Antreprenori Ultimele stiri

România se pregăteşte să preia Preşedinţia Consiliului UE

Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, s-a aflat la Innsbruck, Austria, unde a participat la o reuniune informală a Consiliului de Afaceri Externe în format Comerț (CAE-Comerț), organizată sub Președinția austriacă a Consiliului UE.

În cadrul reuniunii, miniștrii comerțului din statele UE au luat parte la o întâlnire de lucru cu comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, unde au discutat despre ce se poate face pentru modernizarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), despre relațiile economice şi comerciale dintre Uniunea Europeană și Statele Unite, precum și despre stadiul negocierilor dintre UE și alți parteneri economici importanţi.

Ministrul român a subliniat că România e direct interesată în sprijinirea și întărirea sistemului multilateral de comerț, bazat pe reguli, dar și în menținerea OMC ca piatră de temelie a acestui sistem de comerţ.

„Modernizarea Organizației Mondiale a Comerțului reprezintă o prioritate pentru menținerea credibilității, asigurarea unui cadru multilateral adaptabil, flexibil și rezilient la provocările actuale din cadrul comerțului internațional. România, în calitate de viitoare Președinție a Consiliului UE, va depune toate eforturile pentru a asigura poziția de lider al Uniunii Europene în avansarea procesului de reglementare în materie de comerț, la nivel multilateral”, a declarat ministrul Oprea.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a evidenţiat sprijinul acordat de statul român relațiilor comerciale cu SUA, din perspectiva unei agende reciproc avantajoase, care să evite pe viitor escaladarea tensiunilor comerciale dintre cele două părţi sau apariţia altor măsuri cu consecinţe negative asupra exporturilor şi industriei europene.

Ministrul român a accentuat ideea că politica UE trebuie să aibă în continuare în vedere menţinerea negocierilor comerciale bilaterale care să ajute UE să semneze acorduri de liber schimb echilibrate și cuprinzătoare cu partenerii comerciali mari.

În siajul reuniunii Consiliului de Afaceri Externe în format Comerț, ministrul Ștefan-Radu Oprea s-a mai întâlnit cu omologii din Austria, Ungaria, Croația și Finlanda, ca să discute teme de interes comun, din perspectiva trio-ului ce va prelua Președinția Consiliului UE în 2019. Miniştrii s-au pus de acord în privinţa unei vizite la București, pe 16 noiembrie, a ministrului de Externe și Afaceri Europene al Croației, Marija Pejčinović Burić și a ministrului pentru Comerț Exterior și de Dezvoltare al Finlandei, Anne-Mari Virolainen, pentru o întâlnire de coordonare a trio-ului de Președinții.

Statele membre care dețin președinția lucrează în grupuri de trei, denumite „triouri”. Trioul fixează obiectivele pe termen lung și circumscrie subiectele și aspectele importante care vor fi avute în vedere de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, cele trei țări își pregătesc fiecare propriul program pentru şase luni, însă într-o versiune mai detaliată. Trioul actual este alcătuit din președințiile Estoniei, Bulgariei și Austriei. Când România va prelua preşedinţia UE, va lucra în trio cu Croaţia şi Finlanda.

Related posts

Bosch duce utilajele 5G în fruntea clasamentului: compania prezintă inovația ctrlX AUTOMATION, indispensabilă pentru fabrica viitorului

Papuc Irina

Clujenii de la Vitacom vor da în funcțiune noul lor centru logistic

Nora Dumitrescu

Roma, destinația favorită a românilor în 2017

Stefana Muresan

Atenție! Portal fals pentru achiziția rovinietei!

Ligia Voro

Investiție inedită la poalele Tâmpei: doi brașoveni au transformat propria curte în glamping

Ion Surdu

48 de proiecte ale ONG-urilor finanțate în prima sesiune de către DSC Bihor

Traian Dan

Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu', membră în reţeaua europeană ECTS-Medicine Association

Stefana Muresan

Interviu cu prorectorul pentru Cercetare al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca: UBB pune accentul pe realizarea proiectului InfoBioNano4Health

Ion Surdu

Oradea va avea două centre de colectare selectivă a deșeurilor

Traian Dan

Factura Aquaserv poate fi plătită în rețeaua Payzone România

Ligia Voro

Câştigurile E.ON afectate de dificultăţile din Marea Britanie

A. I.

Viaductul de la Gilău din Autostrada Transilvania, finalizat de Tirrena Scavi

Stefana Muresan

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA achiziționează Centrele de Radioimagistică dr. Bîrsăşteanu și Telescan din Timiș

redactia

Timiș: Muzeu şi observator astronomic, în casa primul astronaut român, Dumitru Prunariu

Stefana Muresan

Zboruri noi de pe Aeroportul Internaţional Timişoara

Stefana Muresan

Bayer se așteaptă la vânzări mai mari în România, Bulgaria și Republica Moldova în 2020

Papuc Irina

Microsoft announces plans to establish its first cloud region in Austria to accelerate local innovation and growth

Ionut Oprea

Elite în business. Județul Mureș: 4,4 miliarde euro – cifra de afaceri a celor mai valoroase companii

Ligia Voro

Sibienii de la CON-A vor construi noua sală polivalentă de la Pitești: lucrări de 65 de milioane de lei

Papuc Irina

ARL Cluj (Strabag), lucrări de 2,3 mil. euro pentru apă și canalizare în Bistrita-Nasaud

Stefana Muresan

40 nations explore the future of building and construction

Ionut Oprea

A patra ediție a CEARC, eveniment marca VITACOM, ”Autostrada afacerilor profitabile”

Stefana Muresan

Primul strat de asfalt pe șoseaua de mare viteză dintre Mureș și Cluj

Nora Dumitrescu

Corina Crețu, explicații: 27 de miliarde de euro, la dispoziția României

redactia

Leave a Comment