Ultimele stiri

Mihai Daraban: Agricultura trebuie monitorizată prin prisma PIB-ului și mai puțin prin producția la hectar

Camera de Comerț și Industrie a României în colaborare cu Ambasada SUA la București a organizat, joi, 1 noiembrie, Forumul Securitatea Alimentelor și a Resurselor de Apă, eveniment ce are loc în marja Târgului Comercial Indagra, aflat în desfășurare la Romexpo.

Mihai Daraban, președintele CCIR, a amintit implicarea CCIR în promovarea companiilor românești din toate zonele de activitate, „însă dacă ne referim la sectorul agricol, fără nicio îndoială Indagra este de departe ce mai mare manifestare expozițională. Trebuie să ne concentrăm atenția către potențialul colosal al Statelor Unite pentru România, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere strategic. Este o țară cu un PIB cu două mii de miliarde de dolari peste cel al Uniunii Europene, cu o economie bazată pe inovare și cercetare unde noi avem atât de multe de învățat. (…) Agricultura românească, cu toată retehnologizarea pe care de altfel o regăsim prezentă la târg, de atâția ani nu depășește 4,4 respectiv 4,5% din PIB. Agricultura ar trebui monitorizată prin prisma PIB-ului și mai puțin prin producția la hectar” a precizat președintele CCIR

Hans Klemm: România are un potențial enorm privind productivitatea agricolă

La rândul său, Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite în România, a declarat că: „Una dintre prioritățile mele ca ambsasdor al Statelor Unite ale Americii în România este promovarea prosperității și impulsionarea schimburilor comerciale între companiile românești și cele din America. Profit de această ocazie să-i mulțumesc domnului Daraban pentru parteneriatul excepțional și pentru efortul în organizarea evenimentelor care promovează relațiile bilaterale între cele două state. De când călătoresc în România, am observat potențialul enorm al agriculturii. În trecut, Brăila era un oraș la fel de important din punct de vedere al piețelor agricole, așa cum este acum Chicago. Prețul grâului era stabilit la Brăila. Productivitatea agricolă în România, comparativ cu statele din Uniunea Europeană sau chiar cu cele din restul lumii, arată un potențial enorm care poate fi îmbunătățit cu ajutorul tehnologiei”.

„Participăm azi la o întâlnire extrem de importantă, cu o temă formidabilă, și anume relația noastră intrinsecă, organizată și determinată între apă și hrană. Așa cum spunea Ambasadorul Hans Klemm, România are resurse, are potențial, are gradul de cunoaștere și de interpretare corectă a etapelor pe care trebuie să le parcurgem pentru ca succesul să vină la el acasă și să fie măsurat în câștig pentru fiecare și mândrie națională pentru toți”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Ioan Deneș, Ministrul Apelor și Pădurilor, a ținut să precizeze că: „Tema acestui forum este foarte importantă mai ales în contextul schimbărilor climatice, care sunt din ce în ce mai evidente. România a suferit pierderi mari de la an la an, din cauza efectelor încălzirii globale. Inclusiv în acest an, căderile masive de apă au cauzat pagube foarte mari atât gopspodăriilor cât și terenurilor agricole. În această conjunctură, managementul si securitatea resurselor de apă au devenit priorități absolute pentru autorități cu scopul protejării vieții a milioane de oameni”.

România, printre primii 10 exportatori mondiali de grâu și porumb

România are a 6-a cea mai mare suprafață agricolă utilizată dintre țările UE și este printre primii 10 exportatori mondiali de grâu și porumb. Totalul suprafeței agricole este de aproape 14 milioane de hectare. Pentru agricultură au fost alocate, pentru perioada 2017-2018, peste 6,5 miliarde de Euro, până în luna august, 2018, fiind absorbite 5,62 miliarde de euro.

Agricultura, silvicultura şi pescuitul au avut o pondere de 4,4% din PIB și au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate, de 18,3% pe primul trimestru al anului 2018. România are acces la peste un miliard de dolari din bugetul național pentru reabilitarea infrastructurii principale de canale de irigație și peste 10 miliarde de dolari din fonduri structurale europene pentru dezvoltare rurală.

Principalele teme de dezbatere de pe agenda de lucru a Forumului a vizat strategiile de securitate națională, în vederea asigurării alimentelor și resurselor de apă pentru supraviețuirea în caz de dezastre. Totodată, se urmărește promovarea reabilitării canalelor de irigații, modernizarea barajelor de apă și reducerea riscurilor inundațiilor, precum și creșterea randamentului producției agricole și dezvoltarea potențialului de comerț exterior al României.

Related posts

Transportul metropolitan din Brașov se extinde în alte patru localități

Papuc Irina

[Enjoy Transylvania!] Lechința, the Land of Revived Saxon Vineyards

Transilvania Business

CNIPMMR propune debirocratizarea și digitalizarea Legii societăţilor nr.31/1990

Traian Dan

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European și membru al Grupului PPE: “Comisia Europeană trebuie să acționeze imediat pentru a garanta protejarea drepturilor lucrătorilor sezonieri!”

Ligia Voro

TeraPlast inaugurează un nou depozit de peste 5.000 mp lângă București

Papuc Irina

Vitacom își propune exporturi de 10% din cifra de afaceri

Stefana Muresan

Grupul Financiar Banca Transilvania investeşte în Ebriza, start-up care digitalizează administrarea afacerii

Stefana Muresan

Secom isi extinde acoperirea in zona de vest a tarii

Stefana Muresan

ANAF nu percepe penalități și dobânzi de întârziere pe perioada stării de urgență

Traian Dan

Cupru Min, venituri în creştere cu 35,8% în 2017

Stefana Muresan

10 oferte pentru proiectarea și execuția secțiunii 4 a autostrăzii Sibiu – Pitești

Ligia Voro

Campanie pentru ridicarea de locuințe sociale în marile orașe

Nora Dumitrescu

Lucrările la Sala Polivalentă din Oradea, executatate în proporție de 40%

Traian Dan

Turcii care produc frigidere în România, credit de 178 mil. euro de la BERD

Stefana Muresan

Banca Transilvania a devenit acţionar al Victoriabank – a treia bancă din Republica Moldova

Stefana Muresan

Principalele economii ale românilor se duc spre cumpărarea unei case

Traian Dan

Stabilus, 1.350 de angajați și afaceri de 81 de milioane de euro în prima jumătate a anului

Stefana Muresan

Via ferrata, speoturism și vizite la bisericile de lemn din Pădurea Craiului

Traian Dan

Clujul pregătește un proiect european de sustenabilitate a produselor agricole

Nora Dumitrescu

Universitatea de Vest din Timișoara a premiat excelența. Gala Premiilor UVT și-a desemnat laureații ediției 2018

redactia

Aplicația pentru înscrierea în Start-Up Nation 2018 se poate testa de vineri până duminică

redactia

Electroglobal Cluj mizează pe afaceri de peste 22 mil. euro

Stefana Muresan

Comunicat de presa: Incheierea proiectului “Dotarea firmei Ized Betainvest SRL cu linie tehnologica noua de producere casti de protectie”

redactia

NEPI Rockcastle, măsuri pentru a limita răspândirea coronavirusului

Ligia Voro

Leave a Comment