Antreprenori Ultimele stiri

Ștefan-Radu Oprea, vizită la Berlin. România ar putea fabrica baterii pentru mașinile electrice

Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, s-a întâlnit astăzi, în Berlin, cu Peter Altmaier, ministrul federal al Economiei şi Energiei. Discuțiile s-au axat pe consolidarea relaţiilor instituționale și promovarea cooperării româno-germane, mai ales în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al anului viitor.

Ștefan-Radu Oprea a transmis că Președinția română se va concentra pe prioritatea “UE – Actor Global”, cu impact în domeniul comerțului și antreprenoriatului. Concret, s-a discutat despre finalizarea negocierilor pentru următorul cadru financiar multianual, revizuirea Small Business Act cu scopul de a se adapta evoluțiilor în domeniul digitalizării, legislația privind proprietatea intelectuală, crearea unei piețe unice în sectorul digital și despre viitorul industriei auto în contextul relațiilor comerciale SUA-UE și al tranziției către vehicule nepoluante.

Partea germană și-a arătat disponibilitatea de a sprijini România în gestionarea dosarelor europene. În privința bugetului UE pentru perioada 2021-2027, ministrul Oprea a propus acordarea de finanțări europene pentru crearea companiilor de tip start-up și pentru crearea unei rețele europene de incubatoare și acceleratoare de afaceri. Aceste propuneri au fost primite cu interes de partea germană.

Cei doi demnitari au discutat despre proiecte bilaterale concrete, printre care: cooperarea în domeniul producției de baterii pentru vehicule electrice; crearea de centre de cercetare-dezvoltare în România, în contextul potențialului forței de muncă din IT; cooperarea pe piețe terțe. De asemenea, s-a convenit că sunt necesare eforturi pentru evitarea conflictelor comerciale la nivel internațional.

Ștefan–Radu Oprea a prezentat măsurile luate recent de administrația de la București pentru consolidarea unui climat de investiții competitiv: simplificarea sistemului de achiziții publice, proiectele în parteneriat public-privat, adaptarea cadrului legal și a programelor guvernamentale la nevoile companiei.

“Există un mare apetit pentru investițiile firmelor germane în România, iar noi suntem gata să oferim prin InvestRomania cea mai bună expertiză, dacă suntem consultați și dacă opinia noastră este valorificată. Așteptăm cu interes participarea companiilor germane la cele 31 proiecte selectate de guvernul român, realizabile în parteneriat public-privat în România”, a precizat ministrul Ștefan – Radu Oprea.

Peter Altmaier a acceptat invitația de a face o vizită de lucru în România și a confirmat prezența la București pentru anul viitor. Ultima vizită a unui ministru german al Economiei la București a fost în urmă cu 20 de ani. De asemenea, s-a convenit reluarea în 2019 a lucrărilor Consiliului de Cooperare Economică Româno-German (CCERG), într-o formă modernizată.

Germania este principalul partener comercial al României, deținând o pondere de aproximativ 23% din totalul exporturilor României. În anul 2017 schimburile comerciale bilaterale au atins nivelul de 29,5 miliarde euro (+12,78% față de 2016), din care 14,35 miliarde euro exporturi românești (+16,5% față de 2016).

Din punct de vedere investițional, Germania se plasează în prezent pe locul III, cu un capital social investit (investiții directe la nivelul lunii februarie 2018) de 4,83 miliarde euro şi un număr de 22.498 firme investitoare.

Related posts

Lucrările la Podul Dacia și Pasajul Magheru din Oradea, gata în procent de peste 65%

Traian Dan

Norvegienii oferă până la 2 milioane de euro pentru firmele românești inovatoare

Ion Surdu

Made in Romania – competitia BVB

Stefana Muresan

Telekom Romania anunță că e nevoită să majoreze o parte din tarife: de la 1 martie

Papuc Irina

#Viața după COVID-19. Chestionar pentru un set de soluții pentru mediul de afaceri

Traian Dan

Asocierea SC Drum Concept, Proactiv, Tancrad si Kentel Design – contract de reabilitare drumuri de 50 mil. euro, în Hunedoara

redactia

ECFS2019: Oportunități și amenințări emergente în domeniul serviciilor financiare

Ligia Voro

Fortech atinge pragul de 700 de ingineri software

redactia

Programul „Plata cu PET-ul” se extinde la Oradea

Traian Dan

Nouă orașe din Ardeal primesc bani pentru stații de mașini electrice

Nora Dumitrescu

Universitatea de Vest din Timișoara: Au început înscrierile în grupul țintă al proiectului „Atelierul de antreprenori ”

Stefana Muresan

Schimbare istorică în clasament: Banca Transilvania a devenit cea mai mare bancă din România

Stefana Muresan

Fida Solutions va realiza portalul online al proiectului Mara Strategy

Nora Dumitrescu

Alexandra Baciu, Head of HR la CBRE România

Ionut Oprea

În doi ani, Gazprom ar putea da startul producţiei de petrol şi gaze în Timiș

Stefana Muresan

Tronson de 61 km al celui mai circulat drum judetean din Arad, reabilitat cu peste 140 mil. lei

Stefana Muresan

Criză de meseriași la Cluj. Marii producători se pun pe recrutări

Nora Dumitrescu

Fostul Palat al Telefoanelor din Brașov se va transforma în hotel

Stefana Muresan

Sesiune regională de informare în cadrul programului “Dezvoltarea IMM-urilor din România”

Stefana Muresan

Guvernul majorează suma alocată subvenţiei acordate pentru motorina folosită în agricultură

redactia

O firmă din Craiova a câștigat contractul pentru noul terminal de curse externe al aeroportului din Timișoara

redactia

UTI și Eldiclau vor construi terminalul II de la Aeroportul Oradea

Stefana Muresan

Ryanair vrea să opereze curse low cost de pe aeroportul din Sibiu

Stefana Muresan

Industria aeronuatică românească la Paris Air Show

Ligia Voro

Leave a Comment