Antreprenori Cluj Fonduri Europene Ultimele stiri

Clusterele din Transilvania atrag investiții publice pentru inovare și job-uri

Sprijinirea inovării, fiscalitatea și asigurarea resursei umane trebuie să se regăsească în politicile guvernamentale sau locale, susțin reprezentanții clusterelor Mobilier Transilvan, ARIES Transilvania și Agro Transilvania.

Cele trei structuri asociative, care însumează 250 de companii, au inițiat un proiect cu fonduri europene denumit „România inteligentă”. Acesta include întâlniri și dezbateri cu companiile și organizațiile din Regiunea de Nord-Vest pentru a transmite solicitările lor factorilor de decizie.

„Începând cu 2019, concentrarea va fi în zona de politici care să sprijine inovarea. Vrem să determinăm la nivel de instituții guvernamentale și chiar la nivel de autorități publice locale să se crească investițiile publice în toate activitățile care pot face o diferență în acest domeniu al cercetării și inovării”, a menționat Bianca Muntean, director executiv al ARIES Transilvania.

„Sunt probleme orizontale și pe zona de resurse umane. În primă fază vorbim de lipsa unor resurse umane, în a doua, de specializarea unor resurse umane care să ajute și să fie de folos acolo în cadrul companiilor. Rezultate companiilor țin de un resort intern: cum sunt organizate, cum fac, cum reușesc să se promoveze și să vândă, dar țin și de un context exterior, de o anumită regiune sau localitate, de cât de mult sunt sprijiniți în comunitățile în care ele încearcă să se dezvolte”, a spus Ciprian Morcan, managerul Clusterului Mobilier Transilvan.

Trei clustere regionale, Mobilier Transilvan, ARIES Transilvania și Agro Transilvania, au lansat proiectul cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Acesta se va desfășura până în 2020, prin implicarea clusterelor în creșterea capacității organizațiilor nonguvernamentale și a partenerilor sociali de a formula politici publice alternative.

Ele vor conlucra pentru dezvoltarea şi introducerea de sisteme şi standarde comune în administraţia publică în scopul de a optimiza procesele decizionale orientate către cetăţeni şi mediul de afaceri. În prima fază vor fi realizate analize teritoriale pe baza datelor publice despre firme, în vederea dezvoltării de instrumente realiste de monitorizare economică și pentru a verifica impactul strategiilor regionale.

Unul dintre obiective este de a promova un model de bună practică pornit din Regiunea Nord-Vest care să fie preluat și de alte zone ale țării și să fie transpus în legislația la nivel național. Cele trei clustere vor să promoveze un set de politici publice alternative pentru a crește competitivitatea regiunilor din România. Valoarea proiectului se ridică la 1 milion de lei.

Related posts

Transilvania Business și cotidianul Zi de Zi, membre în PressHub – un proiect finanțat prin Google Digital News Initiative

Stefana Muresan

Pandemia crește producția la Friesland. Angajări mari la fabricile din Ardeal

Nora Dumitrescu

Zalăul a semnat Declarația de la Paris. Va deveni oraș verde

Nora Dumitrescu

Transgaz vrea să cumpere Vestmoldtransgaz din Republica Moldova

Stefana Muresan

Expoziție la Muzeul Cinegetic al Carpaților – Posada: 100 de ani de silvicultură în România

redactia

Brittany Kaiser, fost director Cambridge Analytica, la GoTech World 2020

Ligia Voro

Creat în Transilvania – povești din spatele unor branduri de succes

Ligia Voro

Via Transilvanica – Drumul care unește românii, omologat oficial ca traseu turistic pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud

redactia

Ionuț Țața va conduce clusterele IT din România

Nora Dumitrescu

BERD acordă Primăriei Sibiu un împrumut de 65,7 milioane de lei pentru achiziţia a 50 de autobuze noi

Stefana Muresan

Filarmonica Banatul va intra într-un amplu proces de reabilitare

redactia

CFR, peste 100 de km de cale ferată modernizată

Stefana Muresan

Kaufland își caută oameni pentru centrele sale logistice

Nora Dumitrescu

Clujenii de la Mariflor se vor extinde la vecinii din Bistrița

Nora Dumitrescu

PGC Security Expert, o companie etalon în consultanța de securitate

Nicolae Pop

SAP își mărește echipa de specialiști IT de la Timișoara

Stefana Muresan

Bani europeni pentru educație în Hunedoara

redactia

România a primit la Berlin trei premii pentru educație antreprenorială

Traian Dan

Delgaz Grid va moderniza 26 km din rețeaua Clujului

Nora Dumitrescu

Studenții din Cluj vor fi învățați să facă afaceri pe fonduri europene

Nora Dumitrescu

Evoluţia industriei IT din Braşov

Stefana Muresan

CJ | GTS Telecom deschide centru de date la Cluj

Sucuri din mere de Bihor 100% ecologice

Traian Dan

„Lada de zestre”. O antreprenoare din Brașov dezvoltă o afacere cu un atelier de broderie

Ion Surdu

Leave a Comment