Real Estate Ultimele stiri

CBRE: 80% din spațiile de retail livrate în prima jumătate din 2018, se află în orașe secundare și terțiare

• Stocul național modern de spații de retail a ajuns la 3,52 milioane de metri pătrați, cu aproape 30.000 m2 livrați în prima jumătate (S1) din 2018;
• 19 proiecte de retail, dintre care 13 noi și 6 extinderi în construcții existente, au date de finalizare până la finalul lui 2019 și însumează 367.000 m2 ;
• Principalele tendințe pe segmentul de retail, în 2018: creșterea vânzărilor online și sporirea semnificativă a numărului de proiecte dezvoltate în orașe secundare și terțiare.

CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară, a anunțat datele referitoare la evoluția pieței de retail, în prima jumătate (S1) din 2018. Potrivit reprezentanților CBRE, 367.000 m2 sunt în prezent în construcție, cu date de livrare în 2018 și 2019. Acestea sunt cuprinse în 19 proiecte, dintre care 13 noi și 6 extinderi. În S1 2018 au fost terminate spații de retail ce totalizează circa 30.000 m2 localizați în proiecte din Bistrița, Focșani, Gheorghieni, Râmnicu Sărat și Vaslui.

Stocul modern de spații de retail se situează, în momentul de față, la 3,52 milioane metri pătrați, dintre care 59% este reprezentat de sectorul centrelor comerciale, iar 41% de parcurile de retail. Din actualul stoc de spații de retail, circa 51% au fost dezvoltate în perioada 1999 – 2008.

La nivelul stocului modern de spații de retail, aproximativ 32% se află în București, iar 38% este împărțit în 10 orașe: Constanța, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Oradea, Brașov, Ploiești, Suceava, Craiova, Pitești. Dintre cele 19 proiecte de retail care sunt în prezent în construcție, cele mai mari, din punct de vedere al suprafeței dezvoltate, sunt:
• Openville, din Timișoara, cu 47.000 m2;
• AFI Palace Brașov, cu 45.000 m2;
• Târgoviște Mall, cu 33.000 m2;
• Shopping City Târgu Mureș, cu 32.900 m2;
• Shopping City Satu Mare, cu 28.700 m2;
• DN1 Balotești, cu 28.000 m2;
• Baia Mare Value Center, cu 22.500 m2;
• Electroputere Parc din Craiova, cu 22.100 m2.

Din proiectele aflate în construcție, 53% este reprezentat de sectorul centrelor comerciale și 47% de parcurile de retail. De asemenea, 18% din stocul de spații de retail aflate în prezent în dezvoltare sunt extinderi în construcții existente.

“Activitatea în sectorul spațiilor de retail continuă să fie dinamică și în 2018, însă nu la fel de efervescentă ca în 2017. Observăm o creștere a activității regionale, în orașe secundare, dar și în orașe terțiare. Acest lucru se datorează creșterii puterii de cumpărare la nivelul întregii țări. O altă tendință importantă este și majorarea ponderii componentei online pe segmentul de retail. Astfel, am remarcat o creștere cu 30% a vânzărilor online în S1 2018, față de S1 2017”, a declarat Carmen Ravon, Head of Retail Leasing al CBRE Romania.

În S1 2018, nouă chiriași au intrat, majoritatea în premieră, pe piața locală a spațiilor de retail: retailerul german Kik; brandul german, Hugo Boss; compania canadiană care deține lanțul de cafenele Esquires Coffee; brandul românesc de încălțăminte, S-Karp; singurul magazin monobrand deschis în Europa de Est de marca de ceasuri elvețiene TAG Heuer; retailerul vestimentar internațional Comma; Karaca, retailer de produse de uz casnic din Turcia; Miniso, retailer japonez de produse pentru casă și accesorii si retailerul sloven de produse pentru casă, sportive și de călătorie, Vitapur Home.

“Creșterea consumului în România a dinamizat piața spațiilor de retail, după cum era firesc. Mari branduri internaționale, care activează în industrii extrem de diverse și țintesc publicuri diferite, au decis anul acesta să-și facă intrarea pe piața locală. Acesta este un semn că piață românească se maturizează și devine din ce în ce mai ofertantă pentru marii jucători care o ocoleau până acum, considerând-o prea riscantă”, a explicat Carmen Ravon.

În S1 2018, chiria prime (chiria de referință pentru proiectele de clasă A, amplasate în cele mai bune zone) pentru centrele comerciale s-a situat la 80 euro/ m2 , iar în cazul parcurilor de retail a oscilat între 8 și 15 euro/ m2. Chiria prime în cazul unităților de retail stradale a fost de
55 euro/ m2 . Randamentul prime (randamentul înregistrat de proiectele de clasă A, din zonele cel mai bine cotate) raportat pentru centrele comerciale a fost de 6,5%.

CBRE Group, Inc. (NYSE: CBRE), Fortune 500 și S&P 500 cu sediul central în Los Angeles este cea mai mare companie de servicii comerciale și investiții în real estate din lume, pe baza veniturilor din 2017. Compania are peste 80.000 de angajați (fără a include afiliații), răspunde nevoilor dezvoltatorilor imobiliari și deservește proprietari și chiriași prin intermediul celor peste 450 de birouri (excluzând filialele) din întreaga lume. CBRE oferă o gamă extinsă de servicii integrate, inclusiv administrare și coordonare de tranzacții și management de proiecte, managementul proprietății, administrarea investițiilor, evaluare, închiriere de proprietăți, consultanță strategică, vânzări de proprietăți, servicii ipotecare și servicii de dezvoltare.

Related posts

Iulius a inceput lucrarile la UBC 3 in Openville

Ionut Oprea

BusinessMark va reuni în data de 21 noiembrie 2018, la Hotel RadissonBlu din București, cei mai importanți jucători din real estate

redactia

Primii pași pentru Autostrada Unirii: Licitaţie de 30 milioane lei pentru completarea studiului de fezabilitate pentru un sector din Autostrada A8

redactia

#EURoad2Sibiu. In 2019, All Roads Lead to Sibiu

Stefana Muresan

Compania Flex se extinde la Timișoara

Stefana Muresan

Night of the SMEs

Transilvania Business

Brașov: S-a semnat contractul pentru Sala Polivalentă cu Biroul de Proiectare Dico&Țigănaș

Stefana Muresan

USAMV Cluj-Napoca, la aniversarea a 150 de ani

Ligia Voro

CJ Cluj a alocat 100.000 de lei pentru reconstrucția catedralei Notre-Dame

Stefana Muresan

Municipiul Dej va avea centură ocolitoare până în 2021

redactia

Biserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj Napoca, reabilitată cu fonduri europene

Stefana Muresan

Banca Transilvania, avans de aproape 50% al profitului net în primele nouă luni, până la 1,24 miliarde de lei

redactia

Familia Rusu scoate la vânzare grupul de firme din industria mobilei Rus Savitar – Casa Rusu

Stefana Muresan

Mobila pictată în Transilvania a ajuns în toată lumea: transformă o casă banală într-un muzeu

Stefana Muresan

EuropaProperty: short-list for 12th annual SEE Real Estate Awards

Ionut Oprea

Cluj: Piste de biciclete pe teritoriul a trei localități, printr-un proiect european de 200.000 de euro

Stefana Muresan

UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș, într-un top al celor mai sustenabile universități din lume

Ligia Voro

County break în Maramureș pentru suporterii care vor veni în România la Euro 2020

redactia

Depozitele persoanelor fizice și juridice au crescut cu aproape 10% luna trecută, depășind 355 miliarde de lei

Papuc Irina

Patru oferte pentru terminalul de peste 180 milioane lei al Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav

redactia

Un oraș în oraș: Proiect pe 237 de hectare, care va avea 15-20.000 de locuințe, la Cluj Napoca

redactia

Construcții SA Sibiu, Eldiclau SRL Craiova, UTI Grup, Porr Construct SRL București și asocierea Hidroconstrucția și AGAT Prodex SRL – ofertă pentru construția noului terminal al aeroportului din Timișoara

Stefana Muresan

Premieră în România: Autobuze cu GPS în județul Bihor

Stefana Muresan

Chinezii vor fabrica la Baicoi autobuze electrice pentru Europa, investiție de 100 mil. euro

Stefana Muresan

Leave a Comment