Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

România – Marea Britanie, post-Brexit. Radu Oprea: Oportunităţi şi perspective de cooperare

“Perspectivele de cooperare economică și comercială post-Brexit între Uniunea Europeană și Regatul Unit, precum și valorificarea oportunităţilor oferite de Parteneriatul Strategic bilateral româno-britanic, încheiat în 2003, au fost temele centrale în cadrul discuțiilor pe care le-am avut astăzi cu Andrew Mitchell, comisarul pentru Comerțul cu Europa al Marii Britanii”, declară ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea.

Întrevederea a avut loc în prezenţa E.S. Andrew Noble, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România. Obiectivul strategic al României este ca Uniunea Europeană și Marea Britanie să aibă o relație cât mai apropiată, după producerea Brexitului.

Intrarea London Stock Exchange Group pe piaţa românească prin deschiderea centrului de servicii pentru afaceri la Bucureşti a reprezentat un semnal investiţional britanic puternic pentru România. De asemenea, deschiderea unei reprezentanţe a companiei româneşti MODPACK SYSTEM, unul dintre furnizorii de vârf la nivel național de servicii de ambalare industriala pentru export și relocare de obiective industriale, la Liverpool, reprezintă o poveste de succes şi un model de urmat pentru alţi investitori români pe piaţa Marii Britanii.

Marea Britanie, al 6-lea partener al României între statele membre UE

Marea Britanie reprezintă pentru Romania al 6-lea partener intre statele membre UE in ceea ce privește comerțul total de bunuri. La export, UK este a 5-a ţara între piețele de destinație a exporturilor romanești, iar în topul ţărilor partenere la import ocupa locul 13.
In anul 2017 s-a înregistrat un nou record in istoria relațiilor bilaterale, schimburile comerciale ajungând la 4,25 miliarde euro, din care exporturi 2,56 miliarde euro iar importuri 1,69 miliarde euro.

In primele spate luni din 2018, schimburile comerciale bilaterale au înregistrat valori totale de 2,72 miliarde euro, din care 1,72 miliarde euro exporturi – in creștere cu 13,86% față de aceeași perioadă din 2017 şi 996 milioane euro importuri – in creștere cu 3,18%. Balanța comerciala rămâne excedentară, cu un sold pozitiv de 727,75 milioane euro.

Şi din punct de vedere investiţional Marea Britanie reprezintă un partener important pentru România, în prezent situându-se pe poziţia 12, cu investiţii directe de aproximativ 1 miliard euro.

Sursa foto: Facebook Stefan Radu Oprea

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad – Partener Enterprise Europe Network

Articolul următor

5 abilități esențiale pentru viitor dezbătute la ediția a III-a a Conferinței Arhitecții Educației!

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share