Transilvania Business
Antreprenori Cluj Fonduri Europene Ultimele stiri

Clusterele din Transilvania atrag investiții publice pentru inovare și job-uri

Sprijinirea inovării, fiscalitatea și asigurarea resursei umane trebuie să se regăsească în politicile guvernamentale sau locale, susțin reprezentanții clusterelor Mobilier Transilvan, ARIES Transilvania și Agro Transilvania.

Cele trei structuri asociative, care însumează 250 de companii, au inițiat un proiect cu fonduri europene denumit „România inteligentă”. Acesta include întâlniri și dezbateri cu companiile și organizațiile din Regiunea de Nord-Vest pentru a transmite solicitările lor factorilor de decizie.

„Începând cu 2019, concentrarea va fi în zona de politici care să sprijine inovarea. Vrem să determinăm la nivel de instituții guvernamentale și chiar la nivel de autorități publice locale să se crească investițiile publice în toate activitățile care pot face o diferență în acest domeniu al cercetării și inovării”, a menționat Bianca Muntean, director executiv al ARIES Transilvania.

„Sunt probleme orizontale și pe zona de resurse umane. În primă fază vorbim de lipsa unor resurse umane, în a doua, de specializarea unor resurse umane care să ajute și să fie de folos acolo în cadrul companiilor. Rezultate companiilor țin de un resort intern: cum sunt organizate, cum fac, cum reușesc să se promoveze și să vândă, dar țin și de un context exterior, de o anumită regiune sau localitate, de cât de mult sunt sprijiniți în comunitățile în care ele încearcă să se dezvolte”, a spus Ciprian Morcan, managerul Clusterului Mobilier Transilvan.

Trei clustere regionale, Mobilier Transilvan, ARIES Transilvania și Agro Transilvania, au lansat proiectul cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Acesta se va desfășura până în 2020, prin implicarea clusterelor în creșterea capacității organizațiilor nonguvernamentale și a partenerilor sociali de a formula politici publice alternative.

Ele vor conlucra pentru dezvoltarea şi introducerea de sisteme şi standarde comune în administraţia publică în scopul de a optimiza procesele decizionale orientate către cetăţeni şi mediul de afaceri. În prima fază vor fi realizate analize teritoriale pe baza datelor publice despre firme, în vederea dezvoltării de instrumente realiste de monitorizare economică și pentru a verifica impactul strategiilor regionale.

Unul dintre obiective este de a promova un model de bună practică pornit din Regiunea Nord-Vest care să fie preluat și de alte zone ale țării și să fie transpus în legislația la nivel național. Cele trei clustere vor să promoveze un set de politici publice alternative pentru a crește competitivitatea regiunilor din România. Valoarea proiectului se ridică la 1 milion de lei.

Comentarii

Comentarii

Related posts

Robbie Williams concert de excepţie la Cluj

Ionel Albu

Maravela|Asociații alături de grupul american Standex

Ionut Oprea

Agenţia de marketing Loopaa intră în familia Cluj IT Cluster

Stefana Muresan

Comentarii

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More