Antreprenori Ultimele stiri

Ștefan-Radu Oprea, vizită la Berlin. România ar putea fabrica baterii pentru mașinile electrice

Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, s-a întâlnit astăzi, în Berlin, cu Peter Altmaier, ministrul federal al Economiei şi Energiei. Discuțiile s-au axat pe consolidarea relaţiilor instituționale și promovarea cooperării româno-germane, mai ales în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al anului viitor.

Ștefan-Radu Oprea a transmis că Președinția română se va concentra pe prioritatea “UE – Actor Global”, cu impact în domeniul comerțului și antreprenoriatului. Concret, s-a discutat despre finalizarea negocierilor pentru următorul cadru financiar multianual, revizuirea Small Business Act cu scopul de a se adapta evoluțiilor în domeniul digitalizării, legislația privind proprietatea intelectuală, crearea unei piețe unice în sectorul digital și despre viitorul industriei auto în contextul relațiilor comerciale SUA-UE și al tranziției către vehicule nepoluante.

Partea germană și-a arătat disponibilitatea de a sprijini România în gestionarea dosarelor europene. În privința bugetului UE pentru perioada 2021-2027, ministrul Oprea a propus acordarea de finanțări europene pentru crearea companiilor de tip start-up și pentru crearea unei rețele europene de incubatoare și acceleratoare de afaceri. Aceste propuneri au fost primite cu interes de partea germană.

Cei doi demnitari au discutat despre proiecte bilaterale concrete, printre care: cooperarea în domeniul producției de baterii pentru vehicule electrice; crearea de centre de cercetare-dezvoltare în România, în contextul potențialului forței de muncă din IT; cooperarea pe piețe terțe. De asemenea, s-a convenit că sunt necesare eforturi pentru evitarea conflictelor comerciale la nivel internațional.

Ștefan–Radu Oprea a prezentat măsurile luate recent de administrația de la București pentru consolidarea unui climat de investiții competitiv: simplificarea sistemului de achiziții publice, proiectele în parteneriat public-privat, adaptarea cadrului legal și a programelor guvernamentale la nevoile companiei.

“Există un mare apetit pentru investițiile firmelor germane în România, iar noi suntem gata să oferim prin InvestRomania cea mai bună expertiză, dacă suntem consultați și dacă opinia noastră este valorificată. Așteptăm cu interes participarea companiilor germane la cele 31 proiecte selectate de guvernul român, realizabile în parteneriat public-privat în România”, a precizat ministrul Ștefan – Radu Oprea.

Peter Altmaier a acceptat invitația de a face o vizită de lucru în România și a confirmat prezența la București pentru anul viitor. Ultima vizită a unui ministru german al Economiei la București a fost în urmă cu 20 de ani. De asemenea, s-a convenit reluarea în 2019 a lucrărilor Consiliului de Cooperare Economică Româno-German (CCERG), într-o formă modernizată.

Germania este principalul partener comercial al României, deținând o pondere de aproximativ 23% din totalul exporturilor României. În anul 2017 schimburile comerciale bilaterale au atins nivelul de 29,5 miliarde euro (+12,78% față de 2016), din care 14,35 miliarde euro exporturi românești (+16,5% față de 2016).

Din punct de vedere investițional, Germania se plasează în prezent pe locul III, cu un capital social investit (investiții directe la nivelul lunii februarie 2018) de 4,83 miliarde euro şi un număr de 22.498 firme investitoare.

Related posts

Banca Transilvania va susține viitorii manageri de fermă din Ardeal

Nora Dumitrescu

Autostrada Sebeș – Turda, blocată în instanță

Nora Dumitrescu

Oradea supravegheată cu 447 de camere video

Traian Dan

Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara: „Introducem admiterea în baza CV-ului educațional, pentru a selecta cei mai competitivi studenți”

Papuc Irina

Fonduri europene pentru clădirile din Deva

Stefana Muresan

Care sunt cele mai asigurate județe din Transilvania la dezastre naturale

Nora Dumitrescu

Nokia recrutează anual 150-200 de studenţi

Stefana Muresan

Fonduri europene pentru infrastructura rutieră din Transilvania

Stefana Muresan

Primul cluster din educație din România apare în Ardeal

Nora Dumitrescu

Oportunitatea unor investiții, discutată la Primăria Hunedoara cu consulul onorific al Spaniei

Stefana Muresan

Agro Transilvania a investit în facilități de depozitare și desfacere

Nora Dumitrescu

Americanii de la 3Pillar Global angajează 100 de IT-iști în centrele din Cluj-Napoca, Timișoara și Iași

Stefana Muresan

Înscrierea firmelor românești în programul de internaționalizare, începând cu 31 iulie

Stefana Muresan

Clujul se vrea Capitala Europeană a Inovării

Nora Dumitrescu

Google, două programe pentru start-up-urile din România

Stefana Muresan

După doi ani la Imoteca, Diana Dragostin revine în grupul Artmark

Ligia Voro

Zilele OncoHelp – eveniment științific adresat specialiștilor în oncologie medicală

Nicolae Pop

Nova Power a finalizat rețeaua de gaz metan din Huedin

Nora Dumitrescu

Ungaria, nouă autostradă spre România

Stefana Muresan

Autostrada Sebeș-Turda, între datele de pe hârtie și realitatea de pe teren la începutul anului

Papuc Irina

OMV Petrom vrea să vândă până în martie activele sale din Kazahstan

Papuc Irina

Ubisoft închiriază 30.000 mp în J8 Office Park al Portland

Ionut Oprea

Ministru: Peste 2.500 de testări pentru Start-Up Nation

Stefana Muresan

Hunedoara: Peste 20 de castele și muzee, prezentate la Târgul European al Castelelor

Stefana Muresan

Leave a Comment