Cluj Ultimele stiri

UMF Cluj introduce una dintre cele mai apreciate examinări la nivel internaţional

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca introduce examenul clinic obiectiv structurat (OSCE), una dintre cele mai apreciate examinări la nivel internaţional.

Potrivit unui comunicat transmis de Universitate, OSCE (Examenul Clinic Obiectiv Structurat) este o examinare de tip hands-on, utilizată frecvent în medicină, mai ales în ţările occidentale, pentru a testa competenţele şi abilităţile clinice ale candidaţilor.

“Specialiştii internaţionali în educaţie medicală consideră OSCE ca fiind o metodă didactică de examinare validă, reproductibilă, relevantă pentru practica medicală şi de o valoare excepţională în aprecierea competenţelor dobândite de studenţi, iar Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca doreşte să implementeze acest tip de examinare începând cu anul universitar viitor, asigurând astfel alinierea evaluării studenţilor şi a rezidenţilor la standardele internaţionale în domeniu”, susţine, potrivit comunicatului, decanul Facultăţii de Medicină, Anca Buzoianu.

Astfel, în perioada 22-23 octombrie 2018, Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca organizează o nouă sesiune de formare de formatori (Train the Teachers), în vederea introducerii examenului clinic obiectiv structurat (OSCE – Objective Structured Clinical Examination) la disciplinele clinice.

Conform sursei citate, lectorii programului sunt doi dintre cei mai renumiţi experţi în educaţie medicală din Europa, care au contribuit într-o măsură substanţială la implementarea OSCE în instituţiile din care provin, aflate pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte pregătirea pe care o asigură absolvenţilor lor: prof. dr. Günther Körmöcz de la Universitatea de Medicină din Viena şi prof. dr. Anders Sondén de la Karolinska Institutet din Stockholm.

Organizarea sesiunii de pregătire OSCE a fost posibilă datorită câştigării unei noi finanţări din Fondul de Dezvoltare Instituţională (FDI) 2018, prin proiectul “MEDQ – Studii medicale de calitate”, proiect condus de către decanul Anca Buzoianu.

Acest proiect vizează pregătirea unui număr de 70 de cadre didactice tinere de la disciplinele Medicină Internă şi Chirurgie ale Facultăţii de Medicină, pentru a putea implementa în facultate această metodă modernă de examinare a studenţilor şi rezidenţilor.

Potrivit comunicatului, fiecărui candidat la examenul OSCE i se cere să facă aceeaşi sarcină, în acelaşi interval de timp, iar fiecare staţie de examen este astfel concepută încât se concentrează pe o anumită competenţă clinică. Pentru notare se foloseşte o scală standardizată, care înregistrează ce se face corect şi ceea ce nu se face corect de către studentul/rezidentul examinat. Scopul final este standardizarea şi asigurarea transparenţei evaluării rezidenţilor şi studenţilor.

Related posts

Transgaz, investiție de 360 de mil. euro pentru realizarea conductei ce va prelua gazele din Marea Neagră

Stefana Muresan

Fermierii campioni la porumb din județele Alba și Sibiu

redactia

CCIA Timiș, Climate-KIC Accelerator – program de finanțare de până la 45.000 de euro

Stefana Muresan

Condiții civilizate pentru comercianți și cumpărători în Piața Mare din Satu Mare

Traian Dan

Centrul de Oncologie OncoHelp va deveni cel mai mare Centru de Radioterapie din România

Nicolae Pop

Mobila pictată în Transilvania a ajuns în toată lumea: transformă o casă banală într-un muzeu

Stefana Muresan

Trei evenimente BRIGHT pentru cei cu idei SMART la Make IT in Oradea

Traian Dan

Cine administrează Mendeleev Office 5

Ion Surdu

Un canal online pentru copii, lansat de doi antreprenori din Iaşi, premiat de Google cu “butonul de diamant”

redactia

Comisia lansează inițiativa SURE: 100 de miliarde de EURO pentru menținerea locurilor de muncă și sprijinirea întreprinderilor

Papuc Irina

iHunt se listează pe piața AeRO a Bursei de Valori București

Ligia Voro

Maramureșul are stand virtual de Târgul de Turism al României

Nora Dumitrescu

Cum a fost anul 2020 pentru unul dintre cei mai importanți producători de cosmetice din România: creștere de 73% a vânzărilor online

Ion Surdu

Cinema Scala, la stadiul finisajelor

Nora Dumitrescu

CNAIR a scos la licitaţie proiectarea şi execuţia Variantei de Ocolire a municipiului Mediaş, proiect de peste 125 de milioane de lei

redactia

Percepția și comportamentul populației cu privire la consumul responsabil de energie și eficiența energetică în clădiri – Partea I

Ligia Voro

Fermierii campioni la rapiță cu hibrizii Pioneer

Stefana Muresan

Comunele Ciugud și Sîntimbru s-au asociat pentru a construi un drum între ele cu fonduri europene

Ion Surdu

Două oferte pentru autostrada Cluj – Sălaj. China vs România

Nora Dumitrescu

1.000.000 de lei către Crucea Roşie Română de la Ursus Breweries

Ligia Voro

Arad, Timişoara, Oradea şi Cluj-Napoca înfiinţează „patrulaterala vestului” pentru inițierea unor proiecte mari

redactia

Tranzacțiile imobiliare din Sălaj, la coada topului pe România

Nora Dumitrescu

Centrul medical Sanovil din Bistriţa, afaceri de peste 6 mil. euro în 2018

redactia

CJ Cluj a avizat în 2018 investiții în construcții de peste 160 milioane de euro

redactia

Leave a Comment