Infrastructura Investitii Mureș Slider Ultimele stiri

“Personalurile” arată jalnic din cauza subfinanțării

Călătorii care sunt nevoiți să facă naveta cu fostele “personaluri”, azi denumitele Regio, ne-au semnalat starea degradată a vagoanelor care rulează pe căile ferate române. Ministrul Lucian Șova, prezent pe Autostrada A3, în județul Mureș, a recunoscut că vagoanele au nevoie de reparații și lucrări de modernizare, doar că nu prea există bani în buget pentru asta.

“Din păcate, compania CFR Călători este subfinanțată, lucrează într-un regim concurențial, care este așa cum este în România, nivelul subvențiilor care se împarte după o formulă europeană nu este de natură să satisfacă nevoile pe care le are, administrația de anul trecut a companiei nu a inițiat nicio procedură de reparare sau întreținere a vagoanelor astfel încât la începutul mandatului meu am ajuns săn găsesc peste 400 de vagoane și locomotive trase la gard și au făcut economie de peste 80 de milioane de lei pentru beneficiul și participarea la beneficiu a celui care conducea acea companie, în conformitate cu prevederile ordonanței 109. Au început să repare, au acorduri cadru, nu au bani, sunt într-o concurență acerbă și nedreaptă pentru că pe de altă parte trebuie să satisfacă toate rutele pe care trebuie să circule și au nevoie românii, au bani puțini să repare mai multe vagoane, spre deosebire de anul trecut când au aruncat 80 de milioane de lei înapoi la buget. Din păcate, sunt pregătiți să achiziționeze 100 de rame noi, însă nu am găsit înțelegere la Ministerul Finanțelor pentru a face o creștere de capital social al companiei, ceea ce statul are datoria să facă și poate să facă, nu cu o sumă exacerbat de mare, doar să deschidă această licitație. Mă voi bate la construcția noului buget și aștept să fie lângă mine toți cei care cred în capacitatea CFR Călători de a oferi servicii mai bune”, a susținut ministrul Lucian Șova.

În aceeași situație se află și CFR Infrastructură, însă ministrul a susținut că ambiția sa este ca într-un an să fie gata calea ferată între Gara de Nord și Aeroportul Internațional Henri Coandă.

“Este un proiect al meu, spun și am spus că voi băga trenul în Aeroport. CFR Infrastructură deja are în licitație acum dublarea căii ferate vechi, are studiul de fezabilitate pentru segmentul nou definitivat, pregătește caietul de sarcini pentru execuția lucrărilor, este un caiet de sarcini pe care eu am solicitat să îl facă de așa manieră încât cei care vor câștiga licitația să fie obligați să aibă mobilizare 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și sărbători legale, astfel încât în 12 luni trenul de la Gara de Nord să intre în Aeroportul Otopeni. (…) Acesta este un proiect început de mine și probabil că îl voi termina tot eu înainte de 2020”, a afirmat Lucian Șova.

Lucrările ar putea începe din această iarnă cu dublarea căii ferate, mai ales că ministrul a subliniat că acolo nu sunt necesare exproprieri, avize de mediu etc.

“Compania de Căi Ferate a obținut autorizația pentru PUZ și toate autorizările, inclusiv cele ce țin de aeronautică și care, în principiu, sunt greu de obținut, dar având în vedere că toate acestea se află în subordinea Ministerului Transporturilor, împreună cu mine, în fiecare săptămână am avut grup de lucru și toate problemele au fost rezolvate”, a conchis acesta.

Ligia VORO

Related posts

Măsuri de protejare a agenților economici care funcționează în regim de franciză

redactia

Mayor of Sibiu, Mrs. Astrid Fodor: “We have proven that we have the courage and resources to open paths, to accomplish projects with a European impact”

Stefana Muresan

KPMG, în ISHO Offices, din a doua parte a anului

Ionut Oprea

Pe aeroporturile Transilvaniei se reiau zborurile regulate spre Vestul Europei

Nora Dumitrescu

Sprijin nerambursabil de până la 1,05 mil. euro pentru investiţii în exploataţii pomicole inclusiv pentru dud şi goji

redactia

Platforma Bright Spaces, dedicată domeniului property tech, primește finanțare de 185.000 de Euro pentru dezvoltare și implementare

Papuc Irina

Sibiu – adding flavour to Europe

Stefana Muresan

Max Mara, Luisa Cerano sau Paper London, printre clienții fabricii de textile Târna­va din Sighişoara

Stefana Muresan

Centrul de Genomică de la Cluj a început testările pentru coronavirus

Nora Dumitrescu

A VPK pledge put in practice for a sustainable present and a future proof living

Ionut Oprea

AFA Cluj a premiat 7 personalități clujene excepționale la “Gala Excelenței la Feminin 2018”

Stefana Muresan

Primăria Arad câștigă o finanţare europeană de peste 85 de milioane de lei

redactia

Alte două palate din Oradea, dintre care o replică a unei clădiri din Veneţia, intră în reabilitare

redactia

Fabrica din Brașov a germanilor de la REGE Automotive, cumpărată de americanii de la JD Norman Industries

Stefana Muresan

Kaufland și Lidl anunță măsuri suplimentare de siguranță pentru clienți și angajați

Traian Dan

IMM-urile propun un program de măsuri pentru relansarea economică a României

Traian Dan

Transgaz – procedură pentru numirea unui nou director general

Stefana Muresan

Grand Park Sud își face showroom pe șantier

Nora Dumitrescu

Tentativă de fraudă electronică la Endava. Cum acționează hackerii

Nora Dumitrescu

Cinci antreprenori români, invitați să își deschidă business în SUA

Nora Dumitrescu

Legea Uber a fost transmisă pentru promulgare, cu amendamentele deputaților

Papuc Irina

Sectorul vinicol puternic sprijinit de Comisia Europeană

Gruita Ienasoiu

Se modernizează joncțiunea rutieră între Cluj, Bistrița și Mureș

Nora Dumitrescu

Maurer Imobiliare construiește 3500 de apartamente la Tîrgu Mureș

Ligia Voro

Leave a Comment