Antreprenori Ultimele stiri

România se pregăteşte să preia Preşedinţia Consiliului UE

Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, s-a aflat la Innsbruck, Austria, unde a participat la o reuniune informală a Consiliului de Afaceri Externe în format Comerț (CAE-Comerț), organizată sub Președinția austriacă a Consiliului UE.

În cadrul reuniunii, miniștrii comerțului din statele UE au luat parte la o întâlnire de lucru cu comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, unde au discutat despre ce se poate face pentru modernizarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), despre relațiile economice şi comerciale dintre Uniunea Europeană și Statele Unite, precum și despre stadiul negocierilor dintre UE și alți parteneri economici importanţi.

Ministrul român a subliniat că România e direct interesată în sprijinirea și întărirea sistemului multilateral de comerț, bazat pe reguli, dar și în menținerea OMC ca piatră de temelie a acestui sistem de comerţ.

„Modernizarea Organizației Mondiale a Comerțului reprezintă o prioritate pentru menținerea credibilității, asigurarea unui cadru multilateral adaptabil, flexibil și rezilient la provocările actuale din cadrul comerțului internațional. România, în calitate de viitoare Președinție a Consiliului UE, va depune toate eforturile pentru a asigura poziția de lider al Uniunii Europene în avansarea procesului de reglementare în materie de comerț, la nivel multilateral”, a declarat ministrul Oprea.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a evidenţiat sprijinul acordat de statul român relațiilor comerciale cu SUA, din perspectiva unei agende reciproc avantajoase, care să evite pe viitor escaladarea tensiunilor comerciale dintre cele două părţi sau apariţia altor măsuri cu consecinţe negative asupra exporturilor şi industriei europene.

Ministrul român a accentuat ideea că politica UE trebuie să aibă în continuare în vedere menţinerea negocierilor comerciale bilaterale care să ajute UE să semneze acorduri de liber schimb echilibrate și cuprinzătoare cu partenerii comerciali mari.

În siajul reuniunii Consiliului de Afaceri Externe în format Comerț, ministrul Ștefan-Radu Oprea s-a mai întâlnit cu omologii din Austria, Ungaria, Croația și Finlanda, ca să discute teme de interes comun, din perspectiva trio-ului ce va prelua Președinția Consiliului UE în 2019. Miniştrii s-au pus de acord în privinţa unei vizite la București, pe 16 noiembrie, a ministrului de Externe și Afaceri Europene al Croației, Marija Pejčinović Burić și a ministrului pentru Comerț Exterior și de Dezvoltare al Finlandei, Anne-Mari Virolainen, pentru o întâlnire de coordonare a trio-ului de Președinții.

Statele membre care dețin președinția lucrează în grupuri de trei, denumite „triouri”. Trioul fixează obiectivele pe termen lung și circumscrie subiectele și aspectele importante care vor fi avute în vedere de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, cele trei țări își pregătesc fiecare propriul program pentru şase luni, însă într-o versiune mai detaliată. Trioul actual este alcătuit din președințiile Estoniei, Bulgariei și Austriei. Când România va prelua preşedinţia UE, va lucra în trio cu Croaţia şi Finlanda.

Related posts

Banca Transilvania, avans de aproape 50% al profitului net în primele nouă luni, până la 1,24 miliarde de lei

redactia

Pizzarotti, pe ultima sută a autostrăzii Sebeș – Alba Iulia

Nora Dumitrescu

Peste 63 de milioane de lei pentru 7 contracte de finanțare semnate în cadrul POR cu instituții publice din Transilvania și Banat

Ion Surdu

Sprijin de 16.5 mil. lei pentru Patria Bank şi OMRO

A. I.

Cluj: Marty – 500 de salariaţi şi afaceri de 10 milioane de euro

Stefana Muresan

CCIA Timiș, sprijin pentru 25 start up-uri

redactia

DAFCOCHIM, connecting people – liantul între fermieri și furnizorii de inputuri

Ligia Voro

Speakerii L.I.F.T. 2019: Paula Rusu, expert în comunicare și relații publice

Ligia Voro

Contractul pentru modernizarea unui sector al Centurii București, reziliat

Ligia Voro

Corina Crețu despre aderarea României la Zona Euro: ”Este un deziderat de urmărit”

redactia

UNTOLD, sprijin pentru prima trecere de pietoni cu marcaj orizontal 3D

Ligia Voro

Fabrica de espressoare de cafea De’Longhi din Cluj caută 100 de angajaţi fără vechime şi cu studii gimnaziale

redactia

„Supply Chain & Logistics Forum”: cum asigurăm managementul eficient al lanțului de aprovizionare

Papuc Irina

Companiile și spitalele investesc în sisteme de termoviziune pentru măsurarea temperaturii

Traian Dan

UBB devine parte a consorțiului universitar european condus de Universitatea din Lille – Franța

Stefana Muresan

Grupul Monza, nouă etapă în extinderea brandului

Stefana Muresan

Sala Polivalenta din Oradea, edificata de Constructii Erbasu

Stefana Muresan

Cezar Ioan – autorul cărții document „Gastronomie Românească de secolul XXI”: “Cred că avem nevoie să ne mândrim cu gastronomia veche și să o modernizăm ca ea să rămână vie”

Stefana Muresan

Președintele României, față în față cu mediul de afaceri: 5 mesaje transmise de IMM-uri

Ion Surdu

1.520 km de infrastructură și 20.300 de clădiri racordate de Netcity Telecom

Ligia Voro

Care vor fi următoarele autostrăzi funcționale în Ardeal

Nora Dumitrescu

Guvernul va finanța Baia Mare dacă ajunge capitală a tineretului

Nora Dumitrescu

Cum arată Stadionul Arcul de Triumf, construit de ACI Cluj

Nora Dumitrescu

„Transalpina de Apuseni”, cea mai importantă investiție derulată de CJ Alba: Buget de 50 de milioane de lei pentru 2020

Papuc Irina

Leave a Comment