Agricultura Eveniment

Agroturismul și gastronomia tradițională – modalitati de capitalizare prin dezvoltarea turismului culinar în Romania

*Pe data de 18 octombrie, agenția TMT PR organizează în parteneriat cu AgroTransilvania Cluster și cu sprijinul ANTREC, un eveniment inedit, ce oferă o dublă perspectivă: AGROTURISM ȘI GASTRONOMIE ROMÂNEASCĂ.

Din ce în ce mai multe state pun accent pe turismul culinar în strategiile lor de dezvoltare. Turismul culinar este acel tip de turism conceput pentru pasionații de mâncare, interesați să deguste mâncarea tradițională din locurile pe care le vizitează, fie că este vorba despre evenimente culinare sau mese tradiționale oferite de gazde locale.
Evenimentul analizeaza potențialul pe care România îl are pentru dezvoltarea agroturismul și a turismului culinar prin prezentarea de modele de buna practică, dar și semnalarea posibilităților de finanțare disponibile la nivelul Uniunii Europene.

Conform Eurostat Romanian Agriculture Census 2010 & Fundația Adept Transilvania octombrie 2013 în România sunt 3,6 MILIOANE FERME, cel mai mare număr din EU-28.
 -71% DIN TOTALUL FERMELOR înregistrează suprafețe de sub 3 HA

 -42,750 DE EXPLOATAȚII desfășoară alte activități decât activitatea agricolă (240 din turism și 25 340 din procesare de produse)

Conform INS, numărul sosirilor vizitatorilor străini în țară este mai mare cu peste 24% în 2017 față de 2016.
FONDURILE EU 2000 -2014 au avut un impact puternic în dezvoltarea zonelor rurale din România, motiv pentru care FACILITĂȚILE AGROTURISTICE AU CRESCUT DE LA 3121 LA 6089 UNITĂȚI ÎN ACESTĂ PERIOADĂ.

ANTREC ESTIMEAZĂ O CREȘTERE LA 8000 DE UNITĂȚI în mediul rural ce vor fi integrate în viitor în rețeaua europeană de turism rural. Principalele regiuni sunt situate în zona Carpaților și în Transilvania, Delta Dunării și Suceava.

PESTE 99 MILIARDE EURO DISPONIBILI la nivel EU-28 pentru finanțarea fermelor pentru diversificare în zona turismului rural prin PNDR 2014-2020.

Evenimentul prezintă modele de buna practică naționale de la producători care s-au dezvoltat prin crearea de produse culinare tradiționale sau cu alte pecete de calitate superioară și europene în special din Italia, Slovenia și Bulgaria.

Pe 18 octombrire, la Cluj sunt așteptați peste 100 de participanți, principalii actori din sector, în cadrul unui program ce va include:
 CONFERINȚĂ – dezbateri, prezentări pe teme legate de finanțare, certificare, cadru legislativ, statistici și modele de bună practică, naționale și europene (Italia, Grecia, Bulgaria, Olanda, Slovenia)
 CINĂ CU SPECTACOL CULINAR DEMONSTRATIV – identificare tendințe și potențial în promovarea tradițiilor culinare autentic românești
 EXPOZIȚIE ȘI TÂRG – vânzare de produse tradiționale românești

Peste 12 vorbitori au confirmat participarea, specialiști și asociații relevante, care au generat experiențe notabile în domeniul turismului rural și gastronomic. Invitații speciali la spectacolul culinar sunt Mircea Groza (maestru bucătar, cercetător și etnolog) și Chef Nico Lontras (Rare Food Services).
Mirela Scarlat, fondator TMT PR: „Ne propunem mai mult decât o conferință și un schimb de idei și de informații. Ne propunem să reunim sub această umbrelă profesioniștii din România care până acum au lucrat în proiecte independente, dar care toate converg către un tot unitar – potentialul gastronomic românesc ce poate revitaliza comunități rurale. În secundar, proiectul stimulează un branding de țară – cultural gastronomic. Vrem să atragem atenția asupra acestui potențial national uriaș și să arătăm ce resurse avem la îndemână“.

“AgroTransilvania Cluster a fost creat cu scopul de a sprijini dezvoltarea sectorului agroindustrial prin creșterea competitivitatea asociației și a fiecărui membru în parte. Suntem convinși de faptul că în cadrul acestui eveniment, savoarea gastronomiei locale, prin combinație dintre rădăcinile sale ce constituie minunata tradiție culinară din zonă și originalitatea inovativă a producătorilor, va deschide apetitul pentru dezvoltarea lanțurilor de valoare integrate ce vor aduce pe mesele turiștilor din pensiunile agroturistice gustul și aroma de neuitat ale bucătăriei ardelene” consideră Prof. Dr. Felix Arion, Directorul general al AgroTransilvania Cluster.

Agenda detaliată și formularul de înregistrare la eveniment sunt disponibile pe conferinte.tmtpr.ro.
Pentru oportunități de parteneriat: office@tmtpr.ro.

Related posts

Finanţare nerambursabilă de până la 1.000.000 euro pentru investiţii în sisteme de irigaţii

Stefana Muresan

FOTO: TAGRO made by IRUM, primul tractor agricol românesc, prezentat oficial

redactia

Moda românească, măsuri de relansare pe piaţa americană

Ligia Voro

SÂMBĂTĂ, 5 MAI 2018, ORELE 10.30-16.00: ÎMPREUNIȘUL-MĂSURIȘUL OILOR ÎN TRANSILVANIA TRADIȚIONALĂ, RECONSTITUIT ÎN PARCUL ETNOGRAFIC „ROMULUS VUIA”

Stefana Muresan

BOTEZ: Avocatul mureșean Vasile Costea și a sa “Gură de rai” de la Sântu (FOTO)

Ligia Voro

Esența oricărui domeniu înseamnă să știi în ce constă munca fiecărui om în parte

Stefana Muresan

Cel mai ieftin abonament la Untold va costa 100 de euro

Nora Dumitrescu

Primele 132 de contracte pentru tinerii fermieri au fost semnate

Transilvania Business

Conferința PRIA Aviation va avea loc la Aeroportul Tuzla în 13 iulie 2018 în deschiderea prestigiosului Show aviatic AEROMANIA

Stefana Muresan

Programul de cursuri AMCOR in 2018

Ionut Oprea

Se înființează Registrul Laptelui

redactia

Cercetarea Nomisma referitoare la combaterea inovativă a dăunătorilor a fost prezentată în cadrul târgului Fruit Logistica

Ligia Voro

A Mayor, a Minister, and a New York proptech guru meet at MIPIM

Stefana Muresan

Adopta o mama!

Stefana Muresan

NRCC Orange Night 2017 – meet, eat & party with the Dutch!

Ionut Oprea

Programul pe zile al Electric Castle. Vezi când urcă pe scenă

Stefana Muresan

Peste 3500 de vizitatori la prima ediție Expo Design Vest – eveniment ce a reunit arhitecți, designeri de interior și producători din marile orașe ale țării

Stefana Muresan

Legendarul TIESTO, primul headliner UNTOLD 2016

Transilvania Business

Industria de prelucrare a maselor plastice isi da intalnire la SIBIU in cadrul EXPO PLAST

Stefana Muresan

PRIA Urban Innovation, cel mai important eveniment dedicat inovației urbane

Stefana Muresan

Asociația Producătorilor de Carne de Porc: Creșterea porcilor în gospodăriile populației nu este interzisă

Papuc Irina

Ministrul agriculturii: “Lăsați piețele agroalimentare deschise!”

Nora Dumitrescu

Festivalul Italian la București, ediția 2016 „Aducem Italia aproape de tine”

Conferința „Orașe și comunități. Viziune 2030″, joi 4 februarie, la Oradea

Traian Dan

Leave a Comment