Real Estate Ultimele stiri

CBRE: 80% din spațiile de retail livrate în prima jumătate din 2018, se află în orașe secundare și terțiare

• Stocul național modern de spații de retail a ajuns la 3,52 milioane de metri pătrați, cu aproape 30.000 m2 livrați în prima jumătate (S1) din 2018;
• 19 proiecte de retail, dintre care 13 noi și 6 extinderi în construcții existente, au date de finalizare până la finalul lui 2019 și însumează 367.000 m2 ;
• Principalele tendințe pe segmentul de retail, în 2018: creșterea vânzărilor online și sporirea semnificativă a numărului de proiecte dezvoltate în orașe secundare și terțiare.

CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară, a anunțat datele referitoare la evoluția pieței de retail, în prima jumătate (S1) din 2018. Potrivit reprezentanților CBRE, 367.000 m2 sunt în prezent în construcție, cu date de livrare în 2018 și 2019. Acestea sunt cuprinse în 19 proiecte, dintre care 13 noi și 6 extinderi. În S1 2018 au fost terminate spații de retail ce totalizează circa 30.000 m2 localizați în proiecte din Bistrița, Focșani, Gheorghieni, Râmnicu Sărat și Vaslui.

Stocul modern de spații de retail se situează, în momentul de față, la 3,52 milioane metri pătrați, dintre care 59% este reprezentat de sectorul centrelor comerciale, iar 41% de parcurile de retail. Din actualul stoc de spații de retail, circa 51% au fost dezvoltate în perioada 1999 – 2008.

La nivelul stocului modern de spații de retail, aproximativ 32% se află în București, iar 38% este împărțit în 10 orașe: Constanța, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Oradea, Brașov, Ploiești, Suceava, Craiova, Pitești. Dintre cele 19 proiecte de retail care sunt în prezent în construcție, cele mai mari, din punct de vedere al suprafeței dezvoltate, sunt:
• Openville, din Timișoara, cu 47.000 m2;
• AFI Palace Brașov, cu 45.000 m2;
• Târgoviște Mall, cu 33.000 m2;
• Shopping City Târgu Mureș, cu 32.900 m2;
• Shopping City Satu Mare, cu 28.700 m2;
• DN1 Balotești, cu 28.000 m2;
• Baia Mare Value Center, cu 22.500 m2;
• Electroputere Parc din Craiova, cu 22.100 m2.

Din proiectele aflate în construcție, 53% este reprezentat de sectorul centrelor comerciale și 47% de parcurile de retail. De asemenea, 18% din stocul de spații de retail aflate în prezent în dezvoltare sunt extinderi în construcții existente.

“Activitatea în sectorul spațiilor de retail continuă să fie dinamică și în 2018, însă nu la fel de efervescentă ca în 2017. Observăm o creștere a activității regionale, în orașe secundare, dar și în orașe terțiare. Acest lucru se datorează creșterii puterii de cumpărare la nivelul întregii țări. O altă tendință importantă este și majorarea ponderii componentei online pe segmentul de retail. Astfel, am remarcat o creștere cu 30% a vânzărilor online în S1 2018, față de S1 2017”, a declarat Carmen Ravon, Head of Retail Leasing al CBRE Romania.

În S1 2018, nouă chiriași au intrat, majoritatea în premieră, pe piața locală a spațiilor de retail: retailerul german Kik; brandul german, Hugo Boss; compania canadiană care deține lanțul de cafenele Esquires Coffee; brandul românesc de încălțăminte, S-Karp; singurul magazin monobrand deschis în Europa de Est de marca de ceasuri elvețiene TAG Heuer; retailerul vestimentar internațional Comma; Karaca, retailer de produse de uz casnic din Turcia; Miniso, retailer japonez de produse pentru casă și accesorii si retailerul sloven de produse pentru casă, sportive și de călătorie, Vitapur Home.

“Creșterea consumului în România a dinamizat piața spațiilor de retail, după cum era firesc. Mari branduri internaționale, care activează în industrii extrem de diverse și țintesc publicuri diferite, au decis anul acesta să-și facă intrarea pe piața locală. Acesta este un semn că piață românească se maturizează și devine din ce în ce mai ofertantă pentru marii jucători care o ocoleau până acum, considerând-o prea riscantă”, a explicat Carmen Ravon.

În S1 2018, chiria prime (chiria de referință pentru proiectele de clasă A, amplasate în cele mai bune zone) pentru centrele comerciale s-a situat la 80 euro/ m2 , iar în cazul parcurilor de retail a oscilat între 8 și 15 euro/ m2. Chiria prime în cazul unităților de retail stradale a fost de
55 euro/ m2 . Randamentul prime (randamentul înregistrat de proiectele de clasă A, din zonele cel mai bine cotate) raportat pentru centrele comerciale a fost de 6,5%.

CBRE Group, Inc. (NYSE: CBRE), Fortune 500 și S&P 500 cu sediul central în Los Angeles este cea mai mare companie de servicii comerciale și investiții în real estate din lume, pe baza veniturilor din 2017. Compania are peste 80.000 de angajați (fără a include afiliații), răspunde nevoilor dezvoltatorilor imobiliari și deservește proprietari și chiriași prin intermediul celor peste 450 de birouri (excluzând filialele) din întreaga lume. CBRE oferă o gamă extinsă de servicii integrate, inclusiv administrare și coordonare de tranzacții și management de proiecte, managementul proprietății, administrarea investițiilor, evaluare, închiriere de proprietăți, consultanță strategică, vânzări de proprietăți, servicii ipotecare și servicii de dezvoltare.

Related posts

Ediția de primăvară a Târgului de Cariere Oradea se va desfășura online

Traian Dan

Patronatele din turism cer Guvernului să înființeze Autoritatea Națională pentru Turism, care să fie condusă de un președinte cu rang de secretar de stat

Papuc Irina

Bihorenii s-au întâlnit cu mașinile de epocă la Retro Parada Toamnei 2020

Traian Dan

Asigurări de la antreprenori: Aeroportul Brașov, funcțional în 2 ani, iar tronsonul de autostradă Predeal-Cristian – într-un an

Ion Surdu

Investiţiile străine directe au scăzut în primele 9 luni ale anului

Papuc Irina

Planul celui mai bogat cioban din România: supra-rasa de oaie

redactia

Rezidențialul în România

Ligia Voro

Bucharest – skyline transformation 2025 | Crosspoint: transactions for projects that redefine the skyline

Ionut Oprea

Bucharest- skyline transformation 2025 | Colliers – Bucharest office market: more and taller is still better

Ionut Oprea

Analiză: Relansarea economică depinde de stimularea investițiilor străine directe și a exporturilor

Ion Surdu

Speakerii L.I.F.T. 2019: Călin Ştefănescu, antreprenor

Ligia Voro

Arad: 54 tramvaie noi, până în anul 2024

Stefana Muresan

Holcim deschide o „Școală Tehnică” în domeniul construcțiilor la Aleșd

Traian Dan

Situația investițiilor publice din Sibiu: Peste 20 de șantiere deschise

Ion Surdu

Coral BioGreens, jud. Bihor – afacere de milioane de euro din produse de 2-3 lei

Ligia Voro

Fabrică de plicuri de hârtie pentru semințe la Câmpia Turzii

Nora Dumitrescu

EBRD supports development of sustainable industrial real estate in Romania

Papuc Irina

Grupul TeraPlast – cifră de afaceri de peste 800 mil. lei, în creștere cu 91%, în 2018

Stefana Muresan

Cesiro, peste 100 de angajări în fabrica din Sighișoara

Stefana Muresan

Dimensiunea de inovare și IT a Clujului, prezentată de Emil Boc în Silicon Valley

redactia

ZF: Cel mai mare pariu al Kaufland pentru piața din România – investiții de 300 de milioane de euro în 2020

Papuc Irina

Marile proiectele ale Ardealului, propuse în parteneriat public-privat

Nora Dumitrescu

CEE investment market sets course for new growth frontiers

redactia

Cadrele didactice din Bihor, cele mai active la cursul „Profesor în Online”

Traian Dan

Leave a Comment