Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

La 9 luni, Romgaz – cifră de afaceri mai mare, profit net mai mic

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaș a aniversat în această săptămână 5 ani de la listarea companiei pe Bursa de Valori București, deschizând de altfel ședința de tranzacționare bursieră de luni, 12 noiembrie. De altfel data la care a fost tranzacționată prima acțiune Romgaz, cu simbolul bursier SNG. Joi, managementul companiei a prezentat rezultatele financiare pe primele 9 luni ale lui 2018, potrivit cărora Romgaz are o cifră de afaceri în creștere, în schimb profitul a scăzut. Scăderea este cauzată de plata unor redevențe mai mari ește conform unui ordin ANRM emis în acest an.

 

Performanțele bursiere ale Romgaz, una dintre cele patru companii listate la Bursa de Valori București (BVB) care ajută România să tindă spre statutul de piață emergentă, au fost apreciate de conducerea BVB.
„Romgaz este o companie care a generat return pentru investitorii care au cumpărat acțiuni în 2013 și nu numai. Conform calculelor noastre, dividendul total care s-a acordat în această perioadă a fost de aproximativ 20 de lei/acțiune, comparat cu prețul din listare. (…) Putem vorbi de un return cumulat de peste 70%”, a arătat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.
“De atunci (n.a. 2013) interesul investitorilor internaționali a fost absolut fabulos, Romgaz este una dintre acele companii care, prin valoare, prin dimensiune, prin perspective, a reușit să aducă sume extrem de mari, de fonduri din afara României. Și, practic, au adus investiții străine în România, în acțiuni Romgaz. Și mulți dintre cei care au investit în acțiuni Romgaz, ulterior au început să investească și în alte companii listate pe Bursă. Romgaz este un deschizător de drumuri (…) Ne punem speranțe în Romgaz având în vedere și profitabilitatea, și dimensiunea, că va reuși să investească din ce în ce mai mulți bani în economia națională, în dezvoltarea acestei țări, care, de fapt, va genera bunăstare pentru toți românii”, a apreciat și Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București.
Acesta a conchis că: “Dacă am fi avut câteva companii ca Romgaz, România probabil că ar fi fost deja piață emergentă”.

După discursurile celor doi, a urmat momentul festiv, iar managementul Romgaz – Adrian Volintiru, director general, Andrei Bobar, director economic, și Vasile Ciolpan, director Departament Comercializare Energie, alături de conducerea BVB au anunțat deschiderea ședinței de tranzacționare, prin sunetul de clopotul.
„Cotarea Romgaz la Bursă și listarea sa secundară pe Bursa din Londra au evidențiat potențialul României ca destinație pentru investitori şi a sporit interesul acestora pentru activitatea companiei noastre. IPO–ul Romgaz a fost cea mai mare ofertă publică realizată în ţara noastră şi a reprezentat prima privatizare a unei societăţi din România care a beneficiat de o componentă de GDR–uri. În proporţie de 60% oferta Romgaz a fost achiziţionată de investitori instituţionali din exteriorul ţării, în timp ce 40% din IPO a fost subscris de către instituţiile şi publicul din România, doar 15% (20% după majorare) din acţiunile scoase la vânzare au revenit investitorilor persoane fizice. Acest lucru ne-a arătat că listarea Romgaz pe piaţa de capital a fost un real succes şi a poziţionat compania în topul companiilor tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti şi a atras un interes crescut din partea investitorilor internaționali, promovând astfel România și piața românească de capital la nivel internaţional”, a fost mesajul directorului general al Romgaz, Adrian Volintiru.

 

Planuri de viitor

 

Compania Romgaz are în planul de investiții majorarea cotei de piață ca producător de energie electrică, astfel că după construirea unei noi centrale termoelectrice la Iernut intenționează să dezvolte un proiect asemănător la
Mintia, în județul Hunedoara.
“Deja este încheiat un studiu de prefezabilitate, este lansată licitația pentru obținerea unei soluții, a unui studiu de fezabilitate tehnic și a studiului conceptual, deci privim cu toată atenția și parcurgem cu rapiditate toate etapele legale ca să putem începe investiția cât de curând. Eu, personal, aș dori să o începem în cursul anului 2019 din punct de vedere fizic, fundație și toate celelalte, dar să vedem dacă este posibil. Dacă ar începe undeva în ianuarie-mijlocul lui 2020, termenul de finalizare pe care l-am făcut împreună cu specialiștii ar fi 31 august 2023”, a precizat Adrian Volintiru.
Tot în ceea ce privește producția de energie electrică, compania studiază și o posibilă intrare pe zona de energie verde și nu numai.
“Ne interesează și partea de green energy care, de fapt, duce la o diversificare a portofoliului pe care îl are în momentul acesta și pe care îl va dezvolta Romgaz prin producerea de energie electrică și, poate, de ce nu, pe lângă prezența pe care o avem în zona de offshore în Marea Neagră, este oportun să creștem această investiție”, a anunțat directorul general al Romgaz.
Pentru a stabili dacă este oportun să investească în zona de energie verde și dacă este în ce direcție – eolian, fotovoltaic etc., Romgaz va efectua o analiză de piață.
“În momentul acesta, Romgaz nu are un know-how adecvat pentru această activitate și de aceea trebuie să analizăm în primul rând piața și după aceea posibilitățile și opțiunile pe care le avem. Ori de greenfield, să începem construirea acestor utilități, ori să achiziționăm”, a completat Adrian Volintiru.
Investiția în domeniul chimic rămâne, de asemenea, în planurile Romgaz.
Pentru diversificarea portofoliului Romgaz, managamentul ia în calcul să apeleze și la alte surse de finanțare, inclusiv să acceseze piața de capital.
“Ne gândim în mod foarte serios, analizăm în acest moment și tot timpul atât costul capitalului propriu investit, cât și alte oportunități, cu costurile aferente, din piață. În măsura în care vom dezvolta investiții noi pe care ni le dorim și la care lucrăm, atunci este posibil să accesăm și alte surse. Mă refer aici la atragerea unor investitori, care să fie alături de noi în aceste proiecte, mă refer la emisiune de obligațiuni, după cum ați amintit, mă refer la credite bancare sau la alte instrumente ca să putem să diversificăm portofoliul”, a conchis Adrian Volintiru.

 

Rezultate financiare la 9 luni

 

Joi, Romgaz a anunțat rezultatele financiare și operaționale pentru primele 9 luni ale anului. Compania a remis, de asemenea, Bursei de Valori București Raportul administratorilor care certifică o creștere a cifrei de afaceri, a producției de gaze naturale, însă scăderi ale profitului net, a EBIT și EBITDA. .
Livrările de gaze naturale ale Romgaz au rămas la nivelul celor din anul anterior, diminuându-se cu doar 0,28%, de la 42,91 TWh la 42,79 TWh. Cu aceste rezultate, cota de piaţă a Romgaz pe piaţa livrărilor de gaze din România în primele 9 luni ale anului a ajuns la 48,96%, fiind cu 0,77% mai mare decât cota deţinută în perioada anterioară.
“Producţia de gaze naturale a fost de 3.922 milioane de mc, cu 171 milioane de mc mai mare decât producţia realizată în perioada similară a anului anterior (+4,6%) şi cu 61 mil. mc mai mare decât cea programată (+1,5%). Cu această producţie, conform estimărilor societăţii, Romgaz a avut o cotă de piaţă de 53,54% din consumul de gaze provenite din producţia internă, fiind în creştere cu 1,77% faţă de cota deţinută în perioada anterioară (51,77%)”, se arată în raportul administratorilor.
Pe zona de energie electrică, Romgaz deține o cotă de piață de aproape 1,9%, însă înregistrând o producție mai mică.
Compania a înregistrat pe primele 9 luni ale anului o cifră de afaceri de 3.444,6 milioane de lei, veniturile totale raportate sunt mai mari cu 275,7 milioane lei, înregistrând o creştere de 8,5% în timp ce cheltuielile totale au înregistrat o creştere de 25,7%.
Rezultatul brut este mai mic cu 13,8% faţă de perioada similară a anului precedent ca urmare a următorilor factori de influenţă: redevenţa (+97 milioane lei), aplicată conform prevederilor Ordinului ANRM nr.32/2018, modificarea politicii contabile (+59 milioane lei), diminuarea cu 26% a tarifelor de înmagazinare aprobate de ANRE, aplicate începând cu data de 1 aprilie 2018, scăderea producţiei de energie electrică, ca urmare a condiţiilor nefavorabile din piaţă, ceea ce a dus la diminuarea cu cca. 55% a cifrei de afaceri înregistrate pe acest segment.
După aplicarea cotelor de impozitare, profitul net obținut de companie este cu 167,2 milioane lei mai mic decât cel înregistrat în perioada anterioară.
Ratele profitului net, EBIT şi EBITDA sunt mai mici comparativ cu cele înregistrate în primele 9 luni din 2017, aceasta pe fondul unei creşteri mai mari a cheltuielilor faţă de majorarea cifrei de afaceri.

 

Schimbare la vârful Romgaz Tîrgu Mureș

 

Cu toate că în Raportul Administratorilor, Sucursala Romgaz Tîrgu Mureș apare că este condusă de Ispasian Dincă, începând din 12 noiembrie, mandatul acestuia de director al sucursalei a încetat. Ispasian Dincă a preluat conducerea sucursalei în 2016.
Conducerea interimară a Romgaz Tîrgu Mureș este asigurată de Claudiu Roiban, fost șef birou distribuție gaze naturale.

Ligia VORO

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cereri de finanţare în valoare de 116 mil. lei pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole

Articolul următor

S-a semnat contractul pentru modernizarea drumului Prinţului Charles

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share