale sale: Euharistia și prefigurarea acesteia, mărturisirea, jertfa martirică, smerenia, ofranda, rugăciunea, triumful Crucii, Învierea, natura purtătoare a semnului și sensului Crucii.

Artiştii s-au angajat într-o expoziţie care nu-i promovează pe ei înşişi, aşezându-se în umbra temei. Participanţii sunt pictori şi sculptori contemporani între care se află personalităţi de primă mărime ale artei contemporane româneşti: Horia Bernea, Vasile Gorduz, Paul Gherasim, Marin Gherasim, Gheorghe Berindei, Dacian Andoni, Alexandru Antonescu, Ana Maria și Mihai Ariciu, Mircea Cantor, Delia Corban, Cristian Diţoiu, Remus Dragomir, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor, Mariana Gheorghiu, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Angela Hanc, István Kancsura, Matei Lăzărescu, George Mircea, Dan Mohanu, Silviu Oravitzan, Valeriu Paladi, Christian Paraschiv, Horea Paştina, Ovidiu Paştina, Cristian Porumb, Silvia Radu, Andrei Rosetti, Mihai Sârbulescu, Valentin Scărlătescu, Ovidiu Simionescu, Paul Timofei, Constantin Ținteanu, Su Yan. Obiectele de cult sunt realizate de Vasile Lefter și Toma Chituc (icoanele pe lemn), Nicolae Muntean (icoanele pe sticlă), Remus Dragomir și Teo și Ioana Bindea (crucile de lemn). De asemenea, o serie de lucrări sunt împrumutate din colecția permanentă a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

“Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” este o expoziţie itinerantă, dedicată Centanarului Marii Uniri, care a debutat în oraşul Unirii, Alba Iulia, în 30 noiembrie 2017, apoi a fost vernisată la Iaşi, în 18 ianuarie, la Sibiu, în 1 aprilie 2018, și la Chișinău, în 2 august, urmând ca anul acesta să fie găzduită și la Timişoara şi Bucureşti. A existat, în toate locațiile, un fond comun de lucrări, îmbogățit prin participarea artiștilor locali, însă modalitatea de expunere, operă a unui grup de artiști în frunte cu Ion Grigorescu, este de fiecare dată diferită și face din fiecare expoziție o lucrare de artă în sine.

Related posts

Banii europeni vin să salveze comorile de la ansamblul daco-roman Tirighina – Barboși

redactia

Schimbare la vârful Consulatului general al Germaniei la Timișoara

Stefana Muresan

#EURoad2Sibiu. In 2019, All Roads Lead to Sibiu

Stefana Muresan

Literatura şi marea pe viu cu Radu Niciporuc

Lansare de carte: „Ca o imensa scena, Transilvania…” de Mircea Zaciu

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] „100 years of Romanian traditions” in the Reghin region

Transilvania Business

Electric Castle a început în forță și îi așteaptă astăzi pe Limp Bizkit

Ligia Voro

Planetariul Mobil revine la Cluj – Napoca

Ligia Voro

Intalnire cu Ioan-Aurel Pop la Gaudeamus Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Eveniment cultural la Muzeul Etnografic al Transilvaniei: Inaugurarea Fondului de Carte „Micaela Ghițescu” în contextul diplomației culturale româno-luso-braziliene

Stefana Muresan

ARTmania Events, compania care s-a ocupat de vizita Papei Francisc la Blaj, la bilanț

Ligia Voro

CJ | Literatura şi marea pe viu cu Radu Niciporuc

Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”, o nouă ediție susținută de Jidvei

Ligia Voro

MARELE PREMIU pentru spectacolul “VOCEA UMANĂ”, obținut de Facultatea de Muzică și Teatru, din cadrul UVT, la Festivalul Operelor Independente Iaşi 2019

Stefana Muresan

Kaufland România lansează un nou apel de proiecte pentru ONG-uri

Traian Dan

Patrimoniul cultural evreiesc din Timişoara, promovat internaţional

redactia

Moda noastră, cea de toate zilele

Transilvania Business

Plimbare virtuală printre monumentele Art Nouveau ale Oradiei

Traian Dan

Cele mai bune restaurante din România, conform Gault&Millau

Ligia Voro

Muzeul Țării Crișurilor din Oradea va fi reabilitat cu bani europeni. Investiția totală – 21,6 milioane de lei

Stefana Muresan

Fundaţia ECDL lansează brandul ICDL în Europa

Ligia Voro

Consiliul Judetean Cluj, evaluare si selectie a proiectelor cu finantare nerambursabila

Stefana Muresan

Reabilitarea Casei Tineretului din Baia Mare costă 15 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Cel mai mare muzeu în aer liber din România s-a redeschis pentru public

Ion Surdu

Leave a Comment