Agricultura Antreprenori Ultimele stiri

Ziua Fermierului RAGT, la cea de-a VI-a ediție la Chețani

Societatea Agro Rom Impex și compania franceză Rouergue Auvergne Gévaudan Tarnais (RAGT) au organizat în 13 septembrie, în localitatea Chețani, județul Mureș, cea de-a VI-a ediție a Zilei Fermierului RAGT, prilej cu care au fost prezentați hibrizii de porumb din portofoliul companiei franceze.

Gazda evenimentului – Ziua Fermierului RAGT 2018 – a fost, și în acest an, Nemes Bela, fermier din localitatea Chețani, cel care a asigurat lotul experimental cu cei 13 hibrizi de porumb prezentați.
„Am avut condiții deosebite în acest an, ploaia a venit la timp și acum – căldura, pentru că Dumnezeu ne ajută să adunăm recolta în hambare. Am remarcat și vreau să recomand și celorlalți fermieri un hibrid pe nume Winxx, produs de RAGT, pe care eu de mai mulți ani îl urmăresc. Este un hibrid deosebit care merită să fie încercat de către fermieri. Doresc tuturor fermierilor prezenți o zi plină de bucurie, să ne bucurăm împreună, să lăsăm specialiștii de la RAGT să ne aducă hibrizi noi, productivi. Mulțumiri se cuvin colaboratorilor noștri, firmei Agro Rom, Dumnezeu să le dea multă pace și sănătate, să poată să-i ajute în continuare pe fermieri”, a fost mesajul fermierului Nemes Bela.

La rândul său, Marian Luca, director de vânzări în cadrul companiei Agro Rom Impex, a subliniat colaborarea fructuoasă cu cei de la RAGT, precum și oferta acesteia către fermieri, extinsă nu doar la porumb, cultură care a făcut obiectul Zilei Fermierului de la Chețani.
„Țin să mulțumesc fermierilor care au venit într-un număr atât de mare, aflați la început de campanie agricolă. A început recoltatul la floarea soarelui, dar cu toate acestea și-au făcut timp pentru a fi prezenți la acest eveniment. Vreau să-i mulțumesc în mod deosebit domnului Nemes Bela, pe terenul căruia organizăm cea de-a VI-a ediție a acestui eveniment, care s-a implicat foarte mult în realizarea unui lucru de calitate. Mulțumesc, de asemenea, companiei RAGT cu care avem o colaborare fructuoasă, cu un portofoliu extrem de bogat de semințe. Dacă trecem în revistă hibrizii de porumb, nu trebuie să uităm că în portofoliul celor de la RAGT se găsesc semințe de floarea soarelui, soia, grâu pe care unii dintre fermierii prezenți le-au folosit cu succes. Sunt convins că fermierii au fost mulțumiți de ce au văzut, de hibrizii de porumb prezentați. Personal, cred că lotul din acest an este cel mai reușit dintre cele pe care le-am făcut până în prezent”, a spus Marian Luca.

RAGT, 10 ani în România, un secol de existență în Franța

Înainte de prezentarea în câmp a hibriziolor de porumb RAGT, directorul companiei, Cristian Arghir a mulțumit tuturor celor implicați în organizare, punctând, totodată, oferta RAGT pentru fermieri.
„Mulțumesc fermierilor pentru numeroasa lor prezență, le mulțumesc pentru că dau credibilitate geneticii RAGT, una relativ tânără pe piața din România, în curând compania sărbătorește 10 ani pe piața românească. Este o companie cu puternice rădăcini agricole, cu o structură a acționariatului reprezentată de fermierii francezi, care la anul sărbătorește nu mai puțin de o sută de ani de la înființare. De șase ani organizăm acest eveniment, fapt pentru care țin să îi mulțumesc domnului Aurelian Botezat de la firma Agro Rom, domnului Nemes Bela pentru răbdarea, priceperea și pasiunea pe care le pun în înființarea acestui lot demonstrativ. Nu este ușor, sunt nu mai puțin de 13 hibrizi de porumb prezenți în câmp. Sperăm să continuăm această tradiție alături de domnul Nemes Bela, alături de fermieri, pentru că, la anul, dacă există posibilitate, vom aduce nu mai puțin de cinci hibrizi noi care se pretează acestei zone. RAGT vine în permanență cu noutăți, pe lângă hibrizii consacrați, și aici mă refer la Alexxandra, unul dintre cei mai cunoscuți hibrizi, la fel Winxx, Fisixx, Lipexx. Noutatea înseamnă, întotdeauna, un plus de performanță și de toleranță la anumite boli. Pentru acest eveniment am avut în câmp 13 hibrizi pe care îi testăm de nu mai puțin de cinci ani, îi comercializăm, hibrizi de potențial, pe care noi îi considerăm că sunt o soluție pentru această zonă”, a precizat Cristian Arghir, directorul RAGT.
Ofeta RAGT nu se rezumă doar la porumb, în portofoliul acesteia se regăsesc și alte soiuri, printre care grâul și orzul.
„RAGT România propune soluții fermierilor, se dezvoltă în ce privește portofoliul de produse cât și ca echipă comercială. Toată echipa RAGT este reprezentată de Agro Rom, care este în permanență la dispoziția fermierilor. Am început cu porumbul, floarea soarelui și ușor venim cu alte produse, cu alte soiuri, grâu, orz, lucernă. RAGT este o firmă care investește mult în cercetare, nu mai puțin de 15 % din cifra de afaceri a grupului francez este investită în acest domeniu. Este o companie reprezentată la nivel mondial care e fondată de fermieri și care investește în cercetare. Este alături de fermieri și activează doar în domeniul sâmânței fără alte activități complementare”, a precizat Cristian Arghir.

Relație apropiată cu fermierii

Meritul organizatoric al evenimentului îi revine lui Aurelian Botezat, managerul firmei Agro Rom Impex SRL, cel care a înțeles importanța unor astfel de evenimente pentru fermieri care au posibilitatea să se convingă pe viu de calitatea hibrizilor folosiți.
„Acest eveniment a început în urmă cu șase ani, găzduit de fermierul Nemes Bela. Dânsul lucrează 250 de hectare, avem o relație de colaborare cu domnia sa destul de îndelungată, încă din anul 2006. Am ajuns de comun acord să organizăm acest eveniment pe această platformă de la Chețani pentru a arăta fermierilor efectele pozitive ale unor hibrizi de porumb comercializați de noi de la compania RAGT. Am avut succes cu aceste întâlniri cu fermierii, ei știu ce au de făcut, tehnologia spune tot ce trebuie spus. Fermierii trebuie să vadă hibrizii de porumb pe care îi comercializăm, de la o grupă mai mică până la una mai mare. Sunt hibrizi de porumb pentru siloz, hibrizi de porumb boabe, dat fiind faptul că sunt fermieri care au mai multă zootehnie, alții care fac doar partea vegetală. Fiecare companie are zeci de hibrizi de porumb, de rapiță și așa mai departe, dar fiecare are un vârf de lance cu trei, patru hibrizi buni. RAGT are câțiva hibrizi precum Alexxandra, pe care îl comercializăm an de an, Phileaxx, Fisisxx. Sunt trei hibrizi din grupa de maturitate 340-380 care aduc o producție de peste 10 tone la hectar. Compania produce și hibrizi de porumb siloz, cum e Ferarixx cu rezultate deosebite. Acest lucru s-a și văzut, oamenii s-au aplecat spre acești hibrizi cu vânzări de mii de tone”, a precizat Aurelian Botezat.
Perspectiva este una îmbucurătoare, Agrom Rom va organiza, pe lângă Ziua Fermierului de la Chețani, un alt eveniment, de această dată la ferma proprie din Râpa de Jos.
„Toate cele șase ediții de până acum au fost numai pe porumb, iar, începând de anul viitor, la platforma de la ferma noastră proprie de la Râpa de Jos, comuna Vătava, vom avea un eveniment în care vom prezenta hibrizii la soia, porumb și rapiță. Începem să o pregătim de acum, sperăm să avem succes și rezultate bune. Evenimentul de anul viitor de la ferma proprie va beneficia de prezența mai multor companii printre care și RAGT. Probabil că anul viitor, dacă avem sănătate vom continua și acest eveniment și în zona Chețani, alături de cel de la Râpa pentru hibrizii de porumb, soia și rapiță”, a precizat managerul Agro Rom Impex, Aurelian Botezat.

Vești bune de la APIA

Printre cei prezenți la Ziua Fermierului s-a numărat și directorul executiv APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, care le-a prezentat fermierilor ultimele noutăți din cadrul activităților desfășurate de instituția pe care o reprezintă la nivel județean.
„APIA desfășoară în această perioadă controalele în teren, cred că nu este o chestiune de noutate, în fiecare an se desfășoară campania de control pe teren pentru cei care depun cererile și care, din păcate, au acest „noroc” de a fi selectați în eșantionul de control. Avem termen de finalizare data de 23 septembrie. Suntem în grafic, sunt foarte puține ferme rămase de controlat. Ideea este că acest aspect ne aduce foarte aproape de convingerea că la data de 15 octombrie, așa cum ne-am angajat în fiecare an, să putem începe plățile în avans”, a menționat Ovidiu Săvâșcă, director executiv APIA Mureș.

de Alin ZAHARIE

Related posts

Patru licee din Sălaj, reabilitate cu fonduri europene

Stefana Muresan

Laserul de la Măgurele, cea mai mare putere din lume. Proiect finanțat cu 311 mil. euro din fonduri europene

Stefana Muresan

Join the largest Event Dedicated to the Romanian Business Services Sector

Ligia Voro

Strict Prest va neutraliza 3 tone de deșeuri din demolări

Nora Dumitrescu

Grupul Pehart Tec reîncepe angajările în Transilvania

Nora Dumitrescu

Un bărbat din Sibiu a reînviat brandul „Bere Sadu” cu o investiție de 300.000 de euro

Papuc Irina

Tarom reia zborurile pe ruta Bucureşti – Baia Mare – Bucureşti

Stefana Muresan

Banca Transilvania, aproape de finalizarea negocierilor pentru preluarea Bancpost

Stefana Muresan

CNAIR: 15 oferte pentru construirea secțiunii 3 din Autostrada Sibiu-Pitești. Contract de 5,3 miliarde de lei

Ion Surdu

eMag, secțiune pentru micii antreprenori

Stefana Muresan

Workshop gratuit pentru antreprenori, organizat de Raiffeisen Bank la Oradea

Traian Dan

Un clujean vrea să decongestioneze intersecția de la centura Vâlcele – Apahida

Nora Dumitrescu

Betak SA Bistrița, excelența oțelului!

Ioan Sandor

Vitacom pregătește “noua casă”. Angajări la Cluj și București

Nora Dumitrescu

Nouă destinații de ecoturism din România, promovate la Londra. Peste 80.000 de britanici vor vedea, discuta și citi despre România

redactia

Avem declarată oficial stare de urgență în România. Ce prevede decretul semnat de președintele Klaus Iohannis

Papuc Irina

Invest Club lansează secțiunea dedicată fondurilor de investiții în cadrul Portalului Investitorilor din România

Nicolae Pop

Maramureșul are stand virtual de Târgul de Turism al României

Nora Dumitrescu

Trei regionale din Transilvania – treceri de cale ferată cu covor antiderapant

Nora Dumitrescu

Radu Roatiș (ANSVSA): România are un statut de invidiat în zonă

Nicolae Pop

[Enjoy Transylvania!] 10 reasons to visit Maramureș

Transilvania Business

Producătorul de prefabricate ASA Cons din Turda, afaceri de 25 mil. euro în 2018, plus 28%

Stefana Muresan

PE a votat pentru admiterea fără întârziere a României în zona Schengen

redactia

UE a instituit un instrument temporar care să îi ajute pe lucrători să-și păstreze locul de muncă pe timpul crizei

Ion Surdu

Leave a Comment