Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ştefan-Radu Oprea: România are ca obiectiv depăşirea cifrei de 1 miliard de euro la exporturile către China

România are ca obiectiv, în 2019, depăşirea cifrei de 1 miliard de euro la exporturile către China, potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA).

Reducerea deficitului comercial în relaţia bilaterală România – China a fost una dintre temele abordate de partea română în cadrul celei de-a XXVII-a Sesiuni a Comisiei Inter-guvernamentale româno-chineze de Cooperare Economică, organizată în China.

“Cele două părţi au stabilit un grup de lucru pentru îmbunătăţirea relaţiilor comerciale. În acest format, se va face o analiză a barierelor aplicate exporturilor României către China, cu obiectivul de a depăşi cifra de 1 miliard de dolari, la exporturi, în 2019”, se menţionează în comunicatul citat.

Potrivit ministerului de resort, Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, care se află în China pentru o vizită oficială ale cărei scopuri principale sunt reducerea deficitului comercial şi promovarea României ca destinaţie de investiţii, s-a întâlnit vineri cu Ren Hongbin, ministru adjunct al Comerţului.

Cei doi oficiali au semnat protocolul sesiunii din acest an a Comisiei Inter-guvernamentale româno-chineze de Cooperare Economică, prin care sunt stabilite liniile directoare ale colaborării bilaterale până la următoare sesiune. Principalele domenii abordate au fost energia, infrastructura, tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, tehnologiile avansate, protecţia mediului şi turismul. Consolidarea cooperării bilaterale în domeniul agriculturii şi al exportului românesc de produse agroalimentare pe piaţa chineză au fost subiectele evidenţiate în discuţiile dintre demnitari.

“Am transmis că economia românească are potenţialul de a susţine o creştere accelerată a exporturilor. De asemenea, am arătat că Guvernul român, orientat spre business, a adoptat o serie de măsuri pentru crearea unui climat de afaceri prietenos, promovând tratamentul egal şi nediscriminatoriu al tuturor partenerilor economici, indiferent de provenienţa lor”, a declarat Oprea.

Ministrul român l-a invitat pe oficialul chinez în România la următoarea sesiune a Comisiei, care urmează a fi dublată şi de un forum economic, la care vor participa reprezentanţi ai companiilor de stat şi private.

Vizita ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat în Beijing are loc în perioada 1 – 4 noiembrie şi mai cuprinde discuţii cu oficiali ai Băncii Industriale şi Comerciale a Chinei (ICBC) şi ai unor mari companii, pentru promovarea proiectelor de tip Parteneriat PublicPrivat.

Datele oficiale arată că valoarea totală a schimburilor comerciale între România şi China a depăşit 4 miliarde de dolari, în primele opt luni ale anului 2018, din care 604,02 milioane de dolari exporturi româneşti pe piaţa chineză (creştere cu 14,81% faţă de perioada similară a anul precedent) şi 3,43 miliarde de dolari importuri din China (creştere cu 26,31%).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Mihai Daraban: Agricultura trebuie monitorizată prin prisma PIB-ului și mai puțin prin producția la hectar

Articolul următor

Forumul Internațional al Marilor Fermieri RALF, pe 8 noiembrie, la București

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share