Infrastructura Investitii Mureș Slider Ultimele stiri

A8, Tîrgu Mureș – Iași – Ungheni, realizată din fonduri europene, zice (încă) ministrul Șova

După controversa că Autostrada 8, Tîrgu Mureș – Iași – Ungheni va fi realizată printr-un parteneriat public-privat, ceea ce a tensionat relațiile Guvernului României cu Comisia Europeană în general și cu DG Regio, condusă de comisarul european Corina Crețu, ministrul Transpoturilor, Lucian Șova, prezent la nodul Iernut de pe A3, a declarat că acest proiect va fi executat din fonduri europene.

Este un proiect care va fi făcut pe fonduri europene, este un proiect al cărui studiu de fezabilitate și probabil, așa cum am spus, și proiect tehnic îl vom lansa fie la sfârșitul lunii decembrie, fie imediat în ianuarie, ținând cont că intervine o schimbare de legislație în achiziții publice, care începe din ianuarie, apropos de controlul ex-ante la ANAP unde uneori s-a pierdut prea mult timp, dar asta va fi alegerea companiei dacă va mai recurge sau nu la controlul ex-ante al ANAP. Acest proiect nu a fost, nu este și nu va fi niciodată exclus din planurile Guvernului României și ale Companiei de Drumuri. În același timp nu pot să nu spun că trebuie să manifestăm responsabilitate pentru că și finanțatorii, și mă refer aici la Comisia Europeană au nevoie să implementăm proiecte sigure, cât mai ecologice, cât mai ieftine și cât mai eficiente din perspectiva traficului”, a precizat ministrul.

Acesta a completat că în cursul lunii decembrie va fi prezentată, la Ministerul Transporturilor într-un subcomitet de monitorizare POIM, o analiză multicriterială, elaborată de experții Jaspers și BEI-PASSA, “care vor mai trasa niște linii directoare și care, practic, vor consolida proiectele pe care le avem și care trebuie să înceapă de urgență în legătură cu legarea provinciei Moldova de Ardeal și de restul Europei”.

Întrebat despre legea privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași-Tîrgu Mureș, Autostrada Unirii, adoptată în 7 noiembrie în Parlament și trimisă spre promulgare președintelui României, ministrul Lucian Șova a avut un răspuns subtil, ușor sarcastic față de demersul aleșilor din Legislativ.

“Parlamentarii dacă au terminat de făcut toate legile pe care le așteaptă România, este foarte bine că s-au apucat să facă și legi pentru construcția de autostrăzi, este un lucru care oricum nu ne va încurca și sigur, probabil, ne va ajuta, datoria mea ca ministru este însă să promovez proiecte, să susțin proiecte și să contribui la dezvoltarea proiectelor bazate pe analize multicriteriale, pe analize cost-beneficiu, pe studii de trafic. Aceste lucruri nu pot fi combătute prin lege, dar nevoia de autostrăzi, traficul din România este mai mult decât o lege, este o nevoie a acestei țări și această nevoie o susțin cu toată determinarea. Eu sunt adeptul unei autostrăzi care să lege repede, ieftin și eficient Moldova și Ardeal”, a spus acesta.

Deputat de Bacău, ministrul Șova a amintit că sunt și parlamentari care văd legătura între Moldova și Transilvania prin realizarea unei autostrăzi Bacău-Brașov, fiind depus, în consecință, un proiect de lege prin aprobarea și acestui obiectiv de investiții.

Din punctul nostru de vedere, legea care trasează în sarcina Ministerului Transportului ca în 30 de zile să înceapă procedurile pentru realizarea Autostrăzii Unirii fără să precizeze și de ce sancțiuni vor fi pasibili responsabilii din minister, este doar un exercițiu de imagine, așa cum va fi și o eventuală lege privind Bacău-Brașov. În al doilea rând, legea nu prevede foarte clar sursa de finanțare a proiectului și, de asemenea, trece peste capetele din Guvern care are responsabilitatea de a aproba proiectele mari de investiții care trec de 30 de milioane de lei.

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat joi, 29 noiembrie, în mod festiv legea privind investiția Autostrada Unirii.

Ligia VORO

Related posts

Finanțare europeană de 200 de mil. euro pentru autostrada din estul Ungariei

Stefana Muresan

Care sunt propunerile oficiale pentru noul Guvern

Stefana Muresan

Fabrica de ambalaje Exonia începe de mâine producția de ambalaje pentru parafarmaceutice. Spitalele le vor putea procura fără adaos comercial

Papuc Irina

Venituri în creștere cu 5% pentru Digi Comunication NV pe trimestrul doi 2020

Traian Dan

Timișul și Aradul, fruntașe la vânzarea de terenuri agricole în 2017

Stefana Muresan

CNAIR, licitaţie de 4,1 milioane euro pentru reabilitarea unui sector din DN66

Stefana Muresan

Fermierii campioni la porumb din județul Timiș

redactia

Coaliția pentru Dezvoltarea României: ”Stop OuG! – mediul privat nu poate fi ignorat”

redactia

Clujenii de la Vitacom vor da în funcțiune noul lor centru logistic

Nora Dumitrescu

Crișul Repede, curățat cu o dragă performantă care a costat 4,4 milioane lei

Traian Dan

[Enjoy Transylvania!] Concepte de arhitectură în Transilvania (7): Arhitectură laică – arhitectură ecleziastică

Transilvania Business

Banca Transilvania a devenit acţionar al Victoriabank – a treia bancă din Republica Moldova

Stefana Muresan

CJ Cluj a finalizat demersurile pentru viitorul Spital Regional de Urgenta

Stefana Muresan

Oradea va construi o șosea nouă, semi-îngropată, ce va lega DN79 Oradea-Arad și Centura Oradea

redactia

România a fost a 8 putere agricolă a UE în 2018

Papuc Irina

Sibianul Cornel Amariei, unul dintre cei mai influenți tineri ai lumii. A triumfat în competiţia câştigată în trecut de Elvis Presley şi John F. Kennedy

redactia

Maramureșul își va promova oferta turistică în capitală

Nora Dumitrescu

Stabilitatea juridica, un factor decisiv

Ionut Oprea

Gustare tradiţională din Bihor la Olimpiada culinară de la Stuttgart

Traian Dan

Wizz Air utilizează platforma de plată Amadeus prin Navitaire New Skies

redactia

CEFC intenționează să finanțeze cu 3 miliarde dolari dezvoltarea KMG International (fostul Rompetrol)

Stefana Muresan

ADLO: Responsibility can bring new opportunities

Ionut Oprea

Muzeul Țării Crișurilor din Oradea va fi reabilitat cu bani europeni. Investiția totală – 21,6 milioane de lei

Stefana Muresan

Târgu Mureș: Primul Centru de Excelență din România în tratarea AVC-ului

Transilvania Business

Leave a Comment