Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Radu Oprea promovează exporturile româneşti în China

Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a participat luni şi marţi la mai multe evenimente de promovare a intereselor comerciale ale României la Shanghai, în marja China Internaţional Import Expo, primul târg internaţional destinat exclusiv importurilor pentru piaţa chineză.

După ceremonia de deschidere de luni, ministrul Oprea s-a întâlnit marţi cu He Baoxiang, viceguvernatorul provinciei Hunan. În cadrul întâlnirii, s-a semnat un Memorandum de Înţelegere în domeniul investiţiilor între Departamentul de Comerţ al Provinciei Hunan şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. În urma discuţiilor, s-au agreat menţinerea ritmului de creştere a comerţului bilateral şi stabilirea unor parteneriate în domeniul investiţional, în special în infrastructură, agricultură şi industrie.

Ministrul Oprea a prezentat potenţialul exporturilor româneşti, oportunităţile de investiţii în România şi relevanţa portului Constanţa pentru comerţul UE-China. He Baoxiang a subliniat relaţiile bilaterale foarte bune şi şi-a exprimat disponibilitatea pentru creşterea importurilor din România. Contextul este unul favorabil, după ce preşedintele Xi Jinping a anunţat luni deschiderea Republicii Populare Chineze pentru facilitarea accesului firmelor străine la economia chineză prin reducerea tarifelor vamale, majorarea importurilor şi susţinerea comerţului mondial liber.

Ştefan-Radu Oprea a mai participat marţi la un panel de discuţii în cadrul China Internaţional Import Expo, unde a vorbit despre priorităţile României în domeniul comerţului, în timpul mandatului de la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, ministrul Oprea a avut o întâlnire cu o delegaţie oficială a oraşului Ningbo.

Miercuri, Ştefan-Radu Oprea va participa la evenimente de promovare în relaţia cu provinciile Fengxiang şi Liaoning. Ministrul român se află la Shanghai în perioada 4-8 noiembrie, în continuarea vizitei oficiale la Beijing, din perioada 31 octombrie – 4 noiembrie.

În prima jumătate a acestui an, volumul schimburilor comerciale între provincia Hunan şi România a fost de 22,55 milioane de USD, în creştere anuală cu 112,59%. Importurile au reprezentat 12,57 milioane de USD, în creştere cu 170,27 %, iar exporturile româneşti au atins 9,98 milioane de USD, în creştere anuală cu 67,33%.

Provincia Hunan, situată în sudul Chinei, are o suprafaţă de 211.800 km2 şi aproximativ 70 de milioane de locuitori, fiind lider în ceea ce priveşte inovaţia tehnologică, cu peste 100 de universităţi. Este una dintre cele mai dezvoltate regiuni ale Chinei, Produsul Intern Brut al provinciei fiind de peste 500 miliarde de USD.

Total
0
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cea mai bună universitate din România. UBB detronează Universitatea Bucureşti

Articolul următor

Expoziție la Muzeul Cinegetic al Carpaților – Posada: 100 de ani de silvicultură în România

Citește și:
Citeste mai mult

Să ne rugăm, să nu vină iarna

România este dependentă și va rămâne dependentă de gazele de import.  Acest adevăr s-a mai încercat în trecut…
Citeste mai mult

Dacia Faber va reabilita podul din Ileanda

Societatea de construcții Dacia Faber a preluat amplasamentul pentru investiția care vizează consolidarea și punerea în siguranță a…
Zi de Zi știri economice:
Total
0
Share