Ultimele stiri

Mihai Daraban: Este obligatoriu să promovăm România ca un hub comercial între Japonia și UE

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a organizat, miercuri 24 octombrie, în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și Ambasada Japoniei în România, conferința privind Acordul de Parteneriat Economic Uniunea Europeană – Japonia și impactul acestuia asupra cooperării bilaterale România – Japonia.

Evenimentul de miercuri a avut scopul de a sporiri gradul de înțelegere asupra implicațiilor Acordului de Parteneriat Economic în România, printr-un dialog deschis cu mediul de afaceri. Potrivit ONRC, la nivelul lunii iulie 2018, Japonia se regăsea pe locul 24 în clasamentul top 50 pe țări de rezidență a investitorilor cu participare străină la capitalul social. În prezent, pe teritoriul României activează un număr de 362 companii cu capital japonez, cu 239,7 mil. Euro capital social subscris japonez, totalul investițiilor directe japoneze în România fiind de 315 milioane euro.

„Economia Japoniei este un exemplu nu numai pentru România ci și pentru restul țărilor din Uniunea Europeană. Trebuie subliniem faptul că Japonia este a treia economie din lume cu un Produs Intern Brut de 4.872 miliarde de dolari, deci mult peste statele cu economii dezvoltate din UE. România poate fi un hub pentru schimburile comerciale dintre Japonia și UE pentru că întotdeauna un astfel de schimb va avea și o componentă maritimă. Orice marfă care pleacă sau vine din Japonia va trebui să treacă prin Canalul de Suez. De la Canalul de Suez la portul din Constanța sunt numai 3-4 zile de navigație, în timp ce până la portul din Rotterdam sunt 11 zile și stim cu toții ca timpul înseamnă bani. Astfel, este obligatoriu să promovăm România ca un hub comercial între Japonia și UE,” a declarat Mihai Dareaban, președintele CCIR.

„Acest acord va schimba, într-un fel, întreaga lume, pentru că nu trebuie privit ca unul eminamente comercial ci și ca o alianță strategică între UE și Japonia. Avem multe în comun cu Japonia, cum ar fi democrația, statul de drept și cooperarea internațională. Acest acord va duce la eliminarea majorității taxelor vamale pe care companiile din UE care exportă în Japonia le plătesc anual, în cuantum de 1 miliard de euro. De asemenea, va reprezenta o deschidere a pieței japoneze, care cuprinde 127 de milioane de consumatori, pentru exporturi agricole esențiale din UE, ceea ce va genera totodată creșterea oportunităților de export și în alte sectoare”, a declarat Angela Cristea, Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Prof. Dr. Motoshige Itoh, de la Universitatea Gakushuin, din Tokyo a evidențiat importanța schimburilor comerciale dintre UE și Japonia: „Uniunea Europeană are o populație de 500 de milioane, ceea ce reprezintă un aport de 24 % la produsul Intern Brut la nivel mondial.

UE este un foarte important partener al Japoniei, cu un procent de 10% din totalul schimburilor comerciale. Acest acord va întări, în viitor, relațiile strategice bilaterale dintre Japonia și UE și va duce la o creștere economică substanțială, precum și la apariția de noi locuri de muncă. Pentru România, extinderea activităților comerciale ale companiilor japoneze va însemna trecerea la un nivel superior al schimburilor comerciale dintre cele două state”.

„Acordul comercial dintre Japonia și Uninuea Europeană va intra efectiv în vigoare în primăvara anului viitor. Acesta va fi cel mai mare acord commercial bilateral de până acum. În plus, acordul are și o valoare politică, pentru că transmite un mesaj comun împotriva protecționismului. Acordul va duce la creșterea nivelului exporturilor în Japonia și în UE. Același lucru se va întampla, în mod evident, și în cazul României, mai ales în ceeea ce privește volumul exportului aferent industriei lemnului, precum și cel al industriei textile”, a declarat Yasuo Yamamoto, Șeful Reprezentanței Mizuho Research Institute Ltd la Londra.

La eveniment au mai participat Takahiko Watabe, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei Japoniei în România, Sorin Valeriu Naș, secretar de stat – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Radu Șerban, fost ambasador al României în Japonia, Viorel Isticioaia–Budura, ambasador onorific pentru Zona Asiatică, Victoria Câmpeanu, profesor doctor – Universitatea din București. Din partea CCIR a participat Virgil Goagă, director Direcția de Relații Externe.

Related posts

Platforma industrială a Clujului devine rezidențială

Nora Dumitrescu

S IMMO AG: positive result – despite COVID-19

Ionut Oprea

Primul salon al vinurilor la Oradea, organizat de Asociaţia pentru cultura şi civilizaţia vinului Millésime

Stefana Muresan

Birourile Moebius și K&K au proiectat reabilitarea Palatului Banffy

Nora Dumitrescu

Peste 3.000 de pachete cu alimente pentru masa de Paște, donate de Băncile Pentru Alimente

Traian Dan

Automobile Bavaria Group deschide un centru pentru marca Volkswagen, în Baia Mare

redactia

Nagarro vrea să recruteze 50 de IT-iști la nivel național

Traian Dan

Gastronomie “comunistă” la Zalău. Rețele de dinainte de Revoluție, resuscitate

Nora Dumitrescu

Corteva Agriscience, sponsor principal al Farming Simulator League

Ligia Voro

Italienii de la Itinera, câștigătorii contractului de peste 35 mil. euro pentru construirea pasajului Oltenița

Stefana Muresan

Nouă proiecte bihorene câștigătoare la „Bursa talentelor”

Traian Dan

Universal Alloy: piețele aeriene interne vor recupera mai repede

Nora Dumitrescu

Corina Cretu: Simplificarea regulilor referitoare la obtinerea de fonduri europene, o prioritate

Stefana Muresan

Rebels and Rulers: Conferința românească de business și branding cu răsunet internațional

Ligia Voro

Lotus Center a cumpărat complexul multifuncțional Oradea Plaza

Traian Dan

S-au redeschis Băile Cojocna

Nora Dumitrescu

Silcotub mizează pe studenți la uzina sa din Sălaj

Nora Dumitrescu

Fonduri europene în valoare de 610 milioane de euro au fost atrase în 10 ani, în Oradea, de 18 specialiști

redactia

Producătorul de materiale abrazive Carbochim Cluj, profit mai mare cu 132% la nouă luni

redactia

Constructorul clujean Diferit, singurul ofertant pentru un contract de peste 30 mil. euro, din fonduri europene

Stefana Muresan

Claus Web Satu Mare a devenit „verde”

Traian Dan

Produsele Universității de Științe Agricole Cluj, cu etichetă bio

Nora Dumitrescu

Universitatea de Vest din Timișoara se pregătește să găzduiască peste 100 de olimpici și pasionați de robotică

Ligia Voro

Tabla navală produsă de combinatul de la Galaţi, folosită în şantierul Vard din Tulcea pentru construcţia unei nave de explorare polară cu propulsie hibridă

redactia

Leave a Comment